Böbrek Ağrısı Belirtileri Nedir, Böbrek Ağrısına Sebep Olan 5 Neden

böbrek ağrısı belirtileri

Böbrek Ağrısı Neden Olur ve Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Bel bölgesinin sağ ve solunda iki adet olma üzere, karnın hemen alt bölgesinde bulunan böbrekler, fasulyeye benzeyen bir şekle sahip. İdrarı filtreleme, kanı temizleme, kan basıncında görev alma ve çeşitli enzimler salgılama kimi hayati görevleri bulunan böbrekler, vücudumuzun en çok çalışan organlarından biri olarak, iyi ve doğru bir şekilde bakılmadığında çabuk yıpranır; bu açıdan böbreği sürekli faal halde bırakılan bir makineye benzetebiliriz. Böbrekler, iyi bakıldıkları halde genetik ve fonksiyonel bozukluklar nedeniyle de zaman zaman rahatsızlık oluşturabilir. Böbreklerde çıkan problemler, çoğunlukla böbrek ağrısı yoluyla belli olur. Bazı özel durumlarda, hiç böbrek ağrısı görülmediği için, böbrekleri düzenli olarak kontrol ettirmek, her zaman iyi bir fikir. “Böbrek ağrısı neden olur ve nasıl geçer?” sorusunu merak edenler, doktorlarına danışmadan önce fikir sahibi olmak için aşağıdaki alt başlıklara göz atabilir. Şimdilik, böbreklerin temel fonksiyonlarından devam edeceğiz.

  • Böbrekler, vücuttaki kanı temizler. Dakikada 1.1 L kan böbreklerden filtrelenerek temizlenirken, böbrekler herhangi bir zaman diliminde bedendeki kanın yüzde 22’sini tutabilir.
  • Vücudun asit ile baz dengesini gözetir.
  • Vücuttaki sıvı yoluyla ortaya çıkan zararlı maddelerin idrar ile vücuttan atılmasında görev alır. Sağlıklı bir insanın idrarı, steril, berrak ve asidik açıdan yüksek orana sahip olur.
  • Renin isimli enzim böbreklerde salgılanır. Renin, kan basıncını düzenler.
  • Dihodroksivitamin salgılarak kemiklerin mineral yapı dengesini gözetir. Dihodroksivitamin, D vitaminin aktive olmuş şekline denir.
  • Kanın pH dengesinin gözetilmesinde rol alır.
  • Vücudun sodyum dengesini gözetir.

böbrek ağrısı neden olur

Böbrek Ağrısı Belirtileri: Böbrek Ağrısı Neden Olur?

En çok karşılaşılan sağlık problemlerinden böbrek ağrısı, çoğunlukla üşütme ya da böbrek taşı kaynaklı olsa da; böbrek ağrısı nedenleri, birçok farklı konuya tabii olabilir. Her nedenle olursa olsun, böbrek ağrısı durumlarında doktor kontrolüne girmeniz şiddetle tavsiye edilir. Böbrek ağrısı nasıl anlaşılır diye merak edenler için, genel izlenimler doğrultusunda, kasığın hemen üzerinde, bir merkez üzerinden bazen karna doğru, bazen kasıklara doğru, çoğunlukla bele doğru olmak üzere, batma ya da yanma hissi ile ifade edilebilecek yayılan bir ağrı çeşidi olarak ifade edilebilir. Böbrek ağrısı nerede olur sorusunun yanıtı, kasıklardan bel bölgesini kapsayan geniş bir alanı kapsar. Aşağıda sayacağımız durumların bir ya da birkaçını yaşıyorsanız, böbrek ağrısı belirtileri gösteriyor olabilirsiniz.

  • İdrarın kötü kokulu olması
  • İdrar yaparken acı hissetme: Yanma ve batma gibi ağrılar
  • idrar yapamama, idrar yapmada zorluk
  • Kanlı veya kızıl ya da pembe tonlarında idrar
  • Bulanık görünümlü idrar
  • Genel huzursuzluk
  • Bel ve kasık bölgesinde ani ve yüksek dereceli sancılar
  • Sıkça idrara çıkma isteği
  • Mide bulantısı

Böbrek ağrısı neden olur? Bu sorunun yanıtı çok çeşitli. İdrar yolu enfeksiyonu, böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı, böbrek kumu, böbrek yetmezliği, damar sertleşmesi, böbrekte büyüme, böbrek kanseri, polikistik böbrek rahatsızlıkları, at nalı böbrek ve böbrekte kanama gibi durumlar, böbrek ağrısı nedenleri kümesini oluşturan ana etkenler olarak düşünülebilir. Böbrek ağrısı belirtileri gösteriyorsanız, kesinlikle kendi kendine teşhis koymamanızı öneriyoruz. En doğru tespiti, uzman doktorlar aracılığı ile öğrenebilirsiniz. Genel böbrek ağrısı sebepleri oranına baktığımızda, böbrek ağrısı, üşütme sonucunda ortaya çıkıyor. Üşütme gibi basit rahatsızlıklar için böbrek ağrısına bitkisel çözüm için araştırma yapabilirsiniz ama unutmayınız ki problem ne olursa olsun, doktorunuzdan tavsiye almanız önemli.

Böbrek Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Böbrek ağrısı belirtilerinin birçok nedeni olabileceğini bir üst paragrafta açıkladık ama genelleme yapmak gerekir ise; böbrek ağrısı, üşütme ve böbrek taşına bağlı olur. Böbrek ağrısından muzdarip çoğu hasta, üşütme şeklinde tanı alır. Siz de kronik böbrek ağrısından şikayet iseniz ve çoğunlukla üşütmeye bağlı olarak hasta oluyorsanız, bel ve ayak bölgenizi sıcak tutarak çok su tüketmeniz tavsiye edilir.

Böbrek Ağrısına Hangi Bölüm Bakar?

“Böbrek ağrısı için hangi bölümden randevu alınır?” diye merak ediyorsanız, böbrek yetmezliği ile ilgili durumlarda nefroloji, böbrek taşı ve iltihaplanması gibi durumlarda ise üroloji bölümlerine danışabilirsiniz. Böbrek ağrısı nedenleri ve belirtileri konusunda emin değilseniz, sadece böbrek ağrısı çekiyorsanız, hastanenin üroloji bölümünden randevu alarak gerekli teşhisleri yaptırdıktan sonra ilgili bölümlere yönlenebilirsiniz.

Böbrek ağrısına hangi doktor bakar sorusunun iki yanıtı var. Böbrek yetmezliği konularında nefrolog, böbrek ağrısı tedavisi için teşhis ve tanı ile ilgilenir. Böbrek iltihaplanması ve böbrek taşı gibi rahatsızlıklar için sizinle ürologlar ilgilenir.

böbrek ağrısı

Böbrek Ağrısı İçin Hangi Bölümden Randevu Alınır?

Hastaneye başvururken böbrek ağrısı ile ilgili ilk kez randevu alacaksanız, üroloji bölümünden randevu alabilirsiniz. Böbrek ağrısına hangi doktor bakar diye düşünüyorsanız, tanı ve teşhis için uzman ürologlar sizi inceleyecek ve gerek görülür ise tahliller isteyecek. Böbrek ağrısı sebepleri için gerekli testler yapıldıktan sonra, ilgili bölüm ya da uzmanlığa yönlendirileceksiniz.

Böbrek Ağrısı Tedavisi

Böbrek ağrısına karşı tedavi, teşhis ve tanıdan sonra gerçekleşir. Yani öncelikle böbrek ağrısı sebepleri ortaya çıkarılır ve uygun tedavi yöntemleri, doktor tarafından gerek ilaçlı gerek de operasyonel olarak açıklanır.

Kronik bir şekilde böbrek taşı ya da üşütme nedeni ile böbrek ağrısı tedavisi konusunda yardımcı olabilecek ilaçları, doktor kontrolünde kullanabilirsiniz. Özellikle böbrek taşına karşı, çok su tüketimi, hareketlilik ve diyet programı tavsiye edilir. Üşütme ya da böbrek taşı nedenli böbrek ağrısı nasıl anlaşılır diye merak ediyorsanız, bu rahatsızlığı geçirmiş hastalardan tavsiye alabilirsiniz. Böbrek ağrısı nerede olur sorusunun yanıtları için de onlardan bilgi alabilirsiniz. Böbrek taşı rahatsızlığının belirtileri ve acının nerede olduğu, benzer şekilde tarif edilmekte.

Böbrek Ağrısına Bitkisel Çözüm

Böbrek ağrısına karşı çeşitli bitkisel çözümler hakkında teoriler var olsa da doktor tavsiyesi olmadan kendi başınıza tedavi uygulamanız önerilmez. Böbrek ağrısı neden olur, nasıl geçer konusunda uzman yorumu almadan çözüm aramanızı tavsiye etmiyoruz.

Böbrek ağrısına bitkisel çözüm arıyorsanız, uzmanlardan derlediğimiz görüşlere göre, maydanoz, kereviz, anason tohumları, avokado yaprağı, Hint safranı, adaçayı ve gilaburu gibi bitkilerden yapılan çaylar, böbrek ağrısına iyi gelebiliyor. Bu tür bitkisel malzemeleri, çevrede bulunan aktarlardan alabileceğiniz gibi, internet yolu ile de temin edebiliyorsunuz.

Böbrek Ağrısı ile İlgili En Çok Merak Edilenler

Böbrek ağrısı çekenlerin en çok merak ettiği konular ve sorduğu sorular ile devam ediyoruz.

“Böbrek ağrısına hangi bölüm bakar?” sorusu, en çok merak edilen konuların başında gelir. Daha önceden de belirttiğimiz gibi, internet üzerinden MHRS sistemini kullanacaksanız, üroloji bölümünü seçmeniz gerekmekte. Hastanenin acil departmanını kullanacaksanız, sizi ilgili birime yönlendirecekler.

Böbrek ağrısı bacağa vurur mu Böbrek ağrısı, tüm vücudu etkileyebilir. Yani böbrek ağrısı bacağa vurur mu sorusunun cevabı, evet. Böbrek ağrısı bacağa vurabilir.

“Böbrek ağrısına ne iyi gelir?” sorusu, en çok merak edilen bir diğer konu. Bu konuda internete birçok öneri mevcut. Unutmayınız ki en iyi tavsiye doktorunuzdan gelecek. Her ne kadar acıyı anlık şekilde geçirebilseniz de böbrekler, en önemli ve hayati organlar listesinin ilk sıralarında. Yani böbrek ağrıları için, mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz.