Gündelik hayatımızda bir çoğumuz güçsüz hissettiğimizden, çok sık hastalandığımızdan, dikkatimizin dağınık olduğundan veya sindirim sistemimizin bozulduğundan şikayet ederiz. Bu belirtilerin temel sebeplerini genelde; aşırı strese, yorgunluğa ve içinde bulunduğumuz tempolu hayata bağlarız fakat bu şikayetlerimizin yeterli enerjiyi bize sağlayabilecek besinleri ve mineralleri dışarıdan almamamızın sebep olabileceğini düşündünüz mü? Yukarıda bahsettiğimiz bu gibi şikayetlerin, vücudumuzda pek çok hormonun sağlıklı salgılanmasını sağlayan çinkonun eksikliğinden kaynaklanabileceğini biliyor muydunuz? Peki çinko eksikliği nedir? çinko eksikliği belirtileri nelerdir? Gelin bunların cevaplarına birlikte bakalım.
Çinko Neden Önemlidir?
Hücresel fonksiyonlarımızın birçoğu çinkoya bağlıdır. Bağışıklık ve sindirim sistemimizin sağlıklı çalışmasında, protein sentezinde, yaraların iyileşme süresinin kısalmasında, hormonların dengeli bir şekilde salgılanmasında çinko, önemli role sahip olan bir mineraldir. Dengeli beslenerek ve ilaçlar aracılığıyla günlük çinko ihtiyacımızı karşılayabiliriz. Peki yeterli miktarda alınmayan çinko sonucunda ortaya çıkan çinko eksikliği ne yapar? Eğer çinko eksikliği rahatsızlığından şüpheleniyorsanız yazımızın devamı sizin için faydalı bilgiler içermektedir.
Çinko Eksikliği Neden Olur?
Çinko eksikliği neden olur; çinko eksikliği genelde yeteri kadar çinko içeren besinleri tüketmememizden kaynaklanan bir sorun olarak ortaya çıkıyor. Bunun dışında kullandığımız ilaçlar, doğum kontrol hapları, adet düzenleyiciler ve menopoz sonrası hormon desteği, kişilerde çinko eksikliğine neden olabiliyor. Fazla alkol kullanımı, mide asidini düzenleyici ilaçlar da çinko eksikliğine neden olabiliyorlar. Peki ya vücudumuz yeterli miktarda çinko ihtiyacını karşılayamazken biz bu eksikliği nasıl anlayacağız? Kısaca çinko eksikliği belirtileri nelerdir diye bakacak olursak; zihinsel sorunlar, sıklıkla hasta olma, yaraların geç iyileşmesi, sinirsel sorunlar başlıca çinko eksikliği belirtileri arasında yer alırlar.
Çinko Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Çinko eksikliği belirtileri nelerdir? Milyonlarca insanın farkında olmadığı çinko eksikliği rahatsızlığının en çok görülen belirtileri şunlardır; nörolojik fonksiyonların zayıflaması, bağışıklık sisteminin zayıflaması, ishal, alerjiler, saçların incelerek dökülmesi, bağırsak sızıntıları, akne ve kızarıklar, tat ve koku duyularında bozulmalar. Bu belirtilere genelde çinko eksikliği neden olur. Bu gibi belirtilere sahipseniz çinko eksikliği testi yaptırabilir, doktorunuza danışarak çinko eksikliği tedavisi ilaçları kullanabilirsiniz. İlaç tedavisinin yanı sıra çinko eksikliğini doğal yollar ve gıdalarla tedavi etmek de mümkün. Özellikle et ve süt ürünleri, hayvansal gıdalar, C ve D vitaminleri tedavide önemli rol oynamaktalar.
Çinko Eksikliği Nelere Yol Açar?
Çinko eksikliği insan vücudunda nelere yol açar? Çinko eksikliği ne yapar? Bu sorular merak ettiğiniz sorularsa yazımızın bu kısmını okumanızı tavsiye ediyoruz. İnsan vücudunun yeterli miktarda çinko mineralini almadığı durumlarda aklımıza gelen çinko eksikliği nelere yol açar? Halsiz ve bitkin hissetmeniz, arkadaşlarınızdan duyduğunuz yüzün bugün çok solgun görünüyor sözleri, aşırı sinirli olduğunuz zamanlar, yüzünüzde beliren akneler aslında çinko eksikliği nelere yol açar sorusunun cevabını siz farkında olmadan size vermekte. Bunların dışında üreme hormonlarında aksaklıklar ve saç dökülmesi de çinko eksiliğinin yol açtığı başka rahatsızlıklardan. Eğer bu rahatsızlıklara sahipseniz hemen telaşa kapılmayın çünkü çinko eksikliği tedavisi mümkün. Makalemizin devamında çinko eksikliğine ne iyi gelir gelin onu inceleyelim.
Çinko Eksikliğine Ne İyi Gelir?
Çinko insanların ve diğer tüm canlıların ihtiyaç duyduğu bir elementtir. Vücudumuzdaki tüm sistemlerin sağlıklı bir şekilde çalışmasında görevi büyük olan çinkonun; 14-18 yaş arası genç kızlarda günlük 9 mg, 19 yaş üstü yetişkin kadınlarda ise günlük 8 mg alınması gerekmektedir. Çinko eksikliği tedavisi ilaç yoluyla sağlanabildiği gibi çinko içeren besinlerle de sağlanabilir. Eğer çinko eksikliği ne yemeli, çinko eksikliğine ne iyi gelir gibi sorularınız varsa bu besinlere birlikte bir göz atalım.
Çinko İçeren Besinler
Çinko vücudumuza doğal yollarla alabileceğimiz bir mineraldir. Peki çinko eksikliği ne yemeli? Besinlerin çoğu çinko içermektedir. Çinko minarelinin en fazla bulunduğu besinlerin başında kırmızı et ve istiridye gelmektedir. Kırmızı et ve istiridye günlük çinko ihtiyacımızın Bu besinlerin dışında hindi eti ve kuzu eti de oldukça zengin besinlerdir. Kabak çekirdeği, sarımsak, dana ciğeri, ıspanak, yumurta sarısı ve bezelye de günlük çinko ihtiyacımızın büyük bir kısmını sağlayabileceğimiz besinlerdendir. Doğal yolların dışında çinko eksikliği tedavisi ilaçları kullanıp bu sorunu ortadan kaldırabiliriz.
Çinko Eksikliği Testi
Çinko eksikliği testi doktorlar tarafından son yıllarda, çinko eksikliği olan hastaların tespit edilmesinde önemli bir rol oynamakta. Çinko eksiliği ne yapar? Çinko eksikliği; tırnak ve saçlarda zayıflama, tat ve koku duyularında bozukluklar, çocukların gelişiminde yaşanan sorunlar, zihinsel gerileme, iştah azalması gibi belirtiler ortaya çıkmasına sebep olur. Bu belirtilere sahipseniz çinko eksiliği testi yaptırmanızı öneririz. Çinko eksikliği testine giren; 1 ayın altındaki çocuklarda 50-125 mg, 1 ay – 15 yaş arasındaki çocuklarda 60-135 mg, 15 yaş üzerindeki yetişkinlerde 70-150 mg bulunması çinko değerinin normal seyrettiğini göstermektedir.
Çinko Eksikliği Tedavisi
Çinko eksikliği nedir sorusunun cevabını artık biliyoruz. Peki çinko eksikliğinin tedavisi mümkün mü gelin bir de onun cevabına bakalım. Çinko eksikliği tedavisi için uzman doktorlar tarafından tavsiye edilen vitamin içerikli ilaçları kullanabileceğiniz gibi vücudunuzda eksik olan çinkoyu doğal yollarla, gıda takviyeleriyle alabilirsiniz. Fakat şunu bilmesiniz ki doktor tavsiyesiyle kullandığınız ilaçlarla vücudunuzun ihtiyacı olan çinko miktarını belirli bir süre istenilen seviyede tutabilirsiniz. Aklınızda bulunması gereken önemli nokta şu ki; vücudunuzun ihtiyacı olan çinkoyu doğal yollarla yani besinlerle karşılamak her zaman daha sağlıklı olacaktır.