Neu Nedir?
Neu, namı değer nötrofil, bağışıklık sistemimizi altüst eden bakterilere karşı savaş açan, aynı zamanda vücudumuzun maruz kaldığı diğer organizmalarla da savaşır. Vücuttaki enfeksiyonu atmak için deyim yerindeyse var gücüyle çalışan nötrofil ya da neu nedir neden yükselir ya da düşüklüğüne sebep olan etmenler nelerdir, neu testi nedir nasıl yapılır gibi daha birçok sorunuza cevap bulabileceğiniz bu yazıda aynı zamanda yaygın olarak uygulanan tedavi yöntemlerine de yer verdik. İşte tüm detaylarıyla nötrofil nedir:
Neu Nerede Oluşur?
Kemiklerin içerisindeki açıkları dolduran bir doku türü olan kemik iliği tarafından yapılan neu ya da nötrofil, kimi zaman da kemik iliğinin dışında üretilir. Nötrofiller meydana geldikten sonra da dolaşımdaki kan içerisine salınırlar.
Nötrofil hücresinin başlıca özellikleri:
- Kanda dolaşan lökositlerin sayı bazında en büyük kısmını (%50 – %55) nötrofiller meydana getirir.
- Bir netrofil hücresi yaklaşık 12-15 mikron boyutunda olur.
- Myeloblast, Promiyelosit, Myelosit, Metamyelosit, Band Nötrofil ve Matür Nötrofil evrelerinden geçerek zamanla olgunlaşırlar.
- Mikroorganizmalar, virüs ve bakterilerle savaş halindedirler.
- Yaklaşık 6 saat boyunca dolaşımda olurlar.
- Erişkin bir bireyde her gün 100 milyar nötrofil üretilir.
Neu Normal Değerleri Kaç Olmalıdır?
Her yetişkinin 1 miktolitre kanında 1500-8000 aralığında nötrofil sayısı vardır. Yüzde olarak hesaplanırsa da akyuvarların %50 – %70’i nötrofillerden oluşur. Neu yüksekliği ve düşüklüğü konusunda kan testi sonuçlarınızı gördüğünüzde bu değerleri değil, testte yazan normal aralık değerini göz önünde bulundurmanız gerektiğini unutmamalısınız.
Neu Yüksekliği
Neu yüksekliği pek çok farklı etkenin birleşimiyle ya da sadece tek bir nedenle ortaya çıkabilir. Neu yüksekliğinin olup olmadığını net bir şekilde anlamak adına mutlaka neu tahlil yaptırmanız gerekir. Neu nedir neden yükselir sorusuna cevap vermeden önce nötrofillerin vücudumuz için önemli bir akyuvar türü olduğunu kavramakta fayda var. Normal zamanlarda vücudumuzdaki nötrofil sayısı dengeli düzeyde olmakla birlikte ortalama 1500 civarındadır. Nötrofil yüksekliği durumunda ise bu rakam 8000’in üzerine kadar çıkabilir. Nötrofil yüksekliği nedenleri arasında lenfosit düşüklüğü de olabilir elbette. Bu anlamda kapsamlı bir neu testi yaptırmalısınız. Nötrofil yüksekliği lenfosit düşüklüğü durumunda da doktorunuza başvurarak çözüm olacak tedavi yöntemini uygulamalısınız.
Vücutta neu artışına sebep olan en önemli etmenler stres, enfeksiyon, tiroid iltihabı ve çeşitli ilaçların yan etkileri olarak sıralabilir. Ancak daha önce de belirttiğimiz üzere neu yüksekliğine sadece bir değil, birden çok etken yol açabilir. Neu testi yaptırmak bu açıdan büyük önem taşır.
Nötrofil yüksekliğine yol açan başlıca nedenler:
- Toksoplazmoz (Nötropeniye sebep olan bir hastalık)
- Aşırı yorgunluk, yoğun egzersiz programları ve stres
- Kanser
- Hemolitik anemi
- Gebelikte yaşanan havale (eklampsi)
- Akut böbrek yetmezlikleri
- Hepatit türleri
- Miyelojen
- Romatid artrit
- Tiroid iltihapları
- Romatizmal ateş
- Gebelikte zehirlenme
- Polisitemi
- Stres
- Mononükleoz (Bir virüsün yol açtığı, ateş, yorgunluk vb. belirtileri olan bir çeşit hastalık)
- Enfeksiyon
- Bazı ilaçların yan etkileri
- Kan nakli
Başlıca neu yüksekliği belirtileri:
- İltihap, yanma
- Kalp çarpıntısı
- Düşük tansiyon
- Hızlı nefes alıp verme
- Ateş, terleme
- Solunum problemleri
Neu Yüksekliği Tedavisi
Neu yüksekliği olursa eğer öncelikle enfeksiyonun vücuttan atılabilmesi için antiviral ilaçlar ve antibiyotiklere başvurulur. İltihap varsa da iltihap giderici ilaçlar kullanılır. Elbette stresten uzak durmalı, stresinizi sürekli kontrol altında tutmalısınız. Kanserden kaynaklı nötrofil yükseliği olmuşsa eğer alanında uzman doktora görünerek tedavi sürecinizi başlatabilirsiniz.
Vücuttaki nötrofil sayısı 8000’i aştıysa aman dikkat! Hiç vakit kaybetmeden bir nötrofil testi yaptırarak doktorunuzla birlikte vücudunuz için en doğru tedavi yöntemini belirlemeli ve düzenli bir şekilde ilaçlarınızı almalısınız. Elbette en önemli etkense stres! Bu süreçti stres olacağınız ortamlardan uzak durmalı, kendinize yeni uğraşlar edinmeli ve kafanızı dağıtmalısınız. Aksi takdirde ilaç tedavisi olup da stresli hayatınız devam ederse yüksek nötrofil sayısını azaltmak epey güç olacaktır.
Neu Düşüklüğü
Nötrofil düşüklüğü nasıl yükselir kısmında birazdan açıklayacağımız tedavi yöntemlerinden birine başvurabilirsiniz, ancak öncelikle kapsamlı bir neu testi yaptırıp ardından doktorunuzun değerlendirmesi sonucunda onun sizi yönlendirmesiyle birlikte tedavi olmanız gerektiğini unutmamalısınız. Çünkü nötrofil düşüklüğü ancak ve ancak neu testi ile tespit edilebilir. Bir mikrolitre kandaki nötrofil sayısı 1000’in altına düştüğünde; hele ki 500’den de azsa o kişinin bir an önce neu düşüklüğü tedavisine başlaması gerekir. Nötrofil düşüklüğünün yol açtığı hastalık nötropeni olarak adlandırılır.
Nötrofil düşüklüğüne yol açan başlıca nedenler:
- Folik asit ya da B12 eksikliği
- Aşırı kansızlık
- Yetersiz ve sağlıksız beslenme
- Kemik iliğini etkileyen rahatsızlıklar
- Ciddi derecede vücudu etkileyen bakteriyel enfeksiyonlar
- Hiperslenizm olarak da adlandırılan dalak büyümesi
- Hücrelerin anormal değişimlerine yol açan Felty sendromu
- Kardiyopulmoner bypass
- Diyaliz
- İlaçların yan etkileri
- Otoimmün hastalıklar
- Prelösemi ve lösemi
- Enfeksiyon hastalıkları
- Antibiyotik kullanımı
- İdrar söktürücü ilaçların kullanımı
- Tansiyon ilaçlarının kullanımı
- Kemoterapi tedavisi
Başlıca neu düşüklüğü belirtileri:
- Ateş, titreme veya terleme
- Karın ağrısı
- Nefes almakta güçlük çekme
- Sürekli öksürme hali
- Anal bölge ve çevresinde ağrı
- Vajinada görülen olağan dışı akıntı ve kaşıntı
- Boğaz ağrısı
- Diş ağrısı
Neu Düşüklüğü Tedavisi
Neu tahlil yaptırdınız, yukarıdaki belirtilerin de bir kısmını taşıyorsunuz ve en nihayetinde neu düşüklüğü olduğu ortaya çıktı. Peki nasıl tedavi olacaksınız? Neu düşüklüğü olduğu takdirde izlenmesi ve takibi yapılması gereken birkaç durum vardır. Bunlar çerçevesinde de tedavi yöntemleri şekillenir. Sağlıklı bir bireyde olması gereken nötrofil sayısı 1500-1700 civarındadır. Dolayısıyla bu rakam düştükçe ve 500’ün altına düşerse şayet ciddi bir neu düşüklüğüne bağlı rahatsızlığınız olabilir. Bu nedenle vücuttaki nötrofil seviyesini dengede tutmak adına kendinizce alabileceğiniz önlemleri gözden geçirmelisiniz. Beslenme biçiminizi değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Daha sağlıklı, düzenli ve dengeli beslenebilir, hatta bunu yaşam tarzınız haline getirebilirsiniz.
Nötrofil düşüklüğü tedavisi der demez akla ilk gelen yöntem kuşkusuz vücuttaki nötrofil sayısının artmasını sağlayan G-CSF, yani Granülosit koloni uyarıcıdır. Deri altına enjekte edilen G-CSF ile neu düşüklüğü hızlı bir şekilde tedavi edilebilir. Akyuvar sayılarının takibi yapılır, antibiyotikler kullanılır, bağışıklık sistemine bağlı olan nötropeni hastalığının tedavisinde kullanılan Intravenöz Immunglobulin alınır, nötrofil sayısını artırmak için granülosit nakli yapılabilir ya da kortikosteroid tedavisine başvurulur.
Neu Testi Nedir?
Kanda bulunan trombosit, alyuvar ve akyuvar olmak üzere 3 hücre çeşidinden akyuvarlar, nötrofilleri de içerisinde barındırır. Virüs ve bakterilerle savaşarak vücuttan atmaya çalışan nötrofiller, yapılan kan tahlillerinde NE% ya da NEU% olarak gösterilir. Neu testi nedir sorusuna verilebilecek en net cevap, yüksekliği veya düşüklüğünü tespit etmek için tek yöntem olduğudur. Stresli bir dönemdesinizdir, vücudunuzdaki nötrofil sayısında artış olmuştur ve bir takım belirtileri de taşıyorsunuzdur. Ama yine de tam anlamıyla emin olmak adına neu testi yaptırdıktan sonra bir doktora görünmelisiniz. Veya nötropeni olarak da bilinen nötrofil düşüklüğüne maruz kalmışsa vücudunuz yine ancak ve ancak neu testi ile öğrenebileceğiniz bir durum olduğunu aklınızdan çıkarmamalısınız. Neu testi yaptırdıktan sonra çıkan değerleri değerlendirmek için internet üzerinden normal aralığına bakmayın çünkü her labaratuvarda bu farklılık gösterebilir. Kan tahlili sonucunuzdaki normal neu aralığını baz alarak düşünmelisiniz.