7’den 70’e her yaş grubunda görülen kulak ağrısı diğer adıyla otalji işitme kaybı, kaşıntı, çınlama, dolgunluk hissi, kulakta akıntı gibi pek çok probleme neden olabilir. Kulak ağrısı için ne yapılmalı ve kulak ağrısı neden olur, ne iyi gelir ? merak ediyorsanız kulak ağrısı hakkında bilmeniz gereken her şey bu makalede yer alıyor.
Kulak ağrısı neden olur ?
Kulak ağrısının nedenleri kulağın kendi hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi vücudun diğer organlarında görülen hastalıklardan da kaynaklanabilir. Peki, kulak ağrısı sebepleri nelerdir ?
- Kulak ağrısı belirtileri arasında en belirgin olanı orta kulak ve dış kulak enfeksiyonlarıdır.
- Sigara dumanı, sinüzit, soğuk algınlığı, alerji ve kalıtım gibi etkenler tıkanıklığa neden olan sebeplerdir.
- Dış kulak enfeksiyonunda kulak kanalının iltihaplanması ya da tahriş olması, kulağın çizilmesi ya da kulağa bir şey kaçması sonucunda oluşan enfeksiyon.
- Şişme, kızarıklık, hassasiyet, ısınma, baş dönmesi, kaşıntı, işitme kaybı ve akıntı kulak enfeksiyonlarının başlıca belirtileridir.
- Sinüs, diş ve boğaz ağrısı kulakta olmamasına rağmen kulak ağrısına neden olan diğer enfeksiyonlar arasındadır.
- Saman nezlesi, toz, polen ve hayvanlara karşı gösterilen alerji kulak ağrısına neden olabilir.
- Yüksek seviyelere çıkılması ya da suyun altına dalındığında basınç seviyesinde meydana gelen basınç değişiklikleri kulakta ağrıya neden olur. İç kulak ile dış kulak arasındaki basınç farkının eşitlenmemesi sonucunda oluşan basınç travmasına barotravma denir.
- Kulak zarının yırtılması ya da delinmesi durumunda kulak ağrısı meydan gelir. Kulağı temizlemek için kullanılan kulak çöpleri çok fazla ileri sokulmadan nazikçe kullanılmalıdır. Yabancı cisimlerin kulağa girmemesine de dikkat edilmelidir.
- Kulağa alınan sert bir darbe ya da yüksek bir ses de kulak zarına zarar verebilir.
- Kulakta biriken kulak kiri kulak ağrısına neden olan başka bir nedendir. Kulakta biriken kiri sizin temizlemeniz mümkün değildir. Kulak kirinin çözülmesi için damla kullanılmalıdır ya da kulak yıkama yöntemleri uygulanır, bunun için uzman bir doktora gitmeniz gerekir.
- Çene ve kafa tasının birleştiği noktada kireçlenme ya da diş gıcırdatma nedeniyle oraya çıkan bir sorun kulak ağrısına yol açabilir.
- Dişte ya da diş etlerinde oluşan enfeksiyonlar ve iltihaplar nedeniyle kulak ağrısı yaşanabilir. Bu ağrı sadece kulakta değil dişlerde de görülür.
- Kulak içinde ya da dışında görülen egzama kulak kanalını etkileyerek kulak ağrısına yol açabilir. Egzamadan etkilenen bölge tahriş olarak iltihaplanır ve kızararak dökülmeler meydana gelebilir.
Kulak ağrısı tedavisi
Kulak ağrısı için mutlaka uzman bir doktora görünmek gerekir. Eğer ki doktora gitmek için zamanınız yoksa ve kulak ağrısına ne iyi gelir ? diyorsanız tıbbi bir yardım almadan önce uygulayabileceğiniz yöntemler bulunuyor.
Kulak ağrısı için ne iyi gelir ?
Kulak ağrısı nasıl geçer evde ? diye merak ediyorsanız uygulayabileceğiniz çok basit yöntemler var. Bu yöntemler ile kulak ağrısına çözüm sağlayarak rahatlayabilirsiniz.
- Ütü ile ısıttığınız bir havluyu kulağınıza koyun.
- Saç kurutma makinenizi 10 cm uzaklıkta hafif ısıda çalıştırarak kulağınıza doğru tutun.
- Sıcak su şişesini ince bir bez ile sararak kulağınıza koyun.
- Bol bol dinlenin, kendinizi yoracak hareketlerde bulunmayın.
- Sigara içmeyin ve sigara dumanına maruz kalmayın.
- Dik oturun.
- Sakız çiğneyin.
- Kulak kepçenizi hafif hareketlerle ovun.
- Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.
- Günde en az 8 bardak su içerek sıvı alımınızı arttırın.
- Kulağınızı rüzgardan koruyun.
- Kulağınıza yabancı bir cisim sokmayın, kulak çöpü ile kulağınızı temizlemeyin.
- Kulağınıza su kaçırmamaya dikkat edin.
- Doktorunuzun dışında kendi iradenizle herhangi bir kulak damlası kullanmayın.
- Gürültülü ortamlardan uzak durun.
Kulak ağrısı için ne yapılır ?
En fazla çocuklarda görülen kulak ağrısı nasıl geçer ?
- Limon suyunu saf su ile karıştırarak kulağınıza bir iki damla damlatın.
- Zeytinyağına batırdığınız bir parça pamuk ile kulak içinizi ovun.
- Kulak ağrısına zeytinyağı hızlı bir etki ederek rahatlama sağlar. Kulak enfeksiyonunu temizleyici etki gösteren zeytinyağı kulak içinde olan uğultu hissini ve çınlamaları da durdurur. Kulağın içerisine bir iki damla ılık zeytinyağı damlatın.
- Kulak ağrısı soğan ile tedavi edilebilen bir başka yöntemdir. Rendelediğiniz bir soğanın suyunu kısık ateşte ısıtın ve kulak içerisine günde 3 kez 2 damla olacak şekilde damlatın. Soğan antiseptik ve anti bakteriyel özellikleri ile kulak ağrısını tedavi eder.
- Kulak enfeksiyonlarını tedavi etmek için sarımsak güçlü bir tedavi yöntemidir. Susam yağı ve sarımsak yağını ısıtarak karıştırın kulak içerisine 2 damla damlatın. Ayrıca karanfil yağı da kulak ağrısı için fayda sağlayacaktır.
- Güçlü anti inflamatuar özelliği ile zencefil kulak enfeksiyonları için tedavi edidir. Taze zencefilin suyunu kulağın içine 2 damla damlatın. Ayrıca taze rendelenmiş zencefili zeytinyağı ile karıştırarak süzün ve kulağa damla olarak damlatabilirsiniz.
- Nane yapraklarını kaynatın ve soğuyan suyu 2 damla olacak şekilde kulağınıza damlatın. Nane yaprakları ya da nane yağı kulak ağrısını geçirici özelliktedir.
- Fesleğen anti inflamatuar, antibakteriyel ve analjezik özellikleri ile kulak ağrılarını tedavi eder. Birkaç yaprak fesleğeni ezerek suyunu çıkarın ve günde 2 kere kulağınıza 2 damla damlatın.
- Anti enflamatuar ve analjezik özellikleri ile neem bitkisi enfeksiyonlara karşı etkilidir. Birkaç tane neem yaprağını ezerek suyunu çıkarın ve 2 damla kulağınıza damlatın. Neem bitkisi kulak ağrısını kısa sürede tedavi eder.
- Meyan kökünü 2 yemek kaşığı tereyağında ısıtarak macun kıvamına getirin. Oluşan macunu ılık haldeyken kulağın dış kısmına sürün ve iyileştiğini hissedene kadar bekletin.
Kulak ağrısına hangi ilaç iyi gelir ?
Kulak ağrısı kış aylarında sıklıkla görülen bir hastalık çeşididir. Kulaktaki iltihaplanma evde uygulanabilen tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınmazsa enfeksiyon durumu daha da kötüleşmeden uzman bir doktorun uygun gördüğü ilaçlar ile tedavi edilmelidir. Kulak ağrısı ilaçları
- Macrol MR (500 mg), 56.45 TL
- Ofkozin, 16.39 TL
- Ultracef, 26.46 TL
- Onadron 10.06 TL
- Aksef (500 mg) 19.71 TL
- Amoklavin (1000 mg), 13.68 TL
- Augmentin (1000 mg), 11.58 TL
- Cipro (750 mg), 19.22 TL
- Prefix (250 mg), 26.11 TL
- Klamoks (100 mg), 13.68 TL
- Doucid (375 mg), 25.82 TL
- Dekort (0.5 mg), 4.26 TL
Kulak ağrısı için dua
Bazı dualar bazı hastalıkların son bulup şifa bulmalarını sağlar. Kulak ağrısı için de okuyabileceğiniz dua ile kulak ağrılarından kurtulabilirsiniz.
Kulak ağrısı için dua ederken elinizi ağrıyan kulağınızın üzerine koyun ve “Ezhib”l be”se Rabbin”nasi esfi ve entes”safi la sifae illa sifauke, sifaen la yügadiru sekama” deyin.
Bu duanın anlamı;
Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! şifa ver, çünkü şifa verici sensin. Senin vereceğin şifadan başka şifa olmamaktadır. İyi şifa ver ki hiç bir hastalık ve kulakta hiçbir ağrı kalmasın.
Kulak ağrısı için başka bir dua da elinizi ağrıyan kulağın üzerine koyarak Fatiha Süresi’ni 7 defa okuyun.
Merve Ağdağlı