Stresli dönemlerde dudak çevresi ve ağız içerisinde görülebilen uçuk aslında virüs ile bulaşabilen bir hastalık olup, genellikle sevilmeyen görüntüsüyle kişiyi rahatsız eder. HSV-1 olarak tanımlanan uçuk virüsü her kişinin vücudunda pasif halde bulunur ve halkalı evden eve taşıma genellikle stresin yoğun olarak yaşandığı dönemlerde aniden çıkarak yayılmalar gösterebilir. Kendi kendine, müdahale etmeden 7-10 gün içerisinde geçebilen uçuk en kısa sürede nasıl geçer sorularına evde müdahale yöntemlerini derlemeden öğrenebilirsiniz.
Uçuk belirtileri nelerdir?
Uçuk virüsünü vücuttan tamamen atmak mümkün olmadığı ve bazı kişilerde yılın farklı dönemlerinde 2-3 kez tekrarlıyor olması durumları için uçuk nasıl geçer sorusundan önce hangi belirtilerle ortaya çıkar bunları listelemek gerekir. Öncelikle şunu belirtelim ki ilk belirtilerin ortaya çıktığı ve en ağrılı acılı olan dönem olarak tanımlanan evreye ‘’atak’’ ismi verilir. Çocuklarda daha şiddetli geçebilen uçuk virüsünün ilk belirtilerini sıralamak gerekirse;
- Ağız veya dilde yaraların oluşması,
- Dudak çevresinde içerisi su olan kabarcıkların belirmesi,
- Ağız veya dilde ağrı,
- Dilde şişlik,
- Boğaz enfeksiyonu ve ateş yükselmesi,
- Vücudun su kaybetmesi, mide bulantısı ve baş dönmesi
Bu belirtiler her kişide aynı olmaz ancak ağız çevresinde kaşıntı, yanma veya sızlama gibi durumlar sezildiğinde uçuk başlangıcında olduğunuzu anlayabilirsiniz. İşte o sürede uçuk nasıl geçer evde tedavi edilir mi gibi sorulara yanıt arayabilirsiniz.
Uçuk tedavisi için evde neler yapılabilir?
Dudaktaki uçuk nasıl geçer sorusunu soranların %80’lik bir kısmı sıklıkla uçuk çıkartan kişiler oluyor. Kesin çözümü olmayan bu virüsün bulaşma özelliği sebebiyle de genellikle diğer bölgelere de yayılabilen veya yakın temas ile başkalarına da geçme durumu söz konusu. Bu sebeple uçuklu bölgeyle fazla temas halinde olmamalısınız. Ancak uçuk en kısa sürede nasıl geçer, uçuk nasıl geçer doğal yöntem kullanılıyor mu sorularına yanıt arıyorsanız; evet, evde uygulanabilen birkaç yöntem mevcut.
- Sarımsak bilinen çok güçlü bir antibiyotik etkiye sahip olduğu için, ağız içi veya dudakta bulunan uçukta sarımsağı ister çiğ halde yiyin isterseniz de o bölgenin üzerine ortadan keserek yavaşça masaj yaparak sürün.
- Süt içerisinde bulunan aminoasitler sayesinde uçuğun hızlı kurumasını sağlar. Pamuk yardımıyla uçuk yarası nasıl geçer dediğiniz bölgeye uygulayabilirsiniz. Ağız içerisindeki yaralar içinde içilerek tüketilebilir.
- Domates suyu ile yüzünüze maske yapın ve birkaç dakika sonra aloe vera sürerek masaja devam edin. Bu yöntemde uçuk yara izinin kolay iyileşmesini sağlar.
- Misket limonu antiviral ve aktibakteriel özellikler taşıdığı için günde 3 kez uçuk olan bölgeye damlatarak kurumasını sağlayabilir, aynı zamanda da yayılmasına engel olabilirsiniz.
- Bal ve sirke karışımı da uçuk nasıl geçer hemen müdahale neyle olur sorununa çözüm oluşturuyor. Pamuk yardımıyla karışımı birkaç gün dudağınıza uygulamalısınız.
Ağız içi uçuk nedir, nasıl baş edilir?
Dudaktaki uçuk nasıl geçer derdini ikiye katlayan ağız içi uçuk, ortası beyaz, sarı veya gri olan benek benek yaralardan oluşur. Ağızdaki uçuk nasıl geçer, ne kadar sürede eski haline döner diye merak ediyorsanız yapmanız gereken işlemler aslında çok basit ancak öncelikle neden ağız içinde uçuk çıkar bunu belirtelim. Fiziksel temasla olan uçuklar yanak ısırma, tahriş olma, aşırı sıcak tüketme gibi sebeplerle oluşurken; asitli yiyecekler, aşırı tuzlu yiyecekler de ağız içi uçuğa sebep olabilir. Sigara içmekten, alerjik sebeplerden de uçuk oluşabileceğini belirtmekte fayda var. Oldukça can yakıcı olan bu ağız içi uçuk nasıl geçer diye merak ediyorsanız birkaç öneriden bahsedelim.
- 7 veya 8 damla anason yağını 1 bardak suyla karıştırarak düzenli gargara yapmak ağız içi uçuk nasıl geçer sorusuna birebir yanıt oluşturur. Bu karışım aynı zamanda dildeki uçuk nasıl geçer diye yöntem arayanlarında işine yarayabilir.
- Armut, ayva ve biber tüketimini uçuk döneminde artırmakta oldukça işe yarayan yöntemler arasında bulunuyor.
- Böğürtlen ve yapraklarını 1 bardak suyla kaynatıp soğuduktan sonra da bu karışımla düzenli gargara yapmak hem ağızdaki uçuk nasıl geçer hem de dildeki uçuk nasıl geçer sorularına yanıt arayanların yardımına koşan iyileştirici bir karışım olur.
Uçuk iz bırakır mı, nasıl tedavi etmek doğru olur?
Uçuk nasıl geçer, uçuk nasıl geçer evde tedavi etmek mümkün müdür gibi akıllara takılan sorunlara çözüm oluşturduktan sonra pek çok kişinin aklına herhangi bir iz bırakır mı bırakırsa bu uçuk izi nasıl geçer sorusu takılıyor. Hemen belirtmek gerekirse uçuk izi nasıl geçer diye kendinize dert etmeye gerek yok çünkü herhangi bir yara izi bırakmadan kuruyan bir yapısı var. İster, uçuk nasıl geçer doğal yöntem için kullanılanlar isterseniz de eczanelerde 10-15 TL arasında satılan uçuk kremlerini kullanarak bu yaralardan çok kısa sürede iz kalmadan kurtulabiliyorsunuz. Ancak uçuk nasıl geçer hemen iyileşsin diyorum diyenlere bir gecede iyileşecek bir virüs olmadığını hatırlatma fayda var.
Uçuktan korunma yolları var mıdır?
Uçuk yarası nasıl geçer diye sürekli farklı teknikleri denemeden önce uçuğun çıkış sebebini bulmanız çok daha önemli. Hangi durumlarda daha sık uçuk çıkardığınızı tespit ederseniz önlem alarak bu virüsü bastırabilirsiniz. Öncelikle eğer yoğun ve telaşlı dönemler uçuk sık rastlanıyorsa strese bağlı olduğu için kendinizi rahatlatma yöntemlerini keşfedin. Yiyeceklere bağlı oluşuyorsa o yiyecekleri tüketmemeye özen gösterin. Güneş ışığı etkiliyorsa mutlaka krem kullanın. Beslenmenize, uyku düzeninize ve temizliğinize özen göstermeye dikkat edin.
Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Tıkla >>> eşehirler arası evden eve nakliyat
Tıkla >>> karaman evden eve nakliyat
Tıkla >>> kars evden eve nakliyat
Tıkla >>> sakarya evden eve nakliyat