Eos Nedir?
Eos nedir sorusuna en kısa ve net cevap ancak savunma mekanizması olduğunu söyleyerek verilebilir. Zararlı bir cismin vücuduna girmesinin ardından vücut bu cisme karşı önlem almaya başlar. Bu önlem sırasında da eos devreye girer. Vücuda zararlı maddelerin girmesinin önüne geçebilirsiniz ancak bir yere kadar. Ne kadar dikkatli olursanız olun beklenmediğiniz bir anda bu durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Yaşananlar hastalık olabilir ancak vücudun bağışıklık kazanması da göz önünde tutulursa olumlu yönden bakılabilir. Eos nedir kan tahlili nasıl yapılır, eos düşüklüğü ve eos yüksekliği hakkındaki tüm sorular cevaplarıyla birlikte burada.
Eos’un Anlamı ve Tanımı
Elbette hemen hemen herkes bir kere bile olsa bir doktora giderek kan tahlili yaptırmıştır. Bu kan tahlili sonucunda anlayamadığımız sayısız kısaltma ve değer çözümüze çarpar. Genellikle de bu değerleri doktorun yorumuna bırakırız. Eos nedir sorusu aslında ilk kez burada sorulmaya başlanır. Kan tahlilinin sonuçlarının yer aldığı listede kanda bulunan akyuvar değerinin göze çarpması da mümkün. Tam da burada eos değerli hakkında araştırmalara girilir.
Genel tanımıyla eos, kemik iliğinde üretilen ve kanda bulunan akyuvar çeşitlerinden biri olarak ifade edilebilir. Eos kan tahlili sonrasında kanda bulunma oranlarına göre değerlendirmeler yapılabilir. Eozinofil kelimesinden gelen eos, vücuda yabanı cisimlerin girmesinin ardından hızlı bir şekilde üretilmeye başlar. Eozinofiller vücuda giren ve rahatsızlık veren alerjen maddelerle savaşarak hücre içerisindeki durumların eski haline dönmesi için uğraşır.
Eos Yüksekliği Nedir?
Eos değerlerine bakılmasından sonra akıllara gelen bir diğer soruysa eos yükseliği nedir oluyor. İlk soru olan eos nedir neden yükselir sorusunu da beraberinde getiriyor. Eğer bir kişide eos yüksekliği yaşanıyorsa akla ilk gelen vücudun alerjen bir maddeye maruz kaldığı olur. Çünkü bu durumlarda eos vücudu korumak için yükselir. Ayrıca bağışıklık sisteminde meydana gelen sorunların birçoğunda eos yüksekliği yaşanması da oldukça normal karşılanır. Eos yüksekliği ne anlama gelir sorusuna kısaca vücuda giren yabancı cisim oranının da yükselmesi diyebiliriz.
Eos Yüksekliği Neden Olur?
Eos yüksekliği genellikle alerjen maddelerin vücuda girmesiyle ilişkilendirilse de buna etken başka nedenlerde bulunuyor. Eos yüksekliği ne anlama gelir sorusunun cevaplarında da yükseklik nedenlerini bulmak mümkün. Eos yüksekliğinin temel nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- Alerji: Alerji durumlarında genellikle zararlı maddelere karşı vücut tepki vermeye başlar. Vücutta meydana gelen kızarıklık, şişkinlik, kaşınma gibi belirtilerde genelde bu tepkilerin bir ürünü olarak ortaya çıkar. Alerjik tepki esnasında ezonfil değerleri yükselmeye başlar. Eos kan tahlili sayesinde de yükselen değerler kendini gösterir. Kişinin alerji duyduğu maddeler ise her şey olabilir. Bu durum kişiseldir ve alerji testi yapılmadan tam olarak kimin neye alerjisi olduğunu anlamasına olanak olmaz.
- Parazit iltihapları: Parazitleri hem zararlı hem de yaşamlarını tek başlarına devam ettiremeyen canlılar olarak tanımlayabiliriz. Bunlar insan vücuduna girerek insana bağımlı bir şekilde yaşamlarını devam ettirmeye çalışırken. Ancak unuttukları şey vücudun zararlı maddeler karşısında kendini korumaya başlamasıdır. Bağırsak kurdu, askariyaz, akciğer kelebeği parazitler iltihaplanmalara neden olur. Bu iltihaplanmalar sonrasındaysa eos yüksekliği gözlemlenir.
- Astım: Havada bulunan toz, duman, sigara dumanı ve kirlilik astım hastalarının bronşlarının daralmasına neden olur. Eğer bir kişi astım hastalığına sahipse ve az önce ifade edilen kirli havalardan birine maruz kalmışsa kişide eos yüksekliği yaşanabilir. Aynı zamanda bu durum da alerjik rahatsızlıklar arasında yer alır.
- Otoimmun hastalıklar: İnsan vücudunun karmaşık bir yapıya sahip olduğunu kabul etmek gerek. Bu karmaşıklıklardan biri de bağışıklık sisteminin yaptığı bir hata. Bağışıklık sistemi vücudu zararlı maddelerden korumakla görevli ancak bu durum otoimmun hastalığında tersine dönebiliyor. Böylece bağışıklık sistemi sağlıklı vücut hücrelerine savaş açmaya başlıyor ve dengeler değişiyor.
- Diğer hastalıklar: Kanser türlerinin tümü vücutta bulunan eozinfil değerinin yükselmesine neden olur. Özellikle kan kanseri bu konuda birinci sırada yer alır.
- Bahar nezlesi: Çiçeklerin açması ve polenlerin ortalığa yayılmasıyla birçok insanın başına gelen bir rahatsızlık bahar nezlesi. Bu durum vücutta alerjen etki yaratacağı için eozinfil değerlerinde artış gözlemlenir.
- İlaç kullanımı: Her ilaçta olmasa da birçok ilaç eos yüksekliğine neden olabilir. Bu ilaçlardan başta gelenleri saymak gerekirse; iştah kesici, bazı antibiyotikler, kabızlık giderici ilaçlar ve sakinleştiriciler.
Eos Yüksekliği Tedavisi
Eos nedir neden yükselir sorusuna cevap bulabilmek için öncelikle kan hücrelerinin neden arttığına bakmak gerekir. Tedavi yöntemleri eos yüksekliğinin nedenlerine göre değişiklik gösterebilir. Yani eos yüksekliği hakkında tüm sorular tedavi yöntemlerinde cevaplanabilir.
Eos yüksekliği tedavisinde genellikle iltihaplanmayı azaltan ilaçlar kullanılır. Ayrıca doktor uygun görürse hücre bölünmesini engelleyen interferon-A da kullanabilirler. Bazı hastaların tedavisindeyse imatinib olarak adlandırılan sitotoksit, tirozin kinaz yöntemleri uygulanabilir. Ancak bu kararların hepsi eos kan tahlili sonrasında doktor tarafından verilebilir.
Eos Düşüklüğü Nedir?
Eos yüksekliği kadar eos düşüklüğü de önemli bir sorun. Ancak eos düşüklüğü için yer alan nedenler, rahatsızlığında yüksekliği için yer alan nedenler kadar kapsamlı değildir. Bu nedenle eos düşüklüğü nedenleri kısa sürede saptanarak tedaviye geçilebilir. Burada nedeleri oldukça net olur. Eos düşüklüğü nedir sorusu için verilecek cevap vücut savunmasının düşmesi olarak verilebilir. Eos düşüklüğü nedir sorusuna verilen cevaptan anlaşılacağı üzere bu durum tehlikelidir ve bir an önce müdahale edilmesi gerekir.
Eos Düşüklüğü Neden Olur?
Aşağıdaki durumlar eos düşüklüğüne neden olarak vücudun savunma mekanizmasını etkileyebilir. Bu durumda kişinin bir an önce en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.
- Alkol zehirlenmesi: Çok kısa sürelerde çok fazla alkol tüketen kişilerin alkol zehirlenmesi yaşama olasılığı hayli yüksek. Hafif miktarlarda alınan alkol bile kimi zaman eos düşüklüğüne neden olabilir. Bu durum her bünyede değişebilir.
- Steroid artışı: Eos düşüklüğü nedenleri arasında steroid artışı da yer alıyor. Vücudun kortizal ve buna benzer steroidleri aşırı miktarda üretmesi steroid düşüklüğü ile ortaya çıkıyor.
Eos düşüklüğüne neden olan diğer durumlarsa:
- Aşırı stres
- Düşük kan şekeri
- Doğum kontrol hapları
- Kortizol salgılayan bir takım tümörler
- Böbrek üstü bezlerinde meydana gelen sorunlar
- Cushing sendromu
- Östrojen ilaçları
Eos Düşüklüğü Tedavisi
Eos düşüklüğünün nedenlerine bakmak tedavi yöntemlerini belirler. Eğer kan tahlili sonucunda eos düşüklüğüyle karşı karşıya kaldıysanız bu durumda tedavinizi doktorunuzun gözetimi altında devam ettirmeniz gerekir. Eğer alkol zehirlenmesi gibi bir nedenden dolayı eos düşüklüğü yaşadıysanız bu durumda baygınlık geçirip hastaneye kaldırılsanız eğer ilk müdahale orada yapılır. Sonrasında doktorunuzun verdiği ilaçları aksatmadan kullanmanız gerekir. Eos düşüklüğüne neden olan bir ilaç kullanıyorsanız o ilacı bırakıp yerine alternatif bir ilaç kullanabilir, kan şekerinizin dengesini sağlayabilir ya da sorunun temelini bulup tedavinize oradan başlayabilirsiniz. Tüm bunlardan önce eos nedir kan tahlili nasıl yapılır, eos kan değeri nedir gibi sorularınıza cevap bulmanızda fayda var. Sonrasında bir dahiliye doktoruna danışarak normal eos kan değeri nedir sorunuzun cevabını alabilir, kendi değerlerinizle karşılaştırabilirsiniz. Doktorunuz size en iyi tedavi yöntemini sunarak kısa sürede sağlığınıza kavuşmanıza yardımcı olabilecek tek kişi, unutmayın.