Hemen hemen her yaşta bireyde meydana gelebilecek bir deri hastalığı saç egzaması. Daha çok saç problemi olarak da anılan saç egzaması en yaygın olan egzama türü olarak da anılabilir. Saç derisinde rahatsız edici kaşıntılar beraberinde kızarmaları da acı hissini de getirdiği anda bir doktora başvurmakta fayda var. Şikayetler sonrasında en keskin tanıyı ancak bir doktor koyabilir. Saç egzamasının bilinen en yaygın belirtileri ise kaşıntı, kızarıklık ve deride tahriş olsa da kişiden kişiye farklı belirtiler de verebilir. Saçta egzama neden olur sorusuna bu aşamada verilebilecek en kısa cevap saç derisindeki yağlanma oranlarının dengesizliği olabilir. Yağ bezlerinin fazla çalışması sonucunda saç derisinde dermatitine meydana gelir. Saç egzaması nedir sorusuna aradığınız cevabı bulduktan sonra konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Saçta Egzama Neden Olur?
Saçta egzama olmasının hem psikolojik hem de fizyolojik birçok nedeni var. Saç dibi egzaması her kişide farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Ancak en çok bilinen nedenleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkün.
- Stres
- Genetik faktörler
- Saçı aşırı yağlı bir yapıya sahip olması ya da yağlanması
- Aşırı derecede terleme
- Aşırı yağlı ve aşırı kuru cilt
- Yenilen bazı gıdaların alerjik reaksiyonlarının sonucunda egzamanın oluşması
- Saç tipine uygun olmayan, kimyasal içerikli şampuanlar
- Sürekli yaşanan hava değişimleri
- Sedef, AIDS, Parkinson ve astım gibi bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkisi olan rahatsızlıklar
Saç Egzamasının Belirtileri
Saçta egzama neden olur sorusundan önce kişisel özelliklere bakmak gerekir. Bu soru ardından egzama belirtilerini de sınırlayabiliriz. Çünkü egzama türüne göre farklı belirtiler oraya çıkabiliyor. Bu durum kişiden kişiye de farklılık gösterdiği saçta egzama belirtileri tek bir standarda uymayabilir. Bu nedenle saçta egzama belirtileri aşağıdaki gibi ifade edilebilir. Belirtilerin hepsini taşımanıza ya da başka birindeki belirtilerin aynısını göstermenize elbette gerek yok.
- Saç derisinde meydana gelen pul pul dökülme. Bu belirti en yaygın belirtiler arasında gösterilebilir.
- Kuruyan saç derisinde iltihaplanma meydana gelir.
- Saç derisinde küçük sivilceyi anımsatan kabarcıklar çıkar.
- Saç derisinde egzamadan etkilenen bölgedeki ciltte kalınlaşma görülür.
- Kızarıklık ve kaşıntı beraberinde saç derisinde yaralanmaları da getirir.
- Kimi kişilerde saç egzamasının olduğu bölgede ya da çevresinde saç dökülmesi yaşanır.
- Saç derisindeki iltihaplanmanın ciddiyeti artarsa eğer saç derisinde hissedilir derecede yanma meydana gelir.
Saçta Egzama Tedavisi
Saçta egzama tedavisi süresinde kullanılacak şampuanların özelliklerine çok dikkat etmek gerek. İçerisinde çinko, pirition, ketokonazol ve salisilik asit bulunan ve saç derisine zarar vermeyen özel kepek şampuanları kullanılabilir. Ayrıca doktorunuzun önerdiği ve direkt saç diplerine uygulanan kremleri de alabilirsiniz. Ancak saç egzaması ilacı kesinlikle bir uzman tavsiyesi üzerine alınmalıdır. Aksi takdirde iyileşme yerine saç derisinde daha da kötüleşme gözlemlenebilir. Bu nedenle saç egzaması ilacı seçimlerini doğru yapmak gerekir.
Kişisel bakımınıza özen göstererek de saç egzamasının tedavisine yapıcı etkide bulunabilirsiniz. Aşırı terleme, çevresel ve fiziki faktörlerden dolayı saç derisinde meydana gelen kirlenme belirli aralıklarla giderilmeli.
Saç egzaması için şampuan arayışınız varsa eğer deride meydana gelen tahribatı azaltacak, kimyasal içeriği olmayan ve saç tipinize uygun şampuanları tercih edin. Saç egzaması için şampuan seçimi de tedavinin önemli bir kısmını oluşturuyor çünkü. Saç egzaması nedir sorusundan sonra dikkat edilmesi gereken en önemli nokta tedavi ne de olsa.
Saç Egzaması Nasıl Geçer?
Doktorunuzun verdiği krem ve şampuanların yanına dikkat etmeniz gereken koşulları iyice anlamlı ve tedaviniz süresince uygulamalısınız. Saç egzaması nasıl geçer sorusu tedaviyle bir bütün olan cevapları verir. Saç egzamasına ne iyi gelir, tedavi süresinde saç nasıl yıkanmalıdır ve egzamalı bölgeyi nasıl korumak gerekir merak ediyorsanız sizi aşağıya doğru alalım.
Nazikçe yıkayın: Saç derinizdeki egzamayı yıkama işleminde hırpalamamanız gerekir. Yeterince hassas olan bölge hırpalanırsa hem canınız yanabilir hem de egzama yayılabilir.
Kaşınmayın: Egzamanın en zor koşullarından biri de kaşıntıya kayıtsız kalınması olsa gerek. Saç dibi egzaması kaşıntıyı da beraberinden getirir ancak kaşırsanız tedavinizin uzamasına neden olursunuz.
Şampuan seçimine dikkat edin: Tedavinin en önemli aşamalarından biri de şampuan seçiminden geçiyor. Saçta egzama şampuan sayesinde tedavi edilebilir. Ancak seçilecek şampuanın selenyum sülfit maddesi bulundurmasını özellikle isteyin. Saçta egzama şampuan içerisindeki bu maddenin egzamaya neden olan mayaları yok etmesiyle kısa sürede geçebilir.
Saç Egzamasına Bitkisel Çözüm
Saç egzamasına bitkisel çözüm ile nokta koymak istiyorsanız birbirinden faydalı bitkilere göz atabilirsiniz. Zencefil, karakafes otu, çay ağacı bitkisinin yağı ve faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağı saçta yağlı egzama ile savaşıyor.
Saç Egzaması Saç Döker Mi?
Saç egzaması saç döker mi sorusuna ne evet ne de hayır demek mümkün değil. Saç egzamasının saç derisinde bulunan noktalarında ve çevresinde zaman zaman saç dökülmeleri yaşanabilir. Ancak bu demek değil ki saç egzaması saç döker mi sorusuna herkes için evet cevabı verilsin. Kimi kişilerdeyse yalnızca kaşıntı, kızarma ve yanma belirtileri ortaya çıkar, saç dökülmesi yaşanmaz.
Saç Egzaması İçin Losyon
Saçta yağlı egzama için tedavi amacıyla kullanılabilecek yöntemlerden biri de losyon. Saç egzaması için losyon alarak tedavinize başlayabilirsiniz. Ancak ürünü eczacınıza ya da doktorunuza danışarak almanızda fayda var.
Dikkatinizi Çekebilir: