Şifalı bitkiler arasında yer alan Civan perçemi kuru topraklarda yetişebilmesi ile tanınıyor. Yaz mevsiminde beyaz çiçekleri ile görenleri kendine hayan bırakan bu bitkinin boyu 20-90 santimetre arasında değişiklik gösteriyor. Civanperçemi otu yapraklarının parçalı ve uzun olmasından dolayı diğer otlardan kolaylıkla ayırt edilebiliyor. Civan perçemi temmuz ve eylül ayları arasında yani olgunluğa ulaştığı zamanlarda çiçeklerinin bir karış altından kesiliyor. Kesilen bu kısım kuru bir alana asılarak kurutuluyor. Kuruma işleminden sonra sert bir hal alan civanperçemi otunu saklanırken dikkat etmek gerekiyor. Bu aşamada saklanacak yerin hava almaması ve nemli olmaması önemli. Bu otsu bitki çok uzun yıllar boyunca bozulmadan saklanabiliyor. Ayrıca bu bitki için akbaşlı, marsam otu, sarı civan peçemi, kandil çiçeği ve beyaz civan perçemi isimleri de kullanılıyor.
Civan Perçemi Çayı Nasıl Yapılır?
Şifalı bitkiler arasında yer alan Civanperçemi en çok da çay olarak tüketiliyor. Daha kolay bir tüketim sağlayan bu çayı hazırlaması da oldukça pratik. Civan perçemi çayı nasıl yapılır sorusuna normal çay demleme yöntemiyle aynı cevabını vermek mümkün. Kaynayan suya dilerseniz taze dilerseniz kurutulmuş civanperçemini ekleyerek demleyebilirsiniz. Bu çayı her gün yaparak taze bir şekilde tüketmeniz önemli. Eğer çayın etkisini arttırmak isterseniz eklemeler yapabilişiniz. Civan perçemi nasıl demlenir ise ekleme yapacağınız ürünleri de aynı aşamalardan geçirebilirsiniz. Özellikle idrar sökücü etkisini arttırmak isterseniz çayınıza kaynama aşamasında papatya, nane, limon, maydanoz ve kiraz sapı ekleyebilirsiniz. Bu karışım ile civanperçemi ne işe yarar sorusuna verilen ilk cevap idrar sökme ve toksin atma olarak değişebilir. Ayrıca aynı karışım adet söktürücü bir özelliğe de sahip.
Civan Perçemi ve Aslan Pençesi
Aslan pençesi şifalı bitkiler arasında yer alan isimlerden. Ancak bu bitkiyi Civanperçemi ile kullanarak etkisinin artmasını sağlayabilirsiniz. Civan perçemi aslan pençesi aynı anda anıldığında birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilir. Sulak yerlerde yetişen Aslan pençesinin yaprakları salatalara da eklenebilir. Ayrıca bu bitkinin yaprakları ezilip merhem olarak da kullanılıyor. Civan peçemi aslan pençesi karışımları genellikle çay olarak tüketiliyor.
Civanperçemi Faydaları?
Doğanın sunduğu mucizeler arasında yer alan civanperçemi otu birçok hastalığa iyi geliyor. Civanperçemi ne işe yarar soruları bitkinin son zamanlarda popüler olmasıyla arttı. Neredeyse her derde deva olan bu bitkinin her evin başköşesinde olması gerekiyor.
Hazımsızlığa İyi Geliyor
Civanperçemi otu sindirim sistemine oldukça olumlu bir etki de bulunuyor. Hazımsızlığın önüne geçen ve daha kolay bir sindirim gerçekleştirmenizi sağlayan bu ot sayesinde kendinizi daha hafif hissedebilirsiniz.
Balgam Söktürüyor
Özellikle kış aylarında üşütme sonrasında balgam sorunu yaşayanlar çareyi civanperçeminde buluyor. Doğal bir balgam söktürücü olan bu ot sayesinde bu sorundan kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda şiddetli öksürükten rahatsız olan kişilerin de yardımına koşuyor.
Akciğer Kanserinden Koruyor
Son zamanların korkulu rüyası ola akciğer kanserine karşı civanperçemi ile savaş açabilirsiniz. Kanserden koruyan bu ot aynı zamanda kanser hücrelerinin meydana gelmesini de önlüyor. Bu aşamada bitkinin eğir kökü denilen kısmını da kullanmanız oldukça önemli.
Bel Ağrılarına İyi Geliyor
Günde 2 su bardağı civanperçemi suyu içerek bel ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Eğer fiziksel olarak ciddi bir hastalığınız yoksa bu çay bel ağrılarının hafiflemesini hatta tamamen ortadan kalkmasını sağlıyor.
Basuru Tedavi Ediyor
Birçok kişinin yaşadığı ve oldukça acı veren sorunlardan biri olan basurun (hemoroid) tedavisi bu bitki ile mümkün. Civanperçemi kullananlar demlenen çayın sorunlu bölgeye pansuman yapılmasından sonra olumlu sonuçlar elde ettiklerini söylüyor.
Cildi Güzelleştiriyor
Civan perçemi nasıl demlenir sorusuna cevap bulduktan sonra elde ettiğiniz karışımı her gece yatmadan önce yüzünüze tonik gibi uygulayabilirsiniz. Civanperçemi kullananlar düzenli uygulama sonucunda ciltlerinin parlaklık kazandığını ve canlandığını ifade ediyor.
Civanperçemi Zararları
Her şifalı bitki de olduğu gibi civanperçeminde de beklenmedik etkiler görebilirsiniz. Civanperçemi zararları ile karşılaşmamak için aşırı kullanımdan kaçınmanız önemli. Eğer aşağıdaki maddelerden biri ya da bir kaçı ile karşı karşıya kalırsanız otun kullanımını bırakmanız gerekir. Gebelik dönemindeyseniz bir uzmana danışmadan civanperçemi otunu kullanmayın.
- Yapısı hassas olan bünyelerde alerjik reaksiyon
- Kalp ritminde bozukluk
- Kabızlık ya da ishal (bünyeye göre değişiklik gösterebilir.)
- El ve yüzlerde kızarıklık
- Deri döküntüsü
Civanperçemi Oturma Banyosu
Yaraların iyileşmesine önemli bir katkıda bulunan civanperçemi otu ile oturma banyosu yapabilirsiniz. Civanperçemi oturma banyosu için bir gece önceden iki avuç dolusu miktarda taze bir şekilde olan bitki kıyılır. Ayrıca karışıma 100 gr kuru civanperçemi eklenir. Bütün gece soğuk suyun içerisinde bekleyen karışım banyo suyuna eklenmeden önce kaynatılır. Bu işlemin ardından su dinlenmeye alınarak normal sıcaklığa geldiğinde süzülüp kullanılabilir.
Civanperçemi Kürü
Bir tatlı kaşığı civanperçemi otunu normal yöntemlerle demledikten sonra süzüp soğumaya alın. Her gün taze bir şekilde hazırlanması gereken bu çayı regli başlamasından 3 gün önce başlayarak regli bitimine kadar he sabah ve akşam 1 su bardağı tüketin. Civanperçemi kürü ile adet sancılarınızın hafiflediğini hissedebilirsiniz.