Kadınların baskın cinsiyet hormonu olarak tanımlanabilecek olan estradiol hormonu genellikle meme gelişimi, dişi tipi kıllanma ve cinsiyet karakterlerinin oluşmasında etkili bir rol oynuyor. Her kadının bünyesinde yer alan bu hormon kimi zaman düşük kimi zamansa yüksek olabiliyor. Böyle durumlarda da vücut estradiol hormonu değişikliklerini bazı belirtilerle belli ediyor. Her kadının hakim olması gereken bir konu olan estradiol hakkında daha detaylı bilgi almak, estradiol hormonu nedir sorusuna cevap bulmak ve estradiol normal değeri nedir öğrenmek için yazının devamına göz atabilirsiniz.
Estradiol Hormonu Nedir?
Estradiol hormonu nedir sorusuna en kısa haliyle bir çeşit östrojen hormonu açıklaması yapılabilir. Kadınların özellikle doğurganlık sürecinde önemli bir rolü olan bu hormonun ayrıca kadınsal özelliklerin meydana çıkmasında ve gelişmesinde de etkisi büyük. Estradiol nedir sorusuna verilen bu tanıma ekleme yapmak gerekirse estradiol hormonunun genel olarak yumurtalıklarda üretildiği ancak bunun yanında belirli bir miktarda böbrek üstü bezlerinde, yağ dokuda ve testislerde üretildiği de eklenebilir. Erkeklerde üretilen estradiol nedir diye soracak olursanız da bu hormon erkeklerde üretildiği zaman spermlerin erken ölmesini engelleyerek üremeye yardımcı oluyor.
Estradiol Normal Değeri
Estradiol değerinin her bireyde olması gereken oranlar var. Bu oranları yaş ve cinsiyet yakından etkiliyor elbette. Bu nedenle herkes için geçerli olan bir estradiol normal değeri yok ancak belirli değer aralıkları aşağıdaki gibi ifade edilebilir.
- 10 yaş altı çocuk: 15 pg/ml ve altı
- Erkeklerde: 20 – 47 pg/ml ve altın
Kadınlarda Estradiol Normal Değerleri
- Foliküler faz ortasında : 27 – 122 pg/ml
- Periovüler faz (yumurtlamanın olduğu dönem): 95 – 433 pg/ml
- Luteal faz ortasında : 49 – 291 pg/ml
- Menapoz sonrası: 2 – 20 pg/ml
Kadınlarda olması gereken estradiol hormonu normal değerleri dönemlere göre de değişiklik gösteriyor. Yani bir kadın için b hormonun değerlerini sabit oranlarda ifade etmek mümkün değil. Yumurtlama öncesi, sonrası, hamilelik gibi dönemler estradiol hormonunun oynamasında etkili.
Estradiol Yüksekliği Ne Anlama Gelir?
Estradiol değerleri sağlığınız hakkında önemli ipuçları veriyor. Bu nedenle estradiol değerleri takibini yakından yaptırmalı ve estradiol yüksekliği durumunda bir uzmandan yardım almalısınız. Estradiol hormonu yüksekliği genellikle yumurtalıklarda herhangi bir problemin olduğuna işaret eder. Kişi estradiol hormonu yüksekliği sonucunda hamile kalamayabilir ve bu süreç biraz daha zorlu bir hal alabilir. Estradiol yüksekliği aynı zamanda aşağıdaki durumlarında habercisi olabilir.
- Bazı kişiler için estradiol yüksekliği menopoza işaret edebilir.
- Meme ya da rahim ağzı kanseri riski estradiol yüksekliği ile birlikte artar.
- Eğer estradiol yüksekliği erkekte yaşanıyorsa göğüste büyüme, idrar yaparken yanma ve zorlanma ve cinsel istekte düşü meydana gelir.
Estradiol Yüksekliği Nedenleri
Estradiol yüksekliği sonucunda meydana gelebilecek durumlar yukarıdaki gibi ifade edilebilir. Bu durumların ortaya çıkmasındaysa bazı nedenler mevcut. Aşağıda yer alan maddeler genellikle estradiol yükselmesine neden olarak görülür.
- Erken ergenlik
- Tümör
- Jinekomasti (erkekte anormal meme büyümesi)
- Siroz
- Aşırı kilo
- Tiriot yüksekliği
Estradiol Düşüklüğü Ne Anlama Gelir?
Estradiol yüksekliği kadar estradiol düşüklüğü de yaygın görülen bir durum. Estradiol düşüklüğü yükseklikte yaşanan yumurtalık sorunlarına işaret edebileceği gibi aynı zamanda yetersiz beslenmeye ve vücudun mineral kaybı yaşadığına da işaret edebilir. Kemik erimesi de estradiol düşüklüğüyle ilişkilendirilir.
Estradiol Düşüklüğü Nedenleri
Estradiol düşüklüğü nedenleri hem yumurtalık kaynaklı hem de yetersiz besleme kaynaklı olabilir. en belirgin olan estradiol düşüklüğü nedenlerini aşağıdaki gibi sıralamak mümkün.
- Menopoz
- Turner Sendromu
- Polikistik Over Sendromu
- Östrojen üretiminin yavaşlaması
- Hipopitüitarizm (hipofiz bezinde yeterli derecede hormon salgılanmaması)
- Hipogonadizm (erkeklerde yeterli miktarda testis fonksiyonunun salgılanmaması)
- Luteal Faz Defekti
Estradiol Düşüklüğü Belirtileri
Estradiol düşüklüğü bazı belirtiler vererek sinyal verir. Estradiol düşüklüğü belirtileri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Depresyon
- Ani ruh hali değişimleri
- Anksiyete
- Ciltte ve vajinada kuruluk
- Normal hava değerlerinde bile sıcak basmaları
- Ani çıkışla ve sinirlilik hali
- Uykusuzluk, kalitesiz ağrı
- Bağ ağrısı
- Gece uykusunda yaşanan aşırı terlemeler
- Adet düzensizlikleri
- Uzun süreli halsizlikler
- Kadınlarda cinsel ilişki sırasında yaşanan aşırı ağrı
Estradiol Testi Neden Yapılır?
Estradiol kaç olmalı, her dönem için normal değer nasıl şekillenir sorularının ardından estradiol testinin neden yapıldığı sorusuna cevap vermek gerekir. Durduk yere hiçbir hekim estradiol testi yapmayı önermez elbette. Estradiol testi için belirli başlı şikayetler ve nedenler bulunuyor. Eğer aşağıdaki maddelerden birine sahipseniz estradiol testi yaptırmanız gerekebilir. Sizin için estradiol kaç olmalı, yumurtlama döneminde değerleriniz nasıl şekillenmeli ve daha pek çok soru için bir uzman hekime başvurabilirsiniz.
- Kadınlarda meydana gelen şiddetli adet ağrıları, uzun süreli adet olamama, adet döneminde yaşanan anormal kana gibi durumlarda estradiol testi uygulanabilir.
- Menopozun saptanması ve kişinin hormonlarının ne durumda olduğuna bakılması için.
- Kadınlarda yaşanan ya da yaşanabilecek olan üreme sorunlarının saptanması ve üreme sağlığına bakılması için.
- Erkeklerde yaşanan ve belirli bir dönemden sonra sorun teşkil etmeye başlayan aşırı meme büyümesinin nedenlerini saptamak ve hormonların değerlerini öğrenmek için.
- Kadınlarda östrojen üreten tümörlerin tanımlanması için.
- Menopoz sonrasında kişiye tedavi amaçlı verilen hormon tedavisinin takibi için.
- Kadınlarda yaşanan çok erken ya da çok geç ergenlik nedenlerini araştırmak için.
- Metabolizmadaki bozuklukların temelinde cinsiyet hormonunun yer alıp almadığına bakılması için.