Rezene tohumu kimyon tohumuna benzeyen bir ot olmasına rağmen tadı ve işlevleri birbirinden farklıdır. Rezene çayının faydaları nedir, rezene çayı nasıl demlenir, rezene çayı ile bilmeniz gereken her şeyi makalemizde açıklıyoruz.
Rezene Akdeniz, Ortadoğu Asya ve güney doğu Asya bölgeleri başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde uzun süre bulunan ve yılın her mevsiminde rahatlıkça yetişen bir bitkidir. Rezene, sarı çiçekli yeşil gövdeli ve 2.5 metre uzunluğunda yetişen bir bitkidir.
Rezen, Pakistan ve Hint mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Sadece baharat olarak değil tıp alanında da tercih edilmiştir. Rezene mide krampları, sindirim sorunları ve hazımsızlıkta kullanılan oldukça etili bir bitki çeşididir. Rezenenin tohumunda faydalı mineraller bulunur. Bu faydalı mineraller soğuk algınlığı, grip ve halsizlik gibi hastalıkların oluşmasını önlemede oldukça faydalıdır, rezenin sağlığa daha pek çok faydası vardır. İşte rezenenin bilinmeyen faydaları…
Rezenenin faydaları nelerdir?
Rezene bitkisi mutfak dışında tıp alanında da kullanılır. Sağlığın bir çok alanında faydası bulunur. Rezene kullanmıyorsanız bu yazımızı okuduktan sonra mutlaka evinizden rezeneyi eksik etmeyeceksiniz.
- Romatizmaya iyi gelir
- İdrar söktürücüdür
- Anne sütünü arttırır
- Cinsel isteği arttırır
- Vücudu rahatlatır
- Astıma iyi gelir
- Gut hastalığına yarar sağlar
- Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar
- Yaraların iyileşme sürecini hızlandırır
- Ses kısıklığı ve boğaz ağrısını geçirir
- Saçları güçlendirerek saç dökülmesini önler
- Depresyon, anksiyete gibi sinir sistemi hastalıklarına iyi gelir
Maddelediğimiz başlıca faydalar dışında rezenenin sağlığa olan diğer faydalarını açıklıyoruz.
- Rezene nefes açıcı özelliği sayesinde solunum yolu problemi olan kişiler için önemli fayda sağlar. Saçtan tırnağa kadar vücudun birçok alanında etkilidir. Rezene antioksidan özelliği ile balgam söktürür, gaz giderir ve bağırsakları çalıştırır.
- Rezene gözler için de iyi gelir. Gözlerde oluşan mikropları geçirir ve gözlere keskin görüş özelliği sağlar.
- Rezene, vücuda giren her türlü bakterilere karşı savaşarak hastalıklara iyi gelir. Bünyeyi kuvvetlendirici özelliği ile virüslerin en büyük düşmanıdır. Virüs, bakteri ve parazitleri etkili bir şekilde yok ederek vücuttan atar. Vücudun güçlü, sağlıklı ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
- Rezene içerdiği güçlü antioksidanlar ile vücudu hastalıklardan korur ve tedavi eder. Vücutta istenmeyen radikalleri yok ederek ciltte ve deri üzerinde meydana gelen enfeksiyon hastalıklarına karşı korur.
- Rezene içerdiği diyet lifi ile sindirim sistemine çok fayda sağlar. Enerji reaksiyonunu arttırarak gıdaların hızlı bir şekilde moleküllere ayrılmasını ve vücudun sindirmesini kolaylaştırır. Ayrıca, bağırsak hastalıkların karşı fazlasıyla etki gösterir. Bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayarak kilo vermeyi kolaylaştırır.
- Rezene kanser hastalıkları üzerinde de etkilidir. Vücutta çok fazla ilerlememiş kanser hastalıklarını etkili bir şekilde tedavi eder. Rezene güçlü antioksidan özelliği sayesinde kansere neden olan serbest radikallerin en büyük düşmanıdır.
- Rezene içerisinde bulunan zengin lifler ile kolesterolün sağlıklı bir seviyede durmasını sağlar. Kalp ve damar hastalıklarına karşı korur, kalp krizi, felç ve inme gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür.
- Rezene mirsen, fenkondan, kavikol, cineol gibi pek çok uçucu bileşenleri içerir. Bu uçucu bileşenler vücutta gaz giderme konusunda önemli etkiler gösterir.
- Rezene kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlayan nadir besin ögelerinden biridir. Özellikle rezene tohumu tüketmek kırmızı kan hücrelerinin çoğalması açısından çok önemlidir. Kırmızı kan üretimi için de vücudun ihtiyaç duyduğu bakır ve diğer maddeler rezenenin içerisinde oldukça fazla bulunur.
- Gün içerisinde yaşadığımız durumlar karşısında vücudumuzda meydana gelen gerilmeler kalp atışlarımızı ve kan basıncımızı etkiler. Rezene de bu durumlar karşısında vücuda büyük ölçüde yardımcı olur. Rezenenin içerisinde bulunan zengin potasyum kan basıncını ve kalp hızını sağlıklı bir dengede tutar.
- Rezene tohumu cilt sağlığı için oldukça faydalıdır. Rezene tohumu ile uygun fiyata yüksek bir oranda fayda sağlayarak cildinizi, sağlığınızı ve güzelliğinizi koruyabilirsiniz. Rezene tohumunda bulunan demir, bakır, selenyum, potasyum, magnezyum, çinko, C vitamini, A vitamini ve E vitaminleri cilt sağlığını korumaya yarayan en temel maddelerdir.
- Rezene deri üzerinde meydana gelen enfeksiyon ve iltihaplanmalara karşı da oldukça etkilidir. Rezene tohumlarını kaynatıp lapa haline getirin ve deri üzerine direk olarak uygulayın. Sivilce ve siyah noktaların geçirilmesi üzerinde yardımcı olur. Güçlü antioksidan özelliği ile cilt üzerinde meydana gelen hastalıklar, tahriş ve kızarıklıklar gibi durumları ortadan kaldırır.
Tüm bu faydaların dışında rezene çayı tüketmek de sağlık açısından pek çok fayda sağlar. Rezene çayı nasıl demlenir, rezene çayının faydaları ve zararları nedir?
Rezene çayının yapılışı
Rezeneyi ister normal çay gibi demleyip sıcak halde tüketebilir, isterseniz de bir gece bekleterek soğuk rezene kürü olarak tüketebilirsiniz. Sizler için rezeneyle hazırlayacağınız bu iki tarifi de paylaşıyoruz.
Rezene kürü yapımı için gereken malzemeler
- 1 litre su
- 3 tatlı kaşığı rezene tohumu
Yapılışı
1 litre içme suyunu kaynatın, kaynamaya yakın rezene tohumunu bir tavada 30 saniye kadar kavurun. Kaynayan suyun içerisine rezeneleri atın ve ateşin altını kapatın. Demlenen çayı süzün ve bir gece cam kavanoz içerisinde bekletin. Ertesi gün soğuk olarak yemeklerden önce için.
Eklemlerde sürekli bir ağrı yaşıyorsanız bunun nedeni kanınızda yüksek oranda ürik asit bulunmasından kaynaklıdır. Hazırladığınız bu kür ile kanınızdaki yüksek ürik asit atılır. Ayrıca, karaciğerinizde oluşan ya da oluşabilecek yağlanmayı önler. Böbreklerinizin de temizlenmesini sağlar.
Rezene çayının yapılışı için malzemeler
- Yarım litre su
- 3 çay kaşığı rezene tohumu
Rezene çayının yapılışı
Rezene çayı nasıl demlenir diye merak ediyorsanız bu çayı demlemenin siyah çay demlemekten bir farklı yoktur. Yarım litre kaynamış suyun içerisine 3 çay kaşığı rezene tohumu ekleyerek 15 ila 20 dakika arasında demlemeye bırakın. Demlenen rezene çayınızı süzün ve içerisine damak zevkinize göre limon ya da bal ekleyebilirsiniz, tek yapmanız gereken rezene çayının içerisine kesinlikle şeker ilave etmemek. Çünkü şeker rezene tohumunun faydalarını yok ederek etkisini kaybettirir. Günde 2 bardaktan fazla tüketmeyiniz.
Rezene çayı aç mı tok mu içilir?
Rezene çayı tok karnına içilir. Rezene çayı özellikle gaz ve sindirim problemleri için tercih edilir. Bu etkileri gösterebilmesi için karnınızın tok olması gerekmektedir. Yemeklerden sonra besinleri sindirme sürecine geçeriz ve rezene çayı o esnada etkisini gösterir.
Rezene çayı göğüs büyütür mü?
Rezene çayı doğal göğüs büyütücü etkiye sahiptir. Her gün 1 bardak tüketeceğiniz rezene çayı ile gözle görülür bir büyümeyi fark edersiniz.
Rezene çayının faydaları nelerdir?
Rezene çayı ülser hastalığının belirtilerinden biri olan açlık hissini azaltır. Ayrıca ülser hastalığına neden olan bakterilerle savaşır.
Rezene çayı potasyum ve kalsiyum içeriğinden dolayı vücudun direncini arttırarak enfeksiyon oluşumunu engeller ve ateş düşürmede oldukça etkilidir.
Rezene çayı mideyi rahatlatıcı özelliği ile hazımsızlık, şişkinlik, gaz, kabızlık, bağırsak gazı, mide ekşimesi gibi sindirim problemlerini giderir. Rezene sindirim sistemini uyararak sindirim sistemini yatıştırır ve vücutta gaz oluşumunu engeller. Bunların yanı sıra, radyasyon ve kemoterapi gibi tedavi sonrasında sindirim sistemini yenilemeye destek olur.
Yemeklerden sonra oluşan ağız kokusuna karşı rezene çayı ile nefesinizi tazeleyebilirsiniz. Rezenenin içerisinde bulunan antimikrobiyal özellikler ağızda kötü kokuya neden olan mikroplarla savaşır. Ayrıca, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özellikleri de iltihaplı dişetlerini iyileştirir. Ilık bir rezene çayı ile ağzınıza gargara yapabilirsiniz.
Rezene çayı tokluk hissini arttırır. Rezene çayı iştahı azaltarak tokluk hissi verir. Rezene doğal bir yağ yakıcıdır, metabolizmayı hızlandırır ve yağların parçalanmasını sağlar. Ayrıca rezene çayı vücutta biriken fazla suyu azaltarak kilo verdirir.
Rezene çayı kansere karşı koruyucudur. Özellikle bu bitki kolon kanserine yakalanma riskini büyük oranda azaltır. Rezene çayı kolondan kanserojen toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Ayrıca rezene bitkisinin içerisinde anti-inflamatuar fitobesin vardır ve anti-kanser etkilere sahiptir. Yapılan araştırmalar göre, fitobesin büyüyen meme kanseri hücrelerini durduruyor.
Rezene çayı spazmları azaltarak kadınların regl döneminde oluşan sancılarını hafifletir. Regl dönemi öncesinde oluşan sendromları da azaltır. Gün içerisinde 3 bardak rezene çayı içmek regl sancılarınıza karşı fayda sağlayacaktır.
Rezene çayı böbreklerdeki toksinleri tutarak vücuttaki kirli kanı temizler. Yiyip içtiğimiz besinlerdeki toksinler böbreklerde birikerek hastalıklara sebep olur. Rezene çayı içerek böbreklerde biriken toksinleri atabilir, böbreklerin ve kanın temizlenmesini sağlayabilirsiniz.
Rezene çayı sindirim sistemi için faydalı bir besin kaynağıdır. Midede oluşabilecek hastalıkları engeller. Ayrıca rezene çayı ile bağırsakların sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz.
Rezene çayının idrar söktürücü özelliğe sahiptir.
Rezene çayı hipertansiyona iyi gelerek, tansiyon problemlerini ortadan kaldırır. Aynı zamanda kan basıncını dengeli seviyede tutar.
Rezene çayı ile astım ve bronşit gibi solunum yolları hastalıklarına karşı korunabilirsiniz. Günde 1 fincan rezene çayı içmek bronşlarınızı açacaktır.
Rezene çayı sinir sistemi üzerinde etkilidir. Sakinleştirici özelliği ile sabahları güne iyi başlamanızı ve akşamları günün yorgunluğunu atmanızı sağlar.
Rezene çayı antioksidan özelliği ile kemik sağlığından akciğerin temizlenmesine kadar pek çok hastalığı engelleyerek bünyenizi korumanızı sağlar.
Rezene çayı libido arttırmak için oldukça etkili bir bitkidir. Yaşadığınız cinsel bir problem varsa rezene çayı tüketerek tedavi sürecini hızlandırabilirsiniz.
Rezene çayının zararları nelerdir?
Rezene ve rezene çayının sağlığa pek çok faydası olmasına rağmen vücudumuz üzerinde yan etki göstererek zarar verebilir. Rezene çayını dengesiz ve düzensiz kullanımı sonucunda karşılaşabileceğiniz zararlar…
- İlaç kullananlar doktoruna danışmadan rezene çayı tüketmemelidir.
- Aşırı rezene çayı içmek cilt dökülmeleri ve cilt kızarıklıklarına neden olabilir.
- Çok fazla rezene çayı tüketmek baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve vücutta titremelere neden olabilir.
- Epilepsi hastalarının rezeneyi hiçbir halde iken kullanmaması gerekir.
- Cildiniz üzerinde iltihap, kabartı gibi sorunlar varsa rezene çayı içmemelisiniz.
- Herhangi bir alerjik sorunu olan kişiler doktoruna danışmadan rezene çayı tüketmemelidir. Çünkü rezene çayının alerjik reaksiyonlara neden olan etkileri vardır.
- Hamilelik döneminde rezene çayı içmemek gerekir, çünkü anne rahminde bazı sorunlar yaratabilir.
- Rezene çayı güneşe karşı aşırı duyarlılığa neden olur. Yani rezene çayı tüketmek cildin hassasiyet oranını arttırarak cildinizin güneş yanığı olma olasılığını daha büyüktür.
- Rezene çayını gün içerisinde gereğinden fazla tüketmek bağırsak problemleri yaratarak ishal yapabilir.
- Safra kesesi, böbrek ve karaciğer gibi problemleri olan kişilere rezene çayı önerilmez.
Rezene çayı bebeklerde uyku yapar mı?
Rezene çayı ile sürekli ağlayan bebekleri sakinleştirebilirsiniz. Her gün olmamak şartıyla gün içerisinde 1 çay kaşığı olacak şekilde bebeklere içirebilirsiniz. Rezene çayının sakinleştirici özelliği ile bebekleriniz mayışır ve rezene çayı bebeklerde uyku yapar.
Merak edilen bir diğer konu ise rezene çayı fiyatıdır, eczane, aktar ya da marketlerden kolaylıkla ulaşabileceğiniz rezene çayı oldukça uygun fiyatta satılmaktadır.
Rezene çayı süt yapar mı?
Rezene çayı anne sütünü arttırıcı özelliğe sahiptir. Ayrıca anne sütünün kalitesini de arttırır.
Rezene çayının besin değerleri nedir?
100 gram rezene için;
- Kalori (kcal) 31
- Toplam yağ 0,2 g
- Kolesterol 0 mg
- Sodyum 52 mg
- Potasyum 414 mg
- Karbonhidrat 7 g
- Diyet lifi 3,1 g
- Protein 1,2 g
- A vitamini 134 IU
- C vitamini 12 mg
- Kalsiyum 49 mg
- Demir 0,7 mg
- D vitamini 0 IU
- Piridoksin 0 mg
- B12 vitamini 0 µg
- Magnezyum 17 mg
Dikkatinizi Çekebilir