Vitiligo Hastalığı Nedir ? Vitiligo Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır ?

vitiligo

“Halk arasında beyazlama hastalığı olarak da bilinen vitiligo hastalığı insan derisinin pigment kaybetmesinden kaynaklanır. Vitiligo geçer mi, vitiligo tedavisi nasıl olur, vitiligodan kurtulma yolları her şeyiyle makalemizde…

Vitiligo hastalığı nedir ?

Cildimiz ve saçlarımızın doğal rengini deri üzerindeki melanin üreten melanosit isimli hücrelerden alırız. Bu hücreler zarar görebilir ya da ölebilir. Eğer melanosit hücreleri zarar görür veya ölürse tıbben vitiligo adı verilen beyaz lekeler cildimiz üzerinde oluşmaya başlar. Vitiligo, vücudumuzun herhangi bir kısmında görülebilen kronik bir rahatsızlıktır. Saçımız, ağzımız ve gözlerimizdeki mukus zarları da bu durumdan etkilenebilir. Vitiligo esmer, sarışın, kumral gibi bir ayrım yapmadan her cilt tipi üzerinde etkili olabilir. Ancak koyu cilt tonuna sahip kişiler bu hastalıktan daha fazla etkilenir.

vitiligo tedavisi

Vitiligo bulaşıcı mı ?

Vitiligo hastalığı, hayati tehlikesi olan ya da bulaşıcı bir hastalık değildir. Vücudun bir yerinden başka bir yerine bulaşmayacağı gibi bir kişiden başka bir kişiye de kesinlikle bulaşmaz. Vitiligo mikrobik bir hastalık değildir. Bu nedenle bulaşma söz konusu olmaz. Ancak vitiligo hastalığı kişinin benlik duygusuna yüksek oranda zarar vererek depresyona neden olabilir.

Vitiligo genetik mi ?

Vitiligo, her iki cinsten insanı da eşit oranda etkiler. Genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan bu hastalık 10 ila 20 yaşları arasında kendini gösterir. Vitiligonun sebebi tam olarak bulunmamış olsa da uzman doktorların yaptığı araştırmalar sonucunda vitiligo genetik etkenle sonucunda olabileceğini gösteriyor. Vitiligo hastalarının yüzde 30’undan fazlası ailesinde bu hastalığa sahip. Vitiligo tek bir genden kaynaklı olabileceği gibi pek çok genden kaynaklı da olabilir. Tabii ki genetik faktörlerin dışında da bu hastalığa yakalanma riski mevcuttur.

vitiligo tedavisi 2018

Vitilio belirtileri nelerdir ?

  • En büyük belirtisi cilt üzerinde görülen beyaz lekelerdir.
  • Hastalığın görüldüğü bazı alanlardaki kıllarda da beyazlaşma görülebilir.
  • Koyu cilt tipine sahip kişiler bu belirtiyi kolaylıkla fark ederken, açık renk tene sahip kişiler bazen güneşlenme sonucunda ciltleri bronzlaşınca bu hastalığı fark ederler.
  • Vitiligo hastalığı herkeste farklı şekilde ilerler. Lekelerin bulunduğu alanda esmerlikler görülebilir.
  • Vitiligo en fazla yüz, el, kol, bacak ve genital bölgede görülür.
  • Vitiligo farklı şekillerde ve genişlikte olabilir. Oluşan lekenin geri gitme olasılığı çok azdır.
  • Deri üzerinde oluşan beyaz lekeler zamanla daha solgun ve beyaz hale gelir.
  • Bazı beyaz lekelerin kenarlarında kızarıklıklar görülebilir ve bazı durumlarda kaşıntıya neden olabilir.
  • Vitiligo ışağa duyarlı bir hastalık çeşididir. Vitiligo hastaları cildiniz doğrudan güneş ışığına maruz bırakmamalıdır.

Vitiligo neden olur ?

Vitiligonun neden olduğu tam olarak bilinmese de otoimmün bir bozukluk olduğu düşünülmektedir. Melanosit hücrelerin azalması sonucunda pigment kaybının gerçekleşmesidir. Ayrıca vitiligo hastalığının ortaya çıkmasının nedenleri arasında güneş yanması, stres, bazı hastalıklar ve çarpa gibi faktörlerde etkin rol oynar. Genetik faktörün de bu hastalığa neden olabileceğini unutmamak gerekir.

vitiligo hastalığı

Vitiligo tedavisi

Vitiligo kremi kullanılması ve vitiligo ışın tedavisi ile hastalığın tedavisinde geçici çözümler sunmaktadır. Vitiligo hastalığı tekrarlayan ve bazı durumlarda artarak ilerleyen bir rahatsızlıktır. Ancak vitiligo tedavisi 2018 yılında hastalığın bağışıklık sistemi olan bir hastalık olduğu kanıtlanarak buna uygun tedavi yöntemleri gelişmiştir. Ayrıca vitiligo kapatıcı kremler ile de tedavi edilebilir.

Vitiligo nasıl geçer ?

Vitiligo hayatınız boyunca geçmeyecek durumdaysa cildinizin renk değişikliğini yavaşlatmak ve vitiligo hastalığının daha kötüye gitmesini önlemek için evde yapabileceğiniz doğal yöntemler var. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir;

Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı, vitiligodan etkilenen derinin repigmentasyonunu teşvik etmede çok yardımcıdır. İltihaplı cildi besler, yatıştırır ve sağlıklı yağ asitleri ile beyaz lekelerden, kaşıntı ve kızarıklardan kurtarır. Ayrıca, hindistancevizi yağı, cildi enfeksiyona karşı koruyacak antifungal ve antibakteriyel özelliklere sahiptir.

Cilde her gün 2-3 kez hindistancevizi yağı sürün. Ayrıca, iyileşmeyi hızlandırmak için 4 ila 6 çorba kaşığı hindistancevizi yağını yemeklerinizle birlikte tüketebilirsiniz. Yağın çalışması için sabırlı ve ısrarlı olmanız gerekir. 1 aylık düzenli kullanım sonucunda olumlu sonuçlar alacaksınız. Cildinizin durumu iyileşene kadar kullanmaya devam edin. Kullanacağınız hindistancevizi yağının işlenmemiş olduğundan emin olun.

B12 vitamini ve folik asit

B12 vitamini eksikliği derideki oksidatif stresini arttırarak melanin hücrelerinin tahrip edilmesine ve pigmentasyon kaybına neden olur. B12 vitamini alımını, folik asidin yanı sıra oral takviyeleri arttırmak, beyaz lekelerin yeniden pigmentasyonu teşvik eder.

Karaciğer, süt, peynir, yumurta ve et gibi B12 vitamini fazla olan gıdaları tüketmek vücudunuzdaki eksikliği düzeltmeye yardımcı olur. Günde 2 kez 5 mg folik asit ile birlikte günlük 1.000 mcg B12 vitamini alın. Vitiligodan kurtulmak için en az 2 ila 3 ay bu takviye alımına devam edin.

Aloe vera

Aloe vera, doğanın sunduğu bir şifa kaynağıdır. Aloe vera bitkisinin jelinde bulunan enzimler, cilt hücresi rejenerasyonuna yardımcı olur ve vitiligondan kurtulmak için çok faydalıdır. Ayrıca aloe vera,  A, C, E, B12 vitaminleri ve iltihaplanmayı önleyici antioksidan olarak çalışan folik asit bakımından zengindir. B12 vitamini ve folik asit vitiligo lekelerine renk kazandırır.

Aloe vera yaprağından bir parça kesin ve içindeki jeli çıkartın. Vitiligolu cildinize sürün ve birkaç saat boyunca bekletin. Daha sonra su ile durulayın. Aloe vera jelini en az 2 ay boyunca her gün 2-3 kez uygulayın.

Ham bal

Ham bal, vitiligo hastalarında patojenleri öldürmeye ve beyaz lekelerin yayılmasını önlemeye yardımcı olan güçlü bir antibakteriyel ve antifungal sıvıdır. Maksimum enzim miktarını koruduğu için yalnızca işlenmemiş çiğ bal kullanın.

Ham balı vitiligolu cilde sürün ve 15-20 dakika boyunca cilde emmesi için bekleyin daha sonra ılık suyla durulayın. Her gün 1 kez tekrarlayın.

Kırmızı kil

Kırmızı kil vitiligo için etkili bir çare olarak görülür. Cildin rengini geri kazanmaya yardımcı olabilecek yüksek düzeyde bakır içerir. Melanin güçlendirici olan zencefil suyu ile karıştırmak vitiligo yamalarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.

2 çorba kaşığı kırmızı kil tozu ve 1 çorba kaşığı zencefil suyu metal olmayan bir kapta hamur haline gelene kadar karıştırın. karışımı vitiligolu cilde sürün ve 10 dakika bekletip soğuk su ile durulayın. Daha sonra cildinize nemlendirici ya da hindistancevizi yağı uygulayın. Vitiligonuz azalana kadar her gün tekrarlayın.

Elma sirkesi

Elma sirkesi mantar enfeksiyonunun neden olduğu vitiligo için yardımcı olur. İçindeki antimikrobiyal enzimler patojeni öldürür ve ciltteki lekeli görünümünü azaltır.

Sirkeyi eşit miktarda su ile inceltin. Pamuk yardımıyla günde 2 kez vitiligolu cilt üzerine uygulayın.

vitiligo hastalığı nedir

Vitiligo kesin çözüm

  • Vitiligodan kurtulmak için günde bir kez E vitamini yağı uygulayabilirsiniz. 30 dakika boyunca cildinizde bekletin sonra ılık suyla durulayın.
  • Bakır melanin üretimini artırmaya yardımcı olduğundan, bir gece öncesinden bakır bir kap içerisinde su bekletin ve sabah uyandığınızda bu suyu için.
  • Papatya suyunu içmek ya da cilt üzerine doğrudan sürmek cildinizdeki melanin üretimini artırabilir.

Vitiligolu kişiler nasıl beslenmeli?

Vitiligodan kurtulmak için yeme alışkanlıklarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. Vitiligoya sahipseniz tüketmeniz ve tüketmemeniz gıdaların listesini paylaşıyoruz.

Yenilmesi gereken gıdalar

  • Diyetinize koyu renkli sebzeleri ekleyin. Pancar, havuç ve ıspanak gibi pigmentli sebzeler vitiligonun geçmesine yardımcı olacaktır.
  • Tavuk, yumurta, karaciğer ve protein kaynaklı yiyecekleri tüketerek protein alımınızı artırın.
  • Vejetaryen iseniz soya fasulyesi, ayçiçeği filizi ve muzdan faydalanabilirsiniz.
  • Avokado, somon ve ceviz gibi omega-3 yağ asitleri bakımından zengin gıdaları tüketin. Vücudunuzun direncini artırmaya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olacaktır.
  • Vücudunuzdan doğal olarak toksinleri atmak için daha fazla su için.

Kaçınmanız gereken gıdalar

  • Midelerinizdeki asitleri değiştirip besin emilimini engelleyecek limon gibi asidik gıdalardan kaçının.
  • Vitiligo semptomlarını kötüleştirebilecek domates, patates ve beyaz patlıcan gibi sebzelerden kaçının.
  • Sağlıksız, işlenmiş gıdalar ve atıştırmalıklardan kaçının veya miktarını azaltın.
  • Alkol ve tütün kullanmaktan kaçının.
  • Karbonatlı içecek alımını durdurun.

 

Merve Ağdağlı / Kadin8.com