Karnabahar faydaları ile öne çıkan sebzeler arasındadır. Bu yazımızda sağlık deposu karnabaharı daha yakından tanıyalım. Besin değeri ve içeriği bakımından vücudumuza kazandırdığı etkiler nedir, öğrenelim… Turpgillerden olan karnabaharın pişme sırasında etrafa yaydığı koku bazıları için biraz rahatsız edici olabilir. İçinde bulunan kükürtlü bileşikler bu kokuya neden olur. Eğer pişme sırasında ortaya çıkan bu kokuyu duymazdan gelirseniz, birçok vitamin ve mineral barındıran, enerji deposu, şifa kaynağı karnabahardan kendinizi mahrum etmemiş olursunuz.
Karnabaharın yalnızca beyaz kısımlarını tüketip yapraklarını atmak bazılarımızın alışkanlığı. Oysa ki, karnabaharın yapraklarında şifalar saklıdır. Yoğun bir şekilde yapraklarında da antioksidanlar, kansere karşı koruyucu maddeler bulunur. Yapraklardan alacağınız şifa için yaprakları yemeniz gerekmez. Etkin maddeleri haşlama suyundan almanız kafidir. Karın kısmı ile birlikte 5-6 adet yaprağını da kısık ateşte 1-2 su bardağı kadar suda maksimum 5 dakika kaynatıp içmeniz, sizi birçok hastalığın eşiğinden kurtaran harika da bir kür olacaktır.
Karnabahar tüketiminin sağlık için önemi nedir, karnabaharın faydaları nelerdir?
- Enfeksiyonlara karşı son derece etkindir. Kronikleşmiş idrar yolları enfeksiyonuna karşı çözüm olabilecek en etkili sebzedir.
- Bakteri yok edici, kanser oluşumu, karaciğer metabolizmasında oluşan toksinlerin vücuttan atılımını sağlayıcı, içerdiği thiamin sayesinde Alzheimer hastalığı ve migren gibi hastalıklara karşı koruyucu özellikteki maddeleri içerir.
- İçeriğinde threonine ve quercetin madde olması nedeniyle ülsere karşı etkin (antiulcer) dir.
- Yüksek miktarda içerdiği posa sayesinde bağırsakları hareketlendirip kabızlığın önüne geçer.
- Zengin lif kaynağı olan karnabahar kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Aynı zamanda lif yönünden zengin, tok tutma özelliği, kalori oranının düşük olması kilo vermeye de yardımcı olur.
- Şekerin kana karışma hızını yavaşlatan karnabahar, şeker seviyesinin kontrol altında olmasını sağlar ve dolayısıyla şeker hastalığına karşı oluşacak riskleri ortadan kaldırır.
- İçeriğindeki diyet lifleri sayesinde, vücuttaki kötü kolesterolü düşürüp, iyi kolesterol seviyesini yükseltir. Kalp dostu bir sebzedir. Kalp ve damar hastalığı riskine, kalp krizi ve felç olma ihtimaline karşı koruyucudur.
- A vitamini bakımından ve farklı antioksidanlar yönünden zengin olan karnabahar, serbest radikalleri etkisiz kılabilecek maddeleri içerir. Göz hücrelerine oksidatif zarar gelmesini önleyici antioksidanlar sayesinde, katarakt başta olmak üzere, sarı nokta ve körlük gibi bir çok göz hastalığının oluşumuna mani olur.
- Kalsiyum deposu olması kemik sağlığını büyük oranda korur.
- İçerisindeki çinko yaraların çabuk iyileşmesinde etkendir.
- Saç ve cilt sağlığını korumada etkendir.
- Sinir sisteminini kuvvetlendirme de rol oynar.
- Kolin kaynağı sayesinde hafızayı güçlendirir ve beyin gelişimine etki sağlar.
Aşırı tüketim sonucu oluşabilecek zararları nelerdir?
- Gereğinden fazla tüketilirse gaz sancısına ve şişkinliğe neden olur.
- Aşırı tüketimi tiroid hormonun eksikliğine neden olabilir.
- Karnabaharda bir miktar K vitamini bulunmaktadır. Şayet karnabaharı çok fazla tüketirken bir anda hiç tüketmemeye başlarsanız, ya da tam tersi şekilde bir anda çok fazla tüketirseniz K vitaminin kanı pıhtılaştırma özelliği karşısında bir anda aşırı tüketmek veya bolca tüketirken bir anda kesmek dengeyi bozabilecektir.
- Pürin isimli maddeyi bir çok sebze gibi karnabahar da içerir. Vücutta fazla birikimi, ürik asit birikimine neden olmaktadır. Bu nedenle fazla tüketim böbrek taşı ve gut hastalığına sebep olabilir.
- Hassas cilt yapısına ve alerjik bünyeye sahip olanlarda ciltte kızarıklık, kaşıntı, el ve yüzde şişme, nefes almada zorluk gibi alerjik sorunlar oluşabileceğinden dikkatli tüketmeleri gerekmektedir.
Karnabaharın faydaları hakkında daha fazla bilgi ve sağlıklı beslenme püf noktaları için www.ferishtah.com adresini ziyaret edin