Boşanma Davası Nasıl Açılır ? Boşanma Davası Açma Süreci

boşanma davası

Evlenmek kadar boşanmak da doğal bir durum. Çiftler, ilerleyen zamanlarda fikir ayrılıklarına düşer, geçinememeye başlarlarsa, boşanma davası açma yolunu tercih edebilirler. Fakat boşanma sürecinde hukuki sürecin nasıl işlediğini bilmek, hatta bu süreci bir avukat eşliğinde yürütmek gerekiyor. Peki boşanma davası açma nasıl olur? Boşanma davası nasıl açılır 2018 yılında? Boşanma davası ile ilgili tüm merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz…

Boşanma Davası Nerede Açılır?

Boşanma davası nerede açılır diye düşünmenize gerek yok. Davayı açacak kişinin ikamet ettiği yerde, son altı ay içerisinde birlikte yaşadıkları yerde veya aile mahkemesinde boşanma davası açılabiliyor. Yabancı uyruklu bir kişiyle evlenenler için boşanma davası nerede açılır sorusunun cevabı ise, yaşadıkları ülkenin mahkemesi, boşanma talebini kabul etmişse, Türkiye’de tanıma tenfiz davası açılması gerekiyor. Başka bir ülkede boşanılması durumunda Türkiye’de de boşanmanın tescil ettirilmesi gerekiyor. Boşanma davası nasıl açılır 2018 yılında yalnızca adres ve nüfus bilgileri yeterli oluyor.

Boşanma Davası Dilekçesi

Boşanma davası açmak için boşanmak istemenizin nedenlerini açıkladığınız bir boşanma davası dilekçesi yazmanız gerekiyor. Dava sürecinde maddi ve manevi tazminatın ve karşı tarafın kusurlarının belirtilmesinde yarar var.

Yazdığınız boşanma davası dilekçesi içerisinde eşinizin de adresinin olması, davanın ilerleyen aşamalarında kişinin mali ve iştimal durumunu belirlemek amacıyla ikamet ettiği adresten polis vasıtasıyla gelir durumu ve mal varlığı belirlenir.

Boşanma davası dilekçesi yazıldıktan sonra karşı tarafın boşanma davası cevap dilekçesi yazması gerekiyor. Boşanma davası cevap dilekçesi içerisinde belli başlı hususların yer alması zorunlu. Dilekçeye, aile mahkemesine hitap edilerek başlanır, ardından davanın esas numarası belirtilir. Hem davalının hem de davacının adı, soyadı, TC numarası ve adresi yazılır.

boşanma davası nasıl açılır

Boşanma Davası Ücreti

Çekişmeli boşanma davaları hem süre bakımından hem de hukuki prosedürler bakımından oldukça fazla olduğu için boşanma davası ücreti de artar. Boşanma davasının bireysel açılması durumunda boşanma davası ücreti yalnızca belge giderleri, dava harçları ve yargılama giderlerini içerir.

Boşanma davalarında ortaya çıkan bu ücret durumu akıllara ”boşanma davası ücretini kim öder?” sorularını getiriyor. Boşanma davası ücretini kim öder sorusunun cevabı ise biraz karmaşık. Boşanma davası süreci içerisinde her iki tarafın da ödemekle yükümlü olduğu belli başlı giderler bulunuyor. Bu giderler, belge giderleri, dava harçları yargı giderleri gibi masraflardan oluşuyor. Avukat tutulması halinde ise taraflar, kendi tuttukları avukatın ücretini ödemekle yükümlü bulunuyor.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası nasıl açılır sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Aile mahkemesine, aile mahkemesinin olmadığı bölgelerde ise asliye hukuk mahkemesine yazacağınız dilekçenin 3 nüshası ile boşanma davası nasıl açılır kendiniz görebilirsiniz. Tabii davayı açmak için belirli masrafları karşılamanız gerekiyor. Başvuru harcı, peşin harç ve diğer giderler avansının yarısı ödenmeli.

Boşanma Davası Süreci

Boşanma davası süreci davanın anlaşmalı boşanma mı yoka çekişmeli boşanma mı olmasına göre değişir. Anlaşmalı boşanmalarda her iki taraf da önerilen şartları kabul eder. Boşanma davası süreci hızlı bir şekilde sonuçlanır. Çekişmeli boşanma davalarında ise süreç 8 ile 12 ay arasında sürebilir.

Boşanma davasında yetki eşlerden birinin ikamet ettiği ya da davadan son 6 ay öncesine kadar oturduğu yerdeki mahkemede olur. Ancak dava sonuçlandıktan sonra taraflar çıkan sonucu beğenmeyebilir. Böyle bir durumda temyize gidilir. Böylece boşanma davasında yetki bir üst mahkemeye geçer.

Boşanma davası yetkili mahkeme kararı, bağlayıcı hükme sahiptir. Fakat boşanma davası yetkili mahkeme kararı, taraflarca beğenilmez dava temyize götürülebilir.

Boşanma Davası Masrafları

Boşanma davası masrafları, boşanmanın anlaşmalı ya da çekişmeli olmasına göre değişkenlik gösterebiliyor. Fakat boşanma davası açmak için ödenmesi gereken belli başlı ücretler bulunuyor. Boşanma davası masrafları adı altında boşanma davası başvuru harcı ve yargılama giderlerinin ödenmesi gerekiyor.

Boşanma davası nafaka sorularını da gündeme getiriyor. İlk olarak boşanma sürecine dahil olan her bireyin nafaka alması gibi bir durum söz konusu değil. Nafaka alabilmenin belli başlı şartları bulunuyor. Boşanma davası nafaka alabilmek için düşük gelire sahip olmak veya hiç gelire sahip olmamak, ev hanımı olmak, işten kovulmuş olmak, asgari ücretle çalışmak, geçici işlerde çalışarak düzenli bir geliri olmamak şartlarından en az birine sahip kişiler nafaka alabiliyor.

boşanma davası açma

Boşanma Davası Avukatları

Boşanma davası avukatları, dava sürecinizi yakından takip ederek sizi yönlendirir ve davanın sizin lehinize en iyi şekilde sonuçlanması için çalışır. Tabii boşanma davası avukatları hizmetleri için sizden belirli bir ücret talep eder. Bu ücret, avukattan avukata değişkenlik gösterir.

Boşanma davası süreci ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri de boşanma davasında şahitler dinlendikten sonra ne olur? Boşanma davasında şahitler dinlendikten sonra ne olur sorusunun cevabı aslında oldukça basit. Şahitler dinlendikten sonra mahkeme, dilediği takdirde tarafları son kez dinler veya davayı bir karara bağlar.

Boşanma davası mal paylaşımı, her iki tarafa da eşit oranda peyda edilir. 1 Ocak 2002 senesinde yürürlüğe giren yasa kapsamında boşanma davası mal paylaşımı, çiftlerin evlendikten sonra birinin veya ikisinin kazandığı mallar üzerinden eşit oranda yapılır.

Boşanma Davasından Feragat

Boşanma davasında feragat, kişinin kendi isteği üzerine hakkından vazgeçmesidir. Feragat işleminin hem maddi hem de manevi belirli sonuçları bulunur. Fakat unutulmamalıdır ki boşanma davasından feragat, yalnızca davacı tarafından yapılabilir.