Göbek Düşmesi Nedir, Neden Olur ? Göbek Düşmesinin 10 Belirtisi

göbek düşmesi belirtileri

Yıllardır geçmeyen karın ağrıları, teşhisi konulamayan şikayetler ve beraberinde getirdikleri soru işaretleri. Göbek ve göbek çevrenizde ağrılar varsa ve bunun için yaptırmadığınız tahlil, denemediğiniz ilaç kalmadıysa ancak yine de sonuca ulaşamıyorsanız göbek düşmesi seçeneğini değerlendirmenin tam da sırası. Birçok insanın yaşadığı göbek düşmesi hem çok sancılı hem de bilinmezliklerle dolu bir rahatsızlık. Tıp dünyasının bile karşısında suskun kaldığı, çarenin başka başka yerlerde arandığı göbek düşmesi hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Göbek düşmesi nedir, göbek düşmesi nasıl anlaşılır gibi sorularınızın cevaplarını burada bulabilirsiniz.

Göbek Düşmesi Nedir?

Toplumda sıkça meydana gelen bir rahatsızlık göbek düşmesi. Ancak bu rahatsızlığın tıpta bir karşılığı yok. Göbek düşmesi genellikle göbek ve çevresinde şiddetli ağrılarla tanımlanır. Bu ağrıların eğer herhangi bir rahatsızlıktan kaynaklanan nedeni yoksa göbek düşmesi tanısı konabilir. Kadınlarda erkeklerden daha çok görülen göbek düşmesi rahatsızlığı özellikle 20 – 40 yaşları arasında çok daha yoğun bir şekilde kendini gösterir. Göbek düşmesi nasıl anlaşılır sorusunun cevabıysa rahatsızlığın belirtilerinde saklı.

Göbek düşmesi, göbek kayması, göbek düşüklüğü, göbek çıkması, göbek şişliği veya eş düşmesi gibi başka isimlere de sahip olan göbek düşmesi rahatsızlığında belirli başlı şikayetler vardır. Göbek düşmesi nasıl olur sorusuna cevap arıyor ve konu hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız göbek düşmesi belirtilerine bakabilirsiniz.

göbek düşmesi nedir

Göbek Düşmesi Belirtileri

Toplum arasında göbek düşmesi olarak bilinen rahatsızlığın belli başlı belirtileri var. Eğer bu belirtileri yaşayıp doktora gittiyseniz ve tahlil sonuçlarında herhangi bir hastalıkla karşılaşmadıysanız göbek düşmesi yaşıyor olma ihtimaliniz yüksek. Göbek düşmesi belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Yoğun bir halsizlik, yorgunluk, bitkinlik
  • Mide bulantısı ve beraberinde gelen kusma
  • Karında şişlik, gaz sıkışması, iştahsızlık, hazımsızlık
  • Yemek yerken keyifsiz olmak, yenilen yemekten tat alamamak
  • Moralsizlik, depresyon
  • Dik durma güçlüğü, dik durmada nefes kesilmesi ve nefes darlığı
  • Yemeklerden sonra şişkinlik hissi, midede ekşime, başta ağrı, sıcak basması ve beraberinde gelen terleme
  • Uykusuzluk
  • Dikkatsizlik
  • Eğilirken ya da herhangi bir hareket yaparken göbeğin başka bir tarafa doğru kaydığını hissetmek ya da hareket ederken bu his nedeniyle kısıtlanmak
  • Göbek kısmını bastırıldığı zaman göbeğin başka yerlerde atması
  • Bel ve sırt ağrısı
  • İshal
  • Göbekte ve göbek etrafında şişlik, ödem, hassasiyet
  • Göbekte nohut ya da ceviz büyüklüğünde çıkıntının olması, göbek çıkması
  • Göbekten kötü koku ve akıntı gelmesi

Dikkat Edilmesi Gerekenler

Göbek düşmesi ne demek sorusuna ancak halk arasında geçen bir terim olduğuyla cevap verilebilir. Göbek düşmesi ya da kayması ifadeleri aslında bir hastalık olarak görülmez. Yani bu ifadeler sadece şikayetlerin halk dilindeki yansıması olarak görülür. Göbek düşmesi ne demek sorusuna cevap aldıktan sonra tedavi yöntemlerine başvurmak gerekir ancak burada her söylenenin uygulanmaması gerektiğini de dikkat çekelim. Hastanın öncelikle tanı sonrasında hastalığını kabullenmesi ve bu uzun süreçte sabırlı olması gerekir. Tıbbın yetmediği yerde alternatif tıptan yardım alınabilir. Fakat bu yardımların öncelikle bir uzmana danışılması gerekir.

Göbek Düşmesi Nedenleri

Oldukça zorlu bir rahatsızlık göbek düşmesi. Alınacak bir hapı ya da başvurulacak kesin bir fizik tedavi yöntemi yok. Bu nedenle rahatsızlıkla başa çıkmanın ilk yolu rahatsızlığın nedenlerine bakmak olabilir. Göbek düşmesi nasıl olur sorusuna verilen cevaplar hastalıkla ilgili kişileri aydınlatabilir.

Eğer göbek düşmesi nedenlerini sıralamak gerekirse klinik vaka raporlarına bakmak en sağlıklısı olabilir. Bu durumu omurların kaymasına benzetebiliriz de. Aynı durum karında bulunan düz kasların başına da gelebilir ve kayan kaslar göbek düşmesine neden olabilir.

  • Ağır kaldırma
  • Aniden dönme ya da eğilme sonucunda belin etkilenmesi
  • Yürüme esnasında yaşanan kayma
  • Yürüme ya da koşma esnasında eşit atılmayan adımlar
  • Cinsel ilişki esnasında
  • Gerginlik ve öfke durumlarının çok yoğun olduğu anlarda

Göbek Düşmesi Tedavisi

Göbek düşmesi tedavisi tıp alanında tedavi edilebilen bir rahatsızlık. Bazı durumlarda geleneksel yöntemlere başvurulsa da öncelikle bir doktora danışmak ve konu hakkında bilgi almakta fayda var. Detaylı muayene sonrasında hastada tespit edilen patolojik durumun ortadan kaldırılması gerekebilir. Tedavi yöntemlerinin neler olabileceğini ancak doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Göbek düşmesi evde tedavi edilirse eğer hastalık kendini tekrarlayabilir. Ayrıca göbek düşmesi evde tedavi edilirken bağırsak ve bağırsak zarlarına istenmeden zarar verilebilir. Bu gibi durumların önüne geçmek için kesinlikle bir uzmana danışmanız gerekir. Eğer geleneksel yöntemlerle çözüm arayışı içerisindeyseniz olumsuz sonuçları da ihtimal dahilinde tutmayı unutmayın.

Göbek düşmesi ameliyatı adı altında uygulanan tedavi yöntemleriyse işinde uzman hekimler tarafından yapılmalı. Eğer göbek düşmesi ameliyatı yaptıracaksanız araştırmalarınızı en iyi şekilde tamamlamalı ve testlerini en doğru şekilde yaptırmalısınız. Aksi takdirde istenmeyen sonuçlar meydana gelebilir.

göbek düşmesi

Göbek Düşmesinin Zararları

Göbek düşmesinin en önemli zararlarından biri şüphesi ki psikolojik. Hastalar kendilerini sürekli huzursuz ve güvensiz hissedeler. Yedikleri yemeklerden gittikleri yerlere kadar birçok konuda kendilerine kısıtlama getirirler. Ayrıca yaşanan şiddetli ağrılar kişilerin sosyal hayatlarının da önüne geçer. Göbek düşmesinin zararları sindirimden başlayarak cinsel hayata, kalpten sinir sistemine kadar birçok alanı kapsayabilir.

Göbek Düşmesi Sonrasında Yapılan Yanlışlar

Aşağıdaki uygulamalar göbek düşmesi sonrasında iyileşme yerine daha da olumsuz sonuçlara yol açabilir

  • Sıcak su uygulaması
  • Bilinçsiz bir şekilde masaj uygulanması
  • Bardak tutma, çekme gibi yöntemlerin uygulanması
  • Göbeğe hamur, çiğ yumurta akı, yumurta, soğan, tereyağı, kına gibi besinlerin konması

Tekrar Göbek Düşmesi Yaşamamak İçin:

  • Mide ve sır kasları güçlendirilmeli
  • Yerden herhangi bir eşya alırken sırta birden yüklenilmemeli ve yavaşça eğilip alınmalı
  • Mide boşken kesinlikle ağır kaldırılmaktan kaçınılmalı
  • Yürürken ağırlık iki ayağa da eşit miktarda verilmeli

Göbek Düşmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Öncelikle göbek düşmesi belirtilerine göz atmanız gerekir. Göbek düşmesi için hangi doktora gidilir sorusuna bu belirtileri taşıdığınıza emin olduktan sonra cevap arayabilirsiniz. Göbek düşmesine hangi doktor bakar diye düşünüyorsanız eğer bu düşüncenize son vermeye bir genel cerraha başvurarak başlayabilirsiniz. Genellikle göbek düşmesine hangi doktor bakar sorusunun cevabı genel cerrah olsa da gerekli testler ve muayeneler sonrasında doktorunuz sizi başka bir branşa da yönlendirebilir.

Göbek Düşmesi Kendiliğinden Geçer Mi?

En çok merak edilen sorulardan biri de göbek düşmesinin kendiliğinde geçip geçmeyeceği. Binlerce insanın sorduğu göbek düşmesi kendiliğinden geçer mi sorusuna evet demek pek mümkün değil.

Göbek Düşmesi Bitkisel Tedavi

Dileyen kişiler göbek düşmesi bitkisel tedavi seçeneklerini değerlendirebilir. Göbek düşmesi soğan kürü ya da sabun masajı ile tedavi edilebilir mi kesin bir cevap vermek zor. Eğer göbek düşmesi soğan kürü ile tedavi edilecekse aşamalarını dikkatli bir şekilde uygulamak ve göbeğe zarar vermekten kaçınmak gerekir.

Göbek Düşmesi Duası

Göbek düşmesi tedavisinde başka bir yöntem olarak göbek düşmesi duası görülse de bunun kesinliği hakkında bir bilgi yok. Yıllardır süre gelen alışkanlıklar sonrasında göbek düşmesi duası özellikle eski insanlar tarafından yapılır. Ancak göbek düşmesi tedavisi resimli anlatım seçeneklerine internet üzerinden bakarak dua gibi inanışları bir sonraki aşamaya bırakmanızda fayda var. Göbek düşmesi tedavisi resimli anlatım seçenekleri size konu hakkında yardımcı olabilir.