Sürekli olarak kas ağrısı çeken kişilerin ortak dertlerinden biri miyalji. Bu rahatsızlığın çeşitli nedenleri var. Tek bir neden sunmak miyalji için doğru değil. Miyalji ne demek, rahatsızlığı belirtileri neler ve çok daha fazlası için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Miyalji Nedir?
Halk arasında kas romatizması olarak bilinen miyalji sürekli hale geldiğinden kişilerde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor. Miyalji nedir sorusuna bu tanımdan yola çıkarak sürekli devam eden kas ağrıları olarak cevap vermek mümkün. Kaslarda meydana gelen fiziksel bir travma bu. Çok çalışma, ağır sporlar ve yanlış hareketler kaslardaki ağrıların başlamasına ve sürekli hale gelmesine neden olabiliyor. Ayıca kronik yorgunluğun beraberinde gelen kas ağrıları birkaç gün dinlenme sonrasında geçmiyor ve her gün şiddetlenerek devam ediyorsa miyalji tanısının konulması mümkün.
Miyalji Nedenleri
Kas romatizmasının ortaya çıkmasında birçok neden etkili. Bu nedenler fiziksel olabileceği gibi vücuttaki bazı eksikliklerden de kaynaklanabilir. Aşağıda miyalji nedenlerinin kapsamlı sıralanışı yer alıyor.
Aynı kas gruplarının aşırı kullanımı: Bu durum özellikle aşırı derece spor yapanlarda kendini gösteriyor. Her gün aynı düzen içerisinde tekrar eden antrenmanlar bir süre sonra kas romatizmasına neden olabilir.
Sakatlık: Eğer uzun süreli ağrılarınız varsa ve bu ağrılar bir türlü geçmiyorsa herhangi bir sakatlık durumunuz olabilir. Kasların zedelenmesine neden olan sakatlıklar kendini miyalji ile gösterebilir. Ayrıca kaslarda meydana gelen travmalarda bu durum üzerinde etkili.
Virüsler: Özellikle grip ve nezleye neden olan virüsler kaslarda şiddetli ağrıların yaşanmasına neden olabilir. Gribin ya da nezlenin sürekli tekrar etmesi kas ağrılarının da kronikleşmesine neden olur.
Mineral eksikliği: Vücudumuzda her şey bir düzen içerisinde yer alıyor. Bu nedenle vücudun ihtiyacı olan bir yapının eksik olması sonrasında bazı hastalıklarla kendini gösterebiliyor. Miyaljide meydana gelen ağrıların nedeni kimi zaman elektrolit eksikliği, terleme, düzensiz beslenme ve su kaybının fazla olduğu ishal sonrasında magnezyum, potasyum ve kalsiyum kayıplarının ortaya çıkmasıyla yaşanabilir.
Kasların zayıflaması: Hareketsiz yaşam kasların zayıflamasında oldukça etkili. Ayrıca kas zayıflamasında etkili olan bir diğer nedense yaşlanma. Bunun yanında vücuttaki kasların zayıf düşmesine neden olan hastalıklar da eklenebilir. Bu gibi durumlar sonrasında yaşanan kas zayıflamaları bir süre sonra sürekli meydana gelen kas ağrılarını doğurur.
Kronik yorgunluk: Kendinizi sürekli yorgun hissediyor ve bu yorgunluğu dinlenmeyle aşamıyorsanız miyalji hastalığına yakalanma ihtimaliniz çok yüksek. Bu kişilerde kronik yorgunluğun yanında dikkat eksikliği, sinirlilik hali ve depresyon da görülebilir.
Bazı hastalıklar: Bazı hastalıklar vücudun dirençsiz kalmasına ve kasların zayıflamasına neden olabilir. Bu hastalıklarıysa AIDS, kas erimesi, Lyme, kas apseleri gibi sıralamak mümkün. Kişi geçmeyen kas ağrıları sonucunda doktora başvurduğunda aslında buna başka hastalıkların neden olduğunu öğrenebilir. Bu gibi durumlarda hastanın tedavisine vakit kaybetmeden başlamak gerekir.
Miyalji Belirtileri
Yaygın ve kronikleşen kas ağrıları kendini hissettirmeye başladığı anda kişilerin hayat kalitelerinde ciddi bir düşme meydana gelir. Beden sağlığı etkilenen bu kişilerde beraberinde ruh sağlığının etkilenmesi fe görülebilir. Kaslardaki ağrı gün geçtikçe çekilmez bir hal alır ve kişiler hastalık hastası bile olabilir. Bu nedenle miyalji belirtileri saptanır saptanmaz bir doktora başvurmak gerekir. Miyalji belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Geçmeyen yorgunluk ve halsizlik hali
- Uy düzeninde bozukluk
- Sürekli asabiyet hali
- Kronikleşmeye başlayan baş ağrıları
- Kabızlık
- Depresyona eğilim
- Dokularda meydana gelen şişlikler
- 3 aydan uzun süren ve gün geçtikçe artan ağrılar
- Mide bulantısı (her hasta da görülmese de nadir olarak yaşanır.)
Miyalji Tedavisi Önerileri
Miyalji ne demek sorusuna cevap alan kişiler daha sonra hastalığın belirtilerine göz atabilir ve bu belirtilerden en az bir kaçını taşıyorsa bir uzmandan yardım alarak tedaviye başlayabilir. Eğer siz de miyalji şikayetleri yaşıyorsanız aşağıdaki tedavi yöntemlerine göz atabilirsiniz.
Sıcak ve soğuk uygulama: Bu tedavi yöntemi genellikle kasların yorulmasında uygulanır. Eğer kişi çok çalışıyor ve kas yorgunluğu yaşıyorsa buz küplerinden ya da sıcak su torbasından yardım alınabilir. Hazırlanan buz ya da sıcak su torbası düzenli olarak ağrıyan bölgeye konur ve bölgenin rahatlaması amaçlanır.
İlaç: miyalji tedavisinde en çok kas gevşeticiler kullanılır. Bu ilaçlar sayesinde kasılan kaslar gevşetilir ve ağrıların ortadan kaldırılması hedeflenir. Eğer miyalji lyme hastalığı yani bakteri bazlı bir hastalık nedeniyle ortaya çıkmışsa antibiyotik de alınabilir. İlaç kullanımı için kesinlikle bir doktorla görüşmek ve tavsiyesi üzerine tedaviye başlamak gerekir. Miyalji reçetesi yalnızca doktordan alınan ilaçlarla tedavi edilmeli.
Masaj: Sürekli yaşanan kas ağrılarına masajla da çözüm bulunabilir. Eğer bu kas ağrılarının altında yatan ciddi bir hastalık yoksa düzenli olarak ağrının olduğu bölgeye yumuşa hareketlerle masaj yapmak gerekir. Bu masaj miyalji şikayetleri üzerinde etkili olarak kısa sürede ortadan kalkmasını sağlayabilir. Hasta bu masajı dilerse kendi evde yapabilir, dilerse bir uzmandan yardım alabilir. Ayrıca masaj kan dolaşımını da hızlandırarak tedaviye olumlu bir etki sağlar.
Karma tedavi: Kronik yorgunluğun tedavi edilmesinde hem ruhsal hem de fiziksel tedavi yöntemleri uygulanabilir. Terapi yönteminin yanında kişiye kas gevşetici ya da ağrı kesici verilir. Çünkü miyaljinin psikolojik bir tarafı da bulunur. Karma tedavi yöntemi sayesinde her iki tarafta kontrol altına alınıp, kısa sürede olumlu bir sonuç elde edilebilir.
Dikkatinizi Çekebilir: