Safran Nedir ? Safran Çiçeği (Bitkisi) Faydaları ve Kullanımı

safran nedir

Arapçadan dilimize kazandırılmış olan safran, asırlardır pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen bir tür soğanlı bitki olarak gerek tıp alanında gerek gıda sektöründe gerekse tekstilde sıklıkla kullanılıyor. Yetiştiği geniş alana oranla oldukça az mahsul veren safran, bu sebeple çok pahalıya pazarlanıyor. Ülkemizde Safranbolu’da bolca üretimi yapılırken yurt dışında İspanya, İtalya, Fransa gibi Avrupa ülkelerin pazarın hâkimi oluyor. Mücevher değerindeki safran nedir, neyin nesidir diye merak ediyorsanız bu yazıya dikkat kesilmenizi öneriyoruz.

Safran Nedir?

Bu bitkinin adı sürekli anılıyor ama pek azı tam olarak safran ne demek biliyor. Olgunlaştığında boyu 20-30 santimetreye ulaşan safran, süzengiller familyasına ait uzun yapraklı bir çiçek aslında. Rengi mor olan bu safran çiçeği Güneybatı Asya topraklarında ilk olarak üretilmiş. Daha sonra Osmanlı Devleti ile tanışmasıyla ülkemizdeki üretimi artırılan safran Urfa ve Safranbolu gibi illerde yetişiyor olsa da genellikle İspanya yollarını arşınlamak durumunda kalıyor.

Aslında safran nedir diye merak ediyorsanız tadı zerdeçalı andıran ama damakta mayhoş bir metalik tat bırakan bir ot, safran otu. Sayısız faydaya sahip olan bu bitkinin pek çok hastalığın düşmanı olduğu biliniyor. Özellikle safran çayı içildiğinde veya safran baharat olarak tüketildiğinde vücuda direkt olarak ulaştığı için daha etkili oluyor.

safran fiyatı

Safran Nasıl Yetiştirilir?

Üç tepecikli safran çiçeği üretimi zahmetli olduğu için daha çok ticareti yapılması için tercih ediliyor. Safran yetiştiriciliği ülkede yaygın değil, ancak yüksek gelir sağladığı için safran nasıl yetiştirilir düşünceleri kısa bir an da olsa kafaları kurcalıyor. Safranın kilosu ne kadar diye merak ediyorsanız detayları yazımızın devamında bulmanız mümkün.

En az 3 bin TL gibi bir maliyeti bulunan safran yetiştiriciliği için kısa çaplı bir ön hazırlık gerekiyor. İlk aşamada safran soğanı bulmakta zorlanılması olağan. Çünkü bir kez kullanılan soğanların en az üç yıl yerinde kalması lazım. Gerektiğinde ithal ürünlerle temin sağlandıktan sonra toprağı harmanlayarak ikinci aşamaya geçilebilir. 30-40 santimetrelik aralıklarla dikilen soğanlar, çiçeklendikten sonra elde edilecek olan verimin ne derece olacağını anlamak için 2 yıl boyunca safran bitkisi gözlem altında tutulmalı.

Safran Nerelerde Kullanılır?

Safran nerelerde kullanılır merakı içinde olanlar Safran bitkisi daha çok tatlandırıcı veya renklendirici olarak sofralara ulaşıyor. Safran otu çay olarak tüketildiği gibi toz haline getirilerek baharat da olabiliyor. Safran fiyatı ateş pahası olsa da kokusu da oldukça güzel olduğundan parfüm üretiminde de tercih ediliyor. İlaç yapılırken de kullanılan safran, kumaş boyalarında da yer alıyor.

Safranın Faydaları Nelerdir?

Safran ne demek, safran nasıl yetiştirilir gibi soruları akla getiren safranın biraz da faydalarından söz etmek gerekiyor. Safran kilosu oldukça pahalıya satılan bir bitki olmasından dolayı verilen miktarı hak edip etmediği düşüncesi akla gelebilir. Ancak hafızayı güçlendirme, diş etlerini kuvvetlendirme gibi faydaları olan safran hakkındaki bu yazıyı okuduğunuzda safranın kilosu ne kadar diye düşünmeyeceksiniz bile!

İştah düzenleyicidir

Safranın özü tüketildiği zaman beyinde yer alan ve bir nevi kişinin mutluluk seviyesini belirleyen serotonin hormonunda yarattığı değişiklikler sayesinde şeker isteğine neden olan psikolojik nedenlerin ortadan kaldırılmasını sağlıyor.

Afrodizyak etkisi bulunur

Safran fiyatı kimi kesimi pek ilgilendirmiyor, çünkü kokusuyla cinsel istek artırıyor olması kâfi geliyor onlar için. Üstelik erkeklerdeki sperm sayısını ve kalitesini artırması da buna eklenince özellikle erkekler tarafından sıklıkla tüketilmesine sebep oluyor. Kadınlar ise cinsel isteksizlikleri için kokusuyla afrodizyak etkisine sahip olan safranın kullanımına başvurabiliyor.

Sinirleri uyarıcı etkisi vardır

Sinir sisteminde etkili olan safran vücudun her daim dinç kalmasını sağlıyor. Eğer yıpranan sinirlerinizi onarmak isterseniz safran çayı bunun için birebir. Sakinleştirici özelliği olan safran nerelerde kullanılır ise faydalı olur, diye araştırırsanız gerçekten şaşırtıcı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Adet sancısına iyi gelir

Eğer regl döneminiz oldukça sancılı geçiyorsa safran sizin için bir hayat kurtarıcı olabilir. Çünkü rahim kaslarını gevşeterek bu periyodik zamanlarda size dost olacak. Ayrıca adet düzensizliği yaşıyorsanız da safranı çözüm olarak düşünebilirsiniz.

Üst solunum yolu hastalıklarında faydalıdır

Safran baharat veya çay tüketildiğinde solunumda rahatlık sağlayarak astım gibi rahatsızlıklardan mustarip olanlara fayda sağlıyor. Üstelik bronşit gibi üst solunum yolları hastalıkları yaşayanlarda öksürük ve ateş gibi semptomların giderilmesine yardımcı oluyor.

Cilt hastalıklarında iyileştirici etkiye sahip

Yumurtanın sarısını safran ile karıştırıp çıban, sivilce gibi problemleri olan cilde uyguladığınızda kısa sürede iyileşme görmeniz mümkün. Üstelik bu sebeplerden kaynaklanan kaşıntıları da gideriyor.

safran çiçeği

Safranın Fiyatı Nedir?

Safranın fiyatı kendisinden daha çok gündemde, çünkü üretimi zahmetli olduğundan safranın kilosu oldukça pahalıya satılıyor. Son zamanlarda safran kilosu 25 bin TL ile 45 bin TL arasında değişen fiyatlarda alıcısına kavuşuyor. Safran yetiştiriciliği oldukça zahmetli bir iş olduğundan bu fiyatlar alıcısı tarafından maruz görülüyor.

Aşırı Safran Kullanımının Sonuçları Nelerdir?

Safran günde 1 gramdan fazla tüketildiğinde zehirleyebilen bir bitki. Bu yüzden her ne şekilde tüketirseniz tüketin, bu limiti aşmamaya gayret edin. Aksi takdirde böbreklerde deformasyona sebep olabiliyor. Eğer kanda pıhtılaşma problemi yaşayanlar varsa tüketimi konusunda doktor tavsiyesi alması gerekiyor. Hamile kadınlarda düşüğe neden olan bu bitki, zaman zaman aşırı tüketiminde öldürücü sonuçlar doğurabilir. Ee, suyun bile fazlası zarar!

Dikkatinizi Çekebilir: