Tetanoz Aşısı
Aşı, herhangi bir hastalığa karşı vücuda bağışıklık kazandırmak amacıyla kas, damar veyahut ağız yoluyla verilen ilaca denir. Önlem amacıyla vücuda verilen bu ilaç hastalığa göre farklı doz ve farklı karışımlarla kullanılır. Toplum içinde genellikle paslı metalden kaynaklanan kazalar da başvurulun tetanoz aşısı hakkında bilinmesi gereken detaylara derlemeden ulaşabilirsiniz.
Tetanoz aşısı neden yapılır?
Aslında toprağın içerisinde bulunan bir maddeden bulaşan tetanoz hastalığı, 3 ile 21 gün içerisinde ortaya çıkmaya başlar. Eğer korunma amaçlı tetanoz aşısı yapılmadıysa bu süreç içerisinde mikrop vücuda yayılarak ölüme kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Uzun süreli koruma sağlayan tetanoz aşısı ne zaman yapılmalı, tetanoz aşısı nereden vurulur, faydasının yanında zararları var mı gibi soruların yanıtlarını derlemenin ilerleyen bölümlerinden öğrenebilirsiniz.
Tetanoz aşısı kimlere yapılır?
Tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır konusundan bahsetmeden önce hemen belirtelim ki, hamilelik süreciyle başlayan tetanoz aşısı ne zaman yapılmalı, detayları incelenerek ve belli aralıklar belirlenerek izlenir. Tetanoz aşısının etkisi ne kadar sürer konusunda ise belirlenmiş net zaman aralıkları bulunuyor. Hamilelik süreciyle başlayan aşılama işlemi erişkin hale gelene kadar toplamda 5 doz aşı yapılarak ilerliyor. Bu 5 doz aşılamanın sonrasına tetanoz aşısı hangi durumlarda yapılır sorularının yanıtlarını da detaylarda bulabilirsiniz.
- Hamileler
Tetanoz aşısı nedir diye merak edenlerin ilk karşılaşacağı şeylerden biri, belli bir tetanoz aşısı takvimi izlenmesi gerektiği durumu olacak. Özellikle bebeklerde oldukça dikkatli izlenmesi gereken tetanoz aşısı süresi hakkında doktorlardan detaylı bilgi edinilmesi gerekir. Halk arasında karma aşı denilen tetanoz aşısı gebelikte başlar. Bu dönemde aşılama yapılmasının sebebi, bebeği koruma amacı taşır. Tetanoz aşısı hamilelik döneminin 5. ve 6. aylarında 1’er dozdan yapılarak toplamda 2 dozluk olarak anneye uygulanır. Tetanoz aşısı gebelikte kaçıncı haftada yapılır net tarih almak isterseniz doktorunuzla bu konuyu detaylı görüşmeniz gerekiyor. Doğumdan sonra kordon bağı kesildiği ve hamilelik süreci boyunca annenin ürettiği antikorlar bebeğe geçtiği için bu tetanoz aşısı gebelikte oldukça önemli. Tetanoz aşısı hamilelik sürecinde kesinlikle ne bebeğe ne anne sağlığına kötü etki etmez bu sebeple tetanoz aşısı etkileri zarar verecek korkusu taşımanıza gerek yok.
- Bebekler
Tetanoz aşısı gebelikte kaçıncı haftada yapılır aşamasından bahsettikten sonra bebeğin doğumundan sonraki süreçten de bahsetmek gerekir. Doğumdan sonraki 2 ve 3. aylarda 1’er dozdan 2 dozluk ve 4. Ayına geldiğinde de 3. doz aşıyla tamamlanır. Bu süreç için tetanoz aşı takvimi hazırlanır ve aileler kolayca tetanoz aşısı ne zaman yapılır, hangi güne denk gelecek kontrol edebilirler. Bebek 16. ve 24. aylarına geldiğinde son aşısı yapılır. Bu son aşıdan sonra tetanoz aşısı etkileri 1. sınıfa kadar çocuğunuzu korumaya devam eder.
- Çocuklar
1.sınıfa başlayan çocuklara tekrar aşı yapılır ve bu aşı uzun süreli koruma sağlamaya devam eder. Eğer tetanoz aşısı süresi 5 yılı geçerse ve o arada çocukta bir yaralanma oluşursa doktora götürülmesi gerekir. Yaralanmaya sebep olan pis ve paslı bir cisim ise doktorun kontrolüne göre ya yeniden aşı yapılabilir.
- Erişkinler
5 dozluk aşısı tamamlanmış olarak büyüyen kişiler, ‘’tetanoz aşısı etkisi ne kadar sürer, o süre dolduysa tekrar tetanoz aşısı ne zaman yapılır ‘’ gibi merak uyandıran konularda da bilgi sahibi olmalılar. Çünkü 5 doz halinde tamamlanan aşının 10 yıl sonrasında da pekiştirme aşısı uygulanıyor. Bu son yapılan tetanoz aşısı ne kadar süreli koruma sağlıyor diye merak ediyorsanız da yaklaşık 10-20 yıl kadar koruma sağlayabildiğini belirtelim. Tetanoz aşısı ne kadar süre koruma sağlıyor sorusuna net yıl verilememesinin sebebi kandaki antikor ile etki gösteriyor olmasından kaynaklanır. Bu sebeple de her 10 yılda bir aşı yapılması önerilir fakat kişiler buna uymak yerine direkt tetanoz aşısı fiyat olarak neye denk geliyor sorusuna yöneliyorlar. Yaptırılması zorunlu olan tetanoz aşısı fiyat olarak ödeme yapılmayan bir aşı olup, devlet tarafından karşılanır. Fakat önlem amaçlı aşı yaptırmak isterseniz bu aşı ücretini ödemeniz gerekir ki oda zaten 15-28 TL fiyatında olup eczanelerden kolayca ulaşabilirsiniz.
Tetanoz aşısı nerede yapılır, yan etkileri var mı?
Tetanoz aşısı nedir, ne için yapılması gerekir konularına açıklık getirdikten sonra merak edilen diğer ayrıntılarından bahsedelim. Tetanoz aşısı nerede yapılır diye merak edenlere hemen belirtelim ki ilk 5 dozluk kısmını zaten siz yaptırmadığınız için hastane ve sağlık ocaklarında halledebiliyorsunuz. Sonraki her 10 yılda bir yapılması gereken aşılar içinde yine sağlık ocaklarına başvurmanızda bir sakınca bulunmuyor. Tetanoz aşısı nerede yapılır bilgisinden sonra tetanoz aşısı nereden vurulur ve tetanoz aşısı yan etkileri nelerdir inceleyelim. Koldan yapılan ve korkulacak bir boyutu olmayan bu tetanoz aşısı yan etkileri ele alınırsa;
- Birkaç günlük aşı yerinde şişlik ve sertleşme olması normalken bazı kişilerde haftalarca süren bu durum 1-2 ayı geçerse doktora başvurmak gerekir.
- Bazı kişilerde bulantı, kusma ve ishal gibi sorunlara sebep olabilir. Kısa süren ve geçici bir durum olduğu için panik yapmamanız gerekir.
- Tetanoz aşısı bağışıklık kazandırdığı için bazı kişilerde ateş ve fiziksel bir yorgunluk oluşabilir fakat tıbbi müdahale gerektirecek kadar büyük bir risk oluşturmaz.
- Yüz, dudak, kollar ve vücudun diğer bölgelerinde şişlikler ve baş dönmesi gibi durumlar yaşanırsa doktorunuza başvurunuz. Eğer bilmediğiniz veya atladığınız bir alerjik rahatsızlığınız varsa bu tarz sorunlar yaşanabilir.
Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Tıkla >>> eşehirler arası evden eve nakliyat
Tıkla >>> karaman evden eve nakliyat
Tıkla >>> kars evden eve nakliyat
Tıkla >>> sakarya evden eve nakliyat