Faydaları saymakla bitmeyen ruşeym oldukça değerli bir besin kaynağı. Zengin bir E vitamini içeriğine sahip olmasının yanında önemli bir lif deposu. Annelerin bebekleri için sıklıkla tercih ettiği rüşeymin aynı zamanda zayıflamaya da büyük bir katkısı var. Ruşeym nedir faydaları nelerdir sorularına yazımızda cevap bulabilirsiniz.
Ruşeym Nedir?
Ruşeym ne demek merak edenler için Arapça kökenli bir kelime ve tohum özü anlamı olduğunu söyleyebiliriz. Ruşeym nedir sorusuna buğdayın kalbi cevabını vermek de mümkün. Buğday başağının hemen alt kısmında küçük bir yumru gibi bulunan rüşeym aslında buğdayın en zengin içerikli kısmı. Ruşeym nedir diye merak edenlerin buğdayın hemen alt kısmına bakmaları yeterli. Buğdaya oranla çok daha zengin bir içeriğe sahip olan ruşeym faydaları da buğday ununa göre elbette daha fazla. 1 ton buğdaydan 1 kilo rüşeym elde edilmesi onu hem değerli kılıyor hem de ona zor bulunur bir özellik ekliyor.
Ruşeymin İçeriği
Zengin içeriği sayesinde her geçen gün birçok kişinin tercih nedeni olmaya devam eden rüşeym yüksek miktarda A, E, b1 ve b2 vitamini içeriyor. Bu vitaminlerin yanında vücuda oldukça faydalı olan folikasit, manganeyz, potasyum, lesitin, mineral ve esansiyel yağ asitlerine de ev sahipliği yapıyor. 18 aminoasitli bir yapısı olan rüşeymin içeriğinde ayrıca 10’dan fazla vitamin, 8 mineral ve 913 protein birleşimi mevcut. Omega gibi kalp dostu bir içeriğe sahip olması rüşeymin faydalarını arttırırken yüksek lif oranı sindirim sisteminin en büyük dostu. Şekerli ve yağlı bir yapıya sahip olan rüşeym bu yapısı sayesinde besleyici bir seçenek sunuyor. Annelerin bebekleri için ruşeym unu kullanmalarının nedenlerinden biri de bu yapı. “Alpha-Tocapherol” isimli “Doğal E Vitamini” buğday ruşeyminden yapılır ve bu vitaminin fiyatı da yüksek bir şekilde karşımıza çıkar. Ruşeym ne demek sorusuna sahip olduğu içerikler sayesinde doğal bir ilaç cevabını vermek mümkün. Ruşeym nedir faydaları nelerdir sorusunun binlerce cevabı var. Ayrıca ruşeym fiyat konusunda da içeriğine oranla oldukça uygun bir seçenek sunuyor.
Ruşeym Nasıl Tüketilir?
Sağlıklı bir yaşamın altın anahtarları arasında yer alan ruşeymi yemeklerinizden ara öğünlerinize kadar birçok yerde kullanabilirsiniz. Sıkça adından söz ettirmesinin ardından akıllarda ruşeym nasıl tüketilir sorusu belirdi. Oldukça sağlıklı bir alternatif sunan ruşeymi çorbalarınıza, salatalarınıza, ara öğünlerinize ve yemeklerinize ekleyebilirsiniz. İçerisinde un bulunan birçok tarifte küçük değişikliklere giderek ruşeym unu seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Ruşeym Yağı
Soğuk sıkım yöntemle rüşeymden elde edilen bu yağın birçok faydası var. Yüksek bir nemlendirici etkisi olan ruşeym yağı kremlerde sıklıkla kullanılır. Dilerseniz yemeklerinize ruşeym yağı da ekleyebilirsiniz. Hem cildinizde hem de yemeklerinizde kullanabileceğiniz ruşeym yağı ayrıca salataların da vazgeçilmezi.
Ruşeymin Faydaları
Adından sıkça söz ettiren ruşeymi dilerseniz un şeklinde dilerseniz de yağ şeklinde kullanabilirsiniz. Sayısız faydası olan, buğdayın kalbi olarak nitelendirilen ruşeym sağlıklı günlerin altın anahtarlarından.
- Ruşem sahip olduğu antioksidan özelliği sayesinde cildin yaşlanmasının önüne geçer.
- İçerisinde bulunan omega 3 sayesinde sinir sistemini güçlendirir.
- Kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.
- Yüksek lif oranı sayesinde uzun süre tok tutar. Bu özellik ruşeym zayıflatır mı sorusunun olumlu cevaplanmasında da oldukça etkili.
- Kasların güçlenmesini sağlar.
- Diyabete iyileştirici etki sağlar.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Doğurganlığın artmasına yardımcı olur.
- Saçlara ve cilde iyi gelir.
Ruşeymli Ekmek
Buğdayın en zengin içeriğe sahip olan kısmından elde edilen un sonrasında sofralarımıza ekmek olarak gelen ruşeymli ekmek sağlıklı beslenmek ve kilo vermek isteyenlerin ilk tercihleri arasında. Ruşeym ekmeği çörekotu ve fesleğen de içerir. Tercihlere göre zenginleştirilebilecek olan ruşeymli ekmek tarifinin yapımı da oldukça kolay. Ruşeym zayıflatır mı sorusuna diyetinize bu ekmeği dahil ederek olumlu bir cevap verebilirsiniz. Ruşeym fiyat konusunda da bütçenizi çok fazla sarsmıyor.
Ruşeym Bebeklere Nasıl Verilir?
Bebeğinizin beslenmesine sağlıklı ve doyurucu bir seçenek eklemek istiyorsanız ruşeymi tercih edebilirsiniz. Ancak bundan önce doktoruna danışmanız çok önemli. Bebeklerin gulutene karşı oldukça hassas olmalarından dolayı özellikle 8. aya kadar bu tür besinler kesinlikle tüketilmemeli. Ruşeym bebeklere nasıl verilir sorusuna 8. ayı tamamladıktan sonra cevap bulabilirsiniz. Bebeğinize vereceğiniz buğday ruşeymini çorbalarına, yoğurtların ya da meyve pürelerine 1 tatlı kaşığı olacak şekilde ekleyebilirsiniz.