Kifoz nedir?
Kifoz, omurganın öne doğru eğilmesi ile ortaya çıkan bir hastalık türüdür. İnsan omurgasına yandan baktığınızda, boyunda, sırtta, belde ve leğen kemiğinde anatomik olarak birbirini izleyen ters eğrilikler görürsünüz. Kifoz hastalarına yandan bakıldığında bu eğriliklerin orantısında bir bozukluk vardır ve baş vücuda göre daha önde izlenir. Ayrıca sırt bölgesine yandan bakıldığında da çıkıntı görülür. Bazı hastalarda da bel çukurunda belirginleşme çok daha fazladır. Bu değişiklikler çoğu hastada üzerinde elbise olduğunda fark edilmese de aslında bir problemdir.
Kifoz Belirtileri
Peki, nedir bu kifoz belirtileri? Kifoz belirtileri dikkatle incelenmeli ve önlemi mutlaka alınmalıdır.
- Kemik erimesi görebilir
- Omurgada kırıklar meydana gelebilir
- Tüberküloz
- Omurgayı etkileyen kanserler ortaya çıkabilir
- İyi hulu tümörler oluşabilir
- Omurganın gelişime çağındaki çocuklarda omurga çekirdeklerinin gelişmemesi görülebilir
- Omurganın dış etkenlerden bozulma durumu olabilir
- Omurga sistemini çevresinde iltihaplanmalar oluşabilir
Kifoz Sporla Düzelir mi?
Kifoz hastalığı sporla düzelir mi diye merak ediyorsanız yazımızın devamını mutlaka okumalısınız. Kifoz tedavisi yöntemlerinde spor da kullanılmaktadır. Çünkü kifoz, ortopedik bir rahatsızlıktır ve sırt kemiğinin dışarıya doğru çıkıntı pozisyonu alması anlamına gelmektedir. Genellikle yaşlılarda görülen kifoz, masa başı işte çalışan ve konforsuz sandalye ile saatler boyu bilgisayar başında zaman geçiren gençlerde de nadir de olsa görülebilmektedir. Kifoz eğer küçük yaşlarda meydana gelirse ve erken teşhis edilirse tedavisi için iyi olmaktadır. Bakalım en etkili kifoz egzersizleri nelerdir?
Sırt Egzersizi
Kifoz hastalığında omuz bölgenizin arka tarafında ağrılar hissedeceğiniz için sırt egzersizleri size iyi gelecektir. Kollarınızı gevşetip boynu yukarı doğru esnetme yardımıyla, kolları öne doğru uzatarak sırt egzersizlerinizi yapabilirsiniz. Sağ elinizle sol dirseğinizi sol elinizle de sağ dirseğinizi tutup öne doğru uzanın ve bu şekilde 15 ile 20 saniye arasında bekleyin. Bu hareketi düzenli olarak yaptığınızda ağrılarınızın kaybolduğunu hissedeceksiniz.
Yüzme
Bu tür ağrıların azalmasında yüzde de oldukça etkilidir. Yüzerken sırt bölgenizin bulunduğu konum itibariyle ağırlık tek bir noktaya toplanmaz. Bu sayede uyun içinde bulunmak kifoz hastalarına oldukça iyi gelir ve bu durum uzmanlar tarafından da gözlemlenmiştir.
Kifoz dereceleri
Kifoz dereceleri nedir ve kifoz dereceleri nasıl ölçülür diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okumalısınız. Kifoz derecesi 50 derece olduğunda veya 50 ile 60 derece arasında olduğunda orada bir program vardır ve hastanın kesinlikle çok yoğun ve düzenli bir şekilde egzersiz programı uygulaması gerekmektedir. Eğer kifoz derecesi 60 ile 70 derece arasında ise de mutlaka bir fizik tedavi uzmanına başvurması ve oradaki uygulamalara katılması gerekmektedir. Siz, şikâyetlerinizle gittiğiniz zaman kifoz teşhisinizi koyan doktorunuz kifoz derecenizi de ölçecektir.
Kioz Korsesi Kullanımı
Kifoz korse seçimi için öncelikle mutlaka doktorunuza muayene olunmalı ve kifoz derecenizi bilmelisiniz. Daha sonra doktorunuzun önerdiği kifoz korsesi kullanımına başlamalısınız. Kifoz korsesi esnek ve güçlüdür. Ayrıca sırt kısmında yer alan elastik metaller sayesinde duruş bozukluğunu da düzelmektedir.
Kifoz ameliyatı mümkün mü?
Kifoz ameliyatı, omurga eğriliğinin giderilmesi için uygulanan bir tedavi şeklidir. Halk dilinde kamburluk denen kifoz, normal sağlıklı bir insanın kaburga yapısından çok daha eğri kaburga yapısına sahip olmak anlamına gelmektedir. Kifozun oluşmasına iri göğüsler, zayıf karın bölgesi ve sırt kasları büyük rol oynamaktadır.
Kifoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Oldukça zor ve bir o kadar da yapılması önem arz eden bir ameliyat olan kifoz ameliyatı, omurgada oluşan eğriliğin düzeltilmesi için yapılır ve bu ameliyat esnasında ense kökünden bel kıvrımının sonuna kadar olan tüm omurlar birbirine sabitlenerek bir düzen haline getirilir. Bu ameliyat ile yapılan düzeltme kalıcı olur.
Kifoz Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat bittikten sonra hastanın kendine gelmesiyle birlikte hasta yoğun bakımdan çıkarılır ve normal odaya alınır. Bu yoğun bakım süresi genellikle 24 saattir. Sonrasında hastaya her gün düzenli olarak pansuman yapılır ve 1 haftanın sonunda hasta taburcu edilir. İşte bundan sonra oldukça önemli bir süreç başlayacaktır. Ameliyattan sonra o bölgeye bir ay kadar su değmemeli ve bölge temiz tutulmalıdır. 1 ayın sonunda doktor nezaretinde dikişler alınır fakat sonra da duş alınmamalı ve bölgeye su değdirmek için 1 hafta daha beklenmelidir.