Sürekli veya belirli aralıklarla kasık ağrısı mı yaşıyorsunuz? Peki, her kasık ağrısı hamilelik belirtisi midir? Kasık ağrısı ile ilgili merak ettiğiniz tüm bilgiler bu makalede…
Kasık ağrısı bir hastalığın sebebi olabileceği gibi, herhangi bir sebebe veya hastalığa bağlı olmadan da gelişebilir. Kasık ağrısı nedenleri kadın ve erkeklere göre farklılıklar gösterebilir. Kasık ağrısı genel olarak, üriner sistem, sindirim sitemi ve üreme ile alakalı durumlarda meydana gelir. Kasık ağrısının sebepleri ve altta yatan nedenleri araştırılmalı ve en uygun tedavi seçenekleri ile değerlendirilmelidir.
Kasık ağrısı nedenleri nelerdir?
Kasık ağrısı nedenleri birçok sebebe bağlı olarak gelişebileceği gibi basit ve anlık durumlardan da meydana gelebilir. Kasık ağrısı özellikle kadınların regli döneminde de sıklıkla karşılaştığı durumlardan biridir. Kasık ağrısı mide bulantısı ile birlikte yaşanabileceği gibi herhangi bir bulguya eşlik etmeden de tek başına görülebilir. Erkeklerde ise sol ve sağ kasık ağrıları şiddetine ve sürekliliğine göre ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Kasık ağrısı neden olur?
Kasık ağrısı kadınlara ve erkeklere göre oldukça farklılık gösterebilir. Sol kasık ağrısı erkek için ciddi hastalıkların habercisi olabilecekken, bazen de strese bağlı olarakta gelişebilir. Kasık ağrısı erkek için aşağıdaki durumlarda sıklıkla görülebilir.
- Üst bacak kemiğinde gelişen dolaşım bozukluğundan kaynaklı
- Kemikten tendon veya bağın kopması sonucu
- Böbrek taşı
- Eklem iltihaplanması sonucu
- Testiste meydana gelen iltihaplanmalardan dolayı
- Testislerin şişmesi sonucu
- İdrar yolu enfeksiyonları
- Kasık fıtığı
- Spor yaparken yapılan fiziksel aktivitelerin sonucunda kas zedelenmesinde
- Kabakulak hastalığında
- Lenf nodlarının şişmesi sonucu
- Testis iltihabında
- Apandisit
- Siyatik
- Piriformis sendromunda
- Tendon iltihabında
- Ve siyatik gibi durumlarda sıklıkla görülebilir.
Yine kadınlar içinde son derece farklılık gösteren kasık ağrısı sebepleri erkeklerinkine göre daha farklı nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle üreme sistemiyle alakalı hastalıkların mutlaka tedavi edilmesi gereklidir. Kadınlarda kasık ağrısına sebep olabilecek durumlar aşağıdaki gibidir;
- Regl dönemlerinde
- Psikolik sebeplere bağlı olarak
- Hamilelik döneminde
- Apandisit
- Dış gebelik
- Düşük
- Endometriozis hastalığında
- Rahim içi tabakanın iltihaplanmasında
- Myomlarda
- Bel fıtığında
- Böbrek taşı ya da idrar yollarında taş veya kum olmasından kaynaklı
- İdrar yolu enfeksiyonlarında
- Kalın bağırsak tümörlerinde
- Sistit
- Rahim ağrı daralmasında
- Rahim içi doğum kontrol yöntemlerinde
- Yumurtalıkların iltihaplanması veya burkulmasında
- Poliplerde
- Yumurtalıkta bulunan kistlerin kanaması, yırtılması veya aşırı büyümesi sonucunda kasık ağrısı neden olur kadınlarda.
Kasik ağrisi hamilelik belirtisi mi?
Kadınların yaşadığı her kasık ağrısı hamilelikle ilişkilendirilemez. Kasık ağrıları yukarıdaki sebeplere bağlı olarakta gelişebilir. Her kasık ağrısı yaşayan kadın hamilelikten şüphelenmemelidir. Fakat uzun süreli regli gecikmesiyle birlikte yaşanan bir kasık ağrısı durumu varsa en kısa sürede doktorunuza başvurarak bir kan testi ile durumu netleştirebilirsiniz.
Hamilelikte kasık ağrısı olur mu? Her kadının hamilelik semptomları birbirinden farklıdır. Bazı kadınlarda kasık ağrısı hamilelik döneminde şiddetli yaşanırken, bazı kadınlarda herhangi bir ağrı ya da sancı meydana gelmez.
Kasık ağrısına ne iyi gelir?
Kasık ağrısına ne iyi gelir sorusundan önce, kasık ağrısının sebeplerini ve altta yatan bir hastalık sonucu mu meydana geldiğini araştırmak gerekir. Eğer regli gibi bir durumdan kaynaklı bir ağrıysa, basit uygulamalarla ağrınızı hafifletebilirsiniz. Kasık ağrısı için evde uygulayabileceğiniz bitkisel kürler veya hekiminizin önereceği bir ilaç sayesinde, ağrınız hafifleyebilir ve tamamen kaybolabilir.
Özellikle sol kasık üstünde ağrı ergenlik döneminde yaşanıyorsa bu, boyunuzun uzaması ve vücudunuzun gelişmesi ile ilgili olabilirken aynı zamanda yaptığınız spor aktiviteleri sonucun da meydana gelebilir.
Ergenlik döneminde ise sol kasık ağrısı bağırsak kurtlanması, bağırsak ağrısı, idrar yolunda enfeksiyon veya yumurtalık kistleri yada regli dönemlerinde kasıklarda şiddetli ağrı meydana gelebilir.
Kasık ağrısı nasıl geçer?
Kasık ağrısı erkeklere oranla, kadınlarda daha sık rastlanır. Özellikle regli döneminde yaşanan kasık ağrıları için yemeklerde tuzu azaltmak, balık, et, fındık ve fıstık tüketmek, acılı ve yağlı yiyeceklerden uzak durmak kasık ağrılarına iyi gelebilir.
Ayrıca, rezene çayı, lavanta çayı, papatya çayı ve civan perçemininde kasık ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. Eğer kasık ağrılarınızın sebebi hamilelik döneminde olmanızdan kaynaklanıyorsa, yukarıdaki çayları tüketmeden önce mutlaka doktorunuza başvurunuz. Bazı bitkisel çaylar hamilelik döneminde bebeğe zarar verebileceği için tüketmeden önce mutlaka doktorunuzla görüşmenizde fayda olacaktır.
Kasık ağrısına hangi doktor bakar?
Kasık ağrısı birçok dal tarafından incelenen hastalıkların başında gelmektedir. Randevu alacağınız doktor kadın ve erkek, genetik yatkınlıklar, hastalığın ne kadar süredir vedam ettiği veya metabolizmatik hastalıklara göre farklılıklar gösterebilir. Kasık fıtığı ağrısı gibi bir ağrı ile karşı karşıyaysanız öncelikli olarak genel cerrahi bölümünden randevu alabilirsiniz. Sonrasında ise hekiminiz sizi ilgili bölümlere yönlendirecektir.
Kasık fıtığı nedir?
Kasık fıtığı, karın bölgesindeki duvarın yırtılması veya delinmesi sonucunda iç organların cilt altında yarattığı şişlik sonucunda meydana gelir. kasık fıtığı öksürme, ayağa kalkma veya ıkınma gibi durumlarda son derece ağrı verici bir hal alabilir. Uzanınca veya dinlenince iç organların yerine dönmesi ile birlikte bu ağrı hafifler. Tüm kasık fıtıkları doğumsal, doğum sonrası veya sonradan oluşmalara bağlı olarak gelişebilir. Yine de kasık fıtığının doğum yapan kadınlara karşı, erkeklerde daha fazla görüldüğü gözlemlenmektedir.
Kasık fıtığı ağrısı nerelere vurur?
Kasık fıtığının belirtileri arasında en önemlisi de kasıkların şişmiş olmasıdır. Eğer kasık fıtığına bağlı bir ağrınız varsa bu ağrı gece yatarken hafiflerken, gün içerisinde şiddetli bir seyir göstrecektir. Kasık fıtığı ağrıları bacaklara, kasığa ve bel bölgesine vurabilir. Kasık fıtığını en kısa sürede tedavi edilmesi gereken önemli hastalıklardan biridir. Kasık fıtığı karın bölgesinde şişliğe sebep olduğu için damarlara baskı yaparak üreme sistemindeki düzeni bozabilir. Bu durum tedavi edilmezse kısırlığa sebep olabilir.
Kasık fıtığının riskleri arasında, boğulmuş fıtık sendromu gibi durumlar yer alır. Fıtığın içinde yer alan bağırsaklar, yırtığın bulunduğu yere dolarak o bölgede şiddetli ağrı ve sancıya neden olur. Bu duruma boğulmuş fıtık denir. Fıtığın bulunduğu bölgedeki yırtığa dolan bağırsaklar acil ameliyat edilmesi gerekn ciddi bir hastalıktır. Boğulmuş kasık fıtığı hastalığı erkeklerde testislerin zarar görmesine ve kısırlığa sebep olur.
Kasık ağrısının yukarıda belirttiğimiz üzere birden fazla nedeni olabilir. Tedavi yöntemleri arasından en sık kullanılan yöntem, cerrahi yöntem olsa da hastalığın gelişimine bağlı olarak böbrek taşlarının dökülmesi ya da alınması, ilaç tedavi yöntemleri veya kasık bölgesine yapılan masajlarda olabilir.
Özellikle erkeklerde sol ve sağ kasık ağrıları birbirinden farklılık gösterebilir ve farklı hastalıkların habercisi olabilir. Ama erkeklerde en dikkat edilmesi gereken konulardan biri de varikosel hastalığıdır. Varikosel hastalığı, toplar damaların genişlemesi sonrası sol kasıkta şiddetli ağrıya sebep olur. Tedavi edilmeyen bir varikosel hastalığı ilerde kısırlığa neden olabilmektedir. Fıtık dışında gelişen kasık ağrıları ise hastalığın belirlenmesi sonucu farklı seçenekleri ile tedavi edilebilir.