Seboreik Dermatit Nedir? Seboreik Dermatit Tedavisi Nasıl Yapılır ?

seboreik keratoz

Seboreik dermatit nedir?

Seboreik dermatit, insan derisini yağlı olmasından kaynaklanan bir tür cilt rahatsızlığıdır. Özellikle nemli havalarda nükseden seboreik dermatit, kepeklenme yapar. Özellikle kulak arkasında ve kaşlarda kabuklanma yapan seboreik dermatit, kaşıntılı ve döküntülü bir deri hastalığıdır.

Saçta seboreik dermatit kepek olarak karşımıza çıkar. Seboreik egzama olarak da bilinen seboreik dermatit, kızarıklığa, sedef hastalığına, egzamaya ve alerjik reaksiyonlara benzer bir görünüşe sahip olmakla birlikte ciltte kuruluk ya da kaşıntı da oluşturmaktadır. Seboreik dermatit bulaşıcı değildir.

Seboreik dermatit neden olur?

Seboreik dermatitin bilinen iki ana sebebi vardır. Bunlardan ilki aşırı yağ üretimi, diğer ise cildin yağı içinde bulunan Malassezia adlı bir mantardır. Bu mantarın anormal şekilde büyümesi, cildin normalden fazla yağ salgılamasına yol açabilir.

Seboreik Dermatit semptomları da zaman zaman kendini göstermektedir. Bu reaksiyonların artması şu gibi sebeplere bağlıdır:

  1. Travma, duygusal stres veya depresyon
  2. Yorgunluk ve uykusuzluk
  3. İş yerinde ve/veya evde nemli ya da kuru koşullara maruz kalmak
  4. Sistemik enfeksiyonlar
  5. Bazı ilaçların kullanımı
  6. Bağışıklığa zarar veren diğer faktörler

seboreik dermatit tedavisi

Seboreik dermatitin belirtileri nelerdir?

Seboreik dermatitin hem fazladan cilt kuruluğu hem de cilt yağlanmasına sebep olabilir. Seboreik dermatitte, sedeften farklı olarak genelde kızarıklık, beyaz veya sarımsı pullarla kaplı yağlı cilt gibi belirtileri görülür. Gelin birlikte Seboreik dermatitin belirtilerine bir göz atalım:

  • Pul pul noktalar ve kepeğin kafa derisinde birikmesi seboreik dermatitin belirtilerinden bir tanesidir. Bazen kaşıntı gibi kafa derisi üzerinde oluşan ve biraz da olsa kaşıntı veren, rengi kahverengi bile olabilen şekillerde de görülebilir.
  • Çok kuru ve hassas kızarık görünümlü cilt de seboreik dermatitin belirtilerinden olabilir. Seboreik dermatit, çok sarı cildin bazı bölgelerinin sarı veya pembeye dönüşmesine yol açabilir.
  • Yüzün T bölgesi de dahil, göğüs kafesi ve sırt gibi bölgeler de dahil genellikle yağlı olan bölgelerde veya eklem yerleri gibi fazlaca kuru ve pul pul dökülme görülebilir.
  • Cildin kuru kısımlarında veya kulak içi, kulak kenarı gibi bölgelerde bakteri ürerse ikincil bakteri enfeksiyonları oluşması mümkündür.

seboreik dermatit

Seboreik dermatit tedavisi

Seboreik dermatit için en yaygın tedavi yöntemi topikal ilaçlardır. Bunlar ilaçlar arasında; kremler, köpükler, jeller, losyonlar, kortikosteroidler veya hidrokortizon içeren merhemler de bulunmaktadır. Ancak dikkat edilmelidir çünkü bu ilaçlar aşırı kullanıldığında cildi inceltmeye sebep olabilir. Bu nedenle doktorlar sadece kısa süreli kullanımları için bu ilaçları önermektedirler. Bunun için bir püf nokta belirtmekte fayda var: Topikal ilaçların doğal tedavilerle desteklenmesi yan etkileri azaltabileceğinden uzun vadede daha etkili sonuçlar alınabilir. Bakteriler tarafından tetiklenen saç derisindeki seboreik dermatit için antibakteriyel jeller doktorunuz tarafından yazılırsa reçeteli olarak alınabilir. Antifungal şampuanlar ve kremler de seboreik dermatit için diğer tedavi seçeneklerindendir. Işın tedavisi ise şiddetli dermatit vakalarında kullanılan bir yöntemdir.

Seboreik dermatit şampuan önerisini internetin birçok kanalında da bulabilirsiniz ancak bunu mutlaka doktorunuz ile konuşarak ve hangi şampuanı kullanmanız gerektiğine birlikte karar vererek almalısınız. Aksi halde kullanacağınız herhangi yanlış bir ürün, probleminizi geçirmek yerine daha da artırabilir.

Yüzde seboreik dermatit tedavisi

Yüzün çok daha hassas bir bölge olması ve doğal şartlardan daha fazla etkilenmesi nedeniyle bu hastalık yüzde de oldukça yaygın olarak görülür. Genellikle tüm yaş grubundan insanları etkileyebilen bu rahatsızlık birçok rahatsızlık türü ile karıştırılabilir. Yüzde seboreik dermatit yağlı cilt yapısına sahip olan kişilerde daha fazla görülmekle birlikte genellikle yine bir cilt rahatsızlığı olan sedef hastalığı ve akne ile birlikte görülme ihtimali oldukça fazladır. Yüzde seboreik dermatit kesin çözüm doktorunuz tarafından testler sonucunda belirlenmelidir.

Seboreik dermatit yüz bölgesi için doktorunuz en uygun olan ürünleri size önerecektir. Eğer cildinizin seboreik dermatit krem ihtiyacı varsa bunu yine uygulanan testler neticesinde doktorunuz belirleyecek ve size önerilerde bulunacaktır.

seboreik dermatit yüz

Yüzde seboreik dermatit nedenleri nelerdir?

Yüzde ve en çok da yağlı bir deriye sahip olan burun bölgesinde gelişen bu rahatsızlığın nasıl oluştuğu ve hangi nedenlerle ortaya çıktığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak buna rağmen, birtakım nedenlerin yüzde seboreik dermatit rahatsızlığı daha sık görünmesine yol açtığı bilinen de bir gerçektir. Bu rahatsızlığın, cildin yapısının yağlı olmasından kaynaklanabileceği düşüncesi baskındır. Bununla beraber bazı mantar ilaçlarının yüzde seboreik dermatite iyi geldiği için bu rahatsızlığın nedenleri arasında cilt mantarları da sayılabilmektedir. Aynı zamanda strese maruz kalınması, vücudun aşırı yorulması, yüze kullanılan bazı cilt losyonları veya kremler, cilt temizliğine önem verilmemesi, cildi arındırmak için kullanılan bazı sabunlar, kuru, aşırı soğuk ya da aşırı sıcak hava ile fazlaca temas edilmesi ve aşırı kilo gibi durumlarda vücut dengesinin bozulması neticesinde yüzde seboreik dermatit görülme olasılığı daha da artmaktadır.

Seboreik keratoz nedir?

Seboreik keratoz, en fazla ileri yaşlarda ortaya çıkan deride yüzey epidermisin benign tümörleridir. Gövdede, yüzde ve ekstremitelerde genellikle birden çok sayıda bulunan Seboreik keratozlar dudak, el içi ve ayak tabanında yerleşmezler ve sayıları sıklıkla 20’nin altındadır. Yaşlılarda en sık görülen deri tümörü olan seboreik keratozlar, kalıtsal olmalarına karşın genellikle orta yaştan önce görülmezler.

Dikkatinizi Çekebilir: