Egzama hastalığının tanısı, egzama hastalığının çeşitleri ve tedavi yöntemleri hakkında tüm merak ettikleriniz.
Egzama nedir?
Egzama iç veya dış etkenlere bağlı olarak deri üzerinde üzerinde oluşan iltihaplı hastalığa denir. Genellikle stres veya alerjik etkiler sonucunda vücut kızarıklık, kaşınma, pullanma, su toplama, kaşınma ve kabuklanma şeklinde görülür.
Görünüm itibari ile oldukça rahatsız edici bir iltihap hastalığı olan egzamanın tedavisi için erken teşhis son derece önemlidir.
Egzama neden olur?
Egzama başlangıcı genellikle ailesel (genetik) faktörlere bağlı olarak gelişse de, özellikle kış aylarında havaların soğuması ile birlikte ciltteki kuruluk oranın artıp, nem oranın azalmasıyla birlikte kendini gösterebilir. Yine bunun dışında egzamanın başlıca sebeplerinden biri de stres olarak gözlemlenmektedir.
Egzama nasıl olur?
Egzama ciltte bulunan nem oranının azalmasıyla birlikte su oranının düşmesi sebep olur. Bu durum cildin kuruyarak kaşınmasını sağlar. Egzamaya sebep olabilecek başlıca faktörler aşağıdaki gibidir.
- Soğuk havaya bağlı cilt kurulukları
- Aşırı terleme
- Stres
- Yün kıyafetler
- Temizlik ürünleri
- Alerjik faktörler
- Genetik faktörler
- Ciltte tahriş
- Hava değişimi
- Kimyasal maddeler
- Yumurta, süt, soyalı ürünler, fındık, balık ve deniz ürünleri gibi gıda maddeleri gibi ürünler
- Aşırı temizlik hastalığı
- Ayrıca mesleki durumlarda inşaat işçileri veya kuaförler gibi sıkça kimyasal maddelere maruz kalan çalışanlarda da gözlemlenebilir.
Egzama belirtileri nelerdir?
Egzamanın birden fazla türü bulunmaktadır. Egzama hastalığı türüne bağlı olarak farklı semptomlar gösterebilir, fakat başlıca rastlanan semptomları aşağıdaki gibidir.
- Deride şişme
- Kaşıntı
- Dökülme
- Pullanma
- Sulu yaralar
- Ciltte soyulma
- Cilt renginde değişiklik
- Ciltte kalınlaşma şeklinde belirtiler verebilir.
Egzama çeşitleri nelerdir?
Kontakt Dermatit
Kontakt Dermatit egzama genellikle alerjik ve tahriş eden sebeplerden dolayı meydana gelir. Kişinin cildini tahriş edebilecek bir maddeye direk dokunması sonucu veya bir maddenin içerisinde bulunan etkenlere karşı alerjik olması sonucunda ortaya çıkar
Atopik Dermatit
Bu egzama çeşiti genellikle alerjik durumlar sonucu ortaya çıkar ve tekrarlayan ataklarla devam eder. Genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde sıklıkla görülebilir. Atopik egzamayı tetikleyen unsurlar arasında ev tozu, polenler, saman nezlesi ve astım gibi durumlar yer alır.
Varikoz Dermatit (Varisli Egzama)
Varikoz dermatit yani bir diğer adıyla varisli egzama, orta yaş veya yaşlı insanlarda görülür. Orta bacak veya alt kısmında yer alan varikoz dermatit iltihap, kaşıntı ve kuruluk şeklinde kendini gösterir.
Seboreik Egzama
Bu egzama türü genellikle cildin yağlı olduğu bölgelerde kafa derisinde, boyunda ve özellikle yüz bölgesindeki yanak, burun kenarı ve kaşlarda gözlemlenmektedir. Nadir durumlarda göğüs ortasında da çıkan bu egzama türünün Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kronik bir egzama türü olarak kabul edilmektedir.
Dairemsi Egzama
Dairemsi egzama türü genel olarak el ve ayaklarda görülür. Bu egzama türü adından da anlaşılacağı üzere dair şeklinde olmasıyla dikkat çekmektedir. El ve ayak bölgesinde aşırı kaşıntı ve akıntı olarak kendini gösterir.
El Egzaması
El egzaması çoğunlukla mesleki gruplarda görülmektedir. Sağlık çalışanları, kuaförler, inşaat işçileri, temizlik işçileri, aşçılar ve endüstri çalışanları gibi gruplarda sıklıkla gözlemlenebilir. Meslek gruplarına bağlı olarak kullanılan maddelerin kısa veya uzun süreli teması ile ortaya çıkar. Deride kızarıklık, sulanma ve kaşıntı şeklinde kendini gösterir.
Numuler Egzama
Numuler egzama genellikle mantar olan bölgelerde meydana gelir. Kol, göğüs bölgesi ve bacağın iç kısımlarında görülür. Deride kızarıklık ve tahriş şeklinde ortaya çıkar.
Asteatotik Dermatit
Derideki yağ miktarının azalmasına bağlı olarak gelişir. Deride kuruluk veya çok sık banyo yapmaya bağlı olarak cildin nem ve yağ oranının azalması gibi durumlarda sıklıkla karşılaşılır. En belirgin özellikleri arasında ciltte çatlak, kuruluk ve kaşıntı görülür.
Gravitasyonel egzama
Kan dolaşımından kaynaklı oluşan bu egzamada, kanın belirli bir yerde birikmesi sonucu deride hasar meydana gelir. Damarlardaki basıncın artmasıyla birlikte kuruluk, kaşıntı ve çatlama gibi deri rahatsızlıklarıyla birlikte ortaya çıkar.
Egzamaya ne iyi gelir?
Egzamaya hastalığı el, yüz, kafadaki derili bölge, bacaklar ve genital bölge olmak üzere vücudun birçok bölümünde ortaya çıkabilir. Egzama hastalığı genellikle kortizonlu ilaçlarla ve bitkisel yöntemlerle tedavi edilmektedir.
Egzama hastası olan bir kişi ilaçlarını kullanırken aynı zamanda kişisel bakım ve hijyenine son derece dikkat etmelidir. Eczanelerde veya aktarda bulunan egzama hastaları için özel üretilmiş egzama şampuanı, egzama sabunu veya egzama kremi kullanarak tahriş olan bölgeyi temiz tutmaya özen göstermelidir.
Egzama nasıl geçer?
Her hastalığın kendine özge karakteri vardır. Doktorların verdiği ilaç kullanımının haricinde egzama tedavisi gören kişilerin aşağıdaki kurallara dikkat etmesi tedavinin başarısı açısından son derece önemlidir.
- Kişisel hijyen ve bakıma özen gösterilmeli
- Egzamayı neyin tetiklediğini bulmak için alerji testi yaptırılmalı
- Duş alırken çok sıcak veya çok soğuk yerine ılık su tercih edilmeli
- Kuru, döküntülü ve çatlak bölgeler için vazelin veya benzeri kremler kullanılmalı
- Egzamaya uygun bir diyete başlanmalı
Egzama bulaşıcı mı?
Egzama hastalığı dış etkenlere veya strese bağlı olarak gelişen ve vücudun çeşitli bölgelerinde kaşıntı, çatlak ve pul pul dökülme şeklinde ortaya çıkan bir deri hastalığıdır. Egzama hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir.
Egzama tedavisi nasıl yapılır?
Egzama hastalığının şiddetine göre tedavisi seçenekleri farklılık göstermektedir. Fakat tedavi edilmeden önce ilk olarak hangi tip egzama olduğunun mutlaka öğrenilmesi gerekir. Eğer sadece kuruluk şikayeti varsa laktik asit ve üreden oluşan yağ karışımları ile kolayca tedavi edilebilir.
Egzama hastalarının özellikle su ve tahriş edici maddelerden uzak durması gerekmektedir. Egzamaya maruz kalan kişinin egzaması, mesleki durumlardan kaynaklanıyorsa kişinin mutlaka egzama eldiveni kullanarak kimyasal maddelerle olan temasının en aza indirilmesi tavsiye edilmektedir.
Egzama teşhisi genellikle fiziki bir muayene sonucunda anlaşılır. Hekimin gerekli gördüğü durumlarda ise vücuttan bir sürüntü örneği alınarak biyopsi yapılabilir. Egzama, kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir hastalıktır. Ciltte görülen kızarıklık, kaşıntı veya kabarma gibi durumlar başta önemsiz gibi gözüksede, daha sonra ciltte geri dönülmez hasarlara sebebiyet verebilir.
Egzama hastalığı her zaman fiziksel sebeplere bağlı olarak gelişmez. Bazı durumlarda strese bağlı olarak da gelişebilir. Strese bağlı ortaya çıkan egzama hastalığı için mutlaka altta yatan sebeplerin araştırılması gerekmektedir.
Egzama hastalarınn ciltleri hassas olduğu için tedavi süresi boyunca kimyasal maddelerden ve uçuk virüsü gibi bulaşıcı durumlardan uzak durmalıdır. Ayrıca egzama hastası olan birinin çiçek aşısı yaptırmaması gereklidir. Çiçek aşısı, egzama hastalığı geçiren biri için ateşli hastalıklara sebebiyet verebilir veya ölümcül olabilir.
Egzama ilaçlarının birçoğu kortizon içermesi sebebiyle mutlaka bir uzman hekim kontrolünde kullanılmalıdır.
Egzama bitkisel tedavi önerileri
Egzama hastalığı tedavisinde kortizonlu ilaçlara alternatif olarak, bitkisel tedavi yöntemlerinden de faydalanılabilir. Bitkisel tedavi yöntemleriyle hastalığın hafiflemesi sağlanabilir. Her ne kadar güvenirliği kanıtlanmış olmasa da egzama tedavisine iyi gelebilecek bitkiler arasında; papatya kremi, aloe vera, sarı kantaron, meyan kökü, kekik çayı, zerdeçal, sirke ve lavanta bulunmaktadır.
Dikkatinizi Çekebilir