Gut Hastalığı Nedir, Gut Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

gut hastalığı nedir

Gut Hastalığı Nedir?

Romatizmal bir hastalık olarak tanımlanan gut hastalığı son dönemlerde birçok kişide görülüyor. Tedavi edilmediği takdirde ciddi sonuçlara yol açabilecek bu hastalığın oldukça keskin belirtileri var. Vücuttan atılması gereken ürik asitlerin eklemlerde birikmesi gut hastalığının meydana gelmesinde ki en büyük neden. Gut hastalığı nedir sorusuna bu birikmelerin meydana getirdiği aksaklıklar olarak cevap verilebilir. Pürin olarak adlandırılan ve vücutta bulunan maddelerin yıkımlarının ardından meydana gelen ürik asit gut hastalığı neden olur merakını gidermeye yeterli bir cevap aslında. Vücuda alınan proteinin yapısındaki maddelerin ayrışımı sonrasında meydana gelen ürik asidin artmasının en temel nedeni alınan protein oranının yüksekliği olarak tanımlanabilir. Gut hastalığı nedenleri arasındaki ilk sıraya bu konabilir. Eğer ürik asidin vücuttan atılmasında bir sorun varsa belirli bir süreden sonra kendini gut hastalığıyla gösterir. Peki gut hastalığı tedavi edilmezse ne olur?

gut hastalığı belirtileri

Gut Hastalığı Belirtileri

Eklemlerde şiddetli ağrı ve şişmeyle kendini göstermeye başlayan gut hastalığı daha çok ataklar şeklinde gerçekleşir. Gut hatalığı belirtileri özellikle ayak başparmağında kendini gösterir. Ayak baş parmağınızda şişme, kızarma, ağrı ve hassaslaşma varsa bir doktora görünmeniz gerekebilir. Gut hastalığı hangi doktor tarafından tedavi edilirse edilsin öncesinde bedeninizin verdiği sinyalleri iyi değerlendirmeniz gerekli. Gut hastalığı belirtileri nelerdir diye merak ediyorsanız vücudunuzda meydana gelen ani değişimleri gözlemleyebilirsiniz. Uykudan uyandıracak kadar şiddetli bir ağrıyla devam eden hastalığın kesin kanısının konabilmesi için kan testi yapılması gerekir. Ayrıca şekil bozuklukları ve hareket kısıtlılığı gut hastalığı belirtileri nelerdir sorusunun önemli olan diğer cevapları arasında yer alır.

gut hastalığı tedavisi

Gut Hastalığı Tedavisi

Gut hastalığı tedavisi kişiden kişiye ve hastalığın evrelerine göre değişiklik gösteriyor. Atakların yaşanmadığı ancak kandaki ürik asidin yüksek olduğu aşamalarda kanda bulunan ürik asidin düşürülmesine yönelik ilaçlar uygulanır. Bu aşamada gut hastalığı tedavi edilmezse ne olur sorusunun cevabını atakların başlaması cevabı şekillendirebilir. Eğer kanda bulunan ürik asit kontrol altına alınmazsa daha sonralarda kendini ataklarla göstermeye başlar. Eğer gut hastalığı sık sık atak geçirme aşamasına gelirse tedavinin şekli ve süresi değişir. Tuz kristallerinin çözülmesi için hastaların su tüketimini arttırması gerekir. Gut hastalığı ceviz, fındık ve badem gibi besinlerin tüketimine belli bir yere kadar izin veriyor.  Gut hastalığına ne iyi gelir sorusundaki en önemli cevabın yerini su alıyor. İlaç tedavisinin yanında dikkat edilmesi gereken en önemli unsur ise beslenme. Gut hastalığı diyeti içerisinde hayvansal yağların en az olduğu bir liste sunar. Bunun yanında deniz ürünleri ve protein oranı yüksek besinlerden de kaçınmak önemli. Gut hastaları ne yememeli nelere dikkat etmeli gibi sorularının en kesin cevaplarını doktorlarının verecekleri diyetlerde bulabilir. Ayrıca gut hastalığında kişilerin doktor gözetimi dışında ilaç almamaları çok önemli. Gut hastalığı hangi doktor gözetiminde tedavi edilirse edilsin uzak durulması gereken bir diğer besinse kırmızı ettir. Gut hastalığı ölümcül müdür sorusuna doğru tedavi yöntemleriyle hayır demek mümkün.

gut hastaligi nedir

Gut Hatalığı ve Beslenme

Gut hastalığının tedavi sürecinde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurun başında beslenme yer alıyor. Gut hastalığı öldürücü müdür sorusuna sağlıklı beslenme sayesinde hayır denebilir. Gut hastalığı beslenme şeklinin tamamen değişmesi için oldukça geçerli bir neden. Proteinlerin maddelere ayrılması sonucunda ortaya çıkan ürik asidin oldukça aşağıya çekilmesi bu aşamada önemli. Gut hastalığı et yemek konusunda katı kuralları olan bir hastalık bu yüzden. Gut hastaları ne yememeli sorusunun ilk maddesine et konabilir. Bu dönemde alkol ve kafein içeren içeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Beslenme düzeninize ek olarak gün içerisinde bolca su tüketmeli, antioksidan özelliği yüksek yiyecek ve içecekleri tercih etmelisiniz. Çilek, yaban mersini, böğürtlen ve yaban mersini vücutta bulunan ürik asidin azalmasında etkili besinler arasında. Ayrıca diyetinize tam tahıllı ürünleri ekleyerek daha doyurucu sonuçlar elde edebilirsiniz. Gut hastalığı diyeti hafif ve sağlıklı besinlerden oluşmalı.

gut hastalığına ne iyi gelir

Gut Hastalığı Bitkisel Tedavi

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun gut hastalarına özel bitkisel tedavi yöntemleri bulunuyor. Çok dikkatli olmanız gereken bu süreçte doktorunuza danışmadan, bilinçsiz uygulamalar yapmaktan kaçınmanız çok önemli. Gut hastalığı bitkisel tedavi yöntemi için hayatınıza sağlıklı besinleri alarak ilk adımı atabilirsiniz. 3 ay sürecek olan tedavi yönteminde haftada 3 kere kereviz tüketmeniz gerekiyor. Haşlanmış kerevizin suyunu ve kendisini öğle ve akşam yemeklerinde gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz. Gut hastalığına ne iyi gelir sorusunun cevaplarından biri olan kereviz şifalı bir besin olmasıyla da biliniyor. Gut hastalığı ceviz tüketimine de herhangi bir kısıtlama getirmiyor. Ancak belirli bir sınırı aşmamanız gerek. Sağlıksız yağlar yerine az miktarda ceviz tüketerek ihtiyacınız olan yağı alabilirsiniz. Gut hastalığına bitkisel çözüm yöntemlerini uygulamadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini unutmayın. Eğer gut hastalığına bitkisel çözüm yöntemleri yeterli gelmezse gut hastalığı ilaçları almak zorunda kalabilirsiniz. Gut hastalığı ilaçları kullanırken bitkisel çözüm yollarını sadece destekleyici olarak kullanabilirsiniz.

Gut Hastalığı Risk Grupları

Gut hastalığı belirli risk gruplarını içerir.

  • Gut hastalığı neden olur sorusunun en önemli cevaplarından olan beslenmede yanlış tercihlerin yapılmasıdır. Gut hastalığı et yemek çeşitlerinden uzaklaşmanızı gerektirir.
  • Genetik faktörler.
  • Gut hastalığı nedenleri yaş ve cinsiyetten de etkilenir. Erkeklerde ürik asit seviyesi daha yüksek olduğu için risk grubunda daha çok erkekler bulunur.
  • Diyabet hastaları.
  • Tansiyon ve kolesterol hastaları

Dikkatinizi Çekebilir: