Fibromiyalji Nedir ? Fibromiyalji Belirtileri ve Tedavisi

fibromiyalji nedir

Fibromiyalji nedir? Tedavisi var mıdır? Diğer bir adıyla yumuşak doku romatizması olarak bilinen fibromiyalji hakkında merak ettiğiniz her şeye bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Fibromiyalji nedir?

Fibromiyalji sendromu yani diğer bir adıyla yumuşak doku romatizması, genellikle geceler uyumanızı engelleyen ve yaygın vücut ağrıları ile kendini gösteren bir hastalık türüdür. Fibro ve miyo kelimelerinden türeyen bu hastalık kas ve liflerde meydana gelmektedir. Fibromiyalji hastalığının nedeni bilinmemektedir. Genellikle sırt bölgesi, kollar, bacaklar, bel veya eklemlerde ya da kaslarda şiddetli ağrılara neden olabilir.

fibromiyalji

Fibromiyalji belirtileri

Fibromiyalji genellikle halsizlik ve yorgunlukla kendini belli eder. Bu hastalığa sahip olan insanlar genellikle, kendini sürekli bir şey yapamayacak kadar halsiz hisseder. Bunun dışında

  • Uyku bozuklukları sorunu ile karşı karşıya kalır
  • Vücutta ağrı hissi yaşar
  • Eklemlerde sertlik
  • Kollarda uyuşma veya şişme
  • Vücudun belli yerlerinde aşırı hassasiyet olabilir (örneğin basit bir dokunma bile şiddetli ağrı yaşamasına neden olabilir)
  • Çarpıntı
  • Nefes almakta zorlanma
  • Kabız veya ishal olma
  • Basit egzersizleri yaparken zorlanma
  • Sürekli uyuma ihtiyacı
  • ödem
  • Hafıza sorunları
  • Konsantrasyon bozuklukları
  • Vücutta kızarmalar
  • Depresyon hali gibi durumlara sebebiyet verebilir.

Fibromiyalji hastası olmak için belli bir oradan hassas noktanın doktor tarafından teşhis edilmesi gerekiyor. Fibromiyalji kan testi veya röntgen gibi filmlerde belli olmamaktadır. Bu yüzden seçeceğiniz uzmanın konusunda iyi olması gerekiyor. Hekimin anlayamadığı durumlarda, depresyon veya diğer hastalıklarla sıklıkla karıştırılabilir ve yanlış ilaç tedavisi uygulanabilir. Bu durumda kişinin ağrıları azalmayacağı gibi yanlış tedaviye bağlı olarak kullanılan ilaçlar durumun daha da kötüleşmesine ve tedavinin gecikmesine sebep olabilir.

fibromiyalji tedavisi

Peki, fibromiyalji neden olur? Fibromiyalji sık karşılaşılan bir hastalık olmasada toplumun %2’sinde rastlanmaktadır. Ülkemizde yaklaşık olarak 1.5 milyon kadar fibromiyalji hastası bulunmaktadır. Bu hastalık özellikle yaşları 30 ila 60 arasında değişen kadınları daha fazla etkilemektedir. Nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte aşırı stres, kaygı bozuklukları, kazalar, uyku düzensizlikleri ve bazı virüslerin sebep olabildiğine dair tartışmalar hala devam etmektedir.

Fibromiyalji nedenleri  arasında özellikle çok hassas ve çabuk etkilenen yapıdaki insanların bu hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğu görülmektedir. Ofis ortamındaki stres, evdeki gerginlikler veya menopoz dönemindeki kadınlarda bu oran oldukça yüksektir.

Fibromiyalji hastası olduğunuzu düşünüyorsanız ve yukarıdaki belirtilere sahipseniz mutlaka en kısa sürede romatoloji uzmanına gözükmelisiniz. Doktorunuzun önereceği fibromiyalji testi ile hastalığınızın yumuşak doku romatizması mı, yoksa depresyon kaynaklı mı olduğunu kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Fibromiyalji genellikle depresyonla karıştırılmakta ve yanlış ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Bu yüzden bu hastalığın tedavisinde doğru tanı ve tedavi yöntemleri oldukça önemlidir.

fibromiyalji belirtileri

Fibromiyalji tedavisi

Öncelikle bu hastalığın teşhisinin doğru konulması oldukça önemlidir. Farklı bir teşhis ve ilaç tedavisi ile hastalık daha kötü durumlara gelebilir. Doktor tarafından verilen fibromiyalji ilaçları doğru kullanmak ve tedaviye gerektiği süre boyunca uyum göstermek çok önemlidir. Tedaviyi yarım bırakmak veya sürekli doktor değiştirmek tedavinin olumsuz sonuçlanması sebep olabilmektedir. Fibromiyalji genellikle ilaç tedavisi, prp ve fizik tedavi ile uygulanabilemektedir.

Fibromiyalji hastalığına sahipseniz doktorunuzun verdiği ilaç ve fizik tedaviye ek olarak günlük yaşantaınızı da değiştirmeniz gerekebilir. Düzenli bir yaşam, stresten uzak bir hayat ve uyku düzenine dikkat etmek tedavi süresinde oldukça önemlidir. Fibromiyalji tedavisinde aşağıdaki seçeneklerden de faydalanılabilir;

  • Ozan tedavisi
  • Elektroterapi
  • Doku masajı
  • Klasik masaj
  • Basit germez egzersizleri
  • Prp
  • Nöroterapi
  • Manipülasyon
  • Sıcak uygulaması gibi tedavi seçenekleri bulunmaktadır.

Fibromiyalji bitkisel tedavi gibi yöntemlere başvurmadan önce konuyu doktorunuza mutlaka danışmalısınız. Kullanacağınız yanlış bir ürün ağrılarınızın daha da artmasına neden olabilir. Ya da sinirlerinizin daha hassaslaşmasını sağlayabilir. Ayrıca kullanmış olduğunuz ilaçlarla etkileşime girerek iyileşme sürecinizin uzamasına neden olabilir. Bu yüzden herhangi bir alternatif tedavi seçeneğinden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Fibromiyaljide 18 hassas nokta bulunmaktadır. Bu noktaların varlığı doktorun muayenesi sonucunda anlaşılmaktadır. Vücudunuzun ön ve arka tarafında olmak üzere 18 tane fibromiyalji noktaları bulunmaktadır. Eğer fibromiyalji hastalığına sahipseniz bu 18 hassas noktadan en az 11’inde fibromiyalji ağrı noktaları bulunması gereklidir. Doktorunuz tarafından fibromiyalji hastası olduğunuz onaylanırsa gerekli tedavi işlemlerine geç kalmadan başlanması gerekmektedir. Bu hassas noktalara uygulanan masaj ve terapi işlemleriyle ağrı hissiyatınız azaltılabilir.

fibromiyalji ilaçları

Fibromiyaljiye ne iyi gelir?

Fibromiyalji için yukarıda da belirttiğimiz üzere yaşam kalitenizde bazı ufak değişiklikler yapmanız gerekebilir. Şeker ve bazı basit karbonhidratların öğünlerden çıkarılması gerekebilir. Yapılan araştırmalar sonucu şekerli ve karbonhidratlı yiyeceklerin öğünlerden çıkarılması hastalarda olumlu sonuçlar vermektedir. Ayrıca ılık su ve tuzla hazırlanmış bir küvette 15 ila 20 dakika beklemekte ağrıların azalmasına yardımcı olabilir. Fibromiyalji, magnezyum eksikliğinden kaynaklanan bir hastalık olduğu için tuzlu suda küvette beklemek, vücudun magnezyumu emmesini sağlayacak ve ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.

Fibromiyalji hastalarının yorumları arasında sıklıkla bu hastalığın depresyonla karıştırıldığına dair şikayetler bulunmaktadır. Oysa ki fibromiyaljiyi, depresyondan ayıran en büyük özelliği dokularda meydana gelen ağrılardır. Bu yüzden çevrenizde fibromiyalji hastalığına sahip bir tanıdığınız varsa onu dinlemeye ve anlamaya çalışmalısınız.

fibromiyalji kronik olarak devam edebilmektedir. Hastaların yaşam kalitesini son derece etkileyen bu hastalıktan dolayı birçok insan kendini eve kapatmakta ve sosyal yaşantısında zorluklar çekmektedir. Fibromiyalji tedavisi uzun bir süreci kaplasa da mutlaka konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmeli ve kesinlikle tedavi yarım bırakılmamalıdır.

Peki, tedavi edilmeyen fibromiyalji zararları var mıdır? Fibromiyalji hastalığı tedavi edilmezse eğer ciddi sonuçlar doğurabilir. Bunlar; şiddetli depresyon, uyku sorunları, halsizlik, yaygın derecede ağrı ve sızılar, sık tuvalete çıkma ve başkaları ya da kendine zarar verme, intihar düşünceleri gibi durumlara kadar varabilir. Bu hastalığın tanısı ve tedavisinin doğru yapılması son derece önemlidir. Fibromiyalji hastalığı tedavi edilmezse tükenmişlik sendromuna kadar gidebilir ve tedavisi başlangıca göre daha da zorlaşabilir.

Fibromiyalji hastalığına yakalanan insanlar duygusal açıdan da oldukça hassastırlar. Bu yüzden bu hastalık grubuna sahip insanları iyi anlamak ve dinlemek önemlidir. Fibromiyalji hastalığı aileden kalıtsal olarak kazanılmış da olabilir, diğer hastalıkların veya travmaların sonucunda da oluşabilir. Eğer ailenizde bu hastalığa sahip bireyler varsa risk grubunda olabilirsiniz. Bu yüzden en kısa sürede önleminizi almalısınız.

fibromiyalji neden olur

Peki, fibromiyalji hastalığına sahip kişiler neler yapabilir?

Fibromiyalji sahip insanların yaşadığı en büyük sorun sürekli kendilerini uykusuz ve yorgun hissetmeleridir. Fibromiyalji hastalarını özellikle soğuk havalar ve mevsim değişiklikleri oldukça etkilemektedir. Fibromiyalji hastaları aspartan yani tatlandırıcılı gıdalardan, hazır dondurulmuş gıdalardan, acı biber, şeker, kahve, kola  ve patlıcandan uzak durmalıdır. Ayrıca fibromiyalji hastalarına mayalı gıdalardan yani bira, şarap ve bazı salata soslarından uzak durmaları tavsiye edilmemektedir.

Yemek düzeninizi değiştirerek ve hekimizin önerdiği basit egzersizleri yaparak Fibromiyalji hastalığının hafiflemesine ve yaşam kalitenizi yükseltmeyi başarabilirsiniz. Bu hastalık diğer hastalıklara göre hassas bir hastalık olduğu için yapmanız gerekenler hakkında doktorunuzla görüşebilir ve konuyla ilgili tüm merak ettiğiniz soruları kendisine yöneltebilirsiniz.