Her kadın bir gün mutlaka anne olmak ve kendi çocuğunu kucağına almak ister. Bebek, ilk ana rahmine düştüğü andan itibaren kocaman bir mucize gibi büyür, gelişir ve anne karnından çıkarak dünyaya gözlerini açar. Aslında her doğum bir ölüm ve sonra yeniden diriliştir. Normal doğum, kendi başına zor ve meşakkatli bir iştir ancak en zor olanı dokuz ay boyunca o bebeği karında taşımaktır.
Çoğu kadın normal doğum denildiği zaman korkar. Özellikle ilk gebeliklerde genellikle normal doğum tercih edilmez ancak normal doğum zannedildiği kadar korkutucu değildir. Aslında anne adayı olarak zor olanı başarmış ve dokuz ay boyunca çocuğunu karnında sağlıklı bir şekilde taşımayı başarmışsan doğum anı sadece bir patlama gibi gelip geçecektir. Önce bunu kabullenmeli ve normal doğum ile aranda olan korku sınırını yok etmeyi istemelisiniz. En azından önyargısız olarak normal doğumu araştırmalı ve hakkında bilgi toplamalısın.
Normal Doğum Nedir?
Öncelikle, normal doğum nedir ve normal doğum nasıl olur konusuna açıklama getirmekte fayda var. Normal doğum, doğumun en doğal şeklidir. Normal doğum en doğal süreç olduğu için de mümkün olan en müdahalesiz doğumdur. Bebeğin bu dünyaya en doğal yollardan gelmesini istiyorsanız normal doğum en ideal olanıdır. Ana rahmindeki bebek ne yapacağını içgüdüsel olarak bilir ve onun hazırlıklarını içeride yapmaya başlar. Normal doğum başladığında bebeğiniz zaten sizin dışınızda tüm yapılacakları kendi başına yapmaktadır. Normal doğum nasıl da sizi kendi sürecine çekecek göreceksiniz, siz sadece bunun için biraz dayanıklı olmalı ve anne olmanın mucizevi gücünü içinizde hissetmelisiniz.
Yapacağınız her müdahale bu normal doğum sürecini biraz da olsa bozabilir. Normal doğum başladıktan sonra en ideal olan, bedeninizin bebeğiniz ile iş birliği yapmasına izin vermek ve onların birlikte başlattıkları bu mükemmel çalışmayı destekleyecek bir ortam yaratarak doğumun gerçekleşmesine yardım etmektir. Eğer her şey yolunda giderse hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmadan bebeğinizi kısa sürede kucağınıza alabilir ve bebeğiniz ile güçlü bir bağ kurabilirsiniz. Bu buluşma dünyanın en mucizevi buluşmasıdır.
Normal Doğum Nasıl Yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi normal doğum süreçlerin en doğal olanıdır. Düzenli gittiğiniz doktor kontrollerinde herhangi bir ters durum söz konusu değil ise ve son dakika herhangi bir komplikasyon gelişmez ise normal doğum sizin için mümkündür denebilir.
Normal doğum 3 evrede gerçekleşir ve normal doğum belirtileri görülmeye başlandığında süreç de başlamış demektir.
1.Evre Rahim Ağzının Açılması Dönemi: Rahim ağzı gebelik boyunca kapalıdır ancak doğumun ilk evresinde rahim kasılmaları ile birlikte rahim ağzı açılmaya başlar. Rahim ağzının tam açılması 10 cm açıklık ile gerçekleşir. Bu evre doğumun en uzun evresi olarak tanımlanır. Bu evre yaklaşık olarak 8 ila 10 saat boyunca sürebilir. Bu evre erken faz ve aktif faz olarak incelenir.
– Erken Faz: Özellikle ilk kez gebe olan kadınların en uzun süreci erken faz dönemidir. Bu dönemde kasılmalar seyrek ve hafif olarak başlar. Bu kasılmalar ve sancılar birkaç saatten bir iki güne kadar sürebilir. Eğer bu kasılmalar dışında bir belirti yoksa hastaneye gitmek gereksizdir.
– Aktif Faz: Aktif faz döneminde kasılmalarınız sıklaşmaya başlar ve ağrının giderek artar. Kasılmalarınız beş dakika arayla gelmeye başladığı zaman hastaneye gitmeniz gerekmektedir. Ancak bu dönemde kanama ya da suyunuz gelirse zaman kaybetmeden hastanenize ulaşmalısınız.
Birinci evrenin sonuna gelindiğinde rahim artık 9-10 cm açılmıştır ve sizdeki ıkınma hissi engellenemez olmuştur. Bu evrede doktorunuz dediklerine uymalı ve onun ıkınmanızı istediği zaman ıkınmalısınız.
2.Evre Bebeğin Doğumuna Giden Süreç:Bu evre, rahim ağzının tam açılmasından (10 cm) bebeğin doğumuna kadar geçen süredir. Bu süre yarım saat ila 1,5 saat arasında yaşanabilir. Bu dönemde en önemli olan sizin kuvvetli bir şekilde ıkınmanızdır. Ancak dikkat edilmesi ve üzerinde durulması gereken konu, bu ıkınmanın sadece doktorunuz söylediği zamanlarda yapılması gerekliliğidir. Ikınmanın da bir tekniği ve zamanı vardır. Yanlış zamanda yapılan ıkınmalar dokularda ödeme ve annenin fazla güç sarf ettiği için aşırı yorgun düşmesine neden olur.
Ikınma Tekniği Nedir?
Ikınma tekniği ile doğumunuzu çok daha kolay ve başarılı atlatabilirsiniz. Ikınma hissinizin geldiği kısım kasılmaların en güçlü olduğu zamandır. Bu sırada gebe kadın derin bir nefes alarak ağzını kapatır ve bu havayı dışarı vermeden çenesini göğsüne dayayarak kuvvetle ıkınır. Ikınırken kalçanın ve belin “C” pozisyonunda, olması ve tüm gücüyle makatına doğru ıkınarak bebeği itmesi önemlidir. Ikınma, kasılma boyunca devam etmelidir ve bu hiç geçince ıkınmak yerine gevşemelidir. Bebeğin başı göründüğünde gebeye ıkınmaması söylenir. Ancak bu süreçte bile gebede bir ıkınma hissi olacağı için ıkınmamayı ancak kısa nefesler alıp vererek sağlayabilir.
3.Evre Bebeğin Doğmasından Sonraki Süreç: Bu evre, bebeğin doğmasından plasentanın çıkmasına kadar geçen yarım saatlik ya da en fazla bir saatlik süreçtir. Bu evrede plasenta çıktıktan sonra incelenir ve rahimden tümüyle ayrılıp ayrılmadığı iyice kontrol edilir. Rahim içinde plasenta parçası kalırsa kanama ve enfeksiyona sebep olacağından bu evre de oldukça önemlidir. Perineye kesi yapılmışsa da bu evrede dikiş atılır. Genellikle anneler bu evrede büyük bir rahatlık, mutluluk ve yorgunluk hissi ile dolarlar. Daha sonra annenin temizliği ve kanama kontrolü yapılır ve sonrasında anne bebek ile birlikte odasına çıkarılır. Sonrasında devam eden ilk birkaç saatlik süreçte de kanama kontrolü, tansiyonu, nabzı ve diğer bulgularına bakılır.
Normal Doğum Zor Mu?
Her kadının sorduğu ve cevaplarını bulmak için derin araştırmalar yaptığı bir diğer soru ise normal doğum zor mu sorusudur… Doğumun her çeşidi zor ve yorucudur. Sadece normal doğum anı değil sonrası da zor geçebilir. Ancak sezaryen ile karşılaştırdığında birinin diğerinden daha acısı olduğunu net bir şekilde söylemek oldukça güçtür. Yani normal doğum mu sezeryan mı diye sorarsanız muhtemelen doktorunuz da size her ikisinin de zor yanlarının olduğunu söyleyecektir. Eğer anne olmak istiyorsanız acıyı göze almalısınız. Normal doğum anı zor olsa da daha sonrası çoğu kadın için daha kolay geçer. Normal doğum sonrası daha acısız bir dönem yaşanırken sezaryen sonrasında çoğu kadın daha zor günler geçirebilmektedir.
Bir diğer merak ettiğiniz konu da normal doğum sonrası dikişler konusudur. Normal doğum dikişleri doğum sonrasında anneyi en çok zorlayan durumdur. Ancak vücuttan vücuda da farklılık gösterdiğini belirtmeliyiz.
Normal Doğum Dikişlerini Ne Rahatlatır?
Eğer normal doğum sonrasında dikişlerinizin hızla iyileşmesini istiyorsanız şu yöntemi deneyebilirsiniz. Dört litre kaynamış suyun içerisine bir avuç adaçayı, bir avuç aynısefa, bir avuç biberiye ve bir avuç lavanta ekleyerek su soğuyana kadar demlendirin. Daha sonra karışımı cam şişelere koyarak bir hafta içinde tüketmelisiniz.
Hamilelik sürecinde normal doğum izle ya da izleme kafanızda mutlaka bir şeyler oluşacaktır, korkularınız sona doğru geldikçe baş gösterecektir. Ancak bunun sadece bir patlama anı olduğunu ve er geç geçip gideceğini, sonrasında da dokuz aylık bekleyişin son bulacağını kendinize sık sık söyleyerek motivasyonunuzu artırmalısınız. Normal doğum videosu izlemek yerine bunu kendiniz görmeyi tercih etmelisiniz çünkü herkesin doğum hikâyesi birbirinden farklı olacaktır.
Normal Doğum Faydaları
Normal doğum bebeğe ayrı anneye ayrı faydalıdır. Eğer anne ve bebeğin sağlığını tehdit eden herhangi bir sebep yok ise normal doğum en çok tavsiye edilen doğum şeklidir.
- Normal Doğumun Bebeğe Faydaları
- Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin akciğerlerindeki amnion sıvısı doğum kanalından geçerken uğradıkları baskıdan dolayı atıldığı için solunum sıkıntısı gelişme riski çok daha azdır.
- Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerin bağışıklık sistemi daha güçlüdür çünkü normal doğum sırasında doğum kanalından geçerken ağzı ile temas ettiği bakteriler bu bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
- Normal doğumun, bebeğin anne ile bağını daha çabuk kurulmasında etkili olduğu düşünülmektedir.
- Normal doğum ile doğan bebeklerin anne memesini emme ve memeye masaj yapma konularında daha becerikli oldukları gözlemlenmiştir.
- Normal doğum ile dünyaya gelen bebeklerde doğum sonrası anne ile bebek arasındaki cilt temasının daha hızlı ve kolay gerçekleştiği gözlemlenmiştir.
- Normal doğumla dünyaya gelen bebeklerin sezaryen ile dünyaya gelen bebeklere oranla yoğun bakıma alınma oranları daha azdır.
- Normal Doğumun Anneye Faydaları
- Normal doğum yapan kadınların daha çabuk iyileştiği ve günlük hayata daha çabuk döndükleri gözlenmiştir.
- Normal doğum yapan kadınlar hastaneden çok daha kısa sürede taburcu edilirler. Bu durum hem sağlık açısından hem de maddi açıdan anneye faydalıdır.
- Normal doğum yapan bir kadındaki tatmin çok daha fazladır çünkü kendisini bir savaşı kazanmış gibi düşünerek o başarı duygusunu içinde hisseder. Bu nedenle normal doğum hikâyeleri çok daha unutulmazdır.
- Normal doğumda sezaryene göre “doğum sırasında anne ölüm oranı” daha azdır.
- Normal doğum yapan kadının karnında bir kesi veya hasar oluşmadığı için sonraki doğumlarını da normal yolla yapma şansı vardır. Ayrıca sonraki hayatında da geçirebileceği karın ameliyatları için bu durum bir sorun teşkil etmez.
- Normal doğumda doğum sonrası enfeksiyon ve kanama benzeri komplikasyonların görülme ihtimali çok daha azdır.
- Normal doğum yapan kadının doğum sonrasında ağrı şikâyeti sezaryen ile doğum yapan kadına oranla çok daha azdır.
Normal Doğum Egzersizleri
Normal doğumun kolay geçmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi de normal doğum egzersizleridir. Bu egzersizler, sizin doğum sürecinizi çok daha kolay ve daha az sancılı geçirmenize oldukça yardımcı olacaktır. Hamile olduğunuzu öğrendikten sonraki süreçte doktorunuz izin verdiği andan itibaren hamile yogası, hamile pilatesi veya hamile egzersizleri ile doğuma hazırlık yapmaya başlayabilirsiniz. Bunun için uzman kişilerden destek almalı ve mutlaka tecrübeli isimler ile çalışmalısınız. Vücudunuza ve süren hamileliğinize en uygun egzersizleri doktorunuz ve hocanızla birlikte seçerek doğuma hazırlanmalısınız.
Normal Doğum Yapan Ünlüler
Normal doğum en eski yöntem olmasına rağmen son dönemlerde daha acısız olduğu düşünülen sezaryen ile normal doğum oranları gittikçe düşmüştü. Ancak içinde olduğumuz dönemde tekrar doğal olana bir dönüş yaşandı ve bazı ünlüler de doğumlarında doğal olan yöntemi tercih ederek hayranlarına örnek oldular. Bu ünlülerden bazıları; Çağla Şikel, Pınar Altuğ, Demet Şener, Nurgün Yeşilçay, Gülben Ergen, Deniz Akkaya…
Sadece Türk ünlüler değil yabancı ünlüler de normal doğumu tercih ettiler. İşte o isimlerden bazıları; Kate Middleton, Beyonce, Gisele Bündchen, Miranda Kerr, Jessica Alba, Pamela Anderson, Cindy Crawford…