Şimdiye kadar birkaç kere duydunuz ya da belki de hastalığınızın nedenini araştırırken önünüze taşikardi diye bir şey çıktı. Peki, bu taşikardi nedir? Taşikardi kalpteki ritim bozukluğudur. Kalbin istirahat halindeyken normalden daha hızlı attığı durumlarda taşikardiden şüphelenilir. Kalp dokularına gönderilen elektrik sinyalleri kalp atış hızınızı belirler. Kalp atış hızınız dakikada 100 atımınüzerinde olduğunda taşikardi oluşur. Tabi tersi durum da tıpta bir hastalık olup, kalbin atım sayısı 60’dan daha az olursa bu duruma da brakardi denir.
Taşikardi ne demek?
Kısaca taşikardi, kalp atım hızının 100 atımın üzerinde olmasıdır. Kalp çok hızlı bir şekilde attığı zaman, kan, kalbe daha az verim ile pompalamış olur. Bu nedenle, başta kalp olmak üzere vücudun diğer organlarına da daha az miktarda kan ulaşmış olur. Kalbin normalden daha fazla atması da kalp kasları tarafından oksijen ihtiyacının artmasına neden olur. Bu durumun devam etmesi neticesinde de, kalp kaslarında damar tıkanıklığı meydana gelir ki bu durum da ani kalp krizi meydana getirebilir.
Taşikardi neden olur?
Peki, bu taşikardi neden meydana gelmektedir. Yani taşikardi sebepleri nelerdir? Taşikardi, kalbin pompalama hareketinin hızını kontrol eden normal elektriksel dürtülerin bozulmasından kaynaklanır. Bu dürtülerin bozulmasına neler sebep olabilir bakalım…
– Koroner arter hastalığı (ateroskleroz), kalp kapakçığı hastalığı, kalp yetmezliği, kalp kası hastalığı (kardiyomiyopati), tümör veya enfeksiyon dahil olmak üzere birçok hastalık neden olabilir. Kalp dokularına, zayıf kan gitmesi ve hasarla sonuçlanan kalp hastalıkları da bu grubun içinde sayılabilir.
– Doğumsal kalp rahatsızlıkları (Uzun QT sendromu) oluşabilir
– Hastalık veya kalbin doğumsal anormalliği buna sebep olabilir
– Anemi
– Egzersiz
– Korku gibi ani stres
– Yüksek veya düşük tansiyon
– Sigara içmek
– Ateş
– Çok fazla alkol kullanımı
– Çok fazla kafeinli içecek içmek
– İlaç yan etkileri
– Uyuşturucu kullanımı
– Elektrolit dengesizliği buna sebep olabilir. Elektrolit dengesizliği; kandaki sodyum, potasyum ve magnezyum gibi elementlerin düzeylerinin bozulmasından kaynaklanmakta ve ritim bozukluğuna neden olmaktadır.
– Aşırı aktif tiroid (hipertiroidizm)
Taşikardi belirtileri nelerdir?
Taşikardi tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilir çünkü kalbin çok fazla çalışıp, kalp kaslarının yorulmasına sebep olabilir. Bazı taşikardi hastaları, hiçbir belirti ya da komplikasyon göstermez. Taşikardi, felç ve ani kalp durması gibi komplikasyonların olması riskini oldukça artırmaktadır. Taşikardi hastalığı, kendi içinde farklı türlere ayrılmaktadır. Her bir türün tedavi süreci de farklılık gösterebilmektedir.
Taşikardi hastalığının başlıca belirtileri arasında sayabileceklerimiz şunlardır; Hızlı nabız, göğüs ağrısı, dalgınlık, baş dönmesi, düşük tansiyon değerleri, sersemlik, çarpıntı, nefes darlığı, aniden güçsüz kalma ve bayılma.
Taşikardi nasıl geçer?
Taşikardi nedir neden olur konularından sonra şimdi sıra geldi bu hastalığın nasıl geçeceği konusuna… En merak edilen sorulardan bir tanesi de taşikardi tedavisi konusudur. Taşikardi tedavileri olası komplikasyonları önlemek ve kalp hızını düşürmek için yapılmaktadır ve tedavi şekli taşikardinin türüne göre farklılık göstermektedir. Taşikardi tedavi çeşitlerini şöyle sıralayabiliriz:
1.Vagal Manevralar: Eğer hızlı kalp atışı veya bir atak sırasında, doktorunuzun bir müdahale gerçekleştirmesine vagus manevra denir. Vagal manevralar, kalp atışının düzenlenmesinde oldukça etkilidir ve vagus sinirleri etkilemektedir. Manevralar sırasında, öksürük olabilir ve bağırsak hareketleri gerçekleşebilir ki bu durumu da yüzünüzde bir buz paketi koyarak hafifletebilirsiniz.
2.İlaçlar: Eğer Vagal manevra yaptıktan sonra da kalp atış hızı yavaşlamadıysa, normal kalp hızını geri getirebilmek için bir anti-aritmik ilaç enjeksiyonuna ihtiyaç duyulabilir. Bu kapsamda doktorunuz sizlere, flecainide (Tambocor) ya da propafenon (Rythmol) ilaçlarını yazabilir.
3.Kardiyoversiyon: Kardiyoversiyon işleminde şok, göğsünüzden kalbinize verilir. Kalp, elektriksel uyarılardan etkilenir ve tekrar normal ritmine kavuşur. Acil bakım gerektiğinde ve genellikle kullanılan manevralar ve taşikardi ilaçları etki etmediğinde bu işlem yapılmaktadır.
4.Kateter Ablasyon: Bu prosedür genellikle özellikle supraventriküler taşikardi için son derece etkilidir ve ekstra elektrik yolunun arttırmış olduğu kalp hızında kullanılır. Kateter ablasyonu atriyal fibrilasyon ve atriyal çarpıntısını tedavi etmek için kullanılabilir.
5.Kalp Pili: Cerrahi operasyon ile derinin altına yerleştirilen küçük bir cihaz olan kalp pişi, anormal kalp atışı algıladığında, kalbin normal ritmine devam etmesine yardımcı olan bir elektrik akımı yayar.
7.Ameliyat: Ekstra elektrik yolunu yok etmek için bazı durumlarda açık kalp ameliyatına ihtiyaç duyulabilir. Bu seçenek genellikle diğer tedavi seçeneklerinin sonuç vermediği durumlarda uygulanmaktadır.
Taşikardi çeşitleri
Peki, bu taşikardi çeşitleri nelerdir? Taşikardi hastalığı birçok şekilde karşımıza çıkabilir…
- Atrial Fibrilasyon
- Atriyal Flutter
- Supraventriküler Taşikardiler (SVT’ler)
- Ventriküler Taşikardi
- Ventriküler Fibrilasyon
Taşikardi Teşhisi ve Tanı Testleri
Kalp ritminizdeki düzensizliğiniz ile ilgili bir problemle gittiğinizde doktorunuz size semptomlarınızla ilgili bazı sorular sorar, fiziki muayene yapar ve bazı testler ile taşikardiyi teşhis edebilir. Bunlar şu şekilde gelişebilir.
- Elektrokardiyogram (EKG
- Ekokardiyogram
- Kan testleri
- Holter monitör
- Elektrofizyolojik testler (EP çalışmaları)
- Tilt-table testi
- Göğüs röntgeni
Taşikardinin Olası Komplikasyonları nelerdir?
Taşikardi hastalarında gelişen komplikasyonların hepsi bir nedene bağlıdır. Bu nedenler ortaya çıktığında kişinin taşikardi tehlikesi artar. Komplikasyon riski aşağıda belirtilen nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.
- Şiddetine
- Türüne
- Taşikardi oranına
- Taşikardi süresine
- Diğer kalp rahatsızlıkları olup olmadığına
Dikkatinizi Çekebilir: