Sağlıklı saçlar ve bakımlı tırnaklar kadar temiz ve beyaz dişlerde görünüşünüz için oldukça önemlidir. Ağız, diş ve diş eti sağlığı için yapmamız gerekenler ve evde uygulayabileceğiniz diş beyazlatma yöntemleri paylaşıyoruz.
Sararmış dişlerle gözükmek herkesin korktuğu en büyük sorunlardan biridir. Dişlerinizin sararması genellikle ağız hijyeninin doğru şekilde tamamlanmaması ve dişler üzerinde plak oluşmasından kaynaklıdır. Gün içerisinde yemeklerden sonra dişlerin fırçalanmaması durumunda dişler sararabilir, diş çürükleri oluşabilir ve diş eti problemleriyle karşılaşma olasılığınız artar.
Bembeyaz görünen dişler ile estetik bir gülümseme her insanın en büyük hayalidir. Herkes dişlerinin bembeyaz görünmesini ister ancak dişler uzun süre bembeyaz olmaz, çünkü dişlerin asıl rengi tam anlamıyla beyaz değildir. Sararan dişlerinizi evde doğal yöntemlerle beyazlatabilirsiniz.
Evde yapılan yöntemlerin çoğu asit özelliği taşıyan maddelerden oluşur. Asit lekelerin silmesi sağlarken diş minesine zararda verebilir. Bu nedenle paylaşacağımız yöntemleri haftada en fazla 2 kere kullanmanızı tavsiye ediliyoruz. Eğer bir hassasiyet yaşarsanız uygulamayı hemen bırakın.
Evde dişler nasıl beyazlatılır?
Dişlerimizi düzenli fırçalasak da gerekli özen ve bakımı yapsak da dişlerimizde bazı zamanlar sararmalar olabilir. Bu sararmaların önüne geçmek için bazı uygulamalar yapabilirsiniz. Evde bulunabilecek malzemeler ile dişlerinizi sağlıklı bir şekilde beyazlatacak formülleri paylaşıyoruz.
İşte sizin için evde yapabileceğiniz doğal diş beyazlatma yöntemleri:
Diş macunu
Ağız ve diş sağlığınız için, diş temizliğiniz için, dişlerinizin sağlam kalmaları için öncelikle sabah kalkınca ve gece yatmadan önce günde 2 kere dişlerinizi fırçalamanız gerekiyor.
Karbonat
Karbonat renk açıcı özelliği ile bilinir. Dişlerin rengi solduğunda ya da hafif sararmalar başladığı zamanlarda karbonattan faydalanabilirsiniz. Karbonat ağız bakterilerini azaltır ve dişlerin hiç olmadığı kadar güzel görünmesini sağlar. Diş fırçanızı ıslatıp karbonata batırın ve dişlerinizi her zamanki yöntemle fırçalayın. Bu işlemi haftada 2 kez uygulayarak dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Ayrıca, karbonat ağzınızda biriken zararlı bakterileri ve mikroorganizmaları yok eder.
Karbonat ve limon
Karbonat dişleri temizleyen ve beyazlaşmasını sağlayan en önemli maddelerden biridir. Bir çay kaşığı karbonatın içerisine birkaç damla limon suyu sıkarak köpürene kadar iyice karıştırın. Diş fırçanızı bu karışıma batırın ve dişlerinizi iyice fırçalayın. Haftada 2 kez uygulayacağınız bu yöntemle dişlerinizin daha beyaz göründüğünü fark edeceksiniz.
Tuz
Tuz karbonat kadar renk açmaz ancak eve kullandığınız sofra tuzu ile dişlerinizi fırçalamak diş rengini biraz açar. Tuz anti bakteriyel özelliği ile ağızda oluşan bakterileri giderir, diş eti iltihapları ve ödemleri önler. Diş fırçanızı ısların ve tuza batırıp dillerinizi yavaşça fırçalayın.
Karbonat, tuz ve elma sirkesi
Karbonat ve tuzun dişleri beyazlatıcı özelliğinden bahsettik. Bu beyazlatıcı maddelere bir de sirke ekleyerek dişlerinizi fırçalarsanız, önce dişlerde oluşan sarı lekeler yok olacak daha sonra da dişleriniz beyazlayacaktır.
Bunun için 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı elma sirkesini karıştırıp dişlerinizi bu karışım ile diş fırçası yardımıyla fırçalayın. Bu karışım dişlerinizde oluşan sarı lekeleri çıkararak temiz bir görünüm sağlayacaktır.
Tuz ve sirke
Eğer evinizde karbonat yoksa tuz ve sirke ile de dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken; 1 çay kaşığı tuz ile 1 çay kaşığı sirkeyi iyice karıştırın ve bu karışım diş fırçanız yardımıyla dişlerinizi fırçalayın. Diş etlerinizin daha sağlıklı olmasını ve dişlerinizin daha da beyazladığını kısa sürede göreceksiniz. Bu uygulamayı haftada 2 kere yapabilirsiniz.
Tuzlu su ve zeytin
Dişlerinizi beyazlatırken ağız sağlığınızı da yapmak isterseniz size ilginç bir yöntem önerimiz var. Tuzlu suya zeytin koyun ve bir süre bekletin. Daha sonra oluşan bu suyla ağzınızı gargara yapın. Dişleriniz beyazlayacak, diş etleriniz güçlenecek ve diş eti kanamanız varsa ortadan kaldıracaktır.
Çilek
Diş beyazlatma konusunda en etkili meyvelerden biri çilektir. Özellikle çocuklar için üretilmiş diş macunları dikkat ederseniz çileklidir. Çilek içinde bulunan malik asit ile dişleri beyazlatır ve dişte oluşan tartarları temizler. Ayrıca, çilek lif açısından oldukça zengin bir meyve olduğu için ağzınızı temizleyerek ağız sağlığınızı da yapmış olur, ağızda oluşan zararlı bakteriler ve mikroorganizmalardan arındırır. Çilek ile dişlerinizi beyazlatmak için çileği çatal yardımıyla ezip püre haline getirin, diş fırçanızı bu püreye batırarak dişlerinizi her zamanki şekilde fırçalayın. Çileğin mucizevi etkisinden faydalanmak için bu yöntemi haftada 2 kez uygulayabilirsiniz.
Adaçayı ve tarçın
Doğal bir diş beyazlatma yöntemi olan tarçın ve adaçayı ikilisi ile dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Diş fırçanız üzerine tarçın ve adaçayı serpiştirerek dişlerinizi fırçalayın. Dişleriniz eskisinden daha sağlıklı ve beyaz olacaktır. Bu işlemi haftada 2 kez uygulayın.
Adaçayı, tarçın ve limon
Diş beyazlatmak için farklı bir yöntem olarak adaçayı, tarçın ve birkaç damla limon suyunu iyice karıştırın. Diş fırçanızı bu karışıma batırın ve dişlerinizi fırçalayın. Dişlerinizdeki beyazlığı fark edeceksiniz. Haftada 3 kez bu yöntemi uygulayabilirsiniz.
Karbonat, zeytinyağı ve limon
Diş renginizi açacak ve ağızda oluşan bakterileri yok edecek bir yöntem. 1 çay kaşığı karbonat, 1 çay kaşığı zeytinyağı ve birkaç damla limon suyunu iyice karıştırın. Karışım ile dişlerinizi diş fırçası yardımıyla fırçalayın. Diş fırçanızın yağlanmasını istemiyorsanız ayrı bir diş fırçası kullanabilir ya da bir süre limonlu suda bekletebilirsiniz.
Karbonat, tarçın ve adaçayı
Karbonat dişlerinizi beyazlatıcı etki gösterirken tarçın ve adaçayı ağız içinde oluşan bakterileri öldürür ve ağzınızı temizler. Karbonat, adaçayı ve tarçın üçlüsü dişlerinizi hem beyazlatacak hem de ağzınızı ferahlatacaktır. Adaçayını ezin, 1 çay kaşığı karbonat ve 1 çay kaşığı tarçın ile karıştırarak dişlerinizi diş macunuyla fırçaladıktan sonra bu karışım ile fırçalayın. Bu karışımı haftada 2 kez uygulayarak 1 ay sonunda etkili sonuç alabilirsiniz.
Gliserin
Anti bakteriyel özellik taşıyan gliserin ile dişlerinizi fırçalamak ağızda oluşan bakterileri öldürür, diş çürümelerini engeller ve dişlerin beyazlamasını sağlar. Dişlerinizi diş macunuyla fırçaladıktan sonra diş fırçanız üzerine gliserin damlatın ve dişlerinizi fırçalayın. Bu uygulamayı haftada 2 kez yaparak dişlerinizin sararmasını engelleyebilirsiniz.
Muz kabuğu
Muz kabuğunun dişleri beyazlattığını duymayan kalmamıştır, eğer duymadıysanız biz söylüyoruz, muz kabuğu diş beyazlatmada kullanılan doğal ürünlerden biridir. Magnezyum, manganez ve potasyum açısından zengin olan muz ile dişlerinizi beyazlatmak için önce dişlerinizi diş macunu ile fırçalayın ve ardından muz kabuğunun iç kısmındaki yumuşak dokuyla dişlerinizi 2-3 dakika ovun. Daha sonra macunsuz bir şekilde dişlerinizi muz kalıntılarından arındırmak için tekrar fırçalayın.
Defne yaprağı ve portakal
C vitamini içeren meyvelerin dişleri beyazlatma etkisi vardır, portakalda bunlardan bir tanesidir. Defne yaprağı ise mikropları öldürücü etkiye sahiptir. Bu ikili bir araya gelerek dişlerinizi beyazlatacaktır. Defne yaprağını ezip un haline getirin, portakal kabuğunu da rendeleyin ve karıştırın. Diş fırçanızı ıslatıp bu karışıma batırın ve dişlerinizi 2-3 dakika boyunca fırçalayın. Bu uygulamayı haftada 1 kez yapabilirsiniz.
Neem yaprağı
Doğal anti bakteriyel ve antiseptik özelliğe sahip olan neem yaprağı ile dişlerinizi beyazlatabilir ve ağız temizliğinizi sağlayabilirsiniz. Neem yaprağını çiğneyebilir ya da ezip diş macununuza katabilirsiniz.
Beyazlatıcı bantlar
Dişlerde oluşan sararmaları ve renk koyulaşmalarını gidermek için eczanelerde ve kozmetik mağazalarda satılan beyazlatıcı bantları kullanabilirsiniz. Bu beyazlatıcı bantlar ile dişteki lekeleri gidererek diş renginizi açabilir.
Lifli sebze ve meyveler
Lif açısından zengin sebze ve meyveler dişlerin beyazlatmasında etkilidir. Bu sebze ve meyvelere brokoli, salatalık ve elma örnek verebilir.
Evde diş beyazlatmak isteyenlere öneriler
- Evde diş beyazlatırken limon ve limon suyunu dişlerinize direk olarak uygulamayın. Çünkü limon dişleri ve diş etlerinizi aşındıran zararlı asidik madde içerir. Limonu zeytinyağı gibi besleyici besinlerle uygulayabilirsiniz.
- Havuç, brokoli ve salatalık gibi doğal besinlerle dişleri ovmak dişlerin beyazlatılmasını sağlar.
- Bebeklikten itibaren solgun ve kremsi bir renge sahip renk dişlere sahipseniz dişlerinizin kalıtsal olduğunu gösterir ve dişlerinizi beyazlatmak için uğraşmak dişlerin doğal yapısına zarar verebilir.
- Hamilelik zamanında anne adaylarının kullandığı bazı ilaçlar veya bebeklikte kullanılan antibiyotikler dişlerin yapısını ve rengini değiştirebilir. Bu gibi durumlarda dişleri beyazlatmaya çalışmak fayda sağlamayabilir.
Ağız ve diş sağlığı için ne yapılmalı?
Ağız ve diş sağlığı için günde en az 2 kez dişleri yumuşak bir diş fırçasıyla ve doğru bir diş macunuyla fırçalamak gerekir. Diş fırçası diş aralarına giren yiyecek kırıntılarını tamamen temizleyemiyor. Bunun için dişlerinizi diş fırçasıyla fırçaladıktan sonra bir de diş ipiyle temizleyebilirsiniz. Ayrıca, ağız bakımınızı yapmak için ağız bakım sularını da kullanabilirsiniz, ağız bakım suları ile ağızda oluşan zararlı bakterilerden ve virüslerden kurtulabilirsiniz. Diş bakımınız için 6 ayda bir diş doktoruna gidip ağız ve diş sağlığınızı kontrol ettirmelisiniz. Dişleriniz yüzeysel olarak çürüdüğünü göremeyebilirsiniz ancak ağrı hissetmeden dişleriniz içeriden çürüme yapabilir. Bunun gibi diş sorunları ve diş kayıplarıyla karşılaşmamak için diş kontrollerinizi aksatmayın.
Dişler neden lekelenir?
Kahve, çay, sigara ve çikolata gibi ürünlerin sık sık tüketilmesi dişlerde istenmeyen lekelerin oluşmasına neden olan temel sebeplerden biridir. Yaşımız ilerledikçe yiyip içtiklerimiz özellikle şekerli ve asitli yiyecekler dişler üzerinde leke oluşturur. Ayrıca antibiyotik, florür ve bazı ilaçlar da dişler üzerinde temizlenmesi zor lekelere yol açar. Bu yiyeceklerden uzak durursanız dişleriniz çok daha beyaz kalacaktır.
Diş beyazlatma nedir, nasıl yapılır?
Diş beyazlatma iki aşamada gerçekleştirilir. İlk aşama tıbbi endikasyon gereği yapılır diğeri ise estetik olarak uygulanır.
Tıbbi endikasyon tetrasiklin renklenmeleri, florozizler gibi farklı hastalıklarda dişleri beyazlatmak için kullanılır. Estetik açıdan yapılan işlem ise çok koyu renkli dişlerde hastanın psikolojik olarak da düzelmesi için dişlerin rengi açılır. Diş beyazlatma işlemi hastanın durumuna ve durumun ciddiyetine göre birkaç aşamada farklı tekniklerle yapılabilir. Diş beyazlatma işlemi geri alınabilir bir yöntem değildir ve bu işlemin birkaç yıl arayla tekrar edilmesi gerekebilir.
Diş tozu nedir, ne işe yarar?
Diş bakımı için kullanabileceğiniz bir yöntem olan diş tozu ile dişlerde oluşan sararma, lekelenme, diş çürükleri ya da ağız kokusu gibi sorunları önleyebilirsiniz. Günlük hayatımızda yiyip içtiklerimiz dişlerimizde lekelenmelere sebep olabilir, bu durumlar için diş tozu kullanarak dişlerinizi beyazlatabilirsiniz. Son dönemlerin popüler diş beyazlatma yöntemi olan diş tozu içerisinde bulunan aktif karbon maddesi ile dişlerde oluşan sararmaları ve lekeleri geçirir. Dişlerinizi bol su ile çalkalayarak aktif karbonu diş fırçanızın üzerine dökün ve dişlerinizi 2 dakika boyunca fırçalayın, ardından dişlerinizi su ile çalkalayıp normal diş macunu ile tekrar fırçalayın. 2 uygulamadan sonra dişlerinizdeki farkı göreceksiniz.
Lazerle diş beyazlatma nasıl olur?
Son dönemin en popüler ürünü olan lazer birçok alanda kullanılıyor. Diş beyazlatmak içinde lazer önemli bir araçtır. Lazerle diş beyazlatma sonucunda dişlerin uzun süre beyaz kalması mümkündür.
Lazer yöntemi dişin mine tabakasında görülen renk değişikliklerini geçirir ve dişin eskisinden daha beyaz olmasını sağlar, diş üzerinde oluşan sararmalar, sigara lekeleri ve renk değişiklikleri gibi sorunları temizler.
Lazer ile diş beyazlatma nasıl yapılır ?
- Lazer ile dişlerinizi beyazlatmadan hemen önce dişlerinizi çok iyi bir şekilde fırçalamanız gerekiyor.
- Dişlerinizi mutlaka flour içeren bir diş macunu ile fırçalamalısınız.
- İlk seansta diş doktorunuz dişlerinizi pomza ile temizlemelidir.
- Diş doktorunuz diş etleri ve dudaklarınızın zarar görmemesi için koruyucu kullanmalı.
- Dişlere beyazlatıcı bir jel sürülür ve 30 saniye kadar bir ışın tutulur. Bu ışınlama jele ve kullanılan lazere göre değişiklik gösterebilir.
- Ardından diş eti ve dudaklar için takılan koruyucu çıkartılır.
Lazer ile diş beyazlatma işlemi kimlere uygulanabilir?
- Genç yaşta dişleri beyaz olan ama daha sonra dişleri sararan herkese uygulanabilir.
- Antibiyotik gibi diş sarartıcı ilaç kullanıp dişleri sararan ve dişler üzerinde kahverengi lekelere sahip olan kişilere uygulanabilir.
- Flororis denilen ve dişin iç kısmından renk değiştirilmesi sonucunda eski rengine dönmesi için diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
- Doğuştan dişleri sarı olan kişilere de diş beyazlatma işlemi uygulanabilir. Cilt tonu beyaz olan kişilerin dişlerinin sarı olma ihtimali daha yüksektir.
- Bazı insanlarda üst dişlere göre alt dişlerinde daha fazla sararma görülür. Bu nedenle dişlerin daha estetik görünmesi için diş beyazlatma işlemi yapılır.
- Kanal tedavisi sonrasında bazı kişilerin dişlerinde morarma ve renk değişikliği olabilir. Bu nedenle kanal tedavisi olan ve rengi bozulan kişilerin dişlerine diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
Lazer ile diş beyazlatma işlemi kimlere yapılamaz?
- Lazer ile diş beyazlatma işlemi 18 yaşın altındaki hiçbir kişiye yapılamaz.
- Hamile olan anne adaylarına yapılamaz.
- Çay veya sigarayı gün içerisinde çok fazla içen kişilere yapılamaz. Çünkü yapılan işlemin hiçbir etkisi görülmez.
- Diş beyazlatma işlemi sırasında kullanılan solisyonlara alerjisi olanlara lazer ile diş beyazlatma yapılamaz.
- Diş eti çekilmesi, diş çatlağı, diş kırığı veya kök yüzeyin açığa çıktığı durumlardaki kişilere diş beyazlatma işlemi yapılamaz.
- Dişleri kompozite veya porselen olanlara da yapılamaz.
Lazer ile diş beyazlatmanın ömrü ne kadardır?
Lazer ile diş beyazlatmanın 2 ve 3 yıl arasında değişmektedir. Bu süre aslında kişiye bağlıdır. Diş beyazlatma işlemi sonrasında sigara, çay ve kahve tüketimi fazla olan bireylerde bu süre daha da kısalabilir. Diş beyazlattıktan sonra evde diş beyazlatmak için yan ürünler kullanarak bu süreyi daha da uzatabilirsiniz.
Lazer ile diş beyazlatma işlem fiyatı nedir?
Lazer ile diş beyazlatma fiyatları işlemi yapacak olan doktorun tecrübesine göre farklılık göstermektedir. Ancak ortalama bir fiyat çıkaracak olursak lazer ile diş beyazlatma işlemi 500 ile 2000 TL arasında değişebilir. Bu rakamların altında veya üstünde de fiyatlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca dişlerinizi kaç seansta beyazlatacağınıza göre fiyatta değişiklikler de olabilir. Dişleriniz üzerindeki lekeler zorlayıcı olursa bu lekeler birkaç seansta anca çıkacaktır.
Lazer ile diş beyazlatma işlemi yaklaşık olarak 1 saat süren tedavi ile sonuçlanır. Lazer ile diş beyazlatma dışında dişleri beyazlatıcı jeller kullanabilir ya da yukarıda bahsettiğimiz evde yapabileceğiniz doğal yöntemlerden faydalanabilirsiniz.