Nefes Darlığı Neden Olur, Nasıl Geçer ? Nefes Darlığı Tedavisi

nefes darlığı neden olur

İsminden de anlaşılacağı üzere nefes darlığı kişinin yeterince nefes alamaması ve aldığı nefesin yetmemesi anlamına geliyor. Değişen yaşam standartları ve alışkanlıklarla kendini iyice hissettirmeye başlayan bu rahatsızlığın dikkate alınması şart. Aksi takdirde olumsuz sonuçlara neden olabiliyor. Nefes darlığı neden olur, bu rahatsızlıkla nasıl başa çıkılır ve tedavi yöntemleri nelerdir merak ediyorsanız yazının devamında sorularınızın tümüne cevap bulmanız mümkün.

Nefes Darlığı Nedir?

Nefes darlığı nedir sorusuna verilebilecek en kısa ve net cevap nefes alamama ya da nefes daralması olabilir. Aslında bu durum hava açlığı olarak ortaya çıkar ve kişilerin hayat kalitesinin ciddi anlamda etkiler. Tıpta dispne olarak adlandırılan nefes darlığının etkilediği ve etkilendiği ilk organsa akciğerler. Bunun ardından çekilen nefes darlığı kalp hastalıklarının da hem habercisi hem de nedenleri arasında yer alabilir. Nefes alamayan ya da nefes almada güçlük yaşayan kişiler vücudun sağlıklı işleyişinden uzaklaşır ve hücrelere taşınması gereken oksijen miktarında azalma görülür. Bu azalma sonucundaysa birden fazla hastalık ortaya çıkabilir. Bu nedenle nefes darlığını hafife almamak ve alanında uzman bir hekime muayene olmak gerekir.

nefes darligi

Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığı nedenleri kişiden kişiye ve koşuldan koşula değişiklik gösterir. Ayrıca kronik nefes darlığının yanında aniden ortaya çıkan nefes darlığı da yaşanabilir. Hastalık çıkış hızına göre kategori yapmak gerekirse akut, subakut ve kronik ifadeleri kullanılabilir. Nefes darlığı neden olur sorusuna bu nedenle tek bir cevap vermek mümkün değil.  Nefes darlığı hastalığı nedenleri ise aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Astım
  • Zatüre
  • KOAH (Kronik tıkayıcı akciğer hastalığı)
  • Kalp krizi
  • Dekondisyon (uzun süreli istirahat eden kişilerde görülür)

Nefes Darlığı Belirtileri

Akciğerlere yeterli havanın gitmemesi durumunda nefes darlığı kendini gösterir. Nefes darlığı oldukça ciddi ve bir an önce tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğu için belirtilerine dikkat etmek gerekir. Nefes darlığının sebepleri kişide mevcutsa ve aşağıdaki belirtilerden en az ikisi varsa hastalığın tanısının koyulması kolaylaşabilir. Böyle bir rahatsızlığınızın olup olmadığını anlamanız içinse kendinize kulak vermeniz ve nefes alış verişlerinizi takip etmeniz, nefessiz kalma gibi durumlarınızın olup olmadığına karar vermeniz gerekir.

  • Kısa bir efor sonucunda bile nefes nefese kalma
  • Göğüs bölgesinde meydana gelen sıkışma
  • Yeterince hava alamama ve bunun sonrasında gelen bayılma hissi
  • Ateş
  • Nefes alma sırasında yaşanan öksürük, gözlerde sulanma ve tende kızarma
  • Nefes alış veriş hızında düzensizlik

Birden Başlayan Nefes Darlığı Neden Olur?

Akut nefes darlığı birden başladığı için önceden belirti vermeyebilir. Bu nedenle kişilerde ciddi derecede kaygı ve korkuya neden olur. Bıçak gibi keskin bir sancının göğüste hissedilmesi ve hava açıklığının çok yoğun bir şekilde yaşanmasıysa akut nefes darlığının en belirgin özelliği. Bu rahatsızlığın en önemli nedeniyse kalp ve akciğer rahatsızlıklarıdır.

Akciğer Kaynaklı Ani (Akut) Nefes Darlığı

Nefes darlığının ilk nedenleri arasında akciğerde yaşanan sorunlar gelir. Bu sorun sonrasında nefes darlığı hastalığı kendini belirtileriyle belli eder ve bu belirtiler kimi zaman kişilerde korkuya neden olabilir. Çünkü akut nefes darlığında kimi zaman vücut birden tepki verir.

Pnömotoraks: Akciğerin bir kısmının sönmesi sonucunda pnömotoraks denen hastalık meydana gelir. Bu hastalığın belirtileriyse aniden başlayan ve bıçak kesmesine benzeyen, göğüs ve çevresini saran ve nefes almayı engelleyen tepkilerdir. Kişi nefes almaya çalıştıkça keskin bir ağrıyla karşılaşır. Nefes darlığının sebepleri arasında yer alan pnömotoraks bir travma sonrasında meydana gelebileceği gibi ortadan hiçbir neden yokken de gelişebilir.

Astım ve hava yolları darlığı: Astım ve hava yollarına bağlı gelişen rahatsızlıklar kimi zaman birden kimi zamansa herhangi bir dış etken nedeniyle ortaya çıkabilir. Akciğerlerden yaprak hışıltısına ve ıslığa benzer sesler gelir çoğu zaman. Bu durum doktorun akciğerleri dinlemesi sonrasında kısa sürede belirtileri sayesinde tespit edilebilir.

Zehirli gazların solunması: nefes darlığının dış etkenler tarafından meydana gelmesinde en etkili olan nedenlerden biri de temizlik sırasında solunan kimyasal ürünler. Özellikle banyo gibi küçük mekanlarda bu ürünleri hava almadan kullanmak nefes darlığına neden olabilir. Eğer bu ürünleri soluma oranı artarsa nefes darlığının yanında bulantı, kusma ve baş dönmesi de yaşanabilir. Kişinin bulunduğu yeri böyle bir durumda acilen terk etmesi gerekir.

Pulmuner emboli: Bazı nedenler sonrasında akciğer damarlarına pıhtı atmasının yaşanmasının ardından damarın kısmi ya da bütün olarak tıkanmasıyla nefes darlığı kendini gösterir. Bu hastalığın en önemli belirtilerinden biriyse kan tükürmedir. Bu hastalığın teşhis edilmesi de hayli zor olur.

Yabancı cisimlerin hava yollarına kaçması: Dış faktörler nedeniyle yaşanan bu nefes darlığı hemen müdahale edilmesi gereken bir duruma sahip. Genellikle küçük çocukların yaşadığı ve fark edilmezse ölüme kadar gittiği de bilinen bir gerçek. Nefes darlığı öksürük ile kendini gösterir ve kişinin boğazından tuhaf sesler gelir.

nefes darligi nasil gecer

Kalp Kaynaklı Ani Nefes Darlığı Nedenleri

Nefes darlığının iki temel kaynağından biri de kalp olarak ifade edilebilir. Burada tercih edilen nefes darlığı ilaçları da akciğer kaynaklı rahatsızlıklara göre farklılık gösterir.

Kalp krizi: Kalp krizinde aslında nefes darlığından önce göğüs ağrısı kendini gösterir. Bunun yanında kişiden kişiye değişen oranlarda nefes darlığı da görülebilir. Kol ve omuzlara yayılan ve insanın nefes almasını engelleyen bu ağrılar kalp krizinin habercisi olabilir.

Akciğer ödemi: İsminden dolayı akciğer kaynaklı bir rahatsızlık gibi görünse de aslı öyle değil. Bu hastalıkta akciğerlerde sıvı birikmesi yaşanıyor ancak bu birikmenin temel nedeni kalp kaynaklı. Nefes darlığı ilaçları bu hastalıkta etki etmeyebilir kaynağın farklı olmasından dolayı. Asıl nedeninin kalp yetmezliği olduğu akciğer ödemine aynı zamanda yüksek tansiyon da neden olabilir.

Nefes Darlığı Tedavisi

Nefes darlığı nasıl geçer sorusu özellikle bu hastalığı yaşayan kişilerin sık sık sorduğu sorular arasında. Ancak nefes darlığı nasıl geçer sorusuna cevap verebilmek için hastalığının temel nedenine bakmak gerekir. Kimi zaman hafif bir şekilde yaşanan nefes darlığı normal olarak görülebilir ve bu gibi durumlarda endişe etmeye gerek yoktur. Ancak nefes darlığı öksürük ve birden fazla belirtiyle yaşanıyorsa kesinlikle bir uzmandan destek almak gerek. Nefes darlığı çözümü için öncelikle sigara kullanıyorsanız bırakmanız ve bol bol temiz hava almanız gerekir. Vücudunuzdaki oksijen miktarını arttırmak içinse kendi temponuza uygun egzersizler de yapabilirsiniz. Bir diğer nefes darlığı çözümü ise ilaçlardır. Ancak bu ilaçları doktorunuz gerekli muayeneleri yaptıktan sonra size verebilir.

Eğer nefes darlığının psikolojik nedenlerden dolayı yaşandığı anlaşılırsa bir psikiyatri uzmanına danışılması gerekir. Çünkü nefes darlığı psikolojik nedenlerle ya da travmalarla da ortaya çıkabilir ve nefes darlığı psikolojik nedenlerle ortaya çıktığında kişiler kriz anında uzun bir süre nefes almada güçlük çeker, nefesini kontrol edemez.

Nefes Darlığına Hangi Bölüm Bakar?

Nefes alamama ve göğüste sıkışma olarak kendini gösteren nefes darlığının uzman doktorlar tarafından tedavi edilmesi gerekir. Nefes darlığına hangi bölüm bakar sorusuna ise göğüs hastalıkları bölümü ve uzmanları cevabı verilebilir. Burada nefes darlığı tedavisi en doğru şekilde uygulanır.