Vücudun aniden ve beklenmedik bir şekilde verdiği tepkiler sonucuyla ortaya çıkan panik atak, kişiyi çaresiz bir hale sokabilir. Ne yapacağını bilememek ve kontrolünü sağlayamayan kişi panik atak geldiğinde ne yapmalı, panik atak nöbeti nedir, panik atak için dua var mı?
Panik atak nedir?
Zaman zaman tekrarlayan ve aniden ortaya çıkan korku, kaygı, endişe ya da rahatsızlık durumuna panik atak denir. Panik atak birden başlar ve şiddetlenerek artar. 10 dakika içerisinde en yoğun seviyeye çıkar ve 1 saate kadar devam ederek geçer.
Panik atak psikolojik sorunlarla ortaya çıkabileceği gibi bazı hastalıklardan kaynaklı da olabilir. Atak geçiren kişi o anda kalbinde bir sorun olduğunu hatta öleceğini düşünür, korkusundan dolayı bayılacağını ve başına kötü şeyler geleceğini zanneder. Bu süreçte atak şiddetlenerek artar. Atak en fazla 1 saat içerisinde kendiliğinden geçmeye başlar ve bu zamandan sonra kişi kendini yorgun ve halsiz hisseder, canı hiçbir şey yapmak istemez. Yanında birilerinin olması ona güven verir kesinlikle yalnız kalmayı tercih etmez.
Belli bir panik atak duası olmamasına rağmen, panik atak krizi sırasında iyi gelen dua isimleri şunlardır;
- İnşirah suresi
- Fatiha suresi
- Ayetel kursi
- Nas suresi
- Felak suresi
- İhlas suresi
Panik atak belirtileri nelerdir?
- Anksiyete
- Korku
- Göğüste ağrı ve göğüs sıkışması
- Nefes alıp vermekte zorlanma
- Titreme ve sarsılma
- Mide bulantısı ve karın ağrısı
- Üşüme, ürperti ya da birden ateş basması
- Vücutta uyuşma ve karıncalanma
- Terleme
- Sıcak ya da soğuk ter basması
- Kalpte çarpıntı
- Öksürük nöbetleri
- Kalbin şiddetle atması ve artan nabız
- Soluğun kesilmesi ya da kesilecek gibi olması
- Baş dönmesi
- Sersemlik, düşüp bayılacakmış gibi hissetme
- Çevresindeki insanları veya kendini tuhaf ve farklı hissetme
- Kendini kontrol edememe
- Çıldırma, delirme korkusu
- Ölüm korkusu
- Kaçma isteği
- Boğuluyormuş gibi hissetme
- Olduğu ortamdan kopma
Panik atak hastaları bu belirtilerden en az 4 tanesini hisseder. Eğer 4’ten az belirti görülüyorsa kısıtlı panik atak geçiriyor diyebiliriz. Buna da panik atak başlangıcı denilebilir.
Panik atak sebepleri nelerdir?
Panik atak genellikle bir sebebi olmadan ortaya çıkar. Beyindeki kimyasal maddelerden ya da beynin yan kısmının fonksiyonunu kaybetmesi panik atağa neden olabilir. Bazı hastalıklar sonucu da panik atak ortaya çıkabilir ama panik atağın en temel sebebi stresli bir hayat yaşamaktır.
- Sara hastalığı, akciğer ve kalp hastalıkları
- Vitamin eksikliği
- Kafeinli besinlerle beslenme
- Tiroid bezindeki sorunlar
- Fazla adrenalin salgılanması
- Kan şekeri düşmesi
- Kansızlık
- Beyinde tümör oluşması
- Bazı ilaçların yan etkisi
- Kapalı yerlerde bulunma ve kalabalık yerler
- Depresyon, sinirsel bozukluklar, korku
- Uyarıcı madde kullanımı ve bu maddenin aniden kesilmesi sonucu da panik atak ortaya çıkabilir.
Panik atak için bitkisel çözüm
Ispanak – Maydanoz kürü
3 bardak suyu kaynatın, 6 yaprak ıspanak ve 12 dal maydanoz sapını kaynayan suyun içine atın ve 3 dakika kaynatın. Daha sonra süzerek bu suyu sabahları için.
Ispanak – Tere kürü
3 bardak suyu kaynatın, 6 yaprak ıspanak ve 10 yaprak tereyi saplarıyla birlikte kaynayan suyun içine atın ve 3 dakika kaynatın. Daha sonra süzerek bu suyu akşamları için.
Zencefilli bademli süt
10 tane bademi 1 su bardağı ılık suyun içerisinde geceden bekletin. Ertesi sabah bademleri ezip püre haline getirin. İçerisine bir tutam zencefil ve bir tutam Hindistan cevizi ekleyerek bu karışımı tüketin. Düzenli olarak tüketirseniz etkili sonuçlar alabilirsiniz.
Zencefilli karbonat
Yarım çay bardağı karbonatı ve yarım çay bardağı zencefili ılık su dolu bir küvete ekleyin. Bu su ile banyo yapın ve 15 dakika kadar bu suyun içerisinde bekleyin. Karbonat olası kaygılardan kurtulmak için iyi bir tercihtir.
Kereviz
Çiğ halde ya da pişmiş olarak 2 hafta düzenli tüketeceğiniz kereviz potasyum ve folik asitler sayesinde sinirliliği engeller.
Kaynamış suyun içerisine atacağınız 2 çay kaşığı biberiyeyi 10 dakika kadar demleyin ve ardından ılık olarak tüketin. Sakinleştirici etkisi sayesinde panik atak nöbetine iyi gelir.
Bir bardak kaynamış suyun içerisine kurutulmuş papatya çiçekleri ekleyerek birkaç dakika demlemeye bırakın ardından ılık olarak tüketeceğiniz papatya çayı panik atak krizi için sakinleştirici etki gösterir. Günde 2 kez tüketin ve en fazla 4 hafta için.
Yeşil çay
Kaynamış suya bir tutam yeşil çay ekleyip demleyin. Demlenen çayı günde birkaç bardak tüketebilirsiniz. Yeşil çayın içeriğindeki amino asitler panik atak hastalığını kontrol altına alır.
Ginseng
8 adet ince dilim ginsengi 3 su bardağı suya ekleyip kısık ateşte 15 dakika kadar kaynatın. Kaynayan suyu ılık halde tüketin, dilerseniz içerisine 1 çay kaşığı bal da ekleyebilirsiniz. Günde 3 fincandan fazla tüketilmemelidir.
Kediotu kökü
2 çay kaşığı doğranmış kediotu kökünü 10 saat kadar soğuk suda ıslatın. Ardından gün içerisinde bu suyu yudumlayarak gün içinde bitirin.
Limon – zencefil – bal karışımı
1 çay kaşığı limon suyu, yarım çay kaşığı bal ve 1 çay kaşığı toz zencefili iyice karıştırın ve gün içerisinde 3 kez düzenli olarak tüketin.
Masaj
Susam, zeytinyağı ve Hindistan cevizi yağı ile vücudu gevşetici masaj yaparak rahatlayabilirsiniz. Bu yağları özellikle göğsünüze ve ayağınızın altına uygularsanız panik atağı kontrol atlına almanızı kolaylaştırır.
Panik atak geldiğinde ne yapılmalı?
- Çevrenizde gördüğünüz 3 nesnenin ismini söyleyin. Hemen ardından duyduğunuz 3 sesi söyleyin ve daha sonra vücudunuzdaki 3 bölümü oynatın. Bu yöntem ile zihinde oyalama metodu gerçekleşmiş olur ve algınızı başka yöne çekersiniz.
- Panik atak krizi sırasında yaşanan korku ile kalbimizi korumaya çalışırız bu doğal reaksiyonu çözmek için olduğunuz yerden kalkın ve dik durun. Vücudu dik hale getirmek her şeyin normal ve yolunda olduğunu göstererek sakinleşmenizi sağlar.
- İçinde olduğunuz ana odaklanın ve kendinize şuan güvende miyim, yapmam gereken bir şey var mı diye sorun.
- Derin derin nefes alıp verin bu sizin sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
- Panik atak yaşadığınız zaman kendinizi kalp krizi geçiriyormuş gibi hatta ölecekmiş gibi hissedebilirsiniz, bu anların gelip geçici olduğunu ve yaşadığınız panik atak nöbetinin zararsız olduğunu kendinize hatırlatın.
- Panik atak krizleri sırasında kişiler her zaman en negatif olasılıklara odaklanırlar, tüm olumsuzluklardan kendinizi kurtarmak için çabalayın, düşündüklerinizin aslında gerçek olmadığını ve bu durumdan kurtulacağınızı kendinize hatırlatın. Korkularınızı değerlendirmek için beyninize yetki verin. Unutmayın tüm güç sizin elinizde.
- Kendinizi o anlarda bir şeylerle meşgul edin. Dikkatinizi dağıtacak fiziksel bir şeyle uğraşın ya da bir yürüyüşe çıkın.
- Eğer ki, panik atak krizinizin başlayacağını önceden hissedebiliyorsanız mutlaka çikolata ve şekerden uzak durun. Şeker tüketimi panik atağı daha fazla tetikler. Panik atağınızın başlayacağını hissettiğiniz zamanlarda şeker yerine protein oranı yüksek besinler tüketin.
- Kendinizi kriz anından kurtarmak için yakın çevrenizden birini arayarak düşündükleriniz paylaşın. Düşüncelerinizi sesli bir şekilde paylaşırsanız bakış açınızın değişmesini sağlayabilirsiniz.
- Gülmek hem psikolojik hem de fiziksel sağlık için çok önemli bir ihtiyaçtır. Panik atağı azaltmak için krizin başladığını hissettiğiniz anlarda dikkatinizi dağıtacak komik bir video izleyebilirsiniz.
Panik atağı yenenler elbette ki var. Siz yeter ki kendinize inanın ve isteyin. Hiçbir şey çözümsüz değildir, terapi yöntemiyle panik ataktan kurtulabilirsiniz.
Merve Ağdağlı / Kadin8.com