Ödem Nedir, Neden Oluşur – Vücuttan Ödem Nasıl Atılır ?

ödem nedir

Vücudumuzun belli bölgelerinde hiçbir sebep yokken oluşan şişlikler ödem olarak adlandırılır. Özellikle yazın artan ödem şikayetleri sıcak havalardan kaynaklanır. Vücuttaki ödem nasıl atılır, gebelikte ödem nasıl atılır ve estetik ameliyat sonrası ödem nasıl atılır gibi ödem atmakla ilgili tüm sorularınızı tek tek açıklıyoruz.

Ödem nedir ?

Vücudumuza giren sıvı ile vücudumuzdan çıkan sıvı dengesinin bozulmasından kaynaklanarak vücudumuzdaki hücrelerde sıvı birikmesiyle meydana gelen şişliklere ödem denir.

Vücuttan atılamayan fazla su sonucu oluşan ödem şişlikleri en çok ellerde, kollarda, bileklerde, bacaklarda ve ayaklarda görülür. Bu bölgelerin dışında akciğer, karın boşluğu, kalp zarı, beyin ve göz bölgelerinde de görülebilir. Ödem vücudun tek bir bölgesinde oluşabileceği gibi vücudun genelinde de oluşabilir. Vücudunuzda bulunan ödem anlık olarak değişiklik gösterebilir. Gün içerisinde tartıldığınız zaman farklı kiloda çıkıyorsanız bunun nedeni vücudunuzda oluşan ödemdir.

ödem atma

Ödem neden oluşur ?

Ödemin oluşmasının en temel nedeni vücudun gereğinden fazla kiloya sahip olmasından kaynaklanır. Bununla birlikte pek çok neden de ödem oluşumuna neden olur. Ödem oluşumuna neden olan etkenleri sayacak olursak;

  • Günlük hayatımızda hareketsiz bir yaşam sürdürmek gelir. Saatlerce hareket etmeden oturmak kan dolaşımı yetersizliğine neden olarak metabolizmayı yavaşlatır. Bunun sonucunda da vücutta ödem oluşur. Hareketsizlik sonucunda özellikle ayak ve bileklerde su toplanması ve şişmeler görülür.
  • Yüksek oranda tuz tüketmek ve çok fazla soda ya da maden suyu içmek ödeme neden olan etkenler arasındadır. Tuz vücutta su tutmaya neden olur. Bu yüzden tuz tüketiminizi olabildiğince en aza indirmeniz gerekmektedir. Gün içerisinde ihtiyacınız olan sudan fazlasını içerseniz böbrekleriniz bu suyu süzemez ve damar içi sıvının damar dışına sızmasına neden olarak ödeme sebebiyet verir.
  • Adet dönemlerinden önce kadınlarda yaklaşık bir hafta önce oluşan şişlikler aslında ödemden kaynaklanır. Bu şişlikler genellikle karın bölgesinde olur.
  • Uzun yolculuklar ve yol boyunca oturmak da ödeme neden olur. Ayrıca ani hava değişimleri de vücudun ödem toplamasına sebep olur.
  • Gebelik sırasında değişen hormonlar nedeniyle vücudun su ve tuzu tutması vücutta ödem ve bacaklarda varis oluşumuna neden olur.

Ödem nasıl atılır ?

İlk olarak ödemin neden oluştuğu bulunarak oluşumun nedeni tedavi edilmelidir. Bunun dışında tuz tüketimini azaltarak vücudun ihtiyacı olan su miktarını almalısınız. Ayrıca ananas, maydanoz, salatalık, kivi, yeşil çay da vücuttan ödemin atılmasına destek olur.

Gün içerisindeki hareketiniz, arttırmak, spor ve yürüyüş yapmak da ödemin atılmasına yardımcı olur. Ödem nasıl atılır vücuttan diye merak ediyorsanız başka bir yöntem olarak da ada çayı ve rezene çayından da faydalanabilirsiniz.

ödem nasıl atılır

Hamilelikte ödem nasıl atılır ?

Hamilelik döneminde kadınların vücudu hormonlar yüzünden değişiklik gösterir.  Hormonlardaki değişim vücutta suyun fazlaca tutulmasına neden olur. Hamilelik döneminde ödem oluşumu kadınlarda sıklıkla görülür. Özellikle ayakların şişmesi ve parmakların şişmesi hareket etmeyi oldukça zorlaştırır.

  • Hamilelik durumunda oluşan ödem genellikle gebeliğin son aylarında görülür. Hamilelikte ödem atmak için günlük protein miktarını yeterli miktarda almalı ve sağlıklı beslenmelisiniz. Et, tavuk, balık ve süt tüketimine özen gösterilmeli ve uzun süre ayakta kalınmaması gerekir.
  • Hamilelik döneminde alkollü ve asitli içeceklerden uzak durulmalı, nar, kivi ve ananas gibi besinler tüketilmelidir. Ananası yiyin ya da ananas suyu olarak tüketin. Ananas güçlü bir ödem söktürücü besindir.
  • Gün içerisinde hareketsiz kalmamalı ve düzenli egzersiz yaparak ödem oluşumunu engelleyebilirsiniz.
  • Yürüyüş yaparak ayak kaslarınızı çalıştırın.
  • Tuzlu suyun içerisinde ayaklarınızı dinlendirin.
  • Gebelik döneminde kıyafet seçiminizi doğru yapmanız da oldukça önemlidir. Sizi sıkan ya da rahatsızlık veren kıyafet veya ayakkabılar da ödem oluşumuna neden olacağı unutulmamalıdır.

Doğum sonrası ödem nasıl atılır?

Hamilelik sürecinde başlayan vücut değişimleri doğumdan sonra da devam edebilir. Doğumdan sonra eski formunuza dönmek ve vücudunuzdaki ödemi atmak için yapmanız gerekenler aslında oldukça kolay. Ancak şunu bilmenizde fayda var ki, doğumdan sonra vücuttan ödemi atmak yaklaşık 6 ay sürebilir. Sezaryen ile doğum yapan kişilerde normal doğum yapan kişilere göre daha fazla şişlik ve ödem görülür. Doğumdan sonra bebeği emzirmek vücuttaki ödemin atılmasında en büyük yardımcıdır. Onun dışında mutlaka rahat kıyafetler giyilmeli vücudunuzu sıkmamalısınız. Bol bol sıvı tüketerek düzenli ve dengeli beslenmeyi ihmal etmeyin. Gün içerisinde en az yarım saatlik yürüyüşler ile doğum sonrası ödemleri atabilirsiniz.

Bacaklardaki ödem nasıl atılır ?

Ödem vücudun farklı yerlerinde yer alır. Ancak en yaygın görüldüğü yer kesinlikle bacaklardır. Bunun nedeni ise, uzun süre hareketsiz ve sarkık durumda kalan tek yerimizin bacaklarımız olmasıdır. Aynı şey ayaklar içinde geçerlidir. Ayaklardaki ödem nasıl atılır ? diye de merak ediyorsanız bu başlıkta iki soruya da cevap bulabilirsiniz.

Ayaklarda ve bacaklarda oluşan şişliği gidermenin çözüm yolu ortaktır. Bunun için fesleğen çiçekleri ve söğüt yapraklarından faydalanabilirsiniz. Fesleğen çiçeklerini 20 dakika boyunca sirkeli suyun içinde kaynatın ve kaynayan suyun içerisine susam yağı ekleyerek lapa haline gelinceye dek karıştırın. Oluşan lapayı ödemli bölgeye uygulayarak ödeme çözüm üretebilirsiniz.

ödem nedir neden oluşur

Beyindeki ödem nasıl atılır?

Beyinde oluşan ödem bir hastalık değil, sinir dokusunun bir tepkisindir. Beyin ödeminde uzman bir doktor tarafından tedavi uygulanmalıdır. Onun dışında tuz tüketimini mutlaka azaltmalı, alkol, kafein, sigara kullanımını bırakmalı, bol bol meyve tüketmeli ve spor yapılmalıdır.

Beyinde oluşan ödem sitostatik ilaçlar ve radyasyon ile tedavi edilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale de gerektirebilir.

Yüzdeki ödem nasıl atılır?

Yüzde oluşan ödem genellikle yüze alınan darbeler sonucunda oluşur. Bu durumda kişiye cerrahi bir müdahale gerekir. Bunun dışında kullanılan ilaçlar yüzde ödem oluşumuna neden olabilir. Bu ilaçlar kortizon içeren ilaçlardır ve burunda ödem oluşumuna neden olur. Kortizon ilaçlarını ödem dışında farklı yan etkilere de sebebiyet vereceğini unutmayarak, bu tarz ilaçları doktorunuza danışmadan kullanmamalısınız. Yüzdeki ödemi atmak için maydanoz küründen faydalanabilirisiniz.

Ameliyat sonrası ödem nasıl atılır?

Ameliyat sonrasında ödemi atmak için bol miktarda su içilmesi ve sürekli yürüyüş yapılması gerekmektedir. Şeker ve tuz tüketimini azaltarak süt ve süt ürünleri tüketimini arttırmalısınız. Ödem söktürücü çaylardan tüketebilir, sigara, alkol, asitli ve kafeinli gıdalardan uzak durmalısınız. Ayrıca lifli gıdalar tüketerek ameliyat sonrası ödem atmayı sağlayabilirsiniz.

Ödem nasıl atılır?

Vücutta bulunan ödemi atmak için kullanabileceğiniz tarifler ve yöntemler;

  • Akşamdan 1 bardak suyun içerisine 1 adet hurma koyup bekletin. Sabah hem hurmayı yiyin hem de suyu için. Bu bağırsaklarınızı çalıştırarak ödemin vücuttan atılmasını sağlayacak bir yöntemdir.
  • 1 bardak kaynayan suyun içerisine 6 gram püskül ekleyin ve 10 dakika kadar demlendirip gün içerisinde 3 bardak için.
  • 1 demet maydanoz, 2 adet salatalık ve 1 adet havucu robottan çekip suyunu çıkartın. Bu 3 malzemeyi de karıştırıp için. Damak zevkinize göre içerisine dilerseniz 1 çay kaşığı zencefil de ekleyebilirsiniz. Gün içerisinde 2 kere tüketerek vücudunuzdaki ödemi atabilirsiniz.
  • 1 avuç ısırgan otunu bir miktar suyun içerisine koyun ve kaynatın. Kaynayan suyu lapa haline getirin ve bir bez içerisine dökerek bacağınıza sarıp 15 dakika kadar bekletin.
  • Magnezyum vücutta su tutulmasını engellediği için mutlaka gün içerisinde magnezyum tüketin.
  • 1 bardak sütün içerisine 1 demet doğranmış maydanoz ekleyin ve ılınıncaya kadar ocakta ısıtın. Sütü kaynamadan ocaktan alın ve gündüz 2 saat arayla 2 çay kaşığı bu kürden için.
  • Lahananın en üstte bulunan yaprağını kaynar suyun içerisinde 1 dakika haşlayın. Ardından ödem olan bölgeye kompleks yapın.
  • 1 bardak kaynayan suyun içerisin 5 gram kiraz sapı atın ve 10 dakika kadar demlendirin. Ardından süzün ve bu çayı günde 3 bardak için.
  • 1 bardak kaynamış suya 5 gram enginar yaprağı atın ve 10 dakika kadar demlendirip süzün. Bu kürü gün içerisinde 2 bardak için.
  • Gün içerisinde en az 10 bardak su için.
  • Uzun süre hareketsiz kalmayın, 30 dakika arayla en azından oturduğunuz yerden kalkarak odadan odaya geçiş yapın. Hareket edemeyecek ya da egzersiz yapamayacak durumdaysanız bacaklarınıza birkaç dakika boyunca masaj yapın.
  • Diz altından itibaren oluşan ödemi önleyen ödem çoraplarından faydalanabilirsiniz.
  • Yorgunluktan oluşan ödemi engellemek için uzandığınız yerden yükseğe ayaklarınızı uzatarak kan akışını dengeleyin.
  • Haftada 4 kere ayaklarını ve bacaklarını 15 dakika boyunca sıcak tuzlu su içinde bekleterek ayak ve bacak ödemlerinizden kurtulabilirsiniz.

Merve Ağdağlı / Kadin8.com