Crohn Hastalığı Nedir, Belirtileri – Crohn Tedavisi Nasıl Yapılır

crohn hastalığı

Crohn Hastalığı, sindirim kanalında görülen, sıklıkla uzun süreli devam eden bir hastalık türüdür. Bu hastalık sindirim kanalını tutan kronik iltihabi bir hastalık olup ağızdan makata kadar sindirim sisteminin tüm bölümlerini tutabilir. Ancak sıklıkla ince bağırsağın son kısımlarını ve (veya) kalın bağırsağı tuttuğu görülmüştür.

Crohn hastalığı nedir?

Crohn hastalığı, genellikle ülseratif kolit ile karıştırılır. Ancak bu iki hastalığı birbirinden ayıran başlıca iki önemli özellik sayılabilir.

  • Ülseratif kolit hastalığı sadece kalın bağırsakta (kolon ve rektum) görülen bir hastalıkken Crohn hastalığı ağızdan makattan (anüse) kadar her bölgede görülebilir.
  • Ülseratif kolit hastalığında sadece kalın bağırsağın içini örten yüzeysel tabaka hastayken, Crohn hastalığında bağırsağın tüm katları hastadır.

Crohn hastalığı, kronik bir hastalık olduğu için kontrollerin aksamaması gerekmektedir. Hastalık, yaşam boyu zaman zaman alevlenmeler ve sakin dönemler halinde gözlemlenebilir. Bazı hastalarda hastalığın yatıştığı zamanlar çok uzun sürebilir ve bu süre boyunca hastalıkla ilgili hiçbir belirtiye rastlanmayabilir.

crohn hastalığı nedir

Crohn Hastalığı Belirtileri

Crohn hastalığının en sık belirtiler; kramp tarzında karın ağrısı, ishal, ateş, kilo kaybı, halsizlik, güçsüzlük ve şişkinlik hissidir. Crohn hastalığı, çocuklarda gelişme geriliği ile kendisini gösterebilir. Elbetteki sayılan tüm belirtiler hastada olmak zorunda değildir. Crohn hastalığının diğer belirtileri de makatta ağrı ve akıntı, deride yaralar, makat bölgesinde apseler, makat bölgesinde çatlak ve eklem ağrısı olarak karşımıza çıkabilir. Bunun haricinde yüzdesi az da olsa bazı hastalar göz tutulumu ya da sklerozan kolanjit adı verilen ve safra yolları tutulumu gibi tablolar ortaya da görülen diğer belirtilerdir. Crohn hastalığı olanlar bu belirtilere çok dikkat etmelidir.

Crohn Hastalığının Klinik Bulgu ve Belirtileri Nelerdir?

  • Karın ağrıları, kramplar
  • Diyare (ishal)
  • Ateş
  • Kilo kaybı
  • Şişkinlik
  • Anal (makat bölgesinde) ağrı, akıntı
  • Deride yaralar
  • Makat (kalın bağısağın son kısmı) apsesi
  • Makatta çatlak (Anal fissür)
  • Eklem ağrıları
  • Safra yolları hastalığı – sarılık

Crohn hastalığı tedavisi nedir?

Bu hastalığı duyar duymaz kafanızda direkt crohn hastalığı öldürücü mü sorusu beliriyorsa bunun için kafanızdaki kötü düşünceleri atarak yazımızı okumaya devam etmelisiniz. Öncelikle hastaların, Crohn hastalığının tam tedavisinin mümkün olmadığını bilmeleri gerekir. Bu hastalığın kesin tedavisi olmadığı için hastalığın şiddetine, belirti ve bulgularına göre tedavi şekli değişmektedir. Unutulmaması gereken en önemli şey de, tedavinin amacının hastanın şikayetlerini azaltmak olduğudur. Hastanın ağrısını geçirmek için bazı yöntemler bulunur, crohn hastalığı beslenme diyeti uygulanarak hastanın beslenmesi düzenlenir, hastalığı daha da ağırlaştırabilecek problemlerden uzak durması sağlanır.

Crohn hastaları için sağlıklı gıda tüketimi, düzenli ve yeterli uyku, stresten uzak yaşam çok önemlidir. Bunların dışında az az ve sık sık yemek yenilmesi, sigara ve alkol tüketilmemesi de önemli ayrıntılardandır. Tabi bazen sadece bunlar yeterli olmaz ve doktorunuz, bunlara ilave olarak, hastalığın belirti ve bulgularını kontrol altına almak için ilaç yazabilir. Hatta bazı kişilerde ameliyat ile hastalıklı bağırsak bölgesine müdahale etmek bile gerekebilir ve crohn hastalığı ameliyatı kaçınılmaz olur.

Crohn hastalığı bitkisel tedavi yöntemleri de mevcuttur. Bu hastalıkta genellikle kortizon tedavisi uygulanır. Kortizon yerine keten, çörekotu ve de Gökçek İksiri kullanılabilir.

En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de crohn hastalığı ilerlerse ne olur sorusudur. Önemli olan bu hastalığı da her hastalık gibi ilerlemeden yakalayabilmektir. Ancak aksi bir durumda tedavisi doktorunuz tarafından belirlenmeli ve reçeteye birebir uyulmalıdır.

crohn hastalığı tedavisi

Crohn hastalığı diyeti nedir?

Crohn hastalığı diyeti, bu hastalığın ilerlememesi için oldukça önemlidir. Beslenme, crohn hastalığı ile oluşan iltihabi semptomların giderilmesinde oldukça etkilidir. Yeterli miktarda besin ögeleri ve kalorinin alındığından emin olmak, iştah kaybına ve vitamin ve minerallerin yetersiz emilimine yol açabileceği için çok önemlidir. “Amerikan Crohn ve Kolit Vakfı”nın araştırmalarına göre crohn hastalarının %68’inde gözlenen ve Crohn hastalarında en sık görülen besin eksikliği D vitamini eksikliğidir. Ayrıca bu hastalığa sahip kişilerin %40’ı da karbonhidratların düzgün emilimini gerçekleştirememektedir.

Crohn hastalığı ve cinsellik

En çok merak edilen konulardan bir tanesi de crohn hastalığı ve cinsellik konusudur. Bu hastalığa sahip bazı kadınlar cinsel ilişki sırasında acı hissedebilirler. Bu durum, hastalıktan kaynaklanabileceği gibi hastalığa ilişkin duygusal sebeplerden dolayı da yaşanabilir. Crohn hastalığına sahip kadınlar ilişki sırasında şu sorunlarla karşılaşabilirler.

  • Karın ağrısı
  • Vajinayla anüs arasındaki bölgede acı
  • Anüste acı
  • Dışkıya çıkmak zorunluluğu varmış gibi hissetmek
  • Dışarıya açılan sonda olmasından utanç duymak
  • Gaz veya dışkı kaçırma korkusu yaşamak

Ne olursa olsun, eğer cinsel sorunlarınız varsa, bunları mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız. Doktorunuz size yardımcı olup sağlıklı cinsel yaşama dönmenizi sağlayacak ipuçları verebilir ve sizi rahatlatabilir.

Crohn Hastalığı olanlar hamile kalabilir mi?

Crohn hastası kadınlarda gebe kalma yüzdesi, bu hastalığa sahip olmayan bir kadına göre az da olsa düşüktür. Bunun nedeni de yumurtlama dönemlerindeki düzensizlikler ve hastalıklı barsak bölümünün yakın olduğu yumurtalık tüplerini etkilemesi olabilir. Hastalığın aktif olduğu dönemde gebelik düşünülmemelidir. Eğer şiddetli bir ishal probleminiz yoksa gebeliği önleyici ilaçlar kullanılabilir. Hastalık hafif aktif veya sessiz döneminde ise gebe kalmak için engel bir durum görülmemekle birlikte normalde kullanılmakta olan ilaçların çoğu gebelik döneminde de kullanılabilir.