Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir ? Bebeklerde Kabızlık Sorunu

6 aylık bebeklerde kabızlık

Kabızlık sadece yetişkin bireylerde değil bebeklerde de kabızlık görülebilir. Bebeklerde kabızlık sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. Bebeklerde görülen kabızlık sindirim problemlerinden kaynaklı olabileceği gibi çeşitli rahatsızlıklardan kaynaklı da olabilir. Bebeklerde kabızlık çözümleri için ne yapılmalı ?

Anne sütü için bir bebeğin her gün bağırsaklarında bir hareketlilik olmayabilir. Her bebeğin anatomik yapısının birbirinden farklı olduğunu unutmayın. Bebeğinizin doğduğu günden itibaren ne sıklıkla kaka yaptığını gözlemlemelisiniz. Bazı bebekler günde birkaç defa kaka yaparken bazıları 3 günde bir kaka yapabilir. Ancak bebeğinizin kaka yapma sıklığı sürekli değişiyorsa bebeğinizde kabızlık olabilir. Bebeklerde kabızlık sorunu olup olmadığını anlamak için;

  • 3 – 4 günde kaka yapıyorsa ve kakası sert, yoğun kıvama sahipse
  • Bebeğiniz kakasını yaparken zorlanma yaşıyorsa ya da ağlıyorsa
  • Bebeğin kakasında kan varsa
  • Bebeğiniz kakasını yaparken rahatsız ve huzursuz davranıyorsa kabız olabilir.

1 aylık bebeklerde kabızlık sorunu çoğu ebeveynin ortak sıkıntısıdır. Dünyaya yeni gelen bebeğinizin kabız olmasının 2 temel nedeni olabilir.

  • Birincisi, anne sütünü kesip bebeği mama ile beslemek,
  • İkincisi, sindirim siteminin yetersiz olması.

1 aylık bebeklerde kabızlık sorunu ile karşılaştığınızda hemen doktora gidip uygun tedavi yöntemini öğrenmeniz gerekir. Genel olarak anne sütü verilen bebeklerde kabızlık sorununun ortadan kalktığı gözlemlenmiştir.

2 aylık bebeklerde kabızlık

2 aylık bebeklerde kabızlık sorunu zaman zaman görülebilir. Anne sütü ile beslenen bebeklerde de dahil 1 haftaya kadar kaka yapmama bazı durumlarda normal kabul edilebilir. Bebeklerde görülen kabızlık annenin beslenme düzeninden kaynaklı da olabilir. Bebeklerin kasları tam olarak gelişmediği için kabızlık sorununun yaşanması normal kabul edilebilir. Bebeğin bağırsak düzeninin oturması için doğumundan itibaren birkaç ayın geçmesi gerekir. Bebeklerde kabızlık fitili doktor önermedikçe kullanılmamalıdır.

3 aylık bebeklerde kabızlık sorunu bu döneme kadar sıklıkla yaşanır. Bunun nedeni bebeğin fiziksel gelişiminin her geçen gün daha da artmasıdır. Anne sütüyle beslenen bebeğin kabızlık sorununu nadir yaşamasına rağmen yine de görülüyorsa bu annenin beslenmesinden kaynaklı olabilir. 3 aylık bebeklerde ek gıda kullanılıyorsa bebeğin gıda alerjisi olması nedeniyle de kabızlık meydana gelebilir. Ek gıdaların içerisinde bulunan inek sütü proteini bebeğe alerji yapabilir. Bebeğe verilen ek gıda değiştirilerek kabızlık sorununun önüne geçebilirsiniz. Eğer sorun devam ediyorsa bebek gelişimini tamamlayana kadar inek sütünden uzak durulması gerekmektedir.

4 aylık bebekte kabızlık sorunu için doktorun uygun gördüğü ilaçların yanı sıra bebeği sırt üstü uzandırarak masaj yapmak onu rahatlatacaktır. Su tüm hayatımız boyunca bağırsaklarımızın çalışması için büyük rol oynayan bir etkendir. Bebeğin uyku saatleri dışında saat başı bebeğe su vermek bağırsak hareketleri için faydalı olacaktır. Yine doktorunuza danışarak bebeğinize taze meyve suları verebilirsiniz. Taze meyve suları iyi bir besin yöntemidir.

6 aylık bebeklerde kabızlık ek gıdaya geçen bebeklerde daha yaygın görülür. Bebeklerde alerji ya da inek sütü intoleransı gibi etkenler kabızlık sorununa yol açabilir. Zaten bebeğin bağırsak hareketleri tam olarak işlevselliğini kazanamadığı için kabızlık sorunu sıklıkla meydana gelebilir.

6 aylık bebeklerde kabızlık nasıl giderilir ? ebeveynlerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir. Bu sorunun pek çok farklı cevabı mevcuttur.

  • Kakasını sert ve yoğun kıvamlı yapan bebeklere erik ve kayısı suyu ya da erik ve kayısı püresi verilebilir.
  • Bebeğinize bol miktarda su vermeyi ihmal etmemelisiniz.
  • Bebeğinize armut yedirebilirsiniz.
  • Sebze çorbalarının içerisine brokoli, sakız kabağı, bal kabağı, pırasa ekleyerek bebeğin lif açısından zengin gıdalarla beslenmesi kabızlık sorununa çözüm olabilirsiniz.
  • Yaz aylarında çilek, kiraz ve kayısı yedirerek, kış aylarında ise armut suyu, portakal suyu ve elma suyu içirerek bebeğinizin bağırsaklarının çalışmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Gün içerisinde 1 tatlı kaşığı zeytinyağı verebilirsiniz.

7 aylık bebeklerde kabızlık sorununun önüne geçmek için lif oranı yüksek gıdalar ve bol bol su tüketilmesi gerekmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklere su verilmezken ek gıda ile beslenen bebeklere rahatlıkla su verebilirsiniz. Ayrıca evde yapılmış yoğurt kabızlık sorununun önüne geçecektir.

8 aylık bebeklerde kabızlık görülmesinin pek çok farklı nedeni olabilir. Bebeklerde kabızlığın en önemli nedeni beslenme alışkanlıkları ve beslenme düzensizliklerinden kaynaklanır. Bebeklerde diş çıkarma dönemi de kabızlıkta etkili olabilir. Bebeğiniz 8 aylık olsa dahi bağırsak hareketleri düzene tam olarak oturmamış olabilir.

bebeklerde kabızlık

1 yaş bebeklerde kabızlık nasıl giderilir ?

  • Bebeklerde kabızlık için ne yapılmalı diye merak ediyorsanız, size vereceğimiz tavsiyeleri dikkate alabilirsiniz.
  • Bebeğiniz mama ile besleniyorsa mamayı değiştirebilirsiniz.
  • Bebeğinizi daha sık emzirin.
  • Bebeğinizin bağırsaklarını çalıştırmak için bebeği sırt üstü uzandırın ve bacaklarını bisiklet pedalı çevirir gibi hareket ettirin.
  • Bebeğinizin mamasının içerisine kuru erik suyu ve armut suyu ekleyebilirsiniz.
  • Bebeğiniz katı besinler tüketmeye başladığı zaman lif alımını arttırın.
  • Katı kakanın yumuşaması için biberonun içerisine 1 çay kaşığı mısır şurubu ekleyin.
  • Günde 1 çay kaşığı zeytinyağı içirebilirsiniz.
  • Kuru inciri kaynatıp suyunu bebeğinize içirebilirsiniz.
  • Elmayı sıkıp suyunu bebeğinize içirebilirsiniz.
  • Papatya  çayı ve rezene çayı bebeklerde kabızlık sorunu için çözüm olabilir.
  • Zeytinyağını hafif ısıtarak karın bölgesine masaj yapabilirsiniz.
  • Bebeğinize hazırladığınız çorbaların içerisine kuru kayısı ve kuru incir ekleyerek yedirebilirsiniz.

Bebeklerde kabızlık için fitil doktorunuza danışmadan kullanılmamalıdır. Gliserin fitili bebeğin bağırsak hareketlerini kolaylaştırması açısından destek olabilir. Bebeklerde kabızlık tedavisi her bebek için ayrı ayrı uygulanmalıdır. Doktorunuza danışmadan verilen hiçbir tavsiyeyi uygulamamanız gerektiğini unutmamalısınız.

Merve Ağdağlı / Kadin8.com