Tırnak batması oldukça can yakan ve görüntü açısından da bir o kadar rahatsız edici olan bir sağlık problemidir. Peki, tırnak batmasına ne iyi gelir ve nasıl tedavi edilir. Aradığınız tüm cevaplar bu makale altında…
Tırnak batması nedir?
Tırnak batması, ayak tırnağının sivri tarafının derinin içine doğru ilerlemesi yani batmasıyla meydana gelir. şişme, acı, kızarılık gibi şikayetlere çoğu zaman enfeksiyon şikayetleri de eklenir. Tırnak batması özellikle yetişkin bireylerde sıklıkla gözlemlenir.
Tırnak batması neden olur?
Tırnak batmasının en bilinen sebeplerinden biri de yanlış ayakkabı seçimidir. Kalıpları dar veya çok yüksek topuklu ayakkabılar, ayak parmaklarının sıkışmasıne neden olur. Ve zamanla tırnağa baskı yaparak tırnak şeklini deforme eder. Deforme olan tırnaklar ise içer doğru büyümeye ve ete batmaya başlar. Bunun dışında tırnağın çok dipten kesilmesi, tırnak mantarı, yaralanmalar ve yapılan son araştırmalara göre genetik olabileceği öne sürülmüştür. Tırnak batması belirtileri arasında ise aşağıdaki yer alır;
- Ayak baş parmağında ağrı
- Kızarıklık
- Zonklama
- Hassasiyet
- Ayakkabı giyerken zorluk çekme
- İltihap
- Şişme
Tırnak batması kolay tedavi edilebilen bir hastalıktır fakat fark ettiğiniz anda gerekli önlemleri almazsanız tırnak batması ameliyatı olmanız gerekebilir. Peki, tırnak batmasına ne iyi gelir ve tırnak batması tedavisi nasıl yapılır?
Tırnak batmasının önüne geçmek için öncelikle ayağınızı sıkmayacak ayakkabılar tercih etmeniz gerekli. Özellikle kadınların kullandığı dar ve yüksek topuklu ayakkabılar tırnak batmasının başlıca sebeplerinden biridir. Ayrıca, tırnaklarınızı keserken çok dipten kesmemeye dikkat etmelisiniz. Tırnak batmasına çözüm olarak uygulayabilecekleriniz arasında birçok tedavi yöntemi bulunmaktadır.
Tırnak batmasına evde çözüm olarak eczanelerden krem veya solüsyon alabilirsiniz. Tırnak batması krem veya tırnak batması aleti ile tedavi seçeneklerini deneyebilirsiniz. Tırnak batması için ürütelien aleti kullananlar oldukça faydalı sonuçlar aldıklarını belirtmişlerdir. Alet, ucunda bulunan tırnak batması aparatı ile tırnağı yukarı doğru çekerek zamanla düzelmesini sağlamaktadır. Aparatın ucuna tırnağınızı sıkıştırarak tıpkı bi mengene gibi gerdiriyor ve zamanla tırnak yolunun düzelmesini sağlıyor.
Tırnak batması nasıl geçer evde? Evde tedavi seçenekleri arasında bitkisel ürünlerden de faydalanabilirsiniz. Bunların arasında kekik çayı, soğan lapası, limon ve tuz bulunur. Tırnak batması evde tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen ilerlemesi durumunda mutlaka bir doktora başvurunuz.
Tırnak batmasına hangi bölüm bakar?
Tırnak batması sorununuzla ilgili ilk başvuru yapacağınız bölüm dermatoloji doktorudur. Doktorunuz tırnaklarınızda cerrahi bir müdahaleye gerek görürse sizi genel cerraha yönlendirecektir.
Tırnak batmasına çözüm Önerileri;
Kekik çayı tedavisi
Bir fincan kaynar suyun içine 2 çorba kaşığı kekik koyarak demlenmesini bekleyin. Hazırladığınız karışım soğuduktan sonra bir pamuk yardımı ile batık tırnağınızın üzerine pres yaparak 10 dakika kadar bekletiniz. Kekik hem iltihaplara iyi gelir hem de enfeksiyonlar iyi gelir. Bu sebeple kekik çayı tırnak batması için evde tedavi seçenekleri arasında en iyi yöntemlerden biridir. Bu çay tedavisini gün içerisinde birkaç kez tekrarlamanızda bir zarar yoktur.
Soğan kürü
Soğan birçok hastalığa iyi gelen bir gıda tüketimi maddesidir. Tırnak batması için bir adet soğanı haşlayarak pişirin. Haşlanan soğanı bir blender yardımıyla püre haline getirin. Soğan ılık haldeyken, batık tırnağınızın üzerine gazlı bezle sararak 1,5 – 2 saat arasında bekletin. Bu karışımı gün aşırı batık tırnağınıza uygulayabilirsiniz.
Limon ve tuz karışımı
Evde tedavi yöntemleri arasında en kolay olanı limon ve tuz karışımıdır. Limon ve tuz hem dezenfektan hem de iltihap sökücü olarak görev yapar. Bir adet limonu ortadan ikiye bölün ve birinin içini oyarak bir delik yapın. Yaptığınız deliğin için bir miktar kaya tuzu doldurun ve sonra batık tırnağınızın limonun içine sokarak 20 dakika kadar tırnağınızı bekletin. Bu karışımı gün aşırı tekrarlayabilirsiniz.
Tırnak batması evde tedavi seçeneklerine rağmen geçmiyorsa en kısa zamanda bir dermatoloğa görünmenizde fayda var. Eğer tırnak batması iltihabı gibi bir durumla karşı karşıyaysanız, hekiminiz tarafından tırnak batması ilaç tedavisine başlatılabilirsiniz.
Yine yapılan ilaç tedavisi de tırnak batması sorununuza çözüm olmadıysa eğer, doktorunuzunda uygun görmesi durumunda bir genel cerraha yönlendirilebilirsiniz.
Tırnak batması ameliyatı nasıl olur?
Öncelikle, batık tırnak ameliyatı günümüzdeki son teknolojik cihazlarla birlikte son derece kolay bir hale gelmiştir. Ameliyattan önce yapılan lokal anestezi ile batık tırnak olan ayak bölgesi iğne yardımı ile uyuşturulur ve hasta ameliyat esnasında ağrı ya da herhangi bir sancı hissetmez. Lokal anestezi yapılan bölgeye herhangi bir enfeksiyon kapmaması için antiseptik temizleme uygulanır.
Antiseptik uygulama yapılan tırnağa daha sonra turnike uygulanır. Bu işlem tırnak çekildikten sonraki kan kaybını önlemek için yapılır ve tırnak ameliyata hazırdır. Tüm işlemleri tamamlanan tırnak bir bistüri yardımıyla gevşetilerek, özel bir cihaz sayesinde ayak parmağından çekilerek alınır.
Son aşama ise, ayak parmağı yapışkan olmayan bir gazlı bez ve elastik olan sargı bezi ile sarılır. Son olarak turnike çıkarılır ve dolaşım bozukluğuna sebep vermemek için sargının sıkılığı kontrol edilir.
Tırnak batması ameliyatı sonrasında hastaya, hekim tarafından ağrı kesici ilaçlar verilir ve hasta evine gönderilir. Tırnak batması ameliyatı için hastanede kalmaya gerek yoktur. Fakat hastanın tırnak batması ameliyatı sonrası dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Bunlar;
- Tırnak batması ameliyatından sonra ayak parmağınızda açık bir yara olur. Bu yüzden hekimizin size önereceği süre boyunca tırnak yatağınızı sudan uzak tutmanız gereklidir. Açık yaralar enfeksiyonlara çok müsait oldukları için su ile temasından uzak tutulmalıdır.
- Tırnak çekimi sonrası ayak parmağınız yumuşak ve hassas olacaktır. Bu yüzden bir müddet boyunca ameliyat olduğunuz ayağınızı sert darbelere karşı korumanız gereklidir. Darbelere bağlı gelişen çarpmalarda kanama ve şişme gözlemlenebilir.
- Tırnak çekme işlemi her ne kadar basit bir operasyon olsa da sonuç olarak cerrahi müdahale gerektiren bir işlemdir. Bu yüzden tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi, tırnak batması ameliyatından sonrada pansumanların düzenli olarak aksatılmadan yapılması gereklidir. Tırnağın çekildiği parmağın antiseptiklerle temizlenmesi, bölgenin temiz tutulması ve sargı bezlerinin değiştirilmesi gerekir.
- 3 – 4 günlük istirahat süresinden sonra hasta yavaş yavaş yürümeye başlayabilir. Fakat bir süre koşmak ya da bir yerden atlama gibi eylemlerde bulunmayın. Dar, önü açık veya topuklu ayakkabılar giymek son derece sakıncalıdır.
Tırnağın tamamının alındığı operasyonlarda, alınan tırnağın yerine yenisinin gelmesi yaklaşık olarak 3 ila 4 ay arasında gerçekleşmektedir. Eğer yanlış yapılan müdahale sonucunda ayak tırnağı yatağı zarar görmüşse, ayak tırnağından yeniden tırnak çıkmayacaktır. Bu yüzden operasyon geçirdiğiniz sağlık kurumunun ve kullanılan aletlerin steril olmasının büyük önemi vardır.
Tırnak batması günümüzde doğru müdahalelerle tedavi edilebilir bir dermatolojik rahatsızlıktır. Birçok insan ayak tırnağındaki şekil bozuklukları sebebi ile utanıyor ve doktora başvurmuyor. Batık tırnak gibi ayak rahatsızlıklarına müdahalede gecikilmesi durumunda daha büyük rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Tırnak batması gibi şikayetiniz varsa mutlaka en kısa süre içinde bir dermatolağa gözükerek tedavi olmayı ihmal etmeyin…
Dikkatinizi Çekebilir: