Son dönemlerde büyük bir artışa sahip olan alerjik rinit kronik bir hal almaya başladı. Diğer hastalıklarla neredeyse aynı belirtilere sahip olan alerjik rinitin teşhis edilmesi hala zor olabiliyor. Bu nedenle kişiler bu hastalık hakkında bilgilendirilmeli ve düzenli doktor kontrolleri yerine getirilmesinde fayda var. Alerjik rinit nedir, bu hastalığın türleri nelerdir ve alerjik rinit nasıl geçer sorularına yazımızda cevap bulabilirsiniz.
Alerjik Rinit Nedir?
Kronik bir rahatsızlık olarak tanımlanan alerjik rinit, burunda bulunan mukus zarının dış etkenlere maruz kalması sonucunda bazı reaksiyonlar vermesiyle ortaya çıkar. Meydana gelen bu durum hiperaktivitesine yol açar. Burun hiperaktivesi olarak tanımlanan bu sonuç sonrasında hem gözlerde hem de burunda alerjik rinit kendini gösterir. Alerjik rinit nedir sorusuna en yalın haliyle bu şekilde cevap vermek mümkün. Bu reaksiyonlar lgE ismi verilen antikorlara karşı vücudun temel savunmasıdır ve açılımı immünoglobulin E olarak bilinen lgE antikorları, enfeksiyonların dengeleyen ve herhangi bir antijene yakın olan hücrelerdeki kimyasal aracıların salınmasını sağlar.
Ayrıca antijenler ya da immünoglobulinler (lg) aynı zamanda antikor üreten toksit maddelerdir. Bu nedenle vücut bu maddeye karşı savunma amacıyla tepki vermeye başlar. Meydana gelen bu kimyasal işlemler sonrasında vücut yavaş enfeksiyon belirtilerine neden olacak olan bir hiper duyarlılık salgılamaya başlar.
Alerjik Rinit Ne Demek?
Rinit kelimesi burun iltihabı, alerjik rinit ise alerji kaynaklı bir burun iltihabı hastalığı olarak tanımlanır. Alerjik rinit ne demek sorusuna verilebilecek en kısa cevaplardan biri olan alerjik burun iltihabı aynı zamanda saman nezlesi olarak da karşınıza çıkabilir. Ancak mevsimsel rinit daha çok saman nezlesiyle anılır. Çünkü bu rahatsızlık mevsime göre ortaya çıkar ve genellikle polenlerin uçuşmasından kaynaklanır.
Alerjik Rinit Neden Olur?
Burun içerisini kaplayan muzokanın iltihaplanması sonucunda ortaya çıkan alerjik rinit rahatsızlığının nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Polen
- Küf, hayvan tüyü, ev tozu
- Kuru ve rüzgarlı havalarla buruna gelen polenler
- Mevsimler alerjik rinitin en önemli nedenli elbette polenler ve tozlardır
- Hamam böcekleri
- Evde beslenen kedi, köpek ve kuş benzeri tüylü hayvanlar
Alerjik Rinit Belirtileri
Alerjik rinit belirtileri soğuk algınlığı ya da küçük alerjik reaksiyonların meydana getirdiği rahatsızlıklarla aynı olabilir. Bu belirtiler kişiden kişiye değişme ihtimaline de sahip. Ayrıca alerjik rinit tanısının konulması için belirtilen ifadelerin tamamının olmasına da gerek yoktur. Alerjik rinit belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Gündüz yorgunluğu
- Bağ ağrısı
- Burun tıkanıklığı
- Uyku düzeninde bozulma
- Burunda farengeal kaşıntı
- Sürekli hapşırma
- Burun kısmında sorunlar
- Alerjik izler
- Kırmızı, kaşıntılı ve sulu gözler
- Soluk burun mukusu ya da konjestif hiyalin mukoza
Alerjik Rinit Hastalığını Etkileyen Faktörler
Alerjik rinit hastalığının meydana gelmesinde ilgili faktörler mevcut. Bu faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün:
- Genetik geçmiş
- Risk taşıyan bölgelerde doğmak ve büyümek
- Alerjen durumlarına erken zamanlarda maruz kalma
- Çocukluk çağında kullanılan aşırı antibiyotik
- Alerjik bozukluklar (aileden gelen)
- Olumsuz çevresel koşullara maruz kalma
Alerjik Rinit Tedavisi
Alerjik rinit kesin çözüm içeren tedaviye sahip olmamakla birlikte uygulanan yöntemlerle şikayetlerin ortadan kaldırılması hedeflenir. Bu nedenle alerjik rinit nasıl geçer sorusuna verilebilecek tek ve kesin bir bilgi yoktur. Tedavi sırasında doktor tarafından verilen, antihistaminik isimli ve alerjen karşıtı bir ilaç kullanılır. Ancak ilaç kullanımının bırakılması sonrasında şikayetler geri gelebilir. Alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar özellikle kaşıntı, burun akıntısı, göz kızarıklığı ve hapşırma gibi sorunların giderilmesinde önemli bir etkiye sahiptir.
Alerjik Rinitte Burun Spreyi Kullanımı
Alerjik rinit rahatsızlığında burun spreyi kullanarak direkt burun içerisine müdahalede bulunulabilir. Yaygın olarak kullanılan bu yöntemde kortizon içeren burun spreyleri tercih edilir. Alerjik rinit burun spreyi tedavisine oldukça kısa sürede yanıt verir. Alerjik rinit burun spreyi kullanılarak ve çevresel koşullar da göz önüne alınarak tedavi edilebilir.
Alerjik Rinitte Doğal Tedavi Yöntemleri
Alerjik rinit tedavisinde kullanılan ilaçlar kişiye ağır geliyorsa doğal yöntemler değerlendirebilir. Alerjik rinit doğal tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Isırgan yaprağı: Kaynayan suya bir tatlı kaşığı ısırgan otu atıp demleyebilir, bu çayı günde 3-4 kez tüketebilirsiniz.
Nane: Alerjik rinit doğal tedavi yöntemlerinden biri de kuru naneden yapacağınız çay. Bir tutam naneyi demleyerek günde 2 bardak tüketebilirsiniz.
Soğan: Alerjik rinite ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri olan soğan anti-alerjik özelliği sayesinde çözüm sunuyor. Rendelediğiniz soğanı bir tülbent içerisine koyup bir süre soluyarak mikropları kırabilirsiniz.
Elma sirkesi: Bir bardak ılık suya 2 çay kaşığı karıştıracağınız elma sirkesi alerjik rinite ne iyi gelir sorusunun cevapları arasında.
Zencefil: Alerjik rinit kesin çözüm önerilerine sahip olmasa da bir su bardağı suya rendelenmiş bir kaşık taze zencefili atarak şikayetlerinizden kurtulabilirsiniz.
Zerdeçal: Alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemlerinden biri olan zerdeçalı bir bardak ılık suya balla birlikte 1-2 kaşık ekleyerek günde bir kez tüketebilirsiniz.
Alerjik Rinit İçin Hangi Doktora Gitmek Gerekir?
Özellikle bahar aylarıyla kendini gösteren bu rahatsızlık belitleri gösterdiği an bir doktora başvurmanız da fayda var. Alerjik rinite hangi bölüm bakar sorusuna kulak, burun, boğaz cevabı verilebilir. Alerjik rinite hangi bölüm bakar sorusuna aldığınız cevap sonrasında zaman kaybetmeden doktorunuza ulaşmanız gerekir. Dilerseniz de alerjik rinit bitkisel tedavi yöntemlerini deneyerek rahatsızlığın hafiflemesini sağlayabilirsiniz.