Kadınların korkulu rüyalarından biri olan menopoz cinsel üretkenliğin bittiği anlamını taşır. Menopoz belirtileri nedir, menopoz kaşı kaçtır, menopoz döneminde cinsellik nasıl olur? Merak ettiğiniz her şey haberimizin içerisinde…
Menopoz kadınların yaşlılık döneminde ortaya çıkar. Ancak bu kesinlikle kadınlarda yaşlılık belirtisi değildir. Menopoz dönemi olgunluk dönemi olarak adlandırılır. Menopoz adet döneminde gerçekleşen kanamaların tükenmesidir. Menopoz döneminde yumurtalıklarda östrojen hormonu işlevi azalır ve kısa bir zaman sonra da tamamen durur.
Kadınlar doğdukları zaman 1 milyon ile 3 milyon arasında yumurtaya sahiptir. Kadınların yaşı ilerledikçe bu yumurta sayıları azalmaya başlar. İlk adet döneminde bu yumurta miktarı 400 bin yumurtaya iner. Kadınlar her ay adet olurken bu yumurta sayıları azalır. Menopoz döneminde ise yumurta miktarı 10 bine düşer. Kalan bu yumurtalar adet döngülerinde atılır. Kalan büyük bir kısmı da olgunlaşmamış yumurta foliküllerinin erimesi ve dejenerasyon ile yok olur. Yumurtaların azalmasıyla birlikte yumurtalığın işlevi de azalır. Böylece yaş ilerledikçe üretkenlik durur ve bu duruma menopoz denir.
Menopoz kadınlar için cinsel üretkenliğin bittiği anlamına gelir ve pek çok kadın hem fiziksel hem de duygusal anlamda semptomlar yaşar. Bu semptomların yaşanmasının sebebi hormonlarda meydana gelen dengesizliktir. Menopoz çoğu zaman depresyonla da karıştırılabilir. Uzun zaman adet kesintileri yaşayan 35 yaş üstü kadınlar ileride oluşabilecek sorunlara karşı önlem almak amacıyla mutlaka doktora gitmesi gerekir. Menopoz hakkında bilinçli olmak, menopoz döneminde yaşanacak problemlerin üstesinden gelme konusunda size yarar sağlayacaktır.
Bir kadının menopoza girdiği teşhisini koymak için 12 ay aralıksız adet görmemiş olması gerekir.
Menopoz belirtileri nelerdir?
Düzensiz ve ağrılı yaşanan adet dönemleri menopozun başlangıcı olarak kabul edilir. Östrojen hormonunun azalmasıyla vücutta meydana gelen değişiklikler yüzünden menopozda farklı belirtiler yaşanabilir.
Menopoz sürecindeki bazı kadınlar hafif reaksiyonlar gösterebilir ancak bazı kadınlarda ise menopoz dönemi çok ağır ve çeşitli belirtiler gösterebilir.
- Sıcak basma
- Gece terlemeleri
- Adet döneminde düzensizlik
- Cinsel isteğin azalması
- Vajinal bölgede kuruluk
- Cinsel ilişkide ağrı
- Cinsel ilişkide zevk alamama ve libidoda azalma
- Duygusal değişimlerin yaşanması
- Bitkinlik ve yorgunluk
- Saç dökülmesi ve saçın seyrekleşmesi
- Uyku düzensizliği
- Konsantrasyon zorluğu
- Hafıza kayıpları
- Baş dönmesi
- Kilo alma
- Kendine hakim olamama
- Şişkinlik
- Alerji
- Depresyon
- Sinir ve stres
- Göğüs ağrısı
- Baş ağrısı
- Unutkanlık
- Anksiyete
- Aşırı duygusallık
- Sık idrara çıkma
Diğer belitiler;
- Göğüslerde küçülme, yağ dokusu kaybı, sarkma ve meme uçlarında küçülme
- Vajina dudaklarında ve klitoriste küçülme
- Ciltte kuruluk ve kırışıklık
- Saç, koltuk altı ve genital bölgedeki kıllarda azalma
- Kol ve bacak tüylerinde artış olabilir
- Seste kalınlaşma
- Kemik erimesi ve kemik erimesine bağlı olarak kamburlaşma, boy kısalması, eklem ağrıları.
- Kalp hastalıkları
- Kolesterol, trigliserid ve LDL kolesterolün artışı
- HDL kolesterolün azalması
- Göbek etrafında yağlanmanın artması
- İnsülin rezistansı artışı
Menopoz döneminde görülen belirtilerde yapılması gerekenler
- Uyku bozuklukları menopozun erken dönemlerinde görülebilir. 40 ila 55 yaşları arasında % 30’a varan bir oranda uyku bozukluğu yaşanabilir. Uyku bozukluklarının önüne geçmek için akşam yemeklerinde hazmı kolay olan yiyecekleri tüketmek, porsiyonları küçültmek, karanlık ve sessiz bir odada uyumak, uykudan önce egzersiz hareketler yapmak ve uykudan önce ılık süt içmek gerekir.
- Depresif ruh hali menopoz döneminde % 19 ila 29 oranlarında görülür. % 4 oranında da klinik depresyon gelişir. Yakınını veya işini kaybetmek gibi yaşanan olumsuz durumlar karşısında kişinin menopoz sıkıntıları artacaktır. Bu durumlar karşısında nadir de olsa anti depresan tedavi gerekebilir.
- Menopozla birlikte vajinal kuruluk ve cinsel ilişki sırasında ağrı veya kanama önemli sorunlardan birkaçıdır. Bu sorunlar % 27 ila 55 arasında görülür. Sık idrara çıkma, ani idrar sıkışması gibi mesane problemleri görülebilir. Cinsel istekte azalma görülür ve bu sorun ilaç ile tedavi edilebilir. Lokal olarak uygulanan östrojen ilaçları rahatlatıcıdır.
- Menopoz dönemindeki kadınlarda kalp ve damar hastalıkları artar. Bu hastalıklar karşısında diyet programı, egzersiz takvimi ve kolesterolü düşürücü ilaçlar kullanılabilir.
- Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasıyla birlikte ilk 5 yılda kemik dokusunda kalsiyum kalıcı olarak hızla kaybedilir. Bu dönemde omurga kırıklıkları sıklıkla görülür. Bu kırıklar sessiz olur, boy kısalması ve postür bozukluğu ile ortaya çıkar. Omurga kırıkları dışında el ya da kalçada da kırıklar görülebilir.
- Menopoz dönemine girmeden önce adet düzensizlikler görülebileceği gibi bir anda da kesilebilir. Bazı durumlarda adetin azalması ve zaman zaman gecikmesi olacağı gibi adet kanamalarının sıklaşması ve yoğun kanama olmasılar da olabilir. Bu dönemdeki kanamalar bir hastalığın nedeni de olabilir, bu yüzden uzman bir doktora muayene olmayı ihmal etmemelisiniz. Menopoza girdiğini düşünen ama hamile kalan birçok kadın vardır yani adet kanamalarınızın kesilmesi sadece menopozla alakalı değildir. Pap smear testi, mamografi, meme ultrasonorafisi mutlaka çekilmelidir.
Menopoz yaşı kaçtır?
Menopoz yaşı dünyada ortalama 51 olarak hesaplanmıştır. Türkiye’de ise menopoz yaşı 45 ila 47 arasındadır. 30’lu yaşlarda menopoza girmek erken menopoz, 50’li yaşlarda menopoza girmek ise geç menopoz olarak adlandırılır. Doğum sayısının fazla olması menopoza girişi geciktirir.
Menopoz döneminin rahat geçmesi için dikkat edilmesi gerekenler
- Süt, et, yumurta, kuru baklagiller, taze meyve, sebze grubu ve ekmek, tahıl grubundaki besinleri düzenli bir şekilde tüketin.
- İdeal vücut ağırlığına sahip olun.
- Besleyici değerleri yüksek olan besinler tüketin.
- Basit karbonhidrat tüketimini azaltın, kompleks karbonhidrat tüketimini çoğaltın.
- Kuru baklagiller, sebze-meyve ve tahılları sık sık tüketin.
- Sebze ve meyve tüketiminizi eksiltmeyin.
- Kalsiyum içeriği fazla besinler tüketin.
- Düşük yağlı ve düşük kolesterollü besinler tüketin.
- Tuz tüketiminizi azaltın.
- Sıvı tüketiminizi artırın.
- Alkol ve sigara tüketmeyin.
- Fiziksel aktivitenizi artırın.
- Güneş ışığından faydalanın.
- Her gün kalsiyum alın.
- Süt ürünü tüketmeyi ihmal etmeyin, her gün yoğurt yiyin.
- Beyaz un ve şekerden uzak durun.
- Bol bol su için.
Menopoz ve cinsellik
- Menopoz döneminde yaşanan değişimler cinsel bölgeyi destekleyen damar ve sinir sistemini yavaşlatır. Bu durum cinsel süreçte değişimlere neden olabilir. Cinsel isteksizlik, cinsel uyarılma güçlüğü, vajinada kuruluk ve orgazm sorunu görülür.
- Vajinadaki kuruluk cinsel ilişki sırasında ağrı yaratarak enfeksiyon oluşumuna neden olur. Bu gibi sorunlar için jinekolojik bir muayene olarak gerekli ilaç ve tedavi yöntemlerini kullanabilirsiniz.
- Soya sütü östrojen açısından oldukça zengindir. Bu dönemde tüketebilirsiniz.
- Menopoz döneminde egzersiz, meditasyon, yoga gibi rahatlama hareketleri menopoza bağlı sıkıntıları hafifleterek cinsel konsantrasyonu arttırma konusunda destek olur.
- Menopoz vajinayı çevreleyen pelvik kasları zayıflatabilir. yabilir. Pelvik kasları güçlendiren egzersizler ve Kegel çalışmalarıyla cinsel bölgeye giden kan akışı artırarak uyarılmayı güçlendirebilirsiniz.
- Menopoza girdikten sonra cinsel rutininizi değiştirmeniz gerekebilir. Daha uzun bir ön sevişme, yavaş ve hafif dokunuşlar, aceleci olmayan bir cinsel ilişki sizi sekse karşı daha iyi hazırlayacaktır.
- Anneanne ya da babaanne olmanız cinsel motivasyonunuzu düşürmesin.
Menopoz döneminin tedavisi var mı?
Menopozun herhangi bir tedavisi bulunmuyor. Sadece yaşanan hormonal değişiklikleri önlemek ve yaşam kalitesini arttırmak için birtakım şeyler yapılabilir.
Menopoz dönemi her kişi üzerinde farklı etkiler yaratabileceği için kişinin cinsel hayatı, günlük aktiviteleri, kemik yapısı, kalp ve damar sistemi, ruh hali göz önüne alındıktan sonra değerlendirilerek kişiye en uygun tedaviyi gerçekleştirilir. Yani herkese uyan tek bir tip menopoz tedavi yolu kesinlikle yoktur. Menopoz ilaçlarının yan etkileri olduğu için doktor kontöründen geçmeden ilaç kullanmamanız gerekir.
Menopoz belirtilerine doğal yollarla karşı koymak
Menopoz döneminde karşılaşılan belirtilere karşı doğal yollarla karşı koymak mümkün. Bitkisel destek ile organizmanızı rahatlatabilirsiniz. Menopoz döneminde progesteron ve östrojen hormonları azalmaya başlar ve kullanılan tedavi yöntemleri daha çok bu hormonları tamamlamaya çalışır.
Azalan östrojen miktarı bitkisel ürünlerle tamamlanabilir. Fitoöstrojenler bakımından zengin gıdalar arasında en başta soya yer alır. Daha sonra keten tohumu, keten tohumu yağı, sert kabuklu yemişler, tam tahıllar, elma, rezene, kereviz, maydanoz ve yonca sırasıyla sayılabilir. En iyi fitoöstrojen kaynağı olarak kuş üzümü, kuru üzüm gibi küçük taneli meyveler ve soya unu içeren tahıl ürünleri gösterilebilir.
Çin melekotu
Çin melekotu kadın ilacı olarak bilinir. Sıcak basması tedavisinde, adet güçlüğü, adet yokluğu ya da adet arası kanamalar gibi durumlarda kullanılabilir.
Ökse otu
Ökse otu menopoz dönemindeki çoğu belirtilere karşı oldukça etkilidir. Çarpıntıları, kalp rahatsızlıklarını, hazımsızlığı önler, sinir bozukluklarına iyi gelerek sakinlik verir.
Adaçayı
Adaçayı içerisinde doğal bir follikülin hormonu içerir. Bu hormon da ateş basması, gece terlemeleri gibi menopozun olumsuz etkilerini yok eder. Aynı zamanda 40 yaş üzerindeki kadınlar adaçayı tüketerek menopoz sürecini geciktirebilirler.
Adaçayı gibi papatya da follikülin hormonu içerir. Adaçayının tadını sevmiyorsanız papatya çayını tüketebilirsiniz.
Anason
Anason doğal östrojen içerir. Menopoz sıkıntılarının giderilmesiyle birlikte uyku bozuklukları, gaz kolit, hazımsızlık gibi sorunlara karşı da iyi gelir.
Civanperçemi
Civanperçemi, doğal bir östrojen kaynağıdır. Genital bölgedeki ağrıyı geçirir. Adet kanamalarını dengeler, menopozdaki kanamaları durdurarak menopoz şikayetlerini azaltır. Ayrıca sinirlerin gevşemesine katkı sağlar.
Maydanoz çayı
Maydanoz çayı doğal östrojen kaynağı olması nedeniyle menopoz şikayetlerini gidermekte oldukça etkilidir.
Nergis çayı
Nergis çayı tüketerek menopoza giriş sürenizi uzatabilirsiniz. Nergis bol follikülin hormonu içeren bir bitkidir. Sinirleri yatıştırarak rahat bir uyku uyumanızı sağlar. Ayrıca rahim kanserini de önler.
Kediotu çayı
Kediotu yatıştırıcı ve canlılık verici özelliklere sahip nadir bulunan bitkilerdn biridir.
Sedatif yani sakinleştirici özelliği nedeniyle melisa çayı uykusuzluk, stres ve huzursuzluk gibi ruhsal durumlara iyi gelir. Melisa çayının olumlu etkilerinden faydalanmak için günde 3 kez içebilirsiniz.
Karayılan otu
Adet kramplarını ve menopozun hafifletilmesi için kullanılabilir. Depresyona iyi gelir. Sıcak basmasını ve vajina kuruluğunu da azaltır.
Dikkatinizi Çekebilir