Pek çok kişinin mutfağında bulunan bitkiler hakkında artık daha bilinçli olduğunu biliyoruz. Kimyasalları mümkün olduğunda hayatın içerisinden çıkarmaya çalışan kişiler, sorunları için doğanın bizlere sunduğu bitkilerden faydalanmayı tercih ediyor. Bu sebeple ataşehir oto kiralama oldukça önemli olan ama faydalarını bilinmeyen kişniş bitkisi hakkında derlenen derlemeden konunun merak edilen tüm sorularına yanıtlar bulabilirsiniz.
Kişniş nedir?
Diğer bilinen ismi aşotu olan kişniş, 30-80 cm boyuna gelebilen kendine has kokusuyla her kişinin mutfağında bulunması gereken maydanozgiller familyasından bir bitki. Çiçek açarak şemsiye şekline ulaşan kişniş otu kurumaya başladıktan sonra kokulu bir hal alır. Sonbahar mevsiminde ekilen kişniş tohumu pastacılık, çorbalarda baharat, salata ve güveç yemeklerinde, kişniş şekeri yapımında ve bazı alkol endüstrilerinde kullanılır. Sadece kokusu ve yemeklere verdiği lezzetin yanında kişnişin faydaları hakkında bilgi edinmek istiyorsanız, kişniş nedir ve nerelerde kullanmak doğru sorularına derlemeden devamından ulaşabilirsiniz.
Kişnişin faydaları nelerdir?
Kişniş otu faydaları bakımından incelendiğinde pek çok kişinin şaşıracağı konularda deva oluşturduğu gözleniyor. Yemeklere baharat için kullanılan kişniş tozu dışında tohumu ve yağıyla da şifa defosu kişnişin faydaları nedir hemen sizi bekletmeden açıklayalım.
- İçerisindeki uçucu sağlar sayesinde kişniş, şişlik durumlarının tedavisine ek olarak kullanılır. Özellikle böbrek fonksiyonlarından kaynaklı veya anemi sebebiyle meydana gelen şişliklere çok iyi geliyor. Aynı zamanda deri iltihabı sebebiyle ortaya çıkan cilt sorunlarının da iyileşmesine ek tedavi olur.
- Kolesterolü düşürdüğü belirlenen kişniş otu, kalp krizi ve felç gibi kötü durumların oluşma riskini de azaltır.
- Damar gerginliğini azaltan kişniş otu faydaları arasında kan basıncına etki etmesi de bulunuyor. Özellikle hipertansiyon hastalarında oldukça olumlu etkileri gözleniyor.
- Kalp sağlığı açısından faydaları çok fazla olan kişniş tohumu, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına etki ediyor.
- Enfeksiyonlarla savaşabilen, bağışıklık sistemini güçlendiren ve kansızlığa iyi gelen kişniş bitkisi tüketilmesi oldukça önemli olan bitkiler arasında bulunuyor.
- Ağızda oluşan yaralar, kötü kokan nefesle savaşabilen kişniş baharatı en büyük etkisini kanserli hücrelerle baş etmekte kullanıyor.
- Alerji ve saman nezlesine iyi gelen kişniş tozu, reaksiyon gösteren bölgeye krem niyetine sürülebilir. Göz sağlığını destek oluşturur ve stresin azalmasında etki eder. Stres için kişniş çayı içilebilir.
Kişniş yağının faydaları
Baharatçılarda ve aktarlarda kolayca bulabileceğiniz kişniş yağı kozmetik alanında da oldukça kullanılan bir ürün. Buharlı damıtma yoluyla elde edilen bu yağ sayesinde farklı problemlere çözüm üretilebilir ve içerisinde C vitamini, antiseptik, detoksifikasyon bulunan kişniş fiyatı ile de yüzünüzü güldürebilecek bir şifa defosu kabul edilir.
- Kişniş yağı diş, baş ve eklem ağrılarına etki edebilen yapısıyla masaj yağı olarak da kullanılabilir.
- Kişnişin cilde faydaları arasında mantar, egzama gibi hastalıkların oluşumunu engelleme aşamasında kullanılması da bulunuyor.
- İştah artırma, mide bulantısı ve kusma üzerinde etkisi olduğu gözlenen kişnişin cilde faydaları dışında en çok dikkat çeken özelliği kadın ve erkek için libido bozukluklarının da tedavisinde kullanılması oluyor.
Kişniş çayı nasıl hazırlanır, nelere iyi gelir?
Kişniş çayı nasıl yapılır diye merak edenlere ilk söylenecek şey tohum halde almanız gerektiği. Kişniş fiyatı tohum olarak daha ucuza satılıyor eğer yağını almak isterseniz ez az 30-40 TL ödemeniz gerekebilir. O sebeple kişniş neye yarar daha doğrusu siz hangi sebeple kullanmak istiyorsanız öncelikle onu belirlemelisiniz. Ödem, alerji ve kaşıntı, gaz oluşumu, ağrı kesici, stres azaltıcı ve uyku bozukluğu için kişniş kullanmak istiyorsanız ya kişniş hangi yemeklerde kullanılır bunu öğrenmelisiniz ya da çayını içmelisiniz. Kişniş çayı nasıl yapılır sorusuna gelirsek de normal bitki çayları gibi demlenmeniz gerekir. 2 çay kaşığı tohum üzerine sıcak suyu dökerek 10 dakika demleyip içebilirsiniz veya buharını da soluyabilirsiniz. Fakat günde en azla 2 fincan kullanmalısınız fazlası ishal, mide sorunlarına yol açabilir.
Kişnişin zararı var mı?
Kişniş baharatı sadece lezzet ve kokusu açısından tercih ediliyor olsa da farklı rahatsızlıklara iyi geldiğini öğrenen kişilerin ilk merak ettiği kişniş nedir, kişniş faydaları ve zararları bakımından nasıl ele alınıyor soruları oluyor. Detaylı bir şekilde açıkladığımız kişniş neye yarar konusundan sonra zararları kısmını da belirtelim.
- Aşırı kişniş çayı tüketimi yapılırsa ishal, mide ağrısı gibi sorunların oluşmasına neden olabilir. O sebeple sürekli çay olarak değil de kişniş hangi yemeklerde kullanılır konusunda araştırmalar yaparak baharat olarak kullanabilirsiniz.
- Bazı hassas derilerde iltihaplanmalara ve alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
- Diyabet hastalığı olanların kan şekerinin aniden düşmesine yol açabilir. Doktorunuza danışmadan kullanılması sakıncalı olabilir.
- Hamile veya emziren kadınlar üzerinde etkileri saptanamadığı için bu kişiler için kişniş faydaları ve zararları hakkında net şeyler söylemek mümkün değil.
- Ameliyat olacak kişiler için oldukça önemli olan bu duruma göre, ameliyatlardan en az 2 hafta önce kişniş kullanmayı bırakmalısınız. Kan şekerinin düşürücü özelliği olduğu için ameliyatlık durumlar için risk oluşturur.
Kişniş hangi yemeklere konulur?
Kişniş kokusunu sevmeyen pek çok kişi var fakat oldukça faydalı olan bu bitkiyi ister yaprak isterseniz de tohum olarak yemeklerinizde kullanmanız gerekir. Eğer yaprak olarak kullanmak isterseniz ki taze yaprak olmasına dikkat edin, salata ve çorbalara atılabilir. Özellikle yaz öğünleri için taze kişnişi haşlayıp üzerine yoğurt dökerek tüketebilirsiniz. Tohum halini kullanmak istiyorsanız da balık ve et yemeklerini tercih etmelisiniz.