Hamilelik Belirtileri Nelerdir ? Gebelik Belirtileri Ne Zaman Başlar ?

hamilelik belirtileri

Hamile kaldığınızı düşünüyorsanız ama kafanızda soru işaretleri varsa yazımızda tüm bu soru işaretleriniz cevaplarını bulabilirsiniz. Hamilelik belirtileri nelerdir, hamilelik belirtileri ne zaman başlar gibi kafanızı kurcalayan birçok soruya gelin birlikte açıklık getirelim. Eğer özellikle planlanan bir hamilelik varsa birçok belirtiyi gebelik belirtileri ile karıştırabilirsiniz. Tüm bunları ve kafa karışıklığını engellemek için sadece tek bir belirti değil birden fazla belirtiyi vücudunuzda görmeniz gerekmektedir.

Hamileliğin birden fazla göstergesi vardır ve belirtmeliyiz ki bu hamilelik belirtileri herkeste aynı şekilde ortaya çıkmayabilir. Hamile olma belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterir. Ancak unutmamalıyız ki, birden fazla belirti baş göstereceği gibi hiçbir belirti olmadan da hamile kalmış olabilirsiniz.

Gebelik belirtileri ne zaman başlar?

Hamileliğin en önemli ve en belirgin belirtisi, kadınların her ay düzenli olarak yaşadıkları regl döneminin gecikmesidir. Eğer zamanında adet kanaması yaşamadıysanız veya oldukça geciktiyse hemen aklınıza acaba hamile miyim sorusu gelebilir. Peki, bunun dışında hamilelik belirtileri nelerdir ne zaman başlar?

Daha önce de söylemiş olduğumuz gibi birden fazla hamilelik belirtisi vardır ve herkeste çok başka şekillerde baş gösterebilir. Bazı kişilerden birden fazla belirti aynı anda görülürken bazılarında bunlardan sadece bir tanesi ya da bazen de hiçbirisi görülmeyebilir.  Örneğin bazı kişilerde hamilelik belirtileri akıntı ile fark edilirken bazı kişilerde bu belirti asla görülemeyebilir.

  • Vücutta yorgunluk
  • Memelerde büyüme veya hassasiyet başlangıcı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • İştahın açılması ya da belli bazı yiyeceklerden tiksinme durumu
  • Sık idrara çıkma
  • Baş dönmesi ve dengesizlik
  • Ruh halinde oluşan değişiklikler
  • Hafif kanama
  • Kabızlık
  • Mide yanması
  • Kasık ağrısı veya şişkinlik
  • Vajinal akıntı
  • Cinsel isteğin artması
  • Bel ağrısı
  • Vücut sıcaklığının artması

Hamilelik belirtileri ger gün ve hafta bambaşka belirtilerle size kendisini fark ettirmeye çalışır. 3 günlük hamilelik belirtileri ile ilerleyen dönemdeki hamilelik belirtileri arasında oldukça fark vardır.

Hamilelik belirtileri nelerdir ne zaman ortaya çıkar sorusunun yanıtını makalemizin tamamını okuyarak saha sağlıklı bir şekilde alabilirsiniz.

hamilelik belirtileri nelerdir ilk hafta

Hamilelik belirtileri ilk hafta belli olur mu

Evet, bazı kadınlarda ilk haftada bile hamilelik belirtisi görülmektedir. Embriyo yerleşmesi ile başlayan hamilelik sürecinde her hafta başka belirtiler ile karşılaşacaksınız. Birçok kadın hamileliğin ilk birkaç haftasında hamile olduğunu anlamakta zorlanır ancak erken gebelik belirtilerini ayırt edebilmeniz elbetteki mümkün…

Embriyo yerleşip de yumurta sağlıklı bir şekilde döllendiğinde gebelik oluşmuş demektir. Gebeliğin oluşu ile birlikte vücutta HCG adı verilen bir hormon salgılanmaya başlanır.  Bu hormon normalde kanımızda ve idrarımızda az miktarda bulunmakla birlikte gebelik döneminde sürekli artış göstermektedir. HCG hormonunun artışı ancak kan ve idrar tahlilleri ile anlaşılır. Eğer gebe olduğunuzdan şüpheleniyorsanız size en yakın hastaneye giderek bir kan veya idrar tahlili yaptırabilirsiniz. Bu tahlillerde HCG hormonunuz size hamile olup olmadığınızı söyleyecektir.

Hamilelik belirtileri nelerdir ilk hafta ortaya çıkar mı sorularına cevap verdikten sonra ilerleyen dönemlerde neler yaşayabileceğinize geldi?

1 aylik hamilelik belirtileri

1 aylık hamilelik belirtileri nelerdir?

Öncelikle adet kanamasının gecikmesi gebelik belirtiniz için ilk adım olacaktır. Bu arada implantasyon denilen bir kanama görebilirsiniz ki bunun adet kanaması ile karıştırılmaması gerekir. Bu kanama adet kanamasından farklı olarak 1-2 Gün sürebilmekte ya da sadece lekelenme şeklinde olabilmektedir. Bu kanamanın adet kanamasından çok farklı olduğunu renginin çok daha açık ve süresinin çok daha kısa olduğunu tekrar söylemekte fayda var.

Tabi her hamile kadın bu kanamayı örmek zorunda değildir. İmplantasyon kanaması 3 haftalık gebelik belirtileri ya da 4 haftalık gebelik belirtileri olarak karşılaşabileceğimiz belirtilerden olabilir. Bu şekilde başlayan hamileliğin devamında ise yukarıda bahsetmiş olduğumuz HCG hormonuna yani gebelik hormonuna bakılabilir. Bu hormonun miktarının artmasıyla beraber anne adayında baş dönmeleri yaşanmaya başlar, iştahta kapanma ya da açılma gibi belirtiler baş göstermeye başlayabilir.

Baş dönmesinin dışında mide bulantıları, karında meydana gelen şişlik, aşırı koku hassasiyeti, kalp çarpıntıları ve iştahsızlık, göğüslerde ağrı ve büyüme sorunları baş gösterebilir. Tüm bu belirtiler hamileliğin ilk haftalarında görülen diğer belirtilerdir ve herkes için aynı şiddette olmak zorunda değildir.

Hamileliğin ikinci haftasından itibaren göğüslerde meydana gelen şişlikler ve ağrılar dikkatinizi çekmeye başlar. Göğüslerde meydana gelen bu ağrılar 4 ila 6. haftalarda en üst düzeye ulaşabilir. Bunların yanı sıra gebeliğin ilk iki haftasındaki cinsel isteksizlik ya da cinsel isteğin artması da gebelik belirtileri arasında sayılmaktadır.

Gebeliğin ilk haftalarından itibaren göğüs uçlarınızda belirgin bir şekilde artan siyahlaşma da gebelik belirtileri arasında sayılmaktadır. Bunların yanı sıra nereden geldiğini anlamadığınız kasık ve bel ağrılarınız da hamilelik belirtileri arasında gösterilmektedir. Bu ağrılar hamileliğin ilerleyen zamanlarında artarak devam edebilir.

gebelik belirtileri

HCG hormonu ne zaman görülebilir?

HCG hormonu gebeliğin en erken teşhisini sağlayan belirtidir. Sadece kan ya da idrar testi ile ortaya çıkan HCG hormonu, gebeliğin ilk 48 saatinden itibaren hızla yükselmeye başlar ve bu yükseliş 10. haftaya kadar kısmen devam eder. Eğer gebeliğin 48. Saatinde HCG hormonuna bakıldı ise emin olmak için iki gün ara ile bu hormona birkaç kez bakılabilir.

Hamilelikte şeker belirtileri nelerdir?

Öncelikle şeker hastalığının ne demek olduğu hakkında kısa bir bilgi verelim.

Midenin arkasında bulunan pankreasın görevi, kişinin kan şekerini düzenleyen hormonları düzenli bir şekilde salgılamaktır. Burada pankreasın salgıladığı hormonlardan birisi de insülindir ve insülin hiç salgılanmadığında ya da yeteri kadar salgılanamadığında şeker, hücreye ulaşamaz. Vücutta hücre enerjisini sağlamakla görevli olan şeker, insülin salgılanmadığında bir takım problemler doğurur.  İnsülin salgılanmadığında vücuda alınan şeker kanın içinde birikir ve olması gerektiğinden fazla bir miktarda bulunur. Bu nedenle de şeker oranı kanda artar. Kanda fazla olan bu şeker de tıpkı bir zehir gibi vücudun tüm hücrelerine zarar vermeye başlar. İşte tüm bu sebeplerden dolayı da diyabetin yaşamsal fonksiyonları bozan bir hastalık olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Kişi, glikozun yani şeker seviyesinin artması durumunda çok fazla su içer, yemek yer ve çok fazla sayıda idrara çıkma ihtiyacı hisseder.

Hamilelikte şeker hastalığı ne sıklıkta görülür?

Hamilelikte şeker hastalığının görünme oranı yüksektir çünkü hamilelerin beslenme şartları, hormonların salgılanma düzeyleri ve vücudun hareketsizleşmesi gibi sebepleri hamilelikte şeker hastalığını tetikleyen sebeplerdir. Değerlendirmelere ve istatistiklere göre hamilelerin yaklaşık olarak % 5’inde şeker hastalığı görüldüğü belirtilmektedir.

Hamilelikte şeker hastalığı belirtileri nelerdir?

Aslında birçok hamilede şeker hastalığının herhangi bir belirtisi olmaz ve hamile olan kişi şeker hastalığı şikâyeti ile doktoruna başvurmaz. Bu durumda doktor kontrolüne ihtiyaç artmaktadır çünkü kendi durumunu fark edemeyen hamile kişi için bu durum bir risk oluşturmaktadır. Ancak doktor kontrollerinin düzenli olarak yapıldığı durumlarda bu durum anlaşılabilmektedir. Örneğin bebeğin suyunun normalden fazla olması anne adayında gizli şeker rahatsızlığı olduğu şeklinde yorumlanabilir ve bu bir belirti olarak algılanabilir. Bununla birlikte anne adayının çok fazla su içmesi, kilo kaybetmesi, fazla yemek yemesi, sık sık idrara çıkması da şeker hastalığından şüphelendirecek diğer belirtiler arasında sayılabilir. Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden gerekli test, tahlil ve muayeneler yapılarak hamile kişide şeker hastalığının varlığı ya da yokluğu tespit edilmeli ve o şekilde yola devam edilmelidir. Eğer herhangi bir şekilde şeker hastalığı tespiti yapılmış ise doktorun verdiği diyete sonuna kadar uyulmalıdır.

gebelik belirtileri ne zaman baslar

Hamilelikte şeker hastalığı testi nasıl yapılır?

Bir diğer merak konusu da hamilelikte şeker hastalığı testinin nasıl yapıldığıdır. Şeker testinden önce anne adayından 12 saat boyunca hiçbir şey yememi istenir. Bu süre sonrasında anne adayının açlık şeker ölçümü yapılır. Daha sonrasında ise anne adayına 100 gram glikoz içirilir ve birkaç saat sonra hamile kişinin tokluk kan şekeri ölçülür. Kandaki bu şeker değerlerine bakılarak anne adayının şeker hastalığı durumunun olup olmadığı kesin bir şekilde tespit edilebilir.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi

Hamilelikte şeker yükleme testinin zararlı olup olmadığı uzun zamandır tartışılan bir konudur. Bu soru çevresinde birçok doktor ikiye ayrılmış ve birbirinin zıttı fikirler ve argümanlar ortaya koymuştur. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki hayatı boyunca hiçbir diyabet belirtisi göstermemiş bir kadında bile hamilelik süresince diyabet belirtileri görülebilmektedir. Hamilelikte diyabet hastası olmak, daha önceden bir diyabet hikâyenizin olmasını gerektirmez. Hamilelikte görülen şeker hastalığı insülin dengesizliği yüzünden ortaya çıkmaktadır ve çoğu zaman hamilelik sona erdiğinde şeker hastalığınız da kendiliğinden son bulur. Hamile olmadan önce de diyabet olan kadınların hamilelikte karşılaşacağı sorunlar çok daha büyük olabilir. Onların çok daha fazla dikkat etmesi ve doktorunun uyguladığı tedaviye sonuna kadar ayak uydurması şarttır.

Anne adayının insülin dengesini ölçmek ve diyabet riski taşıyıp taşımadığını öğrenmek için yapılan Şeker yükleme testi yani oral glikoz tolerans testi, gebelikte diyabet gelişme riskinin en yüksek olduğu haftalar olan 24. ve 28. haftalar arasında yapılır. Bu test için anne adayına içinde 50 gr glikoz olan bir şekerli su içirilir ve sonrasında kan değerlerine bakılarak diyabet belirtilerinin olup olmadığı tespit edilir. Eğer ilk testin sonucu yüksek çıkarsa daha sonra 100 gr oral glikoz testi yapılarak kesin bir sonuç alınmaya çalışılır.

Bu uygulama, annenin belirli bir miktarda şeker almasını ve bir müddet aç kalmasını gerektirdiği için son zamanlarda tartışma konusu olmaktan kurtulamamıştır. Özellikle Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, bu yöntemin anne için çok zararlı olduğunu savunmaktadır. Doğal beslenen annelerin şeker hastalığına yakalanmayacağını belirten Karatay, rutin uygulanan şeker tarama testlerinin sakıncalı olabileceğinin altını çizmiştir.

hamilelik belirtileri ne zaman baslar

Hamilelikte şeker hastalığı bebeğe zarar verir mi?

Hamilelik döneminden önce de şeker hastalığı olan anne adaylarının çok sıkı takip edilmesi, gerekli kontrollerinin zamanında yapılması ve her zaman denetim altında tutulması gerekmektedir. Aksi halde şeker hastası olan anne adayının bebeklerinde çok ciddi anomalilerin görülme riski çok yüksektir. Ancak gebelik öncesinde şeker hastalığı yoksa ve hamilelikte şeker hastalığı baş göstermişse bu durumda bebeğin zarar görme olasılığı çok daha düşüktür. Küçük bir diyet ve planlı bir uygulama ile bu durumu kontrol altında tutmak çok daha kolaydır.

Hamilelikte şeker hastalığı erken doğuma sebep olur mu?

Hamilelik döneminden önce şeker hastası olan anne adaylarında erken doğum çok sık görülen bir durumdur. Pek çok şeker hastası anne adayı gebeliğinin 37. haftasından önce doğumun başlaması gibi bir durumla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle çoğu doktor, şeker hastası olan anne adaylarının bebeklerini sezaryen ile daha önceden almaktadır. Böyle durumlarda da ne yazık ki bebeğin akciğerleri yeterince gelişme gösteremediği için bebekte solunum problemleri ile karşılaşılabilmektedir.