B12 nedir? B12 vitamini eksikliği hayatımızı nasıl etkiler? B12 vitamini eksikliği halsizlik yapar mı? B 12 ile ilgili bilmeniz gereken tüm cevaplar burada…
B 12 eksikliği, nedenleri ve tedavisine gelmeden önce B12 nedir sorusunun cevabını verelim.
B12 nedir?
B12 vitamininin diğer bir adı Siyanokobalamin ya da kobalamindir. B12, sinir sistemi, beyin fonksiyonları ve kırmızı kan hücrelerinin işleyişinde önemli bir rol oynar.
B12 vitamini nedir?
B12 vitamini ise, suda çözünen bir vitamin türüdür. B12 dna ve aminoasit metabolizmasında yer alan tüm hücrelerde yer almaktadır. B12 vitamininin içinde kobalt bulunmaktadır. Kobalt, insan vücudu için mineral kaynağı olarak görülür ve bu sadece B12 vitamininde bulunmaktadır.
B12 vitamin eksikliği yaşayan kişiler genellikle kendilerini son derece yorgun ve halsiz hissederler. Ayrıca, B12 eksikliği zamanla vücudunuzun fonksiyonlarını yerine getiremeyeceği hastalıklara yakalanmasına sebep olabilir.
B12 eksikliği nedir?
Vücut alması gereken miktar kadar B12 alamıyorsa, B12 vitamini eksiliği kişinin hayatını ciddi anlamda etkileyebilir. B12 vitamini, vücudun aldığı diğer vitaminler kadar önemlidir. Bütün hücreler için gerekli olan B12 vitamini özellikle hücreler için çok önemlidir. Hücreler ne kadar fazla çoğalıyorsa, aynı şekilde o kadar çok B12 vitamini gereklidir. B12 vücut tarafından üretilmediği için dışarıdan takviye gıdalarla karşılanabilmektedir.
B12 eksikliği belirtileri nelerdir?
B12 eksikliği belirtileri birden fazla şekilde görülebilir ama sıklıkla yaşanan belirtileri arasında aşağıdaki sebepler gelmektedir;
- Yorgunluk
- Aşırı halsizlik
- Bacak veya kollarda meydana gelen uyuşmalar ya da kasılmalar
- Sinirlilik veya depresyon hali
- Hareket kabiliyetinde azalma
- Nefes darlığı
- Hafızada gerileme
- Beyinde fonksiyon bozuklukları
- Görme bozukluğu
- Kilo kaybı
- Cilt renginin solması
Ayrıca B12 eksikliği için 6 aylık bebeklik döneminden başlayarak ileri yaş dönemine kadar dikkat ve takip edilmesi gerekir.
B12 vitamini ne işe yarar?
B12 vitamini vücudumuza ihtiyacı olan enerjiyi sağlamaktadır. B12 vitamini faydaları arasında yer alan başlıca ;
- Kalp kan pompalarken çok yorulmaz
- kandaki oksijenin yükselmesini sağlar
- beyinde meydana gelen hafıza kaybını önler
- sinir sisteminin sağlıklı şekilde çalışmasını sağlar
- cildinizin daha sağlıklı gözükmesine neden olur
- Sindirim sisteminin çalışmasında yardımcı olur
- Alzheimera iyi gelir
B12 vitamini ne işe yarar?
B12 faydaları saymakla bitmeyecek kadar önemlidir. Vitamin b12 eksikliğinde gerekli önlemler yani B12 b12 ilaçları, b12 iğnesi veya b12 hapı dışardan takviyeler kullanılmalıdır. B12 vitamini hapı gibi dışarıdan alacağınız takviye ürünleri tüketirken de yine dikkat etmelisiniz. Doktorunuzun önereceği b12 vitamini ilaç veya hapları tüketirken dozajına ve günlük kullanım miktarına dikkat etmelisiniz.
- Erkek ve kadınlardaki doğurganlığın artmasına yardımcı olur
- Alzheimer, erken bunama ve unutkanlık gibi durumların önüne geçer
- Ayak veya kol uyuşmalarını ya da karıncalanmaları azaltır
- Akciğer veya prostat kanserine karşı koruma sağlar
- Vücuda enerji verir ve halsizlik, kansızlık ya da aşırı yorgunluk gibi durumların önüne geçer
- Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar
B12 hangi yiyeceklerde var?
B12 vitaminini temin edebileceğiniz birden fazla gıda bulunmaktadır. Genellikle yumurta, süt ürünleri, balık ve et gibi gıda ürünlerinde bulunur. Bu yüzden “B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?” sorusunun birden fazla cevabı vardır. Dışarıdan alacağınız ilaç, sandoz veya ek gıdalar sayesinde vücudunuzun alması gereken B12 miktarını karşılayabilirsiniz. B12 içeren besinler aşağıdaki gibidir.
- Kahvaltılık gevrekler
- Sakatat ürünleri
- Hamur mayası
- Deniz ürünleri (istiridye, midye, kabuklu deniz mahsülleri gibi)
- Süt
- Yoğurt
- Ciğer
- Karnabahar
- Maydanoz
- Brokoli
- Peynir ve bunun gibi besinlerdir…
B12 eksikliği yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de sıklıkla görülebilir. B12 eksikliği bebeklerde nörolojik sorunlara ve gelişme geriliğine sebep olur. B12 eksikliği büyük ya da küçük her insan için tehlikeli olacak sonuçlar doğurabilir.
Özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının mutlaka tüm testlerini yaptırması gereklidir. B12 eksikliği olan bir anne, bebeğine yeterli aktarımı sağlayamaz. Bu da ilerde bebeğin kan hücrelerinden, DNA sentezine kadar tüm fonksiyonları etkiler. Anne karnında B12 eksikliği yaşayan bebeklerin; kısmi felç, gelişme geriliği ve sinir hastalıklarıyla doğma ihtimali oldukça yüksektir.
Anne adayları genellikle doktor kontrolünde sandoz vitamin veya B12 iğnesi olabilir. Fakat B12 nelerde bulunur diye merak edenler için yukarıda belirttiğimiz listenin hemen hemen hepsinden B12 ihtiyacınızı temin edebilirsiniz. Özellikle somon, ton balığı, lüfer ve uskumru gibi balık çeşitleri hem B12 hem de Omega3 açısından son derece önemli ve besin kaynağı açısından zengin ürünlerdir.
B12 fazlalığı zararlı mıdır?
Öncelikle vitaminleri tüketirken dikkat olmak gerekir. Nasıl ki kullandığımız her ilacın dozuna ve saatine dikkat ediyorsak vitamin kullanırken de aynı özeni göstermek gereklidir. Hayvansal gıdaların fazla tüketilmesi veya B12 vitaminini fazla kullanmak aşağıdaki durumlara sebep olabilir. Ayrıca bazı kan kanserleri, böbrek ve karaciğer kanserlerinde de B12 yüksekliği sıkça görülmektedir. B12 fazlalığı durumunda aşağıdaki durumlar görülebilir.
- Uykusuzluk
- Gerginlik
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Sivilcelenme
- Panik atak
- Hematolojik hastalıklar
B12 vitamininin fazla görülmesi durumunda yiyecek alışkanlıklarınızı değiştirebilirsiniz. Özellikle et ve balık ürünlerini sıkça tüketiyorsanı B12 seviyeniz normale dönene kadar bir müddet bu yiyeceklerden uzak durulması tavsiye edilir.
B12 kaç olmalı?
Sinir sisteminin faaliyet gösterebilmesi için vücumuza gerekli olan kobalt maddesini B12 vitamininden temin edebiliriz. B12 vitamini vücut için son derece önemlidir. Ve hem uzun vadede hem de günlük yaşantımızı oldukça etkiler. B12 eksikliği ile ilgili şüpheleriniz varsa en kısa zamanda doktora giderek bir test yaptırabilir ve B12 seviyenize baktırabilirsiniz.
B12 testi son derece basit bir testtir ve genellikle iki gün içerisinde sonuçları belli olur. B12 testi yaptırmadan 10 saat öncesinde yemek yemeyi bırakmanız yeterlidir. Damardan alınan bir miktar kan ile B12 testi yapılır.
B12 yüksekliği her yaşa göre farklılık göstermektedir. Bebek ve erişkinlerde olması gereken B12 oranları aşağıdaki gibidir.
- 0 ila 6 ay arasındaki bebekler için; 0,4 mcg
- 7 ila 12 ay arasındaki bebekler için; 0,5 mcg
- 1 ila 3 yaş arasındaki bebekler için; 0,9 mcg
- 4 ila 8 yaş arasındaki çocuklar için; 1,2 mcg
- 9 ila 13 yaş arasındaki çocuklar için; 1,8 mcg
- 14 yaş ve üzerindeki erişkinler için; 2,4 mcg
- Hamile kadınlar için; 2,6 mcg
- Emziren anneler içinse; 2,8 mcg
B12 emilim bozukluğu nedir?
B12 vitamini çeşitli gıdalar yoluyla alınsa da, ince bağırsakta yer alan bakteriler daha emilim gerçekleşmeden B12 vitaminini tüketirler. Bu durumda bağırsaktaki B12 emilimi bozukluklarına sebep olmaktadır. Eğer sürekli olarak; baş ağrısı, ciltte solgunluk, ishal, aşırı yorgunluk, dilde kızarıklık ya da şişkinlik ve kas gücünde azalma görüyorsanız. En kısa zamanda konusunda uzman bir hekim tarafından nedenler araştırılmalı ve B12 testi yapılması gereklidir.