Vücudumuzun savaşçı askerleri olarak da bilinen lökositler ne işe yarar? Bizleri hangi hastalıklara karşı korur. Lökosit yükselmesi veya azalması vücudumuzda ne gibi tepkilere yol açar. Lökositle ilgili merak ettiğiniz her şeye yazımızda yer verdik.
Lökosit nedir?
Öncelikle, lökosit nedir ve vücudumuzda ne gibi bir görevi vardır onu açıklayalım. Lökosit, WBC yani vücumuzdaki beyaz kan hücrelerine denir. Vücudumuzdaki mikroplara karşı savaşarak hastalıklara karşı vücudumuzun korunmasını sağlar. Lökosit, akyuvar, beyaz kan hücresi veya beyaz küre olarak da geçmektedir.
Lökositler özellikle bağışıklık sistemi açısından son derece önemlidir. Vücudumuzdaki mikroplara, bakterilere ve virüslere karşı savaşmamızda önemli bir role sahiptir. Lökositler, kemik iliğinde üreyerek tüm vücuda dağılırlar.
Lökosit esteraz veya diğer bir adıyla lökosit yükseliği neden olur?
Lökosit yüksekliği genellikle birçok hastalığa bağlı olarak gelişmektedir. Lökosit yüksekliğine sebep olan hastalıklardan biri de kanserdir. Eğer kanser hastalığına bağlı olarak lökosit yükselmesi gelişiyorsa, hekiminiz tarafından kemoterapi veya radyoterapi uygulaması yapılabilir.
Lökositin neden olduğu semptomlar arasında; sık idrara çıkma, idrarda rahatsız edici bir koku olması, idrarsın renginin koyu olması, pelvik bölgede ağrı ve idrar yaparken yanma hissi bulunur. Lökosit wbc, yüksekliğinden şüpheleniyorsanız mutlaka bir dahiliye uzmanına gözükerek tam kan sayımı yaptırmalısınız. Kan sayımınızda lökosit yükseliği çıkması durumunda, doktorunuzun tavsiye edeceği antibiyotikleri kullanarak lökosit seviyesinin normale dönmesini sağlayabilirsiniz.
Peki, lökosit yüksekliği hangi durumlarda görülür?
Eğer, şiddetli olarak sürekli ve geçmeyen baş ağrısı, titreme, vücutta kırgınlık veya ağrı ile birlikte yüksek ateş varsa mutlaka en kısa süre içinde bir doktora gözükmenizi ve tam kan sayımı yaptırmanızı tavsiye ediyoruz. Lökositin yükselmesine neden olabilecek bazı etkenler aşağıdaki gibidir.
- Polikistik over
- Bakteriyel veya viral enfeksiyonlar
- Virüs
- Mikrop bulaşması
- İltihap
- Alerji
- Kemik iliği hastalıkları
- Kemik iliği tümörleri
- Bulaşıcı hastalıklar
- Kansızlık
- Lösemi ve diğer kanser türleri
- Stres
- Crohn hastalığı
- Graves hastalığı
- Addison hastalığı
- Tüberküloz
- Boğmaca
- Sigara içmek
- Dalağın alınması
- Ve bazı hamileliklerin son aylarında nadiren de olsa görülebilmektedir.
Lökosit yüksekliği kadar lökosit düşüklüğü de vücut açısından oldukça tehlikelidir. Lökosit düşüklüğüne tıp dilinde lökopeni denilmektedir ve aşağıdaki durumlara bağlı olarak gelişebilir.
- Dalak hastalıkları
- Karaciğer hastalıkları
- Lupus hastalığı
- Bağışıklık sistemine bağlı gelişen hastalıklar
- Kemik kanseri
- Lösemi
- Radyasyon tedavisi
- Kemoterapi
- Aids
- Yetersiz ve sağlıksız beslenme gibi birçok hastalığa bağlı olarak gelişebilmektedir.
Vücudumuz için son derece önemli olan akyuvarlar yani lökosit değeri kaç olmalı? Lökosit değerleri yaşa göre farklılık göstermektedir. Bir aylık bebek ile erişkin bir kişinin lökosit değeri aynı değildir. Peki, lökosit kaç olmalı? Yaş aralıklarına göre lökosit sayısı aşağıdaki gibidir.
- 0 – 1 ay arası bebeklerde 9.40 ila 34.000 K/mm3
- 2 – 12 ay arası bebeklerde 5.00 ila 19.50 K/mm3
- 1 – 3 yaş arası çocuklarda 6.00 ila 17.50 K/mm3
- 4 – 5 yaş arası çocuklarda 5.5 ila 15.50 K/mm3
- 6 ila 15 yaş arası çocuklarda 4.50 ila 15.50< K/mm3
- Ve son olarak erişkinlerde ise 3.500 ila 10.000 K/mm3 arasındaki değerler normal değerler olarak kabul edilmektedir.
Lökosit idrarda görülebilir ve bu durum her ne kadar tehlikeli olarak görülmese bile, yine de vücudun bir şekilde hasar almaya başladığının habercisidir. Vücudumuzda enfeksiyonlar, virüsler ve mikroplarla savaşan lökositlerden bazıları idrar yoluyla atılır ve bu yüzden idrarda bir miktar lökosit bulunmasında sakınca yoktur. Eğer lökosit yüksekliği idrarda fazla miktarda varsa enfeksiyona maruz kaldığınızın belirtisi olabilir. İdrarda yüksek miktarda lökosit görülmesi aşağıdaki şikayetlere neden olabilir. Bunlar;
- Şiddetli ateş
- Halsizlik
- Titreme
- İdrarda kan
- Bulanık, koyu renkli ve kokulu idrar
- Böbrek ağrısı
- İdrar yollarında tıkanma gibi şikayetlere sebep olabilir.
Lökosit yüksekliği veya düşüklüğü için kan testi, idrar testi, mikroskobik test veya strip yani çubuk testi yapılmaktadır. Vücutta uzun süre lökosit yüksekliği veya lökosit düşüklüğünün devam etmesi uzun zamanda böbrek hastalıklarına ve idrar yolu kesesine ciddi zararlar verebilir. Bu yüzden en kısa zamanda bir iç hastalıkları uzmanında randevu alarak en kısa sürede tedaviye başlamanız tavsiye edilmektedir.
Peki, idrarda ve idrar yollarında görülen lökosit nasıl tedavi edilir?
Genellikle enfeksiyona bağlı gelişen durumlarda doktorunuzun tavsiye antibiyotik olacaktır. Ayrıca, enfeksiyon veya bakteri olan bölgenin hijyenine dikkat edilmeli ve tedavi edilene kadar cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır. Cinsel bölgeleri temizlerken son derece dikkatli olunmalı ve temizleme işlemi bittikten sonra bulaşıcı olabileceği için ellerin iyi dezenfekte edilmesi gereklidir. Enfeksiyon geçene kadar sık iç çamaşırı değiştirilmeli ve cinsel bölge olabildiğince temiz tutulmalıdır.
Lökosit yüksekliğine karşı hekiminizin önereceği ilaçların yanı sıra; B ve C vitamini kullanabilir, su ile karbonatı karıştırarak içebilir ve yaban mersini veya yaban mersini suyu tüketilebilirsiniz. Enfeksiyonun evde tedavi edilemediği durumlarda doktorunuz birkaç gün hastanede kalmanızı tavsiye edebilir. Tedavi edilmeyen lökosit yüksekliği veya lökosit düşüklüğü ciddi sağlık problemlerine neden olabilmektedir. Bu yüzden, lökosit sorununuz olduğunu düşünüyorsanız vakit kaybetmeden en kısa süre içinde bir uzmana danışabilirsiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: