Mpv Nedir?
Mpv, diğer bir adıyla “ortalama trombosit hacmi”, kandaki trombositlerin ne kadar büyük olduğunu gösteren, ancak ve ancak kan testi ile belirlenen bir değer olma özelliğini taşıyor. 3 tip kan hücresi olan alyuvar, akyuvar ve trombositler arasında trombosit grubuna giren ve ortalama hacmi üzerinden hesaplanan mpv kan değeri nedir veya mpv nedir gibi sorularınıza cevap niteliğinde kapsamlı bir rehber sizleri bekliyor:
Mpv Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?
Mpv nedir sorusuna cevap aldıktan sonra muhtemelen mpv tahlil sonucunda ortaya çıkan değerin ne şekilde değerlendirilmesi gerektiği düşündürecek. Mpv kan değeri nedir ne değildir ile mpv kan değeri nasıl değerlendirmelidir soruları tedavi sürecine de yön verecek en önemli kısımlar. National Library of Medicine’a (Ulusal Tıp Kütüphanesi) göre normal değerlere sahip erişkin bir insan vücudunda olması gereken trombosit sayısı, 1 mikrolitrede 150.000 – 400.000 arasında olmalıdır. Mpv tahlil yaptırarak seks hikayeleri siz de kanınızdaki trombosit miktarını öğrenebileceğiniz gibi ortalama değeri alınarak hesaplanan mpv değerinizi de öğrenebilirsiniz. Ancak değerlendirme kısmında her laboratuvarda durum farklı olduğu için kan tahlili sonuç kağıdınızda yazan değerleri baz almalısınız. Mpv normal değerleri genelleme yapılacak olursa 7.5 fL ile 11.5 fL aralığında olmalıdır. fL ise 1 litrenin 1015’te biri olan femtolite’yi sembolize eder. Bu değer aralığına göre trombositler de 2.65 ila 2.80 mikrometre çap aralığına sahiptir. Bunun yanı sıra 9.7 fL – 12.8 fL arasındaki mpv değerleri de normal karşılanabilir.
Mpv Testi Nedir?
Mpv değerlerinizi ve kanınızdaki trombosit miktarını net bir şekilde öğrenmek için tek yapmanız gereken mpv tahlil / kan tahlili yaptırmak. Mpv testi yaptırarak vücudunuzdaki ortalama trombosit hacmi gibi trombositlerinizin de normal seviyede olup olmadığını öğrenme imkanınız var. Kan tahlilinizin sonucunu aldığınızda mpv değerinin normal aralıkta olup olmadığını anlamak ensest seks hikayeleri için de tahlil kağıdında yazan normal mpv değer aralığını göz önünde bulundurmalısınız. Anormal bir durum söz konusuysa doktorunuzun önereceği mpv düşüklüğü ya da varsa mpv yüksekliği tedavi yöntemlerini eksiksiz bir şekilde uygulamalısınız.
Mpv Yüksekliği
Kandaki mpv değerinin normalin üstünde olması mpv yüksekliği ve beraberinde birkaç olumsuz duruma yol açar. Mpv yüksekliği birden çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Dolayısıyla öncelikle sorunun nedenini araştırmalı ve bu doğrultuda etkili tedavi yöntemlerini uygulamalısınız. Trombositlerin kandaki etkinliği arttıkça mpv yani ortalama dul seks hikayeleri toplam hacim de artmış olur ve bu da mpv yüksekliğine yol açar. Mpv yüksekliği ne demek sorusuna verilecek tek cevap, kandaki trombosit etkinliğinin artması sonucu ortalama toplam hacmin de artış göstermesi olabilir.
Mpv yüksekliğine yol açan başlıca nedenler:
- Şeker hastalığı: Mpv yüksekliği her ne kadar ilk aşamada şeker hastalığıyla bağdaştırılmasa da aslında birbirini tetikleyen şeyler olabilir. Öyle ki bazı şeker hastalarında mpv yüksekliği durumuna rastlamak mümkün.
- Kan zehirlenmesi: Kan tahlili sonucuna göre mpv değerinizin epey yüksek olmasına rağmen PLT yani trombosit sayısının az olması durumunda bunun esas nedeni kandaki trombositler yıkıma uğramış olma olasılığıdır. İnsan vücudu iltihaplara karşı bir tepki olarak sepsis yani kan zehirlenmesi durumunu geliştirir saksolin.com ve bu da mpv değerinde yükselişe yol açar.
- Kan kanseri: Trombosit değeriniz gayet normal ama mpv değeriniz yine yüksekse miyeloid lösemi adındaki kanser türünden şüphelenilmesi doğal karşılanmalıdır. Çünkü bu hastalığa yakalanan kişilerin vücudunda normalden daha fazla beyaz kan hücresi üretilir.
- Tiroit hormonu yüksekliği: Hepimizin aşina olduğu adıyla hipertiroid, kiminde mpv değerlerinin yükselmesine sebep olabilir.
- Kemik iliği sorunları
- Diğer nedenler: Valvüler kalp hastalıkları, aşırı miktarda yaşanan kan kaybı, B12 ya da folik asit eksikliği, yakın geçmişte cerrahi müdaheleye maruz kalmak, Bernard / Soulier hastalığı, inflamatuvar bağırsak rahatsızlığı, immün trombositopenik purpura (ITP), obezite, oigara gibi zararlı alışkanlıklar ve megaloblastik anemi.
Başlıca mpv yüksekliği belirtileri:
- Şiddetli baş ağrısı
- Kişinin görme duyusunda ortaya çıkan olumsuz değişimler
- Baş dönmesi
- Bacaklarda uyuşma ve karıncalanma
Mpv Yüksekliği Tedavisi
Mpv yüksekliği tedavisinin ilk adımı yüksekliğe neden olan etmen veya etmenleri belirlemektir. Bunlar net bir şekilde belirlendikten sonra normalden yüksek çıkan mpv değeri normal seviyeye indirilebilir. Sorun belirlendikten sonra yüksek mpv değerini normal seviyeye düşürücü tedavi yöntemlerinden kişi için en uygun olanı seçilir ve uygulamaya konulur.
Tam kan sayımı yapıldıktan sonra ortaya çıkan mp değeri 11.5’tan fazla çıktıysa o kişi için mpv yüksekliği tedavisine bir an önce başlanmalıdır. Aksi takdirde tedavisi geç kalınan veya hiç olmayan yüksek mpv değerleri olan kişide kan pıhtılaşması sorunu baş gösterebilir. Mpv değerlerinin yüksek çıkması elbette sadece tek bir nedene bağlanmamalıdır. Kan kanseri olan ve mpv değeri yüksek olan bir kişi ile tiroit bezlerindeki problemden dolayı yüksek mpv değerine sahip olan kişi arasında uygulanacak tedavi yöntemleri açısından farklılıklar vardır.
Mpv Düşüklüğü
Enfeksiyonlar, iltihabik rahatsızlıklar, kanser, kemik iliğiyle ilgili yaşanan problemler, böbrek yetmezliği ve daha birçok farklı şeyin mpv düşüklüğüne neden olabileceğiniz biliyor muydunuz? Tıpkı kırmızı kan hücreleri gibi kemik iliğinde oluşan, kan pıhtılaşmasında rol alan, yaralanmalarda kanamanın durdurulmasına yardımcı olan ve daha birçok katkısı olan trombositlerin ortalama hacim değeri hesaplandığında mpv değeri elde edilir. Mpv değerindeki düşüşler de zaman zaman olumsuz durumlara sebebiyet verebilir. Yetişkin bir bireyde mpv değerinin 7fL’nin altına inmiş olması mpv düşüklüğü olarak tanımlanır. Bunu anlamanın en pratik yoluysa mpv tahlil yaptırmaktır. Ayrıca mpv düşüklüğü olan kişilerin trombositleri de normalden çok daha küçüktür.
Mpv düşüklüğüne yol açan başlıca nedenler:
- İltihaplı rahatsızlıklar: Mpv düşüklüğü durumuna sebep olacak başlıca etmenlerden biri olan iltihabi hastalıklar, bulaşıcı türde bir hastalıktan dolayı olmuş da olabilir. Bu tür durumlarda muhtemelen mpv tahlil sonucunuzda görecekleriniz, trombosit artışı ve mpv düşüklüğü olacaktır.
- Kan kanseri: Tahlil sonuçlarında hem trombosit miktarında hem de mpv değerinde göz görülür bir düşüş varsa eğer aplastik anemi veya diğer birkaç kanser türünden şüphelenilmesi gerekir.
- Bazı ilaçlar ve yan etkileri: Hangi ilaç türleri diye soracak olursanız, trombositleri doğrudan öldüren etkiye sahip olanlar ilk sırada gelir. Toksin etkisini hücrelerde gösteren ve zaman zaman kemoterapi tedavisinde de kullanılan ilaçlar da mpv düşüklüğüne yol açabilir.
- Wiskott Aldrich Sendromu
- Böbrek yetmezliği: Trombosit miktarınız normal ama mpv değeriniz aksine çok yüksekse böbrek yetmzeliği sorununuz olabilir.
Başlıca mpv düşüklüğü belirtileri:
- Ağız ve burun kanaması
- Adetlerin uzun sürmesi
- Anal kanamalar
- Damar iltihapları
- Dalak rahatsızlıklarını sıklıkla çeken kişilerde de mpv değeri normalden çok daha yüksek çıkabilir.
- Miyeloproliferatif hastalıkların sıklıkla kişide ortaya çıkması durumu
- Yaralanma ve küçük kesiklerde kanamaların normalden daha uzun sürmesi
Mpv Düşüklüğü Tedavisi
Mpv düşüklüğü sorununuz var ve büyük bir endişe duyuyorsunuz? Elbette bunun da çözümü var sadece tedavi süresince biraz sabırlı olmanız gerekiyor, hepsi bu… Doktorunuzun da önerisiyle kan tahlili ve çeşitli testler yapıldıktan sonra tüm değerleriniz uzman kişilerce incelenir ve mpv düşüklüğü tedavisine başlanır.