Adet Ağrısına Ne İyi Gelir?
Adet öncesi ağrı her kadının korkulu rüyası değil mi? Üstelik ayın bir haftası hem fiziksel hem de ruhsal olarak çöküş içinde oluyorsunuz, bir de erkeklere laf anlatmaya çalışınca iyice deliriyorsunuz. Bizi bizden başkası anlamaz kızçeler! O bitmek bilmeyen sancılar sanki aşağıdan biri çekiştiriyormuş gibi hissettirir biliriz. Peki adet ağrısı neden olur, adet ağrısına ne iyi gelir? Regl ağrısı için ne önerilir?
Bazı kadınlar adet dönemi ağrılarını hafif sancılı atlatırken bazıları da ağrı kesici ilaçlarla ayakta durabilirler. Kişinin yaşam koşulları (sosyal hayattaki durumu), ağrı algısı, acı eşiği ile genetik ve psikolojik faktörler ağrıların şiddetini etkileyebiliyor. Bazılarına sadece bitki çayı içmek bile iyi gelirken, bazı kadınlar da adet ağrı kesici ilaçlarla bu dönemi atlatıyor. Hatta hastanelik olup serum taktıranlarımız bile var.
Bu dönemi şiddetli olarak geçirenlerde kramp ağrıları, şişlik ve göğüslerde aşırı hassasiyetin ötesinde belirtiler de olabiliyor. Karın ve rahim bölgesinde adet öncesi ya da sırasında beliren krampların yanı sıra; baş dönmesi, mide bulantısı, ishal, tansiyon düşüklüğü, bel ve sırt ağrısı ile çarpıntı ve yorgunluk hisleri eşlik edebilir. Regl ağrısı, her ay belli periodlarla gerçekleşmesi nedeniyle kadınların hazırlıklı olduğu bir durumdur ancak yine de regl ağrısını en hafif şekilde atlatmanıza yarayacak yöntemleri bilmekte fayda var. Öncelikle regl ağrısı neden olur, tıbbi olarak açıklayalım.
Adet ağrısı neden olur?
Rahim içerisindeki kanamanın kontrollü bir şekilde atılabilmesi için rahim, adet döneminde daralıyor. Rahim bölgesinde üretilen prostaglandin adlı kimyasallar, kadınların kramp olarak hissettiği kasılmalara neden oluyor. Peki regl ağrısı neden olur? Şöyle ki, bu kasılmaların rahme giden kan akımı ve oksijenin azalmasına neden olması ile adet ağrısı başlıyor.
Adet ağrısı nedenlerini ve belirtilerini, neden kişilere göre değişiklik gösterdiğini belirttik. Peki çaresi var mı? İşte bu dönemi kolayca atlatmanızı sağlayacak her şey!
Adet ağrısına ne iyi gelir?
Aslında yüzyıllardır kadınların yaşadığı bir durum olduğundan, adet ağrısı için pek çok dönemde çareler üretilmeye çalışılmış. Alternatif tıbbın bitkisel önerilerinden modern tıbbın ortaya çıkardığı ilaçlara kadar pek çok önleyici ya da ağrıyı azaltıcı ilaç ve yöntem mevcut.
Adet ağrısı için önerilerimize ağrı kesici ilaçlarla başlayacağız. Eczanelerden rahatlıkla temin edebileceğiniz ve etkisini hemen hissedebileceğiniz adet ağrısı ilaçlarından bazıları şu şekilde;
- Majezik
- Apranax
- Arveles
- Dolorex
- Buscopan
- Aleve
- Dicloflam
Tabi ilaç seçimi için eczacıdan ya da uzman bir hekimden de yardım almanız doğru olur. Ayrıca sürekli adet ağrı kesici kullanmak bir süre sonra bağımlılık yapacağından ilaçların etkisini azaltabilir. Dolayısıyla adet ağrısı ilaç kullanımını süreklilik haline getirmemekte fayda var.
Adet ağrısına bitkisel çözüm önerileri
Ağrı kesicilerin yanı sıra bitkisel yöntemler, bazı fiziksel hareketler, adet söktürücü doğal yiyecek ve içecekler de bu dönemde çare olabiliyor. Örneğin, ilaçların yanı sıra adet ağrısına iyi gelen bitki çayları ile bu dönemde tüketilmesi önerilen besinler var ve çoğu kadın tarafından yararlı oldukları belirtiliyor.
E tabi çoğu sağlık sorununda olduğu gibi adet dönemi ağrılarında da en etkili ilaç sağlıklı beslenme ve egzersiz oluyor. Bu dönemde uygulayabileceğiniz, adet sancısına bitkisel çözüm önerilerimiz var:
B vitamini içeren (yumurta sarısı, ciğer, böbrek ve yapraklı sebzeler) yiyecekler, kalsiyum bakımından zengin gıdalar (süt ürünleri, balık, ceviz, yer fıstığı, ay çekirdeği) ile magnezyum içeren yiyecekler (maydanoz, muz, elma, mısır, fındık, incir, limon) tüketmek yararınıza olur.
Maydanoz, kuşkonmaz ve ıhlamur birer ödem giderici olduğundan şişkinliğinizi azaltabilir. Atrıca aşırı tatlı ve tuzlu gıdalardan uzak durun ve bol bol su tüketmeye özen gösterin.
Kanamayı kolaylaştıran bitki çayları
İşte adet ağrısına en iyi gelen bitki çayları;
- Adaçayı (Adaçayı Tarifi)
- Papatya (Papatya Çayı Tarifi)
- Rezene (Rezene Çayı Tarifi)
- Biberiye (Biberiye Çayı Tarifi)
- Kekik
- Civanperçemi (Civanperçemi Nasıl Yapılır ?)
- Kantaron
- Melisa (Melisa Çayı Tarifi)
- Nane
- Isırgan otu
- Kuş dili
- Kiraz sapı çayı
Bitki çayları, adeti düzenlemek ve kanamayı kolaylaştırmak amaçlı kullanılıyor ancak bilinçsizce tüketilmesi zararınıza olabilir. Günde maksimum 2-3 normal fincanda bitki çayı içmeniz yeterlidir. Hatta sadece adet döneminde değil gündelik hayatta da sağlıklı yaşam için günde 2 fincan bitki çayı içmekte fayda var.
Adet ağrısı evlenince geçer mi?
Sıkça sorulan sorulardan biri de bu sancının evlenince geçip geçmeyeceğidir. Evet, adet ağrısı evlenince geçer mi?
Uzmanlara göre artık kadınlarda kronikleşmeye başlayan bu ağrılar yaş ilerledikçe azalıyor. Zira menopoza bir adım daha yaklaşmış oluyorsunuz. Dolayısıyla yaşınız arttıkça adet öncesi ağrının sıklığı ve şiddeti de ters orantılı olarak azalıyor.
Adet ağrısı nasıl geçer, evde yapılabilecek basit yöntemler
Öncelikle adet döneminde daha çok üşüyebilirsiniz. Bel ve alt karın bölgesinde hissedilen ağrı bir de üşümeyle birleşince iyice dayanılmaz bir hal alabiliyor. Dolayısıyla uzanıp sıcak su torbasıyla bu bölgelere kompleks yapmak acınızı hafifletecektir.
Öte yandan, nefes egzersizleri alarak vücudu gevşetmek de yararlı olacaktır. Zira psikolojik olarak da yıprandığınız bu dönemde stresi azaltıp kendinizi rahatlatmanın en güzel yolu, yogadaki gibi esneme hareketlerinin yanı sıra nefes egzersizleri ve yapabiliyorsanız meditasyondur.
B ve E vitamini ile magnezyum içeren yiyecekler tüketmeyi, bitki çayları içmeyi ihmal etmeyin. Ayrıca, metabolizmayı etkileyen nar suyu da doğal bir adet söktürücü olabiliyor.
Daha çok uyuyup dinlenin ve kafeinli içecekler yerine su ile süt gibi kalsiyum bakımından zengin içecekler tüketin.
Adet ağrısı çekip hamile olduğunu öğrenenler
Pek çok forum sitesinde kadınlar, bu duruma dair yaşadıklarını paylaşıyor. Kasıklarda oluşan aşırı ağrı varsa ama adet olmadıysanız muhtemelen hamile olma ihtimaliniz yüksek. Zira bir gebelik belirtisi olan kasık ağrısı, adet sancısıyla çok benzerdir.
Regl dönemi hayattan soğutmasın!
Son olarak, adet dönemi ağrıları sizi hayattan soğutmasın! Biliyoruz ağrılar yataktan dışarı çıkmanıza engel olabiliyor ve hatta hissettiğiniz vücut ağırlığını artırarak sizi daha yorgun ve zayıf hale getirebiliyor ama kendinizi psikolojik olarak yıpratmayın. Evde de yapabileceğiniz ve eğlenebileceğiniz pek çok şey var. Hiç enerjiniz yoksa evde oturup film izlemek ve bu döneme istinaden abur cubur tüketmek ruhunuza çok iyi gelecektir.
Öte yandan, dışarı çıkarken ne giyeceğinize karar vermek de ayrı bir problem biliyoruz. Sürekli arkamda bir şey var mı diye sormak, çantanızı alıp çeşitli bahanelerle tuvalete gitmek, o ped paketlerini devlet sırrı gibi saklamak zorunda kalmak ve acaba yürürken haşur huşur ses çıkarıyor mu düşüncesi hepimizde var. Bir de o pedlerin yarattığı kaşıntı özellikle sıcak havalarda bizi bizden almıyor mu? Yalnız değilsiniz, biliniz.
Kadın olmak zor ama kadın olmak güzel ve güçlü olmak demek. Adet dönemi ağrıları her ay düzenli olarak yaşadığınız ve hatta belirtilerini hissederek ne zaman olacağını tanımlayabildiğiniz bir dönem. Biz size bu dönemi en hafif atlatma yollarını sıraladık, gerisi sizin elinizde. Adet sancıları sizi kontrol altına alıp birkaç günlüğüne de olsa hayattan soğutmasın, siz onu kontrol altına alın!