Bazı hastalıklar, anneliğe kendini hazır hissetmeme ve birçok faktörden dolayı hamileliğin sonlandırılması gerekebilir. Kürtaj işlemi hamileliğin sonlandırılmasıdır. Kürtaj sonrasında kadınların en çok endişe ettikleri hususlardan biri tekrar hamile kalınıp kalınmayacağıdır. Kürtaj işlemi sonrasında rahim yenilenme süreci yaşar. Dolayısıyla, bu işlem sonrasında gereken süre geçtiği zaman tekrar hamile kalınabilir. Elbette bunun için kürtaj işleminin uzman ve tecrübeli ellerde yapılması, işlemin hijyenik bir ortamda gerçekleşmesi gibi unsurlarda son derece önemlidir. Kürtaj, cerrahi bir işlemdir. Herkesin kürtaj işlemi için doğru uzman seçimi yapması gerekir.
Kürtaj Sonrasında Hamile Kalmak Mümkün Mü?
Kürtaj işlemi sonrasında uzman hekim gerekli olan tavsiyeleri ve bilmeleri gerekenleri hastalarıyla paylaşırlar. Kürtaj işlemi sonrasında hastalar uzmanların önerilerine harfiyen uymak zorundadırlar. Genel olarak uzmanlar kürtaj işlemi sonrasında on beş gün süresince korumalı bir şekilde cinsel ilişkiye girmeleri önerirler. Kürtaj işlemi sonrasında 15.günden sonra korumasız bir şekilde cinsel ilişki yaşayan kadınların hamile kalma ihtimalleri vardır.
Kürtaj Sonrasında Ne Zaman Hamile Kalınabilir?
Kürtaj sonrası hamile kalınabilmesi için belli bir süre mevcuttur. Genel olarak üreme çağında olan kadınların kürtaj oldukları günden itibaren 20.günden sonra yumurtama dönemleri başlar. Kürtaj işlemi sonrasında bir kadının tekrar adet dönemine girmesi yani düzenli bir regli dönemini yaşaması için 45 günlük bir süre gerekir. Bu dönem hamile kalınması için uygundur. Kürtajdan sonra ne zaman hamile kalınır süresine ortalama 2 ay diyebiliriz.
Kürtaj Sonrası Adet Dönemi
Yukarıda da bahsedildiği gibi adet dönemi belirtilen sürede gerçekleşir. Anca; bu dönem içinde yani kürtaj işlemi üzerinden 45 gün geçmesine karşın adet dönemi yaşanmadıysa vakit kaybedilmeden bir uzmana başvurulmalıdır.
Kürtaj sonrasında bazı kadınlar bir hafta içinde adet görebilirler. Bazı kadınlarsa kürtaj işlemi sonrasındaki ilk beş gün boyunca hiç kanama yaşamazlar. İlk beş günü takip eden 4-5 gün süresinde lekelenme şeklinde olmak üzere kan akıntısı meydana gelir.
Bu tür kanamalar bazı kadınlarda daha az yaşanabiliyorken bazı kadınlarda daha yoğun şekilde yaşanabilir. Eğer kanama yoğun bir şekilde gerçekleşiyorsa ya da parçalar şeklinde yaşanıyorsa bu durumlarda da uzmana başvurulması son derece önemlidir.
Kürtaj Sonrası Hamile Kalmak Riskli mi?
Kürtaj sonrası hamile kalmanın riskli olup olmadığı da önemli bir husustur. Uzmanlar, konuya dair kürtaj işlemi sonrasında hamile kalınması için üç ay beklenmesi gerektiğini belirtirler. Zira kürtaj işlemi sonrasındaki bir ay içerisinde kadınlar adet dönemi geçirirler. Ancak; bu süre içinde adet olmamış ve kürtaj işlemi sonrasında 45 gün süresince adet olunmamışsa hamilelik söz konusu olur.
Kürtaj işlemi sorunsuzca geçen bir kadın için kürtaj sonrasında uzmanın önerdiği sürede bekledikten sonra hamile kalınmasının her hangi bir riski yoktur. Anne adayı için de bebek için de bir risk teşkil etmez.