Her insanda bulunan geniz akıntısı öksürük sorununa neden olabilir. Burun ve sinüslerden boğaza doğru olan geniz akıntısı ağız kokusu yapar. Peki, geniz akıntısının sebepleri nelerdir, geniz akıntısı için ne yapılır?
Geniz akıntısı nedir?
Burunda fazla mukus salgılanmasından kaynaklı oluşan sağlık sorununa geniz akıntısı denir. Gün içerisinde burnun 1 litre kadar ürettiği mukusun burun boşluğundan geriye doğru akar ve bu herkeste olur, genellikle hissetmediğimiz bu durum bazı hastalıklardan kaynaklı miktarında artışa neden olduğu zaman bize rahatsızlık hissi verir. Koyulaşan ve yoğunlaşan geniz akıntısı kişiye pek çok sıkıntı verebilir. Jel kıvama sahip bu salgı burun içini kaplayan mukozayı nemlendirerek temizler. Burunda ve sinüs boşluklarında oluşan her türlü yabancı madde ve tozdan arındırır.
Geniz akıntısı neden olur?
Geniz akıntısının pek çok nedeni bulunur. Ancak geniz akıntısı nedenleri arasında en temel belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Alerjikler
- Grip ve soğuk algınlığı
- Sinüs enfeksiyonu ya da sinüzit
- Hamilelik
- Hormonal değişiklikler
- Doğum kontrol ve tansiyon ilaçları gibi bazı ilaçlar
- Baharatlı yiyecekler
- Havanın sık ve ani değişmesi, soğuk-sıcaklıklar, aşırı kuruluk veya nemsizlik
- Güçsüz bağışıklık sistemi
- Burun tıkanıklığı, burun eti veya burun duvarının anormal olması
- Kimyasal ürünler (parfüm, kozmetik ve temizlik ürünleri vb.)
- Çeşitli akciğer hastalıkları, hipertansiyon, diyabet gibi hastalıklar
- Buruna yabancı cisim kaçması
- Yaşlılıkla birlikte mukozanın tahribat olması kronik geniz akıntısına neden olur.
Geniz akıntısı belirtileri nelerdir?
- Sürekli boğazı temizleme isteği
- Boğazda acı, ağrı ve tahriş
- Sık sık tükürme
- Sesin kabalaşması ya da çatallaşması
- Yemek yeme ve su içerken acı ve ağrı hissi
- Özellikle gece çoğalan öksürük nöbetleri
- Uyku esnasında boğulma hissi ve nefes darlığı
- Bademcik, boğaz ve kulakta şiddetli ağrı
- Ağız kokusu
- Geniz eti büyümesi ve horlama
- Boğazda gıcık ve kaşıntı hissi
- Sinüzit
- Baş ağrısı, burun tıkanıklığı ya da kulak iltihabı
- Arka arkaya hapşırma ya da tıksırma
- Boğazdan sürekli balgam gelmesi ya da yabancı bir cisim takılı kalmış hissi
- Yüz ve burun bölgesinde şişlik oluşması
- Mide bulantısı ve kusma
- İştahsızlık
- Yorgunluk
Geniz akıntısına ne iyi gelir?
Geniz akıntısı hastalık belirtisi olabileceği gibi bazı durumlarda kronik olarak da görülebilir. Bu nedenle bazı ilaçlar fayda yerine zarar verebilir. Kişinin alerjik reaksiyonundan dolayı geniz akıntısı görülüyorsa ilaçlar yan etki yapabilir. Bu durumda geniz akıntısına doğal çözüm uygulayabilirsiniz. Geniz akıntısı tedavisi için uygulayabileceğiniz yöntemler;
- Sabah ve akşam burnunuzu düzenli bir şekilde su ile temizleyerek sinüslerinizi boşaltın.
- Burnunuz dahil üst solunum yollarını yumuşatmak için kaynamış suyun buharını soluyun.
- Bulunduğunuz ortamdaki tüm tozları temizleyin ve yattığınız yerleri mutlaka havalandırın.
- Gün içerisinde 10 bardak su tüketin. Su hem mukusların daha hızlı temizlenmesini sağlar hem de boğazda birikmesini engelleyerek ağrı ve acıyı ortadan kaldırır.
- Limon, portakal, kivi, turp, çilek, koyu yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, domates ve papaya gibi C vitamini bakımından zengin besinler bağışıklık sistemini güçlendirerek geniz akıntısından muzdarip olan direncinini güçlendirir.
- Sigara, alkol ve kafein içerikli içeceklerden kaçının.
Geniz akıntısı nasıl geçer?
Tuz
1 bardak suyun içerisine 2 çay kaşığı tuz ekleyip karıştırın. Bu karışımı gün içerisinde gargara yapın ve burnunuza da çekerek temizleyin. Böylece geniz akıntısı balgam sorununu da ortadan kaldırır.
Deniz suyu
Denize girmek ve tuzlu suyun içerisinde kalmak sinüzitin neden olduğu geniz akıntısına karşı oldukça etkili bir yöntemdir.
Lavanta yağı
4 damla lavanta yağını 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi ya da zeytinyağı gibi taşıcı yağ ile birleştirerek gün içerisinde 2 kere göğsünüze, sırtınıza ve boğazınıza sürün. Lavanta yağı antienflamatuvar ve antimikrobiyal özelliği ile geniz akıntısına neden olan enfeksiyonu geçirir.
Sarımsak
4 diş sarımsağı ezin ve 1 bardak ılık suyun içine atın dilerseniz içerisine bal da ekleyebilirsiniz. Bu karışımı her gün 2 kere tüketin. Sarımsak antimikrobiyal özelliği ile geniz akıntısının hafiflemesini sağlayacaktır.
Zencefil ve kekik
Kaynamış 1 bardak suyun içerisine 2 kaşık zencefil ve 1 çay kaşığı kekik ekleyerek 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Gün içerisinde 3 bardak içeceğiniz bu çay karışımı geniz akıntı için doğal bir çözüm olacaktır.
Nane
Nane içerdiği mentol ile solunum yollarını açıcı etkiye sahiptir. Nane çayı içmek size fayda sağlayacağı gibi nane yağı da sinüsleri açma da etkilidir. Bunun için temiz bir bezi ılık suya batırın ve üzerine nane yağı dökün daha sonra bu bezi burnunuzun üzerine koyarak nane yağını koklayın. Geniz akıntınız hafifleyecektir.
Limon
1 bardak ılık suyun içerisine yarım limonu sıkıp 1 tatlı kaşığı bal ilave edin. Limonun ferahlatıcı etkisi balın antibiyotik görevi ile birleşerek geniz akıntısı durumunda burun ve boğazdaki tıkanıklığı geçirecektir.
Elma sirkesi
Sabahları uyandığınızda 1 bardak ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip bu suyu içmek geniz akıntısını geçirecektir. Ayrıca gün içerisinde de içtiğiniz suya elma sirkesi ekleyebilirsiniz.
Acı biber
Acı biberin içerisinde bulunan kapsaisin maddesi mukusu incelterek boğazda oluşan tahrişi geçirir. 1 çay kaşığı acı biberi bal ile karıştırıp günde 3 kez tüketin. Dilerseniz 1 tatlı kaşığı acı biberi 1 su bardağı ılık su ile karıştırarak gün içinde de tüketerek faydalanabilirsiniz.
1 yemek kaşığı ada çayını 1 bardak kaynamış suya ekleyin ve demlenmeye bırakın. 5 dakika kadar demlenen ada çayını tüketin, geniz akıntısına çözüm sağlayacaktır.
Geniz eti zararları nelerdir?
Geniz akıntısı zararları arasında en belirgini, geniz akıntısı iltihap ile boğazı tahriş ederek öksürüğü arttırır. Uzun süreli öksürük ses kısıklığı ve boğaz ağrısına neden olabileceği gibi orta kulak ve sinüs enfeksiyonlarına da yol açabilir.
Geniz akıntısı tedavi yöntemleri nelerdir?
Geniz akıntısı tedavisi hafif aşamadayken doğal yöntemlerle önlenebilir. Eğer durum ilerlerse geniz akıntısı tedavisi için ilaç kullanmanız gerekir. Enfeksiyon ve bakterilerin yol açtığı geniz akıntısına neden olan sinüsler için antibiyotik ilaç kullanarak tedavi olabilirsiniz. Ayrıca burnun eski işlevini görmesi için sprey de kullanabilirsiniz.
Geniz etinin büyümesi ya da geniz akıntısına neden olan sinüzit hastalığı ilaçlarla tedavi edilemez hale gelirse geniz akıntısı ameliyatı olmanız gerekebilir. Geniz akıntısı ameliyatında büyüyen ya da yapısı bozulan geniz eti küçültülerek solunum yolları açılır, böylece salgı akış yolları düzenlenmiş olur ve geniz akıntısı sorunu ortadan kalkar. Geniz akıntısı ameliyatı yaklaşık olarak 1 saat sürer. Ameliyattan sonra hastaya yapılacak pansuman ve bakım 2 hafta ile 2 ay arasında değişiklik gösterebilir.
Geniz akıntısı öksürük şurubu genellikle bebekler için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Yetişkin bireylerde ilerlemiş geniz akıntısında güçlü bir etki göstermeyebilir.
Geniz akıntısının tedavi süreci kişiden kişiye farklılık gösterirken genellikle 5 gün ile 10 gün arasında değişmektedir. Geniz akıntısı grip, nezle ya da soğuk algınlığı gibi hastalıklardan kaynaklanıyorsa 5 ila 10 gün arasında tedavi edilir. Akut iltihaplı sinüzitlerde ise 10 gün ila 14 gün arasında tedavi edilirken kronik sinüzitlerde tedavi süreci aylarca devam edebilir. Mukoza sorunu olan ya da burun yapısı bozulmuş kişilerde 4 hafta kadar kortizonlu ilaçlarla tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi süreci geniz akıntısını kesin çözüm olarak ortadan kaldırır
Merve Ağdağlı / Kadin8.com