Lezyon Nedir, Çeşitleri ve Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır ?

hipodens lezyon 

Lezyon Nedir?

Vücudun kendine özgü bir işleyişi ve bu işleyiş içerisinde bozulmaması gereken bir düzen var. Bu düzen içerisinde bozulmalar meydana geldiği zaman sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başlıyor. Herhangi bir nedenle yaşanan hastalık sonrasında vücutta gelen bu değişimlere lezyon adı veriliyor. Yani kısaca lezyon nedir sorusuna cevap vermek gerekirse, hastalık nedenli değişimler ifadesi kullanılabilir. Lezyonların saptanması için bazı testler yapılması gerekir. Lezyon, vücuduna hemen hemen her yerinde ve her organında oluşabilir. Bu nedenle her bölgede çıkan lezyon için farklı bir tedavi uygulanması gerekir.

Lezyon Ne Demek?

Lezyonların yer kaplayan ve yer kaplamayan türleri mevcut. Lezyon ne demek sorusuna bu nedenle tümör ve apse kitleleri cevabı verilebileceği gibi büzüşme yaşanan bölgelerde meydana gelen değişimlerle de cevap verilebilir. Bulundukları bölgede yer kaplayan ve hacmin artmasına neden olan lezyonların çoğu tümör ve apselere işaret edebilir. Ancak kesin tanı için bir uzmana danışmak gerekir. Lezyon ne demek sorusunun bir diğer cevabı olan büzüşmedeyse lezyonlar çevre dokulara baskı yapmaz ancak çevrede bulunan kanı kendilerine çekerler. Bunun sonucunda da büzüşme yaşanır.

Lezyon Tanısı Nasıl Konur?

Lezyonlara tanı konulması için öncelikle hastanın şikayetlerinin dinlenmesi, son zamanda geçirdiği hastalıkların gözden geçirilmesi ve uzman bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Lezyonlara şekillerine, iç yapılarına ve çevre dokularına göre tanı konur. Bu sınıflandırmada boyut oldukça önemli bir yerde durur ve durumun ciddiyeti hakkında da ipuçları verir. Lezyonlar iyi huylu ya da kötü huylu olabilir. bunun teşhisi de ancak bir uzman tarafından yapılabilir. Dokularda meydana gelen bozukluklar, bu dokuların işlevlerinin yitirilmesine de neden olur. Yani omurilikte bulunan bir lezyon beyinden gelen ve hayati değer taşıyan sinir uyarılarını etkileyerek bacaklarda his kaybına neden olabilir.

lezyon nedir

Lezyon Çeşitleri

Anormal doku bozukluklarının yaşanması olarak adlandırılan lezyonlar aynı zamanda birden fazla çeşide de sahip. Lezyonlar deride, gözle görülür bir şekilde olabileceği gibi organlar ve ancak görüntüleme yöntemleriyle tanımlanabilecek şekilde de olur. Lezyon çeşitleri işte bu detaylarla belirlenir. Farklı özelliklere sahip olan lezyon çeşitleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Derideki Lezyonlar

  • Makul (leke)
  • Eritem
  • Purpara

Solid Lezyonlar (katı lezyon)

  • Papül
  • Nodül
  • Tümör

Sıvı İçeren Lezyonlar

  • Vezikül ve Bül
  • Püstül

Sekonder Lezyonlar

  • Kepek
  • Krut (kabuk)
  • Erozyon
  • Ülser
  • Ekskoriyasyon
  • Atrofi
  • Fissür – Ragad
  • Gom
  • Kist
  • Vejetasyon
  • Diskromi

Hipoekoik Lezyon Nedir?

Kişinin herhangi bir bölgesinde meydana gelen kitle ve şişlik durumu hipoekoik lezyon olarak adlandırılır. Hipoekoik lezyon özellikle kadınlarda sık rastlanan meme kanseri gibi ciddi sağlık problemleri sonrasında kendini gösterir. Özellikle sağ üst meme bölgesinde anormal bir görünüm ya da şişlik varsa bir an önce bir uzmana danışmak gerekir.

Hipodens Lezyon Nedir?

Lezyon türlerinden biri olan hipodens lezyon daha çok yoğunluk ile açıklanır. Yani hipodens lezyonunun bulunduğu bir doku, bizim ilgili dokumuz olacaksa eğer burada yer alan normal dokuya oranla daha düşük yoğunlukta bir lezyon olduğu anlamına gelir. Hipodens lezyon vücudun herhangi bir organında görülebilir.

Solid Lezyon Nedir?

Kist duvarı isimli dokuların çevresinde yer aldığı, içerisinde sıvı bulunan dokulara solid lezyon denir. Bahsi geçen bu sıvı eğer farklı dokular ile kuşanır sıvı alışverişinin önüne geçilirse ortaya kist isimli oluşumlar gelir. Solid lezyon kelime anlamı olarak incelendiğinde katı ve içi dolu anlamını verir. Hipoekoik lezyonla aynı kategoride yer alan solid lezyona meme bölgesinde sıkça rastlanılır. Solid lezyon hakkındaki tüm sorulara cevap veremesek de en önemlisi olan meme içerisindeki kistlerin solid lezyon olup olmadığının nasıl anlaşılacağı ve kanser riskinin olup olmadığına cevap verebiliriz. Meme kanserinin önemli göstergelerinden biri olan solid lezyonlar her zaman kansere neden olmaz. Bunun anlaşılması için de kapsamlı bir muayenenin yapılması gerekir. Aslında solid lezyon hakkındaki tüm sorular genellikle bu cevapla karışabilir çünkü ele gelen kitlenin durumunu ancak bir uzman açıklayabilir.

Osteokondral Lezyon Nedir?

Genellikle ayak bileğinde meydana gelen osteokondral lezyon bir darbe sonrasında oluşabileceği gibi herhangi bir darbe olmadan da oluşabilir. Ayak kemiği ve üzerindeki kıkırdağın beslenmesin bozulmasına neden olan osteokondral lezyon kişiye çok fazla ağrı verir ve yürüme bozukluklarına neden olur.

hipoekoik lezyon 

Fokal Lezyon Nedir?

Fokal lezyon doku bozulması ya da travma sonrası doku hasarı sonucunda ortaya çıkan anormalliklere verilen isimdir. Fokal lezyon oluştuğu dokunun yanında ona bağlı olan doku ve organları da etkiler. Bu nedenle hayati risk taşır. Örnek olarak omurilikte meydana gelen bir fokal lezyon, sinir sistemini etkileyerek kişilerin yaşamsal fonksiyonlarının bozulmasına neden olabilir.

Litik Lezyon Nedir?

Kemik ve kas sistemi üzerinde etkili olan lezyonlara likit lezyon adı verilir. Metastazlar hasarlı olan kemik üzerine yerleşip, orada büyümek isterler. Bunun için de küçük delikler açarlar. Likit lezyon kemiğin zayıflamasına ve kırık riskinin artmasına neden olur.

Lezyon Tümör Müdür?

Lezyonlar ilk etapta tümörle bir anılmaz. Doludaki hasar sonrasında kendini gösteren lezyonlar iyi ya da kötü huylu olabilir. Lezyon tümör müdür sorusundan önce bunlara bakmak gerekir. Ancak lezyonların ilerlemesi ve kötüleşmesi sonucunda hayati risk oluşturan tümörler de meydana gelir. Bu konu hakkında kesin bir kanıya varmak ya da açıklamak yapmak oldukça zor. Ancak belirli görüntüleme yöntemleri ve testler sonrasında lezyonların çeşidine ve tehlike türüne karar verilebilir. Bunu da ancak uzman bir doktor yapabilir.

Akciğer ve Lezyonlar

Akciğerde karşılaşılan lezyonlar kişilerin telaşlanmasına neden olur. Ancak öncelikle lezyonun araştırılması gerekir. Akciğerde lezyon her zaman kötü sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle akciğerde lezyon tanısı sonrasında sakin olmak ve doktorun istediklerini harfiyen uygulamak gerekir. Birden fazla nedenle ortaya çıkan akciğer lezyonları kimi zaman hafif problemlerden dolayı meydana gelir ve hayati risk taşımaz. Ancak bu lezyonların kişilerin karşısına kanser olarak çıkma ihtimali de var.

Lezyon Tedavisi Nasıl Yapılır

Lezyon ne demek tıpta lezyonun tanımı nasıl yapılır öğrendik. Bunun ardından lezyon tanımları sonrasında merak edilen diğer nokta tedavisi elbette. Lezyon tedavisi öncesinde kişiye kapsamlı bir şekilde muayene ve testler uygulanmalı ve lezyonların durumunu, boyutu, türü hakkında kesin tanılara varılmalı. Ayrıca lezyonların bulundukları bölgeden çok uzakta kalan bölgeleri bile etkileyeceği düşünülerek hareket edilmeli. Bu nedenle tedaviye geç kalınmamalı.

Lezyon tedavisi öncesinde kişide yer alan lezyonun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğuna bakmak gerek. Ardından lezyonun oluştuğu doku ya da organ bütün olarak ele alınmalı ve incelemeler buna göre yapılmalı. Tüm incelemeler sonrasında lezyon tedavisi için doktorun uygun gördüğü yöntem uygulanabilir. Eğer ilaçla tedavi edilebilecek bir lezyonsa ilaç tedavisi, içerisindeki sıvının alınması gereken bir lezyonsa ve ilerleyen zamanlarda hayati risklere neden olacaksa cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Cerrahi yöntem sonrasında doku ya da organlar lezyondan tamamen temizlense de sık sık kontrollere gidilmeli ve tekrar lezyon oluşumunun olup olmadığına bakılmalı. Lezyon ne demek tıpta nasıl tedavi edilir gibi pek çok sorunuzun cevabını keyifle okumanız dileğiyle.