Sol kolda oluşan uyuşma, genellikle gelip geçicidir ve altında büyük bir sorun aranmaz ancak uzun süre olduğunda mutlaka dikkatle incelenmesi gereken bir konu olabilir. Sol kol uyuşması çoğu kişinin pek de üzerinde durmadığı ve aslında çok da ciddiye almadığı bir problemdir çünkü aslında sol kol uyuşması birçok sorunun habercisi olabilir.
Eğer sol kol uyuşmasını sık sık yaşıyorsanız bu artık ciddiye alınması gereken bir sorun olarak incelenmelidir. Sol kol uyuşması neye işarettir diye araştırmaya başladıysanız artık ciddi bir problem olma olasılığı da doğmuş demektir. Sol koldaki uyuşmaları, genellikle kalbin vücutta sol tarafta bulunmasından dolayı akla kalp krizi gibi korkutucu ihtimalleri getirmektedir. Eğer gün içinde 2 ya da daha fazla sol kol uyuşması yaşıyorsanız mutlaka bir doktora görünmelisiniz.
Sol Kol Uyuşması Neden Olur?
En çok merak dilen sorulardan birisi de sol kol uyuşması neden olur sorusudur. Vücudumuzun herhangi bir yerinde olan uyuşma, o bölgeye kan akışının yeteri kadar gitmemesi, sinirlerin üzerinde olan baskı nedeniyle yeterli iletinin olamaması anlamına gelmektedir. En çok bilenen sol kol uyuşma nedenleri, kan akışının sol kola gidememesi neticesinde meydana gelen uyuşma ve sol kolda sinir zedelenmesinin ortaya çıkması durumlarında yaşanan uyuşmadır.
Sol kol uyuşması, bazen kolun belli bir bölgesinde ortaya çıkabileceği gibi bazen de sol kolun tamamında görülebilir. Genellikle sabah kalktığınızda sol kolda uyuşma varsa bu durum, sol kolun üzerine yatmaktan dolayı gerçekleşmektedir. Bu durumlarda çok da endişelenmenize gerek olmamakla birlikte süren bir sol kol uyuşması varsa bunu artık ciddiye almalısınız.
Sol kol uyuşma nedenleri nelerdir?
Merak edilen diğer bir konu da sol kol uyuşma nedenleri konusudur. Genellikle sol kol uyuşma nedenleri şu şekilde incelenir.
- Kollarda sinir sıkışması veya sinir hasarı, sinirlere bası: Sol koldaki sinir sıkışması sol kolun uyuşmasına sebebiyet verebilir. Peki, bu sinir sıkışması neden oluşur? Sol kolun fazla kullanılması, ani hareket, iltihap gibi nedenlerden sinir sıkışması meydana gelebilir. Bu sıkışma boyundan, omuzdan, sırttan ya da kolun herhangi bir yerinden kaynaklanabilir.
- Raynaud sendromu: Kol uyuşması, titreşimli makinelerde çalışan kişilerde sıklıkla görülür. Kişi, titreşimli makineyi çok kullandığı kolunda uyuşma ve parmak uçlarında renk değişimi görülür. Soğuk ortamlarda ve balık çiftliklerinde çalışan kişilerde de bu duruma rastlanabilir.
- Multipl skleroz hastalığı: Bu hastalığa sahip kişilerde uyuşma şekilleri farklı şekillerde meydana gelebilir. Bu uyuşma şekilleri; karıncalanmayla birlikte uyuşma, etkilenen sinir boyunca uyuşma ve yanma, ağrıyla birlikte uyuşma ve sadece uyuşma şeklinde ortaya çıkabilir.
- Sinirlere hasar veren yaralanmalar: Eğer kesici alet yaralanmaları, silahla yaralanma, elektriğe kapılma, sinir üzerine yapılan iğne, derin cam kesikleri gibi problemlerle karşılaştıysanız bu durumlar da sinirlerin iletiminde aksaklıklara neden olabilir. Bu aksaklıklar ise zaman zaman sol kolda uyuşma ve ağrı oluşturabilir.
- Boyun fıtığı ve omurgada düzleşme: Omurgada düzleşme duruş bozukluğundan kaynaklanan bir durum olduğu için bir süre sonra kola giden sinire bası meydana geldiği için uyuşmalar görülebilir. Sol kola giden sinirler üzerine giden sinirler fıtık üzerine denk gelirse uyuşma kaçınılmaz olarak gerçekleşecektir.
- Sıkı yapılan bandaj: Eğer kan akışını engelleyen şekilde sıkı bandaj yapılmışsa ve bandaj uzman doktorlar tarafından yapılmamışsa bu nedenle de kol uyuşması meydana gelebilir.
- Sol tarafta beyne giden damarlardan birinde tıkanmaya veya daralmaya bağlı kan akışının bozulması da sol kolda uyuşma ile baş gösterir bu da felç başlangıcına işaret edebilir.
Sol kol uyuşması nasıl geçer?
Peki, sol kol uyuşması nasıl geçer? Eğer devam eden bir sol kol uyuşması varsa kesinlikle doktorunuza görünmelisiniz. Ancak kısa süreli kol uyuşmalarında genellikle sebep üzerine yatmaktan kaynaklandığı için o kolunuzun üzerine yatmamanız önerilmektedir.
Sol kol uyuşması için hangi doktora gidilmeli?
Eğer siz de sol kol uyuşması için hangi doktora gidilmeli sorusunu merak ediyorsanız yazımızın devamını mutlaka okumalısınız. Bu uyuşma için gidebileceğiniz doktor branşları; nöroloji, kardiyoloji ve ortopedidir.