Sedef Hastalığı Nedir ? Sedef Hastalığı Tedavisi ve Belirtileri

sedef hastalığı

Sedef hastalığı deri üzerinde ölü hücrelerin hızlıca birikmesiyle farklı görünümlerle karşımıza sık sık çıkan bir çeşit cilt hastalığıdır. Peki, sedef hastalığı nedir, belirtileri nelerdir, nasıl geçer merak ediyorsanız haberimizi okumaya devam edin.

Sedef hastalığı cildinizin üzerinde kırmızı, beyaz, sedef veya gümüş renkli kepeklenmesine neden olan döküntülerle kendini gösterir.  En sık görülen hastalık tipi Psoriasis Vulgaris’dir. Diz, dirsek ve saçlı deride yaygın olarak görülür, şiddetli kaşıntı ve tekrarlayıcı özelliği vardır. Dünyada yaklaşık olarak 125 milyon kişiyi çok farklı tiplerde etkileyen sedef hastalığı genetik kaynaklıdır. Türkiye’de ise sedef hastalığı yaklaşık % 1 oranında görülür, bu da 800 bin sedef hastası olduğunu gösterir.

Sedef hastalığının cinsiyetler üzerinde eşit dağılımı vardır ve her yaştan insanı etkileyebileceği gibi en yaygın görülen yaş aralığı ise 20 ila 30 yaşlarıdır. Sedef hastalığı vücut savunma mekanizmasındaki bir bozukluk sonucunda derinin yenilenme süresini 7 kat hızlanması sonucunda görülür, yani cilt hücrelerinin yenilenme süresinin hızlanmasıyla ortaya çıkan kronik  bağışıklık sistem hastalığıdır. Cilt hücrelerinin hızlı bir şekilde yenilenmesi, deride pullanma ve kepeklenme yaratır. Derideki bu pullanma ve kepeklenmenin etrafında iltihaplanma ve kızarıklıklar da görülür.  Tüm bunlara rağmen sedef hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Tam olarak iyileştirecek bir tedavi yöntemi olmamasına rağmen ilaçlar ve doğal tedavi yöntemleri ile sedef hastalığınızı durdurabilirsiniz.

sedef hastaligi nedir

Sedef hastalığının kaç çeşidi bulunur?

Psoriasis hastalığının yani sedef hastalığının toplamda 5 farklı çeşidi bulunur. Hastalık çeşitlerini ve en genel semptomlarını hemen açıklıyoruz.

Plak sedef hastalığı

Sedef hastalığının en fazla ve yaygın bir şekilde görülen çeşididir. Bu çeşidini yaşayan hastaların ciltleri kırmızı renkli iltihaplarla kaplıdır. Bu iltihaplanmaların üzerinde sedef ya da gümüş rengi pullanma ve plakalar oluşur. Plak ve pullanmalar dirsek, kalça, bel, diz ve saçlı bölgede görülür. Bu bölgeler sıklıkla kaşınır ve vücuda yayılırsa generalize plak psoriasis adı verilen sedef çeşidi ortaya çıkar. Bazı kişiler ise sadece el ve ayaklarında bu sorunu yaşar. Ellerin sürekli kullanılması hastanın bir işi yapmasını zorlaştırabilir ve bu durum hastaya rahatsızlık yaşatabilir. Sedef hastalığının bu çeşidi egzama ile karıştırılabilir bu ayrımı yapabilmek için mutlaka doktora gitmelisiniz. Sedef hastalarının % 80’inde plak sedef hastalığı görülür.

sedef hastaligi tedavisi

Guttat sedef hastalığı

Guttat sedef hastalığı çocuklarda sık görülen bir hastalık çeşididir. Bu hastalık genellikle bademcik ya da boğaz enfeksiyonu rahatsızlıklarından sonra görülür. Hastanın vücudunda damlacık tarzında plaklar oluşur ve ciltte oluşan pembe ve kırmızı renkli lekeler üzerinde beyaz deri döküntüleri görülür. Bu lekeler çoğunlukla kol, bacak ve gövde de bulunur. Aşırı ve karşı konulamaz bir kaşıntı ve yanma hissi vardır. Kaşınma şiddeti hastalığın daha da ilerlemesi ve şiddetlenmesine neden olur.

Püstüler sedef hastalığı

Püstüler sedef hastalığı ise daha çok erişkinlerde görülen bir sedef hastalığı çeşididir. Cildin beyaz ya da sarı iltihaplı sivilcelerle ve kabarcıklarla ortaya çıkar. Sedef hastalığının bu çeşidi genellikle el ve ayak gibi küçük bölgelerde görülür, ancak vücudun diğer bölgeleri de etkilenebilir. Eğer hasta üzerinde ağır etkiler görülürse hastanın yatarak tedavi edilmesi gerekebilir.

Ters sedef hastalığı

Ters sedef hastalığı en fazla koltuk altı, kasık, göğüs çevresi ve genital bölgeler gibi vücudun kıvrımlı hatlarında görülür. Deri kıvrımlarında oluşan iltihaplı yanmalar kırmızı renkli ve parlaktır. Buna rağmen kabuklanma çok az görülür. Kıvrımlı bölgelerin etkilendiği bu hastalık sürtünme ve tahriş gibi etkilerden dolayı artış gösterebilir.

sedef hastaligi gorsel

Eritrodermik sedef hastalığı

Eritrodermik sedef hastalığı, sedef hastalıkları içerisinde en nadir görülen çeşidi olmasına rağmen en ağır geçen türü de yine budur. Bu sedef türü insan vücudunda büyük problemler yaratarak hastayı zorlar. Çünkü bu sedef çeşidi genellikle vücudun tamamını etkiler. Eritrodermik sedef hastaları, başka bir hastalığa çok kolay bir şekilde yakalanabilir ve hastaların ateşlerinde sık sık yükselme görülebilir. Hastalar sedefin olduğu bölgelerde aşırı bir ağrı hissedebilir. Bu ağrılarla birlikte kaşıntı ve yanmalar meydana gelir. Kişinin dış görünüşünü olumsuz yönde etkileyeceği için hastanın ruh sağlığını da bozabilir. Eritrodermik sedef hastalığı daha fazla büyümeden müdahale edilmesi gerekir. Bu hastaların yatarak tedavi edilmesi gerekir.

Tırnak ve saçta görülen sedef hastalıkları

Tırnaklarda görülen sedef

Sedef hastalığı bazen el ve ayak tırnaklarında da görülebilir. Tırnakların kalınlaşmasıyla ortaya çıkar ve tırnağın üzerinde çökme, tırnağın yerinden ayrılması gibi etkilere yol açabilir. Bu hastalarda eklem sorunları da görülebilir.

sedef hastaligi ne iyi gelir

Saçta sedef

Saçlarda görülen sedef hastalığı genellikle kepek problemiyle karıştırılır. Ayrıca sedef hastalığı olan kişilerde kepek problemi de yaygın bir şekilde görülebilir. Saçlı deride ufak yaralarla ortaya çıkan sedef hastalığı daha sonra yoğunlaşarak artar ve kalınlaşır. Boyun, kulak ve alın gibi saç derisine yakın alanlara doğru iyice yayılır.

sedef hastaligi ilaclari

Sedefe bağlı artrit

Bu hastalığa sahip insanlar genellikle 30 ve 50 yaşları arasındadır. Bu tip sedef hastalığının zamanında teşhis edilmesi ve tedavisinin aksatılmaması çok önemlidir böylece eklemlerde kalıcı olarak hasar oluşması engellenir. Bu hastalık şu sebepleri beraberinde getirir:

  • İltihaplanma >
  • Eklem ve eklem çevresinde ağrı >
  • Sert ve sıkışmış eklemler >
  • Yorgunluk ve kısıtlı hareket edebilme özelliği >
  • Göz kızarması >
  • Sinir sıkışması >

Sedef hastaları nelere dikkat etmelidir?

  • Sedef hastalarının hastalığın ilerlememesi ve vücudun diğer alanlarına yayılmaması engellemek için dikkat etmeleri gerekir. Bu dikkat sonucunda sedef hastalarının hastalıkları ilerlemez hatta gerileme gösterir.  >
  • Sedef hastaları her gün duş almalı ve cilt temizliğine dikkat etmelidir. >
  • Cildi nemlendirici kremler tüm cilde her gün sürülmesi gerekir. >
  • Doktorunuz vermiş olduğu sedef ilaçlarını düzenli ve belirtilen süre içerisinde kullanmalısınız.  >
  • Duş alırken çok fazla sıcak su tercih etmeyin, ılık su ile duş alın. >
  • Cilt üzerinde sedefin bulunduğu alandaki kabukları soymayın. Bunu yapmak hastalığın daha fazla yayılmasına sebep olur. >
  • Güneş ve deniz suyu sedeflerin kaybolmasında oldukça etkilidir. Bu nedenle sedef hastaları yaz aylarını iyi değerlendirmeli.  >
  • Sedef hastalığının tedavisine yönelik piyasada sağlık bakanlığı tarafından onayı olmayan çeşitli krem ve bitkisel ilaçlar satılmaktadır. Bunları kullanmamanız gerekir; çünkü hastalığınızın tedavisi yerine ilerlemesine neden olabilir. >

sedef hastalığı çeşitleri

Sedef hastalığı romatolojik hastalıkların habercisi olabilir

Sedef hastalığı ile birlikte ilerleyen birçok romatolojik hastalıklar var. Eğer sedef hastalığınızla birlikte ilerleyen başka bir hastalık varsa bunun erkenden teşhis edilmesi tedavinin etkisini arttıracaktır. Bu yüzden sedef hastaları bir ramatoloji uzmanına görünmelidir. Sedef hastalarında romatolojik bir hastalığın olup olmadığı kan tahlili ile hemen ortaya çıkmaktadır.

Sedef hastalığının tedavisi nasıl yapılır?

Sedef hastalığının kesin bir tedavisi yoktur ve bu hastalık ömür boyu sürer. Dikkat edilirse ve uygun tedavi yöntemleri uygulanırsa sedef hastalığı kontrol altına alınabilir. Sedef hastalığı kişinin dış görünüşünü etkilediği için sosyal ve psikolojik problemlere neden olabilir. Erken tanı koymak bu hastalığı kontrol altına almak açısından oldukça önemlidir.

Sedef hastalığın tedavi işleminin asıl amacı cilt hücrelerinin büyüme hızlarını yavaşlatmaktır. Ayrıca plak oluşumunu ve iltihabı önleyici önlemler de alınır. Ölçekleri kaldıran ve deriyi düzleştiren bir işlem olan lokal bir tedavi uygulanır. Uygulanan bu tedavi işlemleri 3 ana kısımda incelenir.

Lokal tedavi: Orta ve ileri derecedeki sedef hastalığı için kullanılan bir yöntemdir. Bu hastalığa iyi gelecek ilaçların cildinize sürülmesi ile yapılır. D vitamin takviyesi ile cildi nemlendirmeye yönelik bir takım ayrıntılı işlemler uygulanır.

Hafif tedavi: Bu tedavi yönteminde sedef hastalığının tedavisi için cildinize yapay bir ultraviyole ışık yansıtılır. Bu işlem fototerapinin çok daha basit ve kolay bir alt dalıdır. Doğal bir güneş ışığıymış gibi sedef hastalığı kontrol altına alınmaya çalışılır.

İlaçlar: Vücut direncini yükseltme amacıyla doktorunuz tarafından hastalığınıza uygun ilaçların kullanılması ile yapılan bir tedavi yöntemidir. Kullanılan ilaçlar kuvvetli ilaçlar olacağından birtakım yan etkiler yaratabilir.

 sedef hastalığı nedenleri

Hastaya verilen ilaçlar çoğunlukla antibiyotik kremlerdir. Bu kremlerden herhangi bir sonuç alınamadığı zaman kortizon içerikli kremler ile tedaviye başlanır. Bu kremler de sonuç vermediğinde iğne ve haplar kullanılır. Sedef hastalığı tedavisinin en son yöntemi ise ışın tedavisidir. Işın tedavisi sedefin hasta üzerindeki yoğunluğuna ve türüne göre uygulanır. Hastalığın şiddeti ve uygulanacak olan ışın tedavisinin haftada kaç seans olacağı değişebilir.

Sedef hastalığına iyi gelen bitkiler nelerdir?

Sedef hastalığına iyi gelen ve yatışmasını sağlayan bazı bitkiler vardır. Bu bitkileri nasıl kullanacağınızı bilirseniz sedef hastalığınızı da kontrol altına alabilirsiniz. İşte o bitkiler…

Karbonat

Karbonat sedef hastalığının oluşturduğu kaşıntıları azaltmak konusunda doğal bir tedavi yöntemidir. 1 su bardağı suyun içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin ve iyice karıştırın. Karışımı bir bez ya da pamuğa batırarak direk olarak sedef hatalığınızın olduğu bölgeye sürün. Bu işlemi düzenli olarak haftada 3 ya da 4 kez tekrar edin, sedef hastalığının oluşturduğu kaşıntılar ortadan kalkacaktır.

Hindistan cevizi yağı

Sedef hastalığı tedavisinde hindistan cevizi yağı doğal bir tedavi yoludur. Hindistan cevizi yağını cildinize uygulamak için 2 yemek kaşığı hindistan cevizini bir kabın içerisine alın ve eritin. Hindistan cevizi yağı eridikten sonra sedef hastalığı olan alana doğrudan uygulayın. Hindistan cevizi yağının hem tedavi edici hem de nemlendirici özelliği bulunur. Bu nedenle cildinizi temizlemenize gerek kalmaz. Gün içerisinde 3 kez bu uygulamayı yapmak sedef hastalığı belirtilerini azaltır.

Vazelin

Sedef hastalığı genellikle kuru cilde sahip insanlarda görülür. Bu sebeple sedef hastalığına bağlı olarak ciltte oluşan yaraları hafifletmenin en iyi yolu cildi sürekli nemli tutmaktır. Cildinizi yoğun bir şekilde nemlendirici özelliği olan ürünlerle nemlendirmeniz gerekir. Bu durumda vazelin sizin için kurtarıcı olacaktır. Vazelin cildi sürekli nemli tutarak sedef hastalığında kullanılabilir. Vazelini  direkt olarak sedef hastalığı olan bölgeye sürün. Duştan çıktıktan sonra ya da gün içerisinde sürekli olarak sedef hastalığı olan bölgelerinizi nemlendirin. Düzenli bir şekilde cildinizi vazelinle nemlendirdiğiniz zaman sedef hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler en aza inecektir.

Güneş ışığı

Birçok hastalık gibi sedef hastalığı da vücudun D vitamini eksikliğiyle ortaya çıkabilir. Bu sorunu engellemek ve D vitaminini olması gereken seviyeye getirmek için günün belli saatlerinde sedef hastalığınızın yaygın olduğu bölgeleri güneşlendirmelisiniz. Güneş ışığı almak sedef hastalığından kurtulmanın doğal ve etkili yollarından birisidir. Her gün düzenli olarak güneş ışığı almaya çalışın ancak güneş ışınlarının direk olarak yayıldığı 10.00 ve 16.00 saatleri arasında çok fazla güneşe maruz kalmamaya çalışın.

Papatya çayı kompresi

Sedef hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan cilt iltihaplanmaları papatyanın içeriğinde yer alan bazı maddeler sayesinde azalabilir. Ayrıca cilt üzerinde sedef hastalığının yayılmasını ve büyümesini de önler. Papatya çayı banyosunu yaparak kaşıntı ve ağrılardan kurtulabilirsiniz. Bunun için 5 paket papatya poşet çaylarından alın ve 1 litre kaynamış suyun içerisine atıp bir süre kaynatın. İyice kaynadıktan sonra papatya çayının biraz ılık kıvama gelmesi için bekleyin. Papatya çayı ılık bir kıvama gelince bir kabın içerisine boşaltın ve pamuğu bu suya batırarak sedef hastalığının olduğu kısma 20 dakika boyunca uygulayın. Papatya çayı kompresini her hafta düzenli olarak 3 ya da 4 kere yapabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçalı sedef hastalığının tedavisinde de kullanabilirsiniz. Zerdeçal hap olarak alınabilir ya da cildinize direk sürebilirsiniz. 1 tatlı kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı zerdeçalı karıştırın ve cildinize sürün,  10 dakika boyunca bekletin. Daha sonra cildinizi iyice temizleyin. Bu karışımı haftada 3 ya da 4 kere uygulayarak sedef hastalığına bağlı olarak oluşan belirtileri azaltabilirsiniz.

Çay ağacı yağı

Çay ağacının antiseptik özelliği sayesinde cilde kolay bir şekilde uygulandığı için çay ağacı yağı birçok cilt hastalığının tedavisinde kullanılır. Sedef hastalığı eğer saç derisindeyse, şampuanın içerisine biraz çay ağacı yağı ekleyerek saçınızı yıkayabilirsiniz. Bu sayede saç derisinde ortaya çıkan sedef hastalığını azalacaktır. Bazı kişilerin çay ağacı yağına karşı alerjisi olabilir, bu konuda dikkatli bir kullanım gerektirir. Eğer sedef hastalığı cildinizdeyse, bir pamuk yardımıyla çay ağacı yağını cildinize sürebilirsiniz. Bu uygulamayı her hafta, cildinizin kuruduğu zamanlarda uygulayın.

Elma sirkesi

Birçok derde deva olan elma sirkesini sedef hastalığını tedavi etmek için de kullanabilirsiniz. Elma sirkesi kaşıntıları azaltacaktır. Bir pamuğa elma sirkesini dökün ve sedef hastalığının olduğu kısma direk sürün, elma sirkesi kuruduğu zaman hemen cildinizi yıkayın. Eğer cildiniz çok hassas ise elma sirkesine su ekleyerek seyreltebilirsiniz. Cildinizde açık yara varsa elma sirkesi uygulamayın. Haftada birkaç kez bunu tekrarlayın.

Yulaf

Yulaf sedef hastalığı tedavisinde kullanabileceğiniz bir başka yöntemdir, bu yöntem ile sedef hastalığının kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtileri azalacaktır. Bir kasenin içerisine 1 çorba kaşığı yulafı alın ve içerisine yavaş yavaş su ekleyerek ederek macun kıvamına getirin. Oluşan macunu cildinize sürün ve 10 dakika kadar cildinizde bekletin. Bu süre sonunda cildinizi iyice temizleyin. Yulaflı karışımını düzenli olarak haftada 3 ya da 4 kere uygulayın.

Epsom tuzu banyosu

Epsom tuzu şifalı tuzlardan biridir ve sedef hastalığını tedavisinde de etkilidir. Epsom tuzunun tedavisinden faydalanmak için küvete su doldurun ve içerisine 2 avuç kadar epsom tuzu ilave edip karıştırın. Suyun içerisine girip 20 dakika boyunca bekleyin. Böylece cildiniz rahatlayacak ve yaraların iyileşme hızı artacaktır. Bu uygulamayı her hafta düzenli olarak 2 kere yapabilirsiniz.

Aloe vera

Binbir derde devam olan aloe vera ile sedef hastalığını doğal bir şekilde tedavi edebilirsiniz. Aloe veranın içerisindeki jeli çıkarın ve ezip yumuşak bir kıvama getirin. Daha sonra sedef hastalığınızın olduğu alana sürün. Aloe vera kuruyunca cildinizi yıkamayın. Bu uygulamayı günde 3 defa yapabilirsiniz.Aloe vera cildinizde oluşan kızarıklıkları ve pullanmayı önleyecektir, ayrıca yaraların iyileşme sürecini de hızlandırır.

Zeytinyağı

Zeytinyağı nemlendirici özelliği ile cildinizi nemli tutar. Kuru ciltlerde ortaya çıkan sedef hastalığının iyileşmesi için cildin neme ihtiyacı vardır. Bir miktar zeytinyağını pamuğa dökün ve sedef hastalığınızın olduğu bölgeye uygulayın. Cildiniz zeytinyağı ile neme doyacaktır. Ayrıca zeytinyağı cildinizde nemi uzun süre tutarak sedef hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan kuruluğu ve kaşıntıyı azaltır.

Kapsaisin

Kapsaisin acı biberin içeriğinde yer alan ve acı tadı veren bir maddedir. Kapsaisin birçok ağrı kesici, iltihap giderici, pullanma ve kızarık önleyici kremlerin içerinde yer alır. Bu yüzden sedef hastalığı tedavisinde de kullanılmaktadır. 1 tatlı kaşığı kapsaisin, 1 tatlı kaşığı biberiye ve 1 çorba kaşığı zeytinyağını iyice karıştırıp cildinize uygulayın. 10 dakika bekletip bol su ile durulayın. Sedef hastalığının yarattığı ağrıyı azaltacaktır. Düzenli olarak haftada 2 ya da 3 kere cildinize bu karışımı uygulayabilirsiniz.