Gaz sıkıntısı neden olur
Sindirim sisteminizdeki gaz iki şekilde oluşur; hava yutulması ya da kalın bağırsaklara sindirilmeden giden besinlerin bakteriler tarafından yıkılmasıyla. Hava yutulmasıyla oluşan gaz genelde ağız yoluyla çıkar. Besin gruplarının çoğu, sindirim sisteminin üst kısmı olan mide ve ince bağırsaklarda enzimlerle yıkılarak, sindirilebilecek hale getirilir. Gaz yapıcı olarak adlandırdığımız besinler ise, tam olarak parçalanmadan, kalın bağırsağa ulaşır ve buradaki bakteriler tarafından parçalanır. Bu parçalanma gaz oluşturur ve şişkinliğe sebep olur.
Hamilelik sırasındaki şişkinliğe ve gaza pek çok şey yol açabilir. Yemek yerken veya sakız çiğnerken hava yutmak gibi basit şey bile gaz sıkıntısına yol açabilir. Yediğiniz yiyecekler de karnınızda rahatsızlık yaratabilir.
Hamile kadınların vücudundaki progesteron yaygınlığı da gazda önemli bir rol oynar. Progesteron, sindirim sürecini yavaşlatarak şişkinlik hissi oluşturur ve gaz sıkıntısı meydana gelir.
Gaz ve şişkinliği azaltmak için altı önerimiz var
Yemek Seçimi
Yediğiniz yemeklerin, gaz ile doğrudan bir ilişkisi var. Özellikle diyet soda, yapay tatlandırıcı gibi yiyecekler gaz yapıcı etkiye de sahiptir.
Fasulye, lahana, soğan, brüksel lahanası, karnabahar, brokoli, kuşkonmaz, mısır; armut, elma, erik ve şeftali gibi meyveler; tam tahıl ürünleri ve yulaf; süt, dondurma ve peynir; karbonatlı içecekler ve meyve suları (özellikle gazlı içecekler) genelde kişilerde gaz yapabilir. Bunun yanı sıra belli yiyecekler kişisel olarak etkilemektedir.
Bugün ne yedim
Eğer gaz sıkıntısını normalden fazla yaşadığınızı düşünüyorsanız, gün içerisinde tükettiğiniz besinleri öğün bazında not alın, bunu gaz sıkıntısı yaşadığınız dönem ile ilişkilendirerek hangi besinlerin sizde daha fazla gaz yaptığı konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Bir öğünün gaz olarak çıkartılması yaklaşık altı saat sürer, bu nedenle gaz çıkarmanızın nedeni biraz önce yediğiniz öğün değil, bir önceki öğünde yediğiniz yemek olabilir.
Hareket şart
Bazen, durumu kabullenmek gerekir ? Bazı insanlar gaz problemini diğerlerinden daha fazla çekebilir. Yemeklerden sonra yapacağınız kısa yürüyüşler sizi rahatlatabilir. Hareketsiz kaldığınızda gaz bağırsaklarda sıkışacağı için şişkinlik ve ağrı oluşmaktadır.
Bacaklarınızı hareketlendirin
Eğer çok rahatsızlandığınız bir anda iseniz, ayaklarınızı kaldırabileceğiniz bir yere oturun. Böyle yapmak bebeğinizin baskısını karnınızdan alarak vücudunuzun daha rahat sindirim yapmasını sağlar. Daha bol kıyafetler tercih etmeye çalışın. Gebelik durumunda özellikle karnın büyümesi ile giydiğiniz kıyafetler de sizi kısıtlayarak ağrıya neden olabilir.
Ara öğün şart
Günde üç ana öğün yiyorsanız, porsiyonlarınızı ufaltarak az ve sık yiyebilirsiniz; öğünlerinizi sindirmek için vücudunuza zaman tanımış olacaksınız.
Yemek yerken bunlara dikkat
Yemeklerinizi iyice çiğneyerek yutmaya çalışın, aldığınız her lokmanın tadını çıkartın. Ayakta değil, oturarak yemek yemeye çalışın.
Tüm önlemlerinize rağmen gazınız çok fazla ve sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuza başvurmalısınız. Kendi başınıza ilaç ya da bitkisel takviye almaktan kaçınmalısınız, özellikle hamilelik döneminde bu tip ilaç ve bitkisel takviyeler güvenli olmayabilir. Şişkinliğinizin yanı sıra karın ağrısı, kramp ya da dışkınızda kan, ishal, bulantı, kusma gibi sıkıntılar da görünüyorsa mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Dikkatinizi Çekebilir: