Baş ağrısından sonra en sık görülen ağrı çeşitlerinden biri olan bel ağrısı birçok kişinin günlük hayattaki aktivitelerini etkiliyor. Şiddetli bel seks hikayeleri ağrıları hem oldukça rahatsız edici hem de bazı sağlık sorunlarının habercisi. Sayısız nedene sahip olan bel ağrısı çözülemeyecek bir problem değil. Bel ağrısına ne iyi gelir, bel ağrısı neden olur gibi sorularınızın cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Bel Ağrısı Nedir?
Bel ağrısı genellikle bel fıtığı rahatsızlığıyla bağdaştırılıyor. Ancak bu ağrıyı tek bir nedene bağlamak mümkün değil. Bel fıtığının dışında bel ağrılarını tetikleyen birçok etmen var. Bel ağrısı nedenleri yaşa, cinsiyete, yaşam koşullarına ve sahip olunan mesleğe göre değişebilir. Sırtınızın alt kısmında meydana gelen bel ağrılarının en büyük nedeniyse duruş bozuklukları. Bunuysa bel zorlaması izliyor. Bel ağrısı neden olur sorularını bu pencereden incelediğimiz zaman hayatınızda bazı şeyleri değiştirme zamanınız gelmiş demektir. Bel ağrısı nedenleri arasında yer alan bel zorlamaları burada bulunan kasların ve eklemlerin hasar görmesine neden olabilir. Bu tür ağrılar yapılan fiziksel aktivitelerle şiddetlenir, dinlenme zamanlarında ise hafifler. Öne eğilme, uzun süre ayakta kalma, yürüme gibi faktörler bel ağrısının diğer nedenleri arasında. Bu nedenle bel ağrısını neredeyse birçok kişinin hayatını etkileyen bir sağlık sorunu olarak tanımlayabiliriz.
Bel Ağrısı Nedenleri
Hemen hemen herkes hayatının bir bölümünde bel ağrılarından şikayet etmiş, bu ağrıların dinmesi için türlü yollara başvurmuştur. Bel ağrısı sebepleri oldukça çeşitli faktörlere bağlı. Her kişinin yaşadığı ağrının nedeni farklı olabilir. Bu nedenle tedavinin uzman kontrolünde gerçekleşmesi oldukça önemli. Dikkate alınması gereken bir rahatsızlık olan bel ağrısı yanlış yük taşıma ve duruş bozukluklarından olabileceği gibi omurganın içerisinde bulunan bir nedenden dolayı da olabilir. Bel ağrısı sebepleri bu kadar çeşitli olduğu için kendi kendinize bir teşhis koymanız doğru olmayabilir. Bel ağrısı doktor gözetiminde tedavi edilmelidir.
Belde Bulunan Sorunlardan Dolayı Ortaya Çıkan Bel Ağrıları
- Yaralanma
- Omurga iç kırıklıkları
- İntervertebral diskte yırtık
- Lumbosakral gerginlik
- Eklem yaralanması
- Omurga yan parçalarında hasar
Vücuttaki Dengenin Bozulmasından Meydana Gelen Bel Ağrıları
- Hamilelik
- Göbekten kilo alımı
- Kalça eklemlerinde sorun
- Doğuştan meydana gelen omurga eğikliği
- Bacak boyu eşitsizlikleri
İltihap Nedenli Bel Ağrıları
- Kemikte bakteri nedenli enfeksiyon
- Omurga tüberkülozu
- Artrit
- Burusella
- Kaslarda meydana gelen iltihap
- Osteoartrit
- Osteoporoz (yaşlı insanlarda)
- İntervertebral diskte yıkım
Omurga Tümörü Nedenli Bel Ağrıları
- Omurga kemiklerinde meydana gelen primer tümör
- Bel kısmına yakın organlarda metastas yapan tümör
Jinekolojik Nedenli Bel Ağrıları
- Doğum sonrası dönem
- Jinekolojik operasyon sonrası
- Rahimde meydana gelen sarkma
- Pelvik iltihap
- Endometriozis
Bel Ağrısı Kimlerde Meydana Gelir?
Belirli bir yaştan sonra bel ağrısı belirtileri kendini daha fazla göstermeye başlıyor. Özellikle 30 yaşında üstünde olan ve ağır koşullarda çalışan kişilerin bu ağrıyı yaşama oranı yüksek. Kadın ve erkeklerde hemen hemen aynı oranda ortaya çıkan bel ağrıları 60 yaşından sonra daha sık bir şekilde yaşanıyor. Beş ağrısı belirtileri herkeste farklı olabildiği gibi ortaya çıkma zamanları da elbette değişiyor. Aşırı kilo alımı, hamilelik, yüksek topuklu ayakkabılar, beden gücü gerektiren işler, uzun süre ayakta kalmak şiddetli bel ağrısı nedenleri arasında. Bu koşullara sahip olan bireylerin bel ağrısı yaşama oranı yüksek. Masa başı çalışanlar ve uzun yol şoförleri bel ağrısı için korse takabilir, uzun süreli oturmalarda duruş bozukluklarının önüne geçebilir. Meslekler bel ağrısının en temel nedeni arasında gösterilebilir bu nedenle.
Bel Ağrısı Nasıl Geçer?
Uzun zamandır bel ağrısı çekiyorsanız öncelikle bir doktora başvurmalısınız. Rutinleşen bel ağrısı doktor gözetiminde tedavi edilmeli. Bel ağrısı nasıl geçer sorusuna verilen cevapları uygulayarak ağrılarının hafiflemesini ya da geçmesini sağlayabilirsiniz. Bel ve duruş sağlığınızı koruyarak olası sorunların önüne geçmeniz de mümkün. Bel ağrısına iyi gelen egzersizler yapabilir, kendinizi soğuktan koruyabilirsiniz.
- Bel ağrısı yaşamamak için odaklandığınız kişiye ya da nesneye doğru dik oturmalısınız.
- Uzun süre ayakta kalmayarak ya da oturmayarak bel ağrılarının önüne geçebilirsiniz. Bel ağrısına ne iyi gelir sorusu burada birbirini tamamlayan cevaplar içeriyor. Eğer 45 dakika oturduysanız 5 dakika ayakta kalabilir, 45 dakika ayakta kaldıysanız 5 dakika oturabilirsiniz.
- Oturduğunuz sandalyede bel kavisini destekleyen bir yastık kullanmalısınız.
- Yerden alacağınız bir şey olduğunda eğilme yöntemini değil çömelme yöntemini kullanın.
- Bel ağrısı için uygulanan egzersizleri yapın.
- Yatağınızın vücut yapınıza uygun olduğundan emin olun.
- Yatağa girdiğinizde kendinizi birden sırt üstü bırakmamalı, ilk önce yan pozisyona geçilip ardından sırt üstü yatılmalıdır.
- Bel ağrısına iyi gelen önlemlerden biri de bölgeyi kuru ve sıcak tutmak. Terli bir şekilde rüzgarda kalmanız bel ağrısına davetiye çıkarabilir.
Bel Ağrısı Tedavisi
Bel ağrısının tedavi edilebilmesi için öncelikle hastanın bir uzman tarafından muayene edilmesi gerek. Bel ağrısı tedavisi yaşa, cinsiyete, bel ağrısı nedenine, yaşam koşullarına ve bel ağrısı şiddetine göre değişiklik gösterebilir. Yaşanan şiddetli bel ağrısı nedenleri tespit edildikten sonra gerekli ilaç, kas gevşetici, bel ağrısı için krem gibi seçenekler uygulanabilir. Ayrıca ilerleyen bel ağrılarının meydana getirdiği sorunlar sağlık kuruluşlarının fizik tedavi merkezlerinde tedavi edilebilir. Bunun yanında bel ağrıları için ağrı bantları, egzersiz ve lokal enjeksiyonlarda tercih edilebilir.
Bel ağrısı için hangi doktora gitmeliyim sorusunaysa ortopedi ya da nöroşirurji cevabı verilebilir. Bel ağrısı için hangi doktora gitmeliyim sorusuna aynı zamanda aile hekimi de dahil edilebilir. Yeni başlayan bir ağrıda hekiminizin yaptığı doğru yönlendirmeleri izleyebilirsiniz.
Bel Ağrısı Gebelik Belirtisi Mi?
Karın ve bel ağrısı duyulduğunda bu ağrılar hemen hamileliğe yorulmamalı. Bel ağrısı gebelik belirtisi mi sorusuna bu yüzden direkt evet demek mümkün değil. Ancak dolaylı yoldan evet diyebiliriz. Gebelik belirtilerinden biri olan kasık ve bel ağrılarının ortaya çıkmasında birçok faktör etkili. Karın ve bel ağrılarınızın başladığı sırada adet gecikmenizde varsa eğer hamilelik ihtimalini göz önüne alabilirsiniz.
Bel Ağrısı Egzersizleri
Bel ağrısı için evde yapacağınız küçük egzersizler mevcut. Bel ağrısı egzersizleri daha iyi hissetmenizi sağlarken ağrılarınızın hafiflemesini de sağlıyor. Bu nedenle bel ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilebilecek en güzel cevap egzersiz. Sırt üstü yattığınız düz zemin üzerinde başınızı hafifçe ayak baş parmağınızı görecek şekilde kaldırıp ayaklarınızı da kendinize doğru çekebilirsiniz. Bunu yapıp 5’e kadar sayın ve sonrasında tekrarlayın. Bel ağrısına ne iyi gelir diye düşünmeniz egzersizler sayesinde son buluyor. Doktorunuzdan egzersiz alternatifleri isteyebilirsiniz.
Bel Ağrısı Kremi
Yaşadığınız bel ağrılarına kremle çözüm bulabilirsiniz. Bel ağrısı kremi uygulanan bölgedeki kan akışının hızlanmasını sağlıyor. Bu sayede ağlar hafifliyor ya da tamamen geçiyor. Bel ağrısı ilaçları arasında belki de en zararsızı olan bel ağrısı kremi ile yapılan masaj sinir ve dokuların rahatlamasını ve gevşemesini sağlıyor. Masaj yöntemiyle uygulanan bel ağrısı ilaçları arasında yer alan bu kremle ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Ancak kremi kullanmadan önce alerjik reaksiyonlarınızın olup olmadığına dikkat edin. Bel ağrısı kremlerini doktor tavsiyesi sonrasında eczanelerden kolayca alabilirsiniz.