Zencefilin Bilinmeyen 20 Faydası, Zencefilin Faydaları

zencefil

Kış aylarının vazgeçilmezleri arasında yer alan zencefil sunduğu faydayla birçok derdin dermanı oluyor. Çaylara renk veren bu şifalı bitkinin kullanıldığı sayısız alan var. Sağlık alanında hastalıklara olan etkisi ve kış aylarında sıkça karşılaşılan soğuk algınlığı tedavisi ile bilinen zencefil çok eski zamanlardan beri kullanılıyor. Bitkisel bir ilaç olarak adlandırılan zencefil her evin başköşesinde. Gün geçtikçe doğal yöntemlerin gözde olmaya başlamasıyla adından daha fazla söz ettiren bu şifalı bitkinin faydaları saymakla bitmiyor. Zencefil ne işe yarar, zencefil nasıl kullanılır merak ediyorsanız yazımıza göz atmanız yeterli.

Zencefil Nedir?

Zencefilgiller familyasının en önemli bitkisi olan zencefilin boyutları 1 – 2 metre arasında değişiklik gösteriyor. Ülkemizde yetişmeyen bu bitkinin kökenleri güneydoğu Asya’ya dayanıyor. Güneydoğu Asya’dan Asya’ya ve diğer tropikal Asya bölgelerine yayılan zencefilin kalın bir gövdesi bulunuyor. Dik bir duruşu olan bitkinin yapraklı kısımları 1 – 2 metre arasında değişirken çiçekleri taşıyan kısımları 20 cm ile sınırlı kalıyor. Bir kozalağı andıran çiçekli kısmın büyüklüğü ise 4 – 6 cm arasında değişiyor. Kozalağı andıran ve hafif kahverengi bir kıvamı olan bu çiçekli kısımda küçük küçük çiçekler mevcut. Zencefil kökü farklı şekillerle karşımıza çıkıyor. Yumruyu andıran bu kökler birbirine bağlı bir şekilde yassı ve boynuz figürlerini andırıyor. Zencefil nedir sorusuna Asya’da verilen cevaplardan biri de turşu oluyor. Türkiye’de bu tarz bir kullanım pek yaygın olmadığı için zencefilden turşunun nasıl olduğu merak konusu.

zencefilin faydaları

Zencefilin İçeriği

Şifa veren doğal bitkilerin arasında yer alan zencefil bitkisi yemeklerde sağlık vermesi amacıyla sıklıkla kullanılıyor. Yüksek oranda uçucu yağları bünyesinde barındıran bu şifalı bitki aynı zamanda sayısız vitamin de içeriyor. Yüksek bir şifa kaynağı olan zencefilin besin kaynağı da oldukça fazla. Zencefil bitkisinde bulunan uçucu yağlar %3 oranında olurken geri kalan kısımlarda çeşitli vitaminler mevcut. Zencefil sahi olduğu hafif acımsı tadı phenylpropanoid denilen bir maddeden bulunuyor. Kimi zencefilin daha fazla acı olması da bu maddenin onda fazla olmasından kaynaklı. Uçucu yağlar ve phenylpropanoid maddesi dışında zencefilde B3, B6, soydum, kalsiyum, demir, magnezyum gibi mineraller de mevcut. Yüksek oranda vitamin ve mineral içeren zencefilin içerisinde valin, treonin, fenilalanin ve triptofan gibi amino asitler de bulunuyor. Besin değer açısında oldukça zengin olan bu bitki doğru şekillerde kullanıldığında sayısız fayda sunuyor. Zencefil neye yarar sorusunun cevabı bu faydalarda gizleniyor.

zencefil nasıl kullanılır

Zencefilin Faydaları

Sağlık alanında sıkça tercih edilen zencefil ilaç sektörünün yanı sıra alternatif tıbbın da vazgeçilmezleri arasında. Hastalıkların hızlı iyileşmesinde yardımcı bir faktör olan zencefil içerisine bazı bitkiler eklendiğinde gücünü daha da arttırıyor. Zencefilli yoğurt ve zencefil zerdeçal tarçın karışımı bunun en iyi örnekleri arasında yer alıyor. Mevcut hastalıkları tedavi etmede ve oluşabilecek hastalıkları önlemede zencefilin faydaları gözden kaçmayacak kadar çok. Her derde deva nitelikte olan zencefilin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • Şeker Hastalığına İyi Geliyor

Şeker hastalarının yaşadığı problemleri önleme de önemli olan zencefil şeker dengesini düzenlemeye yardımcı oluyor. Kanda bulunan aşırı yağ düzeni denge altına alarak damarların rahatlamasına ve aşırı yağlanmanın meydana getireceği rahatsızlıklara engel oluyor.

  • Mide Bulantısına İyi Geliyor

Mide bulantılarına ve kusmaya iyi gelen zencefil midenin rahatlamasını sağlıyor. Özellikle mide kasılmaları sonucunda oluşan kusmaların hafiflemesine yardımcı olan bu bitki deniz tutmalarında meydana gelen bulantıları da önlüyor. Hamile kadınların hamilelik dönemlerin sıkça karşılaştığı bulantı sorunlarının da hafiflemesine yardımcı oluyor.

  • Bağışıklık Sistemini Güçlendiriyor

Her gün içilen bir bardak zencefil çayı bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemi güçlenen kişilerin hastalıklara yakalanma oranı düşüyor. Aynı zamanda arterlerde oluşan yağlanmaların önüne geçen bu bitki felç riskini de en aza indiriyor. Mide de bakteri ve enfeksiyonlara karşı koruma kalkanı sağlayan zencefil kış aylarında yaşanan boğaz ağrılarını da dindiriyor.

  • Yumurtalık Kanserini Önlemede Yardımcı Oluyor

Kadınların korkulu rüyası olan yumurtalık kanserinde önleyici etkisi olan zencefil kanser tedavisinde takviye destek olarak kullanılıyor. Ayrıca zencefil tozu yumurtalık kanserine neden olan kanser hücrelerinin yok edilmesinde önemli bir noktada yer alıyor.

  • Solunum Yolu Hastalıklarına İyi Geliyor

Solunum yolu hastalıkları ile baş göstermeye başlayan öksürüğün tedavisinde etkili olan zencefil ciğerlerin genişlemesini sağlayarak daha rahat nefes almanıza yardımcı oluyor. Ciğerde bulunan mukuslara işleyen zencefil bu özelliği ile doğal bir balgam söktürücü olarak karşınıza çıkıyor. Genişleyen ciğerlerden balgamın daha kolay atılmasını sağlıyor.

  • Ağrılara İyi Geliyor

Zencefil içerisinde antienflamatuvar maddesi sayesinde yaşanan şiddetli ağrıları gidermede doğal ve güçlü bir ağrı kesici etkisi gösteriyor.

  • Kolon Kanserini Önlemede Yardımcı Oluyor

Her gün bir bardak zencefil çayı tüketmek kolon kanserine yakalanma riskini azaltıyor. Zencefilin kolorektal kanser hücrelerinin büyümesini önleyici özelliği sayesinde kolon kanserinde tedaviye yardımcı oluyor.

  • Hazmı Kolaylaştırıyor

Gıda emilimi sırasında oldukça aktif bir rol oynayan zencefil bu özelliği sayesinde yemeklerden sonra tüketildiğinde hazmı kolaylaştıran bir etki sağlıyor. Bu etki sayesinde mide ağrılarında da kurtulmanızı sağlıyor. Zencefil tozu ile hazırlanacak bir çay yemekten sonra tüketilebilir.

  • Soğuk Algınlığına İyi Geliyor

Yıllardır soğuk algınlığı tedavilerinde kullanılan zencefil sıklıkla kış aylarında yaşanan soğuk algınlığı ve gripte hızlı bir iyileşme süreci sağlıyor. Her gün iki kaşık zencefil ile soğuk algınlığını en kısa sürede atlatmak mümkün. Zencefil zerdeçal karışımını bu dönemde deneyebilirsiniz.

  • Kan Akışını Hızlandırıyor

Kan akış hızı vücutta önemli bir nokta. Zencefil içerdiği yüksek besin değeri sayesinde kan akışını hızlandırıyor ve soğuk alınlığının belirtileri olan aşırı terleme, titreme ve ateşi önlüyor. Aynı zamanda normal kan akışının dengesini de koruyor. Bu sayede vücudun sıcaklığında dengeleyici bir özelliği bulunuyor.

zencefil çayı

Zencefil Çayı Nasıl Yapılır?

Her çayda olduğu gibi zencefil çayı yapmanın da püf noktaları bulunuyor. Her derde deva niteliğinde olan bu çay kış akşamlarını kokusu ile renklendiriyor. Zencefil çayının faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle soğuk algınlığını hızlı bir şekilde tedavi eden zencefil çayı birçok hastalıktan da önlüyor. Sıcaklığı ile boğazları yumuşatırken içerdiği sayısız vitamin ve mineral ile hastalıklardan koruyor. Taze içilmesi önerilen bu çayı hazırlarken az miktarlar kullanıp her gün yeniden yapmanızda fayda var. Taze zencefilleri ince ince doğrayıp kaynayan suyun içerisine atmanız yeterli. Dilerseniz zencefillere rendeleme işlemi de uygulayabilirsiniz. Kaynayan su da beş dakika durduktan sonra deme alabileceğiniz zencefil çayını dilerseniz portakal ve tarçınla tatlandırabilirsiniz. Zencefil çayı nasıl yapılır sorunun en kolay cevabında ise sallama çaylar bulunuyor. Eğer taze zencefil bulamadıysanız marketlerde satılan zencefil limon çaylarını tercih edebilirsiniz.

zencefil tozu

Zencefil Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Zencefilin faydaları eski çağlardan beri biliniyor. Yıllardır birçok hastalığında tedavisinde kullanılan bu şifa kaynağı modern tıbbın da en yakın dostu. Zencefil hangi hastalıklara iyi gelir sorunun sayısız cevabı bulunuyor. Sağlığına doğal yollarından kavuşmak isteyenlerin zencefil bal, zencefil limon, zencefil zerdeçal karışımlarını denemesinde fayda var.

  • Kanser

İçerisinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde zencefil kansere neden olan zararlı hücrelerin çoğalmasını engelliyor. Hücre bölünmelerinde yaşanan ve genetik bir hastalık olarak karşımıza çıkan zararlı hücrelerin ürümesini engelliyor. Mevcut bulunan kanserli hücrelere karşı savaş açan zencefil onların ürümesini ve yayılmasını da engelliyor. Kansere neden olan hücrelerin en büyük düşmanı olan bu şifalı bitki özellikle bağırsakta meydana gelen ve gelebilecek olan kanser türlerine karşı koruyucu bir etki sağlıyor. Taze bir şekilde tüketilen zencefil direkt bağırsaklara ulaşacağı için buraya ulaştığında içerisinde bulunan antioksidanlarla kanserli hücrelere savaş açıyor.

  • Kısırlık

Birçok kişinin korktuğu kısırlık çocuk sahibi olmanın önünde duran en önemli engel. Kısırlığın nedenleri için mutlaka doktora gidilmesi gerekse de eğer bu engel erkek tarafında ise zencefil sperm sayısını arttırmakta yardımcı oluyor. Erkek üreme hücrelerinin çoğalmasına ve güçlenmesine yardımcı olan zencefil çocuk sahibi olmak isteyenleri umutlandırıyor. Güçlenen spermler yumurtaya ulaşmakta daha başarılı oldukları için hamile kalma şansı bu sayede artıyor. Kısırlık tedavisinde zencefil nasıl yeni merak ediyorsanız gerekli tahlilleri yaptırdıktan sonra doktorunuza danışabilirsiniz.

  • Mide Bulantısı

Mideyi rahatsız eden ve bulanmasına neden olan şeyleri ortadan kaldırmaya yardımcı olan zencefil midenin rahatlamasını sağlıyor. Midede bulunan rahatsız edici besinlerin bağırsağa geçişini sağlayarak bu rahatlamayı sağlayan zencefil bu sayede mide bulantılarının da daha çabuk geçmesine yardımcı oluyor. Ayrıca mideye zarar veren bakterilerin vücuttan uzaklaştırılmasını da sağlıyor.

  • Soğuk Algınlığı

Zencefil bilindiği üzere kış aylarında soğuk algınlığı ve grip ile gelen belirtileri ortadan kaldırıyor. Zencefilli çay tüketerek önüne geçebileceğiniz ateş, öksürük, mide bulantısı ve burun akıntısı gibi belirtiler çok kısa bir sürede kayboluyor. Bu dönemde çayın etkisini arttırmak için zencefilli limon çayı, zencefilli bal karışımlarını deneyebilirsiniz. Bal boğazlarda oluşan tahrişlerin azalmasında etkili oluyor. Limon içerisinde bulunan C vitamini ile hastalık zamanlarda takviye besin kaynağı sunuyor.

  • Astım

Solunum yolarında yaşanan hastalıklara ve öksürüğe iyi gelen zencefil özellikle astım hastalığında çok rahatlatıcı bir etki sunuyor. Nefes açmada etkili olan zencefil limon bal üçlüsünü astım hastalarının tercih etmesinde fayda var. Ancak zencefili tüketmeden önce miktarı hakkında bir doktora danışmanızı öneriyoruz.

Zencefilli Kurabiye

Zencefilli çay olur da zencefilli kurabiye olmaz mı? Faydaları saymakla bitmeyen zencefilin kurabiyelere kattığı ayrı bir tat ayrı bir koku bulunuyor. Kış aylarında sıcak çayların yanına en çok yakışan kurabiyelerden olan zencefilli kurabiyeyi deneyenler tekrar tekrar yapmaya başlıyor. Zencefil nasıl kullanılır merak ediyorsanız tarife göz atmanız yeterli. Size çay saatlerinizi farklı tariflerle renklendirmek isterseniz zencefilli kurabiye sizi bekliyor.

zencefilli kurabiye

Malzemeler:

  • 140 gram tereyağı
  • ¾ su bardağı şeker
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 3,5 su bardağını buluyor)
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tercih edilen miktara göre tarçın
  • 1 tatlı kaşığı toz zencefil
  • Yarım su bardağı pekmez

Hazırlanışı:

  • Tarifin başlangıcında şeker ve tereyağını birbirinin içerisine geçene kadar çırpmanız gerekiyor.
  • Elde edilen tereyağı ve şeker karışımının içerisine bir adet yumurta sarısını ve yarım bardak pekmezi ekleyerek çırpmaya devam edebilirsiniz. Eklediğiniz malzemelerin iyice birbirine geçtiğinden emin olduğunuzda çırpma işlemini bırakabilirsiniz.
  • Çırpıla karşımın içine un, kabartma tozu, tarçın ve zencefil tozunu ilave edebilirsiniz. Bu ilaveleri yaptıktan sonra karışımınızı elinizle yoğurmaya başlayabilirsiniz.
  • Kıvama gelen hamuru streç film ile sarıp buzdolabında 15 dakika beklettikten sonra yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye istediğiniz şekilleri vererek dizebilirsiniz.
  • Önceden ısıtılan fırında 10 dakikayı aşmayacak şekilde kurabiyelerinizi pişirebilirsiniz.
  • Kurabiyeler piştikten sonra soğuma işlemine bırakırken kurabiyelerinizin hamur olmaması için fırın tepsisinden ayrı bir yere alabilirsiniz.

Zencefil Zayıflatır Mı?

Hastalıklara iyi gelen zencefilin zayıflama alanında etkisi çok fazla merak ediliyor. Her derde deva olan bu şifalı bitkinin zayıflama üzerinde tek başına etkisi bulunmasa da diyet ve spor eşliğinde zayıflamaya yardımcı etkileri mevcut. Zencefil zayıflatır mı sorusunun cevabının evet olabilmesi için bunu spor ve diyet ile desteklemeniz şart. Aksi durumda bu soruya ne yazık ki evet demek mümkün değil. Vücutta kan akışını hızlandıran zencefil ısınmanızı sağlarken fazladan kalori yakmanıza da yardımcı oluyor. Spordan sonra içeceğiniz zencefil limon bal karışımı hem rahatlamanızı hem de daha çok kalori yakmanızı sağlayabilir. İştah azaltıcı ve yağ yakıcı özelliği ile zencefil diyetleriniz dostları arasında yer alıyor. Zencefil zerdeçal tarçın karışımı ile spor sonrasında çay keyfinizi tatlandırabilirsiniz. Karışımda bulunan tarçın kan şekerinizi dengeliyor. Bunun yanında yoğurdunuza zencefil doğrayarak zencefil yoğurt karışımlarını da ara öğün olarak tüketebilirsiniz. Zencefil nasıl yenir sorusunun en iyi cevabını yoğurtlu karışım oluşturuyor.

zencefil bal

Zencefilin Yan Etkileri

Her derde deva olarak nitelendirilen zencefilin her şifalı bitki de olduğu gibi aşırı kullanımında oluşturduğu bazı yan etkiler bulunuyor. Bu yan etkilere yakalanmamak için kullanım miktarına dikkat etmekte fayda var. Hassas bir bünyeniz varsa zencefilin yan etkilerine maruz kalmamak için kullanmadan önce doktorunuza başvurabilirsiniz.

  • Zencefil limon çayını fazla tükettiğiniz takdirde ishal olma ihtimaliniz artıyor. Bunun aynında mide ekşimesine ve ağızda tahriş oluşumuna yol açıyor. Sindirim sistemi ve mide üzerinde bir hayli faydası bulunan bu şifalı bitkiyi fazla tükettiğinizde ilk sorunlar gene sindirim sisteminde ve midede başlıyor.
  • Zencefil kullanımında en dikkat edilmesi gereken dönemin başında hamilelik geliyor. Her ne kadar faydası bulunsa da hamilelik döneminde yanlış şekilde ve miktarda kullanılan zencefil çocuk düşmesine kadar giden sorunlara yol açıyor. Hamilelik döneminde zencefil nasıl tüketilir sorusunun cevabının en doğrusu ise doktorlarda bulunuyor. Özellikle hamileliğin son dönemlerinde zencefil çayı tüketiminde bulunmamakta fayda var.
  • Zencefilin şeker hastalığına her ne kadar iyi gelen yanı bulunsa da fazla tüketim sonucunda şekerin düşmesine neden olabiliyor. Diyabet hastalarının zencefil tükettikten sonra şekerlerini ölçmelerinde fayda bulunuyor. Her bünyeye göre değişiklik gösteren tüketim miktarının belirlenmesinde bir uzmana danışmanız şart. Zencefilin nasıl tüketilmesi ve miktarı konusunda en net bilgiyi ancak uzmanlar size sunabilir.
  • Zencefil neye yarar sorunun en önemli cevapları arasında olan kan akışına olan yararı bazı durumlarda istenmeyen sonuçların doğmasına neden olabiliyor. Kanın pıhtılaşmasını önleyerek daha hızlı akmasına yardımcı olan zencefil bazı durumlarda kanamaların durdurulmasına engel oluyor. Kanama bozukluğu olan ve kan sıvılaştırıcı ilaçlar kullanan kişilerin zencefil tüketmeden önce tekrar düşünmesi gerekiyor. Fazla tüketim sonucunda hızlanan kan akışına yaralanma durumlarında müdahale etmek zorlaşıyor. Ayrıca iç kanama durumlarında da hızlı kan akışı büyük bir tehlike oluşturuyor.
  • Kalp rahatsızlıklarını önleyici etkisi olan zencefil kökü fazla tüketildiği durumlarda fazla çarpıntıya yol açıyor. Kalp ritmini bozan ve hızlandıran bu etki özellikle kalp rahatsızlığı yaşayan kişiler için oldukça tehlikeli. Zencefil ne işe yarar sorusunda kalp rahatsızlıklarına iyi geldiğini görüp çok fazla miktarda tüketmemek gerekiyor.
  • Safra kesesi rahatsızlığı yaşayanların zencefilden kesinlikle uzak durması gerekiyor. Zencefilin sahip olduğu safra salgısını artırıcı özelliği nedeniyle safra kesesi sorunları yaşayanları rahat edici bir özelliği bulunuyor. Ayrıca fazla miktarda zencefil kullanımı safra kesesi hastalıklarına da yol açabiliyor.

Dikkatinizi Çekebilir