Çiftler, olası bir hamilelik durumuyla karşılaşmamak için çeşitli doğum kontrol yöntemleri kullanır. Bu yöntemler, istenmeyen gebeliklerin önüne geçer. Prezervatif, doğum kontrol hapı, hormon iğneleri gibi yöntemlerin yanı sıra kullanılan diğer bir araç ise spiraldir. Spiral, rahim içine uygulanır ve spermin yumurtaya gitmesi, hatta yumurtayı döllemesi durumunda dahi rahim içerisinin özelliğini bozarak döllenmiş yumurtanın gelişimini önler. Spirallerin ucunda genellikle ip bulunur ve plastik yada metalden yapılır. Spiral nedir? Spiral nasıl takılır? gibi merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını makalemizde bulabilirsiniz…
Spiral Nedir?
İstenmeyen gebeliklerin önüne geçmek amacıyla kullanılan spiral nedir? Spiral, 2 – 3 santimetre uzunluğunda, metal veya plastikten yapılmış, T şeklinde bir materyaldir. Spiralin üzerinde gebeliği önleyici bakır teller bulunur. Bazı spiral modellerinin üzerinde progesteron hormonu sargılayan parçalar vardır. Bu modeldeki spirallere ise hormonlu spiral denir.
Spiral Nasıl Takılır?
Spiral kullanmayı düşünen kişilerin spiral nasıl takılır sorusunun cevabını iyi bilmesi gerekiyor. Spiral takma aslında oldukça basittir. İlk olarak spiral taktıracak kişi muayene masasına yatırılır. Ardından vajinaya kanal açmak için spekulum denilen plastik veya metal bir alet takılır. Rahim ağzı ile vajen içerisi antiseptik bir solüsyon aracılığıyla temizlenir. Rahim ağzı, tenekulum denilen aletle tutulur vespiral, rahim ağzının içerisine yerleştirilir. Spiralin alt kısmından sarkan ipler, daha sonradan doktor tarafından rahatça çıkarılabilsin diye kısaltılır.
Spiral nasıl takılır sorusundan öte spiral takarken acı duyulur mu sorusu okuyucuların aklını karıştıran sorulardan bir tanesi. Spiral takılırken kişi hiçbir acı veya ağrı hissetmez. Yerleştirme işlemi 5 ile 10 dakika arasında sürer. Pek fazla görülmese de spiral takıldıktan sonra kasık ağrısı yaşanabilir. Ağrı kesiciler sayesinde bu sorunun üstesinden kolayca gelinebilir.
Spiral nasıl takılır sorusunun cevabını verdik. Peki spiral ne zaman takılabilir? Gebelik durumu olmayan kişiler istedikleri zaman spiral taktırabilirler. Kadının gebe olmadığını garantiye almak için adet döneminde takılması tavsiye edilir. Doğumun ardından spiral taktırmak isteyen kadınlar içinse herhangi bir zaman kısıtlaması bulunmuyor. Normal veya sezaryen doğum da spiral takma işlemi için herhangi bir mani oluşturmuyor.
Spiral Nasıl Çıkarılır?
Spiral nasıl çıkarılır korkusuyla yaşamanıza gerek yok. Spiral çıkarma işlemi, spiral taktırmaktan daha kolaydır. Spiral çıkarma işlemi oldukça kısa sürer ve kişi hiçbir acı veya ağrı hissetmez. Ultrasonografi adı verilen alet aracılığıyla spiralin yeri tespit edilir. Daha sonra kişi, rutin jinekoloji muayenesinde olduğu gibi yatırılır. Spekulum rahim ağzına yerleştirilir. Spiral takılırken sarkıtılan iplerden tutulur ve çekilir. Ardından spekulum çıkartılır ve işlem sona erer. Tüm bu olay ortalama 1 – 2 dakika sürer.
Peki ipler görünmüyorsa spiral nasıl çıkarılır? Böyle bir duruma ender olarak rastlansa da herkesin başına gelebilir. Spiralin ipleri görünmüyorsa rahmin içine ince bir alet yerleştirilir. Bu alet aracılığıyla spiral çıkartılır. Bu işlemde kişi, hafif bir acı veya ağrı hissedebilir. Ayrıca normal spiral çıkarma işleminden daha uzun sürer.
Spiral Zararları
Spiral zararları, eğer spiral yanlış takılırsa baş gösteriyor. Normal şartlarda spiralin yalnızca bir miktar dış gebeliği arttırma ihtimali var. Bunun dışında ara kanama, sürekli kanama, kahverengi akıntı, renksiz akıntı veya kasıkta ağrı gibi sorunlardan en az biriyle karşılaşıyorsanız, bu spiralin yanlış takıldığına ya da spiralde bir problem olduğuna işaret eder. Böyle bir durumda ya spiral çıkartılır ya da kişi tedavi edilir. Ağrı, titreme, kanama gibi belirtiler varsa enfeksiyon riski bulunur. Spiralin zararları içerisinde sayabileceğimiz tek problem de spiralin enfeksiyonları bir miktar kolaylaştırıcı etkiye sahip olması. Bu nedenle kanama ve spiral ciddiye alınmalıdır. Böyle bir durumda anında tedavi uygulanır. Eğer tedaviden sonuç alınamazsa spiralin çıkarılması gerekir.
Spiral taktırma işlemini gerçekleştirmek için kişinin vajina yapısının buna uygun olması gerekir. Rahmin üçgen yapısına uygun bir biçimde tasarlanan spiral, rahim içerisine yerleştirilir. Rahim içerisinde perde gibi anormallikler varsa, spiral takılamaz. Genital enfeksiyonu olan veya yatkınlığı bulunan kişilere de spiral takılamaz. Bunun nedeni ise enfeksiyon üzerine bir de yabancı bir madde konulursa, vücudun kendini onarma, hastalıkla savaşma durumunu ortadan kaldıracağı içindir. Spiral taktırma işlemi, önceki zamanlarda dış gebelik yaşamış veya dış gebeliğe yatkın kişiler için de tavsiye edilmez.
Spiral Çeşitleri
Piyasada birbirinden farklı onlarca spiral bulunsa da temelde hepsi aynı işlevi görür. Spiral çeşitleri genellikle ikiye ayrılır. Bunlar bakırlı spiraller ve hormonlu spirallerdir. Türkiye’de en çok T şeklindeki bakır spiraller tercih ediliyor.
Bakırlı spiraller, bakır özelliği olan T biçiminde bir alettir. Genellikle adet kanamasından sonra taktırılan bakırlı spirallerin koruma süresi 10 yılı buluyor. Fakat spiral takıldıktan sonra doktorun söylediği tarihlerde kontrollere gidilmelidir. Bakırlı spiral taktıran kişilerde nadir de olsa ara kanama, sürekli kanama, kasık ağrısı gibi şikayetler olabilir. Böyle durumlarda direkt olarak doktorunuza danışmanızda fayda. Bakırlı spiraller, hamilelik riskini %99’a kadar azaltır. Sperm öldürücü özelliğe sahip olan bakırlı spiraller, döllenme gerçekleşse bile gebeliğin oluşmasının önüne geçer. Diğer ilaçlarla etkileşime girmeyen bakırlı spiralleri, bakır alerjisi bulunanların, cinsel yolla bulaşan hastalık taşıyanların ve rahminde anormallik olanların taktırılması önerilmez.
Spiral çeşitleri arasında bulunan diğer bir spiral ise hormonlu spiraldir. Genellikle daha önceden doğum yapan kadınlara tavsiye edilir. Bakır spiral gibi T formundadır ve gebelik ihtimalini %99 oranında düşürür. Kullanım süresi ise 5 senedir. Adet kanamasını kestiği için, adet dönemlerini yoğun kanlı geçiren kadınlar için avantaj sağlar. Hatta tedavi amaçlı da kullanılır. Hormonlu spiral, gebelik ihtimalini birkaç farkı yolla engeller. Rahim duvarını inceltici özelliği bulunan hormonlu spiral, rahim ağzı salgısını yoğunlaştırarak spermin rahme girmesini engeller. Böylece sperm, yumurtayla birleşemez ve döllenme gerçekleşmez. Vajinal kanaması olanlar, sık sık vajinal enfeksiyon geçirenler, gebelik riski taşıyanlar, pelvik enfeksiyona maruz kalanlar ve rahminde bir anormallik olan kadınlar için hormonlu spiral, önerilen bir doğum kontrol yöntemi değildir. Bunların dışında 1 sene boyunca çocuk istemeyen kişiler hormonlu spiral taktırabilir. Hormonlu spiralin takılmasıyla birlikte birkaç ay adet düzensizliği ve ara kanama görülebilir. Bir müddet sonra bu problemler ortadan kalkar.
Spiral Nasıl Kayar?
Spiral nasıl kayar demeyin. Çok fazla hamilelik geçiren kadınlarda rahim ağzının genişlemesi sebebiyle spiral kayabilir. Bunun dışında spiral nasıl kayar sorusunun bir diğer cevabı da spiralin tam olarak rahim ağzına yerleştirilememiş olmasıdır. Bu nedenden ötürü spiral taktırdıktan bir ay sonra muayene için doktora gidilmesi önerilir. Spiral kayması yaşayan kişiler tekrardan spiral taktırabilir. Fakat bu durumun birkaç kez tekrarlanması durumunda kişinin başka doğum kontrol yolu denemesi tavsiye edilir.
Spiral varken hamile kalınır mı sorusunu kişilerin en çok kafasını kurcalayan soruların başında geliyor. Hiçbir doğum kontrol yöntemi %100 koruma sağlamadığı için Spiral varken hamile kalınır mı sorusunun cevabı; evet, hamile kalınabilir. Spiral yanlış takılmış, zaman içerisinde yerinden kaymış veya süresi geçmiş olabilir. Bu da hamileliğe yol açabilir. Bu nedenle her 3 ayda bir mutlaka kontrole gidilmesi tavsiye edilir.